Dodaj do ulubionych

Prośba o ocenę stosiku

23.08.12, 18:51
Trochę późno zaczynam bo synek skończy niedługo 9 m-cy. Po długich poszukiwaniach udało mi się skompletować wszystko co, jak wydaje mi się, będzie dla nas odpowiednie:

2 x otulacze Flip + 6 wkładów "mam sucho"
kieszonka Bumgenius one size
kieszonka Charlie Banana one size
SIO Itti Bitti rozm. L
AIO Imse Vimse rozm. L
kieszonka AppleCheeks bez wkładu rozm. 2 + formowanka Tots Bots FlexiTots rozm. 2 na noc
kieszonka Wonderoos one size na noc
8 prefoldów Ecopi regular
3 pieluchy bamusowe Kikko
3 wkłady bambusowe Close Parents
zestaw 2 wkładów do IT SIO

i na razie tyle. Jak tylko zobaczę co sprawdza się u nas najlepiej to wymienię/dokupię/spróbuję czegoś innego. A może taka ilość będzie wystarczająca?

Oprócz tego:
wiadro
olejek herbaciany i lawendowy
Nappy fresh i dodatek Bambino Mio
papierki jednorazowe Bambino Mio
odplamiacz Ecoboom
myjki bambusowe Applecheeks

Czy z dodatków przyda się coś jeszcze? Na ile wystarczają Wam: Nappy fresh, olejki i papierki?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • 1980cynamonek Re: Prośba o ocenę stosiku 23.08.12, 20:04
      z dodatków przydaje się jeszcze woreczek na mokre pieluszki

a z własnego doświadczenia bardziej przydatne są formowaniki niż prefoldy bo z nich grubsza sprawa nie wyleci i otulacz jest dłużej czysty, tak też moje prefoldy przerobiłam na formowanki no i przy ruchliwym dziecku łatwiej założyć formowankę + otulacz niż prefold

na noc sprawdza nam się genialnie otulacz wełniany i formowanki tots bots - zero przecieków
      • mistyday Re: Prośba o ocenę stosiku 23.08.12, 22:27
        Dzięki, a dlaczego wełniany otulacz?
        • 1980cynamonek Re: Prośba o ocenę stosiku 29.08.12, 13:26
          otulacz wełniany (mam na myśli ten z nogawkami) bo mi z niego nic nie wycieka jak np. z Flipa gdy moja panna siknie leżąc na boku wink
      • mistyday Re: Prośba o ocenę stosiku 23.08.12, 22:47
        Jakiej firmy masz formowanki i otulacz?
        • 1980cynamonek Re: Prośba o ocenę stosiku 29.08.12, 13:51
          formowanki EKOpi i tots bots
          otulacz storchenkinder
    • bergamotkak Re: Prośba o ocenę stosiku 24.08.12, 00:11
      ja tez optowalabym za formowankami (gotowe lub z kieszonka)

otulacz welniany jest przewiewny, idealny na lato, na noc jednak zakladam flipa.

powiem ci jak wyglada moj stosik - wielorazowe uzywam od 8 miesiacy (mala ma prawie 9)
      duzo kupilam na bazarku chustowym (oszczedza sie sporo)
      www.chusty.info/forum/forumdisplay.php?103-Bazarek-pieluszkowy
      na noc uzywam bambusowego puchu z PUPEKO plus Flip. nigdy nie bylo problemow. schnie szybko bo rozpinasz rozne czesci formowanki. mam 4 sztuki wink formwowanek i 2 Flipy

w ciagu dnia , latem uzywam w domku samych formowanek z wkladami bambusowymi lub tetra bambusowa (przekonamlam sie do niej nie dawno),
      na wyjscia na formowanke zakladam otulacz welniany ECODIDI
      www.chusty.info/forum/showthread.php?t=78916 z czysytm sumienie moge polecic formowanki kieszonki jak i otulacze bianki

mam sporo kieszonek BABYETTY sa super

- jak widzisz polskie produkty kroluja

mam kilka itti bitti tutto
      jedna sio i aio

vonderoos v2 ale nie za bardzo jestem zadowolna z kiesoznki (nie podoba mi sie rozlozenie nap) za to fajny wklad maja.

close parents nowa generacja, hmmm fajna tylko duzy kuperek robi, moze bedzie lepiej jak zacznie biegac mala.

bumgeniusy mialam 2 -sprzedalam , dla nas byly za szeroki w nozkach
      charlie banana sprzedalam - wole bambusa od mikrofibry

generalnie na noc polecam formowanke plus otulacz a kieszonki na spacery wyjscia itp

• borussia2000 Re: Prośba o ocenę stosiku 24.08.12, 12:53
      mistyday napisała:

>
      > Czy z dodatków przyda się coś jeszcze? Na ile wystarczają Wam: Nappy fresh, ole
      > jki i papierki?
      >

nappy fresh wystarcza mi na około 2 - 2,5 miesiąca, a piorę co 2-3 dni,
      zresztą tu też tak piszą nappy.pl/antybakteryjny-dodatek-do-prania-nappy-fresh-biod-p-3.html

o papierkach się nie wypowiem bo nie używam
    • mistyday Re: Prośba o ocenę stosiku 29.08.12, 22:59
      Dziękuję wszystkim za wskazówki. Będę musiała wprowadzić małe zmiany. Na pewno zamiast części prefoldów - formowanki Ecopi.
      • martekle Re: Prośba o ocenę stosiku 15.09.12, 14:18
        Ja jeszcze polecam kieszonki Maylily.
        Nie wiem jaką tetrę planujesz, ale lepiej kupić taką niebieloną, wiem, że droższa,
        ale jest bardzo wytrzymała i super chłonie.
        • mrousse Re: Prośba o ocenę stosiku 21.09.12, 08:38
          Witam wszystkie eko-mamy,
          i ja zmierzam w tym kierunku, i stad moje zainteresowanie u Was , zakupilam juz kilka rzeczy ( przez glupote i niedoinformowanie)
          a mianowicie :
          Tots Bots otulacz ,
          2x otulacze Imse Vimse ,
          2x otuacze BambinoMio ,
          2x otulacze Colse Parent ,
          3x wkladki bambusowo - weglowe ,
          Papierki sucha pielucha ,
          4x pieluszki formowane bambusowo - bawelniane Lenny Lamb,
          i teraz co jeszcze potrzebuje , synek siusia jak szalony , wiem ze wklady z mikrofiby, pieluszki kieszonki , ale jakie najlepiej ? czy do tych otulaczy pasowac beda inne formowane pieluszki ?
          napalilam sie juz bardzo i mam nadzieje ze uda mi sie przestawic, synek ma skonczone 7 miesiecy , a chcialam sprobowac roznych zeby zdecydowac co najbardziej mi pasuje smile Nam pasuje ,
          AAAa , dodam, ze synek grubiutki, 70cm,9kg , i w nocy zmieniam mu 4-5 razy pampera bobomba wielka , w dzien nawet nie licze ...
          Pozdrawiam serdecznie smile
          • kazikss Re: Prośba o ocenę stosiku 21.09.12, 09:20
            Naliczyłem 7 otulaczy do 4 pieluszek formowanych + 3 wkładki, proporcja otulaczy do pielszek powinna byc raczej w odwrotną stronę (z mojej praktyki otulacz zmienia sie tak co drugą zmianę pieluchy, czasem nawet rzadziej).
            Po pierwsze jak już masz tyle otulaczy to troche bez sensu bedzie jeszcze kupowac pieluszki kieszonki (chyba że może 1-2 na noc), chyba taniej będzie dokupić formowanek (najlepiej bambusowych bo zdecydowanie lepiej chłoną, np. takich). Możesz też spróbować kupić wkładki "sucha pupa" (nie chodzi o papierowe papierki tylko o wkładki takie jak twoje bambusowe ale z mikropolaru, sa one cieniutkie a dają efekt suchości przy pupie dziecka, oczywiscie musza byc uzyte jako ostatnia warstwa).
            Otulacze powinny pasować do każdego rodzaju formowanek.
            Z papierkami jednorazowymi uwazaj bo potrafia powodowac odparzenia (jakos np przy mojej tez 7 miesiecznej corce nie da sie ich uzywac), twoj syn pewnie robi juz dosc twarde kupy wiec nie powinno to byc problemem (wyrzuc kupe do kibla, a pozostały brud spłucz zimną wodą).
            Poza tym sprawdz rozmiar tych pieluszek co masz może są już za małe? (masz dużego chłopaka)
            • mrousse Re: Prośba o ocenę stosiku 21.09.12, 22:36
              Synek dokladnie ma 71 cm, i 8.700 , pampersy 5, te normalne zielone, wiec na peewno nie sa za male ,
              dokupilem 5 wkladek z mikrofibry, do tego 6 kieszonek jeszcze,
              zamowie w takim razie kilka jeszcze formowanek , nie chce uzywanych , maz sie nie zgodzi , uwaza ze to zbyt higieniczne , wiec musze kupic nowe , juz troche kasiorki na to wydalam , ale o formowankach jeszcze myslalam o tych Tots Bots Bambozole ,
              synek robi dosc rzadkie kupki , wlasciwie nawet bardzio, wiec bedzie kiepsko je tak zbierac ,
              widzialam te wkladki sucha pielucha, masz na mysli takie kwadratowe co sie daje na wierz i je sie pierze ?
              dokupie ich kilka, ale ile sztuk tak mniej wiecej moze sie przydac?
              Przyszly dzis formowanki lenny Lab, tak na moje doswiadczenie to synek w 2 godz przesika , kurcze, to mi sie tak zdaje ? bedzie czul mokre przy dupce ?
              • pstrabiedronka Re: Prośba o ocenę stosiku 22.09.12, 08:14
                polarkowa wkładka spowoduje, że nie będzie czuł mokrego, przynajmniej nie tak bardzo.
                No i dobrze się sprawdzi przy kupie - ja wcale nie używam tych papierków jednorazowych, tylko właśnie te polarkowe wkładeczki. Są cieniutkie, schną błyskawicznie i nie chłoną brudu - bardzo łatwo z nich spłukać kupkę.
              • kazikss Re: Prośba o ocenę stosiku 22.09.12, 16:17
                Czesc

Troche sie pogubilem juz w tym momencie w tym całym "stosiku" wiec moze napisze z innej strony. Moją córke (która też sika dosc obficie) przewijamy co jakies 4 godziny czasem czesciej jak tego wymaga sytuacja. W tym momencie mamy kieszonki mikropolarowe, do kazdej wkladamy dwie wkladki z mikrofibry lub bambusa. Czyli srednio "zuzywa" ona na dobe 6-8 pieluch. Trzymamy wiec w sumie 14 pieluch (piorąc codziennie, ale mym pralkę z wbudowaną suszarką co znacznie przyspiesza schniecie wkladek - kieszonek i otulaczy nie mozna w tym suszyc ale schna same z siebie bardzo szybko). Wczesniej mielismy dokadnie te formowanki Bamboozel i tez sie niezle sprawdzaly (tylko ze w mojej opinii troche z nich wyrosla i jednak przy calym naszym tempie zycia kieszonki sa ciutek mniej problematyczne), stosowalismy je z wkadkami bambusowymi.
                Tak jak wspominalem nie stosowalismy "papierkow" bo mala miala odparzenia, jakos dalo sie przezyc (calosc spukac zimna woda, czasem troche przeprac w reku), podstawa jest pranie w NappyFresh lub innym dezynfekujacym proszku, zazwyczaj nie zostaje nawet slad.
                Co do wkladek "sucha pupa" to juz zalezy od dziecka, niektore dzieci sa wrazliwe na "mokrosc" inne to zupelnie ignoruja. Mialem na mysli dokladnie to co opisala pstrabiedronka takie cienkie wkladki z mikropolaru lub polaru, jak masz cos zbednego z cienkiego polaru to w sumie mozesz sama je zrobic, czasem mozna tez kupic poprostu polar/mikropolar i samemu sobie takie wyciac.
                Co do uzywanych pieluch to rozumiem punkt widzenia twojego meza i nie bede probowal polemizowac (zwlaszcza ze prowadzac portal w ktorym prowadze agitacje na ich korzysc moge byc nieobiektywny), decyzja zawsze nalezy do rodzicow. smile
                • mrousse Re: Prośba o ocenę stosiku 22.09.12, 19:16
                  Kurcze , zrobilam wczoraj test na tych formowankach, wzielam szklanke 250ml wody, i do pampersa 5 prawie cala wlalam i pampers wygladal tak jak synka po 2 godz , a jak wlalam mniej wody do tej formowanki to sie 'nie zmiescilo' , i teraz mam takie pytanie, czy inne sa bardziej chlonne, czy to dlatego ze nowa i trzeba kilka razy wyprac ?
                  ja mam i pralke i osobno suszarke wiec suszenie mi nie straszne, doslownie wszytsklo susze ( choc juz mnie ostrzegali ze otulaczy i kieszonek nie mozna ) choc jedna pani mi napisala co szyje wlasnie takie cuda, ze moge je podsucszac na delikatne i dac im doschnac , probowaliscie czy sie moze zniszczyly ?
                  czyli mam dokupic jeszcze tych formowanek ? boo mam tylko 4 , ale tez zakupilam ok 4 kieszonek z pulem, i 2 bambusowe , i do tych kazdych formowanek trzeba wkadac te mikropolarowe wkladki czy niektore sa juz wbudowane ?
                  co sadzicie o popolini ? mam sklep kolo siebie akurat .
                  • pstrabiedronka Re: Prośba o ocenę stosiku 22.09.12, 23:04
                    do kieszonek wkładka sucha pupa raczej niepotrzebna - zdecydowana większość ma polarkowe wnętrze więc wkładka polarkowa juz niepotrzebna.

test z wodą - lałaś zimną czy ciepła? i jakim strumieniem?
                    jak wylejesz-chluśniesz na formowankę ze szkłanki to się nei zmieści, ale próbuj lac powoli - tak jak leci siusiu wink
                    no i jednak - nie sugerowałabym się wyglądem pampersa, jakos nie wydaje mi się, aby dziecko oddawało za jednym razem 250 ml moczu...
                  • kazikss Re: Prośba o ocenę stosiku 24.09.12, 10:50
                    Nasze doswiadczenia z suszeniem otulaczy w suszarce sa troche slabe, na poaczatku tego ze nie wolno nie wiedzielismy i zniszcylismy (poprostu zaczely przeciekac) dwa otulacze. Jednemu jakos udalo sie takie traktowanie przetrwac, od tego czasu, ja mam zakaz uruchamiania suszarki smile.
                    Co do twojego zestawu formowanek i innych pieluch, masz tego juz calkiem sporo (co prawda masz tez otulaczy ktore sa generalnie do zastosowania z formowankami). Zobacz co Ci sie sprawdza najlepiej, zastanow sie chwilke i dopiero wtedy dokup, kazde dziecko jest troche inne i odczucia kazdej mamy tez (u nas sprawdzaja sie kieszonki, u innych formowanki). Co do chłonnosci to na pewno nowe pieluszki beda ja mialy ciutek mniejsza niz juz troche uzywane (tak samo jest z recznikami), a w przypadku konopnych czasem trzeba do 8 pran by osignely "maksimum" mozliwosci. Poza tym dziecko sika strumieniem nie takim jak chlusniecie ze szklanki i raczej tak jak wspomniala pstrabiedronka 250ml to troche duzo jak na jeden "sik" (wez pod uwage ze pieluchy uzywane nigdy nie beda tak samo chlonne jak pampers, ale to nie jest ich wielka wada, wymieniac je trzeba podobnie czesto, a sa zdecydowanie zdrowsze dla skory twojego dziecka, pampers jest tak chlonny bo zawiera w srodku specjalny zel lub wate (w zaleznosci od modelu), ktore napakowane sa chemia tylko po to by trzymaly wilgoc, mozesz rozciac sobie jednego pampersa zobacz co jest w srodku i czy na pewno chcesz zeby dziecko mialo to kolo pupy (a takze innych narzadow) przez cala dobe. Przy okazji pampersy co jest udowodnione podwyzszaja temerature ciala o ok 3 stopnie w przypadku chlopcow podgrzewanie jaderek nie jest wskazane i moze prowadzic do problemow z plodnoscia w pozniejszym okresie.
                  • 1980cynamonek Re: Prośba o ocenę stosiku 03.10.12, 22:10
                    > mam takie pytanie, czy inne sa bardziej chlonne, czy to dlatego ze nowa i trzeb
                    > a kilka razy wyprac ?
                    nowa jest mniej chłonna, wypierz kilka razy i powinna więcej wchłonąć

co do pieluch, to sama musisz potestować i zobaczysz co Tobie i dla Twego dziecka najwygodniejsze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka