mama2345 19.06.12, 14:41 Rodzić będę pewnie we wrześniu (termin mam na 30 sierpnia), ale może się też zdarzyć, że i w wakacje. Chciałabym jeszcze gdzieś wyjechać, a mąż moze tylko w sierpniu wziąć urlop. Ryzykować czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gacek-junior Re: wakacje i ciąża 19.06.12, 15:35 to zależy, czy planujesz siedzenie na plaży, intensywne zwiedzanie czy po prostu zmianę klimatu. Lot samolotem chyba odpada, z tego co wiem do w zaawansowanej ciąży wymagają jakichś specjalnych zaświadczeń. Ja byłam na przełomie 7/8 m-ca (w sierpniu) w Czechach samochodem. Najlepiej spytaj lekarza, czy nie ma żadnych przeciwskazań medycznych. I wybierz jakieś last minute, bo nigdy nie wiadomo, jak będziesz się czuć za 2 m-ce ani jaka będzie pogoda w kraju, do którego się wybierzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ledana Re: wakacje i ciąża 19.06.12, 18:35 samoloten juz cie nie puszcza tak mysle, wiekszosc lini ma w regolaminie ze od ktoregos tam tygodnia nie mozna, ja bylam w 28 tyg i juz mi lekarz nie pozwolil to raz a dwa ze jeden z tanich przewoznikow tez nie wyrazil zgody... jezeli w kraju to mysle ze zmiana klimatu (otoczenia)bedzie fajna Odpowiedz Link Zgłoś
phrazes Re: wakacje i ciąża 20.06.12, 17:37 a skad jestes? mozna zorganizowac sobie fajny wyjazd w Polsce przeciez, my bylismy jak bylam w koncowce 7 miesiaca na mazurach. Tylko co najwazniejsze zapewnij sobie dobre warunki, najlepiej hotel, my bylismy w merkurym wtedy wiec na nic nie moglam narzekac. Wazne jest to, ze musisz sie dobrze wysypac, dobrze jesc itd. wakacje powinnas tez spedzic na spokojnie, raczej bez aktywnosci fizycznej, co najwyzej spacery. wypoczniesz przed porodem zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: wakacje i ciąża 19.06.12, 19:20 Nic bym teraz nie planowała bo nie wiesz jak będziesz się czuła na finiszu, mnie by sie nie chciało. W końcu i w połowie sierpnia możesz urodzić Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: wakacje i ciąża 19.06.12, 21:13 Pytasz czy ryzykowac poród w Darłówku czy na zakopiance? Odpowiedz Link Zgłoś
spkasienka Re: wakacje i ciąża 19.06.12, 21:28 Nawet jeśli nie ma teraz przeciwwskazań, to zawsze jest ryzyko, że poród rozpocznie się wcześniej. Oczywiście wszystko może być ok i możesz nawet przenosić ale czy zastanawiałaś się, co będzie jeśli przyjdzie Ci rodzić daleko od domu? Ryzykować, czy nie? Chyba nieee..Ja będąc na Twoim miejscu zdecydowałabym się na wakacje w sierpniu ale niedaleko od domu i szpitala. Na pewno nie leciałabym już na wczasy zagraniczne. Dlaczego? Nie chcę w żadnym wypadku Cię straszyć ale np ja planowałam Sylwestra, a w Wigilię wylądowałam na patologii ciąży ze stanem przedrzucawkowym. Mam na myśli to, że ciąża, a szczególnie końcówka mogą być bardzo nieprzewidywalne Nigdy na 100% nie da się przewidzieć, kiedy maleństwo zechce wyjść na świat Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenas9 Re: wakacje i ciąża 20.06.12, 19:52 jak nie przeszkadza Ci wizja porodu w innym mieście, to można ryzykować Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: wakacje i ciąża 20.06.12, 21:31 Ja termin miałam na początek września, a na wczasach nad polskim morzem byliśmy w lipcu. Najlpiej nic nie planuj bo nie wiesz jak się będziesz czuła w bardziej zaawansowanej ciąży. Zadecyduj pod koniec lipca, a na wczasy jeśli w sieprpniu to na samym początku. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e2 Re: wakacje i ciąża 21.06.12, 07:43 zgadzam sie z dziewczynami - cala ciaze przeszlam bez najmniejszych nieprzyjemnosci - no zero, nul, jeden dzien mialam zalamki ze czuje sie jak hipopotam.... no i przyszedl 36 tydzien okazalo sie ze jest rozwarcie, krotka szyjka i mam przystopowac. Jak zwolnilam to sie nagle posypalo... leze i spie w przerwach budze sie i jem... i to jest silniejsze ode mnie... w domu ok - wyjde gdzies, przejde 50m i ledwo zipie musze usiasc... masakra... nie wspominam nawet o wstawaniu z pozycji lezacej... Odpowiedz Link Zgłoś
water_mcg Re: wakacje i ciąża 21.06.12, 15:22 Ja rodziłam w połowie października. W lipcu byłam nad soliną, w sierpniu nad morzem, na początku września na mazurach, odpoczywałam, spacerowałam itp. bez sportów. Ostatni wyjazd już ciężko. Ogólnie na każdej wizycie lekarz powtarzał, że można gdzieś jeszcze jechać. jednak pod sam koniec ciąży sapałam jak poszłam do ogrodu, dziecko uciskało mi na pęcherz bolało krocze i urodziłam 2 tyg przed terminem. Przemyślałabym to na twoim miejscu: pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jk_75 Re: wakacje i ciąża 21.06.12, 18:54 Ja też mam termin na 30 sierpnia i nie planuję dalekich wakacji. W lipcu tydzień lub półtora u teściów (120 km od domu, bliskie Mazury), gdzie szpital z porodówką po drugiej stronie ulicy . Może trochę czasu spędzę też na działce, ale to zależy od samopoczucia. Myślę, że dalekie wyjazdy w 8, 9 mies. to duże ryzyko, nigdy nie wiadomo, jak się "sprawy" potoczą... Odpowiedz Link Zgłoś
agnienienia Re: wakacje i ciąża 22.06.12, 19:36 Jak widać ciąża jest bardzo indywidualną sprawą. My bardzo chcieliśmy wyjechać na wakacje wcześniej, ze względu na starsze dzieci. Termin porodu mam na lipiec, więc z wakacji nici. Zapytałam lekarza będąc w 28 tygodniu ciąży, czy wogóle widzi możliwość jakiegokolwiek wyjazdu w moim przypadku. Odpowiedział, że tak ale tylko samolotem i bardzo szybko, bo mam czas do 32 tygodnia. Mąż zarezerwował wyjazd i aktualnie jestem po cudownym 2 tygodniowym wypoczynku w dużej mierze ukierunkowanym na starsze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka82 Re: wakacje i ciąża 23.06.12, 03:22 ja mam termin na miesiac wczesniej niz Ty.dosc dobrze znosilam ciaze,ale od III trymestru jest ciężej.mimo ze przez lata wyznawalam zasade ze dla lato bez wyjazdu to lato stracone w tym roku nigdzie sie nie wybieram.nie mam ani sily ani ochoty ryzykowac.no i jakos nie widze siebie w bikini ciazowym,mimo ze nadal jestem szczupla. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczzola Re: wakacje i ciąża 24.06.12, 09:39 Ja w ciąży miała 4 tygodniowe urlopy w 6, 7 i 8 miesiącu. Baardzo na nich wypoczęłam. Co do Twojego wyjazdu w 9 miesiącu to ja bym z niego nie rezygnowała. Jedź tylko na początku a nie końcu miesiąca i bądź przygotowana na wszytko. Tzn. nie zapomnij zabrać karty ciąży, dowodu ubezpieczenia i sprawdź na wszelki wypadek gdzie najbliższy szpital jest. Nie ma co panikować ale przezorny zawsze ubezpieczony. Polecam też niezbyt odległe miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
pucio09 Re: wakacje i ciąża 25.06.12, 09:54 Proponowałabym krótkie wypady w weekendy a urlop męża przeznaczyabym na czas, gdy maluch już się urodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
leluchow1 Re: wakacje i ciąża 25.06.12, 10:41 Termin miałam na 9 lipca a 2 ostatnie tygodnie czerwca spędziliśmy z mężem i ze starszakiem nad morzem. Oczywiście nie cudowałam z opalaniem się ani ze szczególnie aktywnym wypoczynkiem. Wspominam te wakacje bardzo miło choć raczej w zwolnionym tempie. Szukając noclegu interesowały mnie jedynie te, blisko Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
mama2345 Re: wakacje i ciąża 26.06.12, 10:47 myślałam o jakichś mazurach i agroturystyce - chyba się zdecydujemy na pierwszą połowę sierpnia - myślicie, że to będzie ok? Pierwsze dziecko urodziłam w terminie dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś