Dodaj do ulubionych

Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzuszny?

18.08.12, 16:35
Jestem w 14 tyg i 6 dni - z powodu ciagniecia w dole brzucha bylam dzisiaj na usg i okazalo sie ze moja szyjka ma dlugosc 24,7 mm i jest juz lekko rozwarta sad
Poprzednie ciaze - porody w 1)w 25 tyg 2) w 36 ale ze szwem okreznym i lezeniem w szpitalach i troche w domu od 3 m-ca prawie do konca - masakra sad Teraz w tej ciazy moj ginekolog przymierzal sie do szwu za ok tydzien - 10 dni (bo oczywiscie mam niewydolnosc szyjki) a tu klapa bo juz szyjka jest tak krotka a obecnie lecze infekcje, ktora wyklucza zalozenie szwu do czasu jej wyleczenia.
Dowiedzialam sie ze jest metoda szwu brzusznego ale jest malo info o tej metodzie. Wiem ze zaklada go prof z Lodzi ale dzwonial tam i wiem ze jego oddzial w Centrum Zdrowia Matki Polki jest do konca sierpnia w remoncie. Bardzo prosze o wszelkie info dot tej metody, kontakt do lekarza - tez tel prywatny lub do prywat gabinetu - sprawa jest pilna !
Obserwuj wątek
    • a_lex Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 18.08.12, 19:06
      może tu znajdziesz jakieś informacje
      forum.gazeta.pl/forum/w,100033,126476813,126476813,Niewydolnosc_szyjki_do_pokonania_.html
      • gosiagro28 Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 18.08.12, 20:50
        Dzieki za podpowiedz -tak jak sie obawialam szew jest tylko przed ciaza a nie w trakcie...
        Szkoda sad(
        A czy ktoras z Was miala zakladany szew okrezny Douglasa na szyjce ok 24 mm w podobnym okresie ciazy ?
        Czy utrzymal szyjke do konca ?
        • lady-aga Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 19.08.12, 11:39
          Pisze ze szpitala, gdzie wlasnie leze po zabiegu załozenia szwu.Co prawda w 25 tygodniu,ale moja szyjka miala ok 2 cm,wiec byla krótsza niz twoja.Lekarz stwierdzil,ze spokojnie jeszcze szew mozna zalozyc.Dodatkowo mam pessar.
          W poprzedniej ciazy mialam szew zakladany w 14 tyg.,nie pamietam długosci szyjki.Do tego pessar i rodzilam w 41 tygodniu.
          • gosiagro28 Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 19.08.12, 17:38
            Podobno mozna zakladac szew do ok 1,9 cm. Na razie glownie leze w lozku i czekam na kolejne USG, zeby sprawdzic czy sie dalej skraca. Nie slyszalam o rozwiazaniu jednoczesnego szwu i pessara - dla mnie to jakby podwojne zabezpieczenie, ale nigdy nie slyszalam o tym od mojego ginekologa.
            Jesli mozna sie zapytac - to skad jestes ? Wazne jest dla mnie gdzie lekarze stosuja jednoczesnie te 2 zabezpieczenia.
            I czy mialas szew i pessar zakladane jednoczesnie czy z jakas przerwa ? No i jak z bakteriami ? Jak czesto mialas pobierane posiewy ?
            Pewnie masz zalecony lezacy tryb zycia ?
            Zycze powodzenia i dotrzymania do konca smile Tak jak w 1-szej ciazy smile

• gajmal Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 19.08.12, 19:06
              Ja mam założony szew (od 19 tygodnia) i taśmę (od 26 tygodnia) na szyjkę macicy - mi robiły się takie leje z szyjki . Prowadzę cały czas aktywny tryb życia, z szyjką już nic się nie dzieje, a jestem w 37 tygodniu ciąży.
              Ze mną leżała dziewczyna, która miała zakładany szew na całkowicie zgładzoną szyjkę i 3 cm rozwarcia
              • gosiagro28 Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 19.08.12, 21:28
                Szew znam ale jaka tasma ?
                Lady-aga pisala o szwie + pessar co do mnie bardzo przemawia, ale tasma ? Nie slyszalam o tasmie na szyjce. Moglabys to opisac bardziej szczegolowo ?
                Z gory dzieki smile
                Jeszcze pytanie - czy masz stwierdzona niewydolonosc ? I przy szyjce jakiej dlugosci zakladali Ci szew a potem tasme ?
            • lady-aga Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 19.08.12, 19:06
              Jestem z Wrocławia.
              Miesiac temu mialam załozony sam pessar.Ale ze szyjka mimo tego sie skróciła, gin zaproponował szew.Od razu zalozono mi rowniez pessar.Mialam znieczulenie podpajeczynowkowe, wiec wiem jak przebiegal zabieg.
              Posiew mialam przed zalozeniem po raz pierwszy pessara i po 1,5 miesiaca przed zalozeniem szwu.Zapobiegawczo biore globulki.
              Jutro opuszczam szpital, zalozenie jest takie, ze mam duzo odpoczywac,ale bede mogla chodzic, zamierzam pracowac po kilka godzin w tygodniu.Pewnie mi przypisza jakies leki, teraz biore fenoterol.
              I nie dziekuje ,zeby nie zapeszacsmile.
              • gosiagro28 Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 19.08.12, 21:18
                Zaproponuje mojemu lekarzowi ten sam wariant. W poprzedniej ciazy mialam szew i szyjka mi popekala w czasie porodu. Poza niewydolnoscia szyjka na pewno jest przez to slabsza niz w poprzedniej ciazy i mam nadzieje, ze takie podwojne zabezpieczenie bedzie skuteczniejsze smile
                Takze dzieki bardzo za podpowiedz smile
                Odnosnie Twoich planow pracy nawet w malym wymiarze - nie chcialabym sie wtracac, bo to oczywiscie Twoja decyzja, ale ja pierwszego syna urodzlam w 25 tyg wlasnie z powodu niezdiagnozowanej wczesniej niewydolnosci. Dzisiaj to duzy 14- letni facet, ale ile z nim przeszlam - tylko ja wiem. Wydaje mi sie ze szew i pessar to jednak slaba szyjka - a tutaj kazdy wysilek ma znaczenie. Nawet niewielki ... Ja po szwie - ma pewno tylko polegiwanie, bez spacerow, samochodu itp. Mam nadzieje ze wiecej w domu niz w szpitalu (bo w drugiej ciazy tej ze szwem sporo czasu spedzilam w szpitalu)
                Dlatego uwazaj na siebie i trzymaj sie cieplutko smile
                Pozdrawiam wink
    • k_katka z czemu nie pessar 20.08.12, 09:55
      jest nie inwazyjny i dobry
      • gosiagro28 Re: z czemu nie pessar 20.08.12, 10:25
        W wielu przypadkach zdaje egzamin. Przy duzej niewydolnosci (takiej jak u mnie) moze sie zeslizgnac - jednak slabiej trzyma niz szew. Tak naprawde szew tez nie daje 100% pewnosci...
        A co do metody - obie maja swoich zwolennikow i przeciwnikow ,.,
        • gajmal Re: z czemu nie pessar 20.08.12, 11:13
          W szpitalu mi tłumaczyli, że szew okrężny trzyma szyjkę bardziej punktowo, tak jak byś sznurkiem związała sakiewkę, a taśma trzyma szyjkę na większej powierzchni - tak jak byś do taśmy o jakiejś długości przyszyła obie ścianki szyjki. Jak mi zakładali taśmę to nierozwarty fragment szyjki miał 1,5 cm, po założeniu taśm zamknięta część szyjki wydłużyła się do prawie 6 cm. Zabieg trwał od podania narkozy do wybudzenia max. 30 minut, po godzinie mogłam chodzić, a następnego dnia poszłam do domu i prowadzę normalny tryb życia (nie można tylko aktywności seksualnej)
          • gajmal Re: z czemu nie pessar 20.08.12, 11:16
            Aha szew mam nadal (już 18 tygodni) i on trzyma (u mnie po prostu zrobiło się rozwarcie poniżej szwu, więc dołożyli taśmę). Po szwie też na drugi dzień byłam w domu. Nic nie bolało, nie brałam ani jednego leku przeciwbólowego po zabiegu.
            Od razu można normalnie jeść, a chodzić po godzinie
            • gosiagro28 Re: z czemu nie pessar 20.08.12, 12:39
              Ja wlasnie ze szwem w poprzedniej ciazy bylam 15 tygodni i bylo ok.
              Teraz - zobaczymy ... Jak widac mozna miec szew + pessar lub szew + tasme - takze nie jest zle smile
              Zycze powodzenia i dotrwania do konca smile
              • asiazg82 Re: z czemu nie pessar 28.12.12, 22:20
                hej zainteresował mnie ten wątek ponieważ także mam niewydolność szyjki dziewczyny napiszcie co to jest za taśma bo o niej nie słyszałam szew okrężny i pessar wiem co to jest ale o taśmie żaden lekarz mi nie mówił proszę o odpowiedź
          • gussia Re: z czemu nie pessar 08.07.13, 07:43
            Mam pytanie do gajmal - w którym szpitalu zakładali ci taśmę?
          • agap123 Re: z czemu nie pessar 05.12.15, 17:08
            W którym szpitalu zakładają takie szwy.
            Jestem z woj mazowieckiego i nie mogę nic znaleść.
            Proszę o pomoc
    • maminyp79 Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 28.12.12, 22:56
      Ten szew taśmowy nazywa się shirodkar szew jest bardzo dobry bo sklepia szyjkę od środka ,w 80%-90% pozwala utrzymać ciąże do 37 tyg.
      Mam go właśnie założonego od 17 tyg teraz jestem w 25 tyg,szyjke maiałam skróconą do 2.6cm lekko rozwartą,po zabiegu długość szyjki to 3.2cm.W ten sam dzień wyszłam do domu.
      Nie mam zaleconego leżenie ,w miare normalnie funkcjonuje ale staram się też polegiwać często.powodzenia
      • asiazg82 Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 29.12.12, 10:33
        maminyp79 dziękuję za informację pytałam też na innym forum co to jest ale nikt mi nie wyjaśnił a powiedz mi czy to Twoja pierwsza ciąża z problemem niewydolności? bo jak pewnie czytałaś u mnie nikt nie zauważył problemu z szyjką
        • maminyp79 Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 29.12.12, 14:46
          Z pierwszą ciąża miałam to samo ,niestety wtedy szwu nie miałam i od 30 tyg leżałam plackiem w szpitalu ale szczęśliwie urodziłam w 38 tyg.W tej ciąży po doświadczeniach z pierwszą właśnie mój lekarz założył mi ten szew,mam nadzieję że dam rade do końca i nie jestem przykuta na stałe do lóżkasmile
          • asiazg82 Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 29.12.12, 16:23
            dziewczyny napiszcie mi skąd się wzięła u Was ta niewydolność czy była spowodowana infekcją czy jakimiś uszkodzeniami szyjki związanymi z zabiegami na szyjce, bo mi lekarz powiedział że ja mam pierwotna niewydolność szyjki macicy czyli taką bez żadnej wcześniejszej przyczyny w wymazie z pochwy wyszła mi bakteria streptococcus agaliacte, i to być może ona spowodowała niewydolność jednak to mało prawdopodobne napiszcie czy Wy miałyście jakieś bakterie wykryte i jakie, napiszcie też czy macie hirsutyzm
            Hirsutyzm – występowanie nadmiernego owłosienia typu męskiego (owłosienie na twarzy, klatce piersiowej, brzuchu, okolicy sromu) u kobiet. bo mi lekarz powiedział że czesto to się wiąże z niewydolnością odpiszcie proszę
      • agap123 Re: Skrocona szyjka w 14tyg!! kto mial szew brzus 05.12.15, 17:05
        Gdzie zakładają taki szew taśmowy. Szukam w woj. mazowieckim ale nic nie mogę znależć.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka