Dodaj do ulubionych

przyjecie 3 tabletek duphastonu

12.10.12, 23:49
Witam,
Jestem obecnie na poczatku 6 tygodnia ciazy (poczatek 4 tygodnia od zaplodnienia). W polowie 5 tygodnia dostalam lekkich plamien i ginekolog zalecil mi duphaston i luteine. Ogolnie Pani ginekolog stwierdzila ze te plamienia nie wygladaja na grozne . Profilatycznie zlecila mi te leki. Ogolnie jestem przeciwna braniu jakichkolwiek lekarstw w ciazy i nie wiem czemu wtedy bedac jeszcze w gabinecie nie porozmawialm o tym szerzej...
Mysle ze bedac "na fali" przewrazliwienia plamieniami bo to pierwsza ciaza, po prostu zaufalam ginekolog i w rezultacie jednego dnia zayzlam dwie tabletki duphastonu i nastepnego jeszcze jedna. W sumie zazylam 3 tabletki.. Czytajac pozniej fora i dyskusje na temat skutkow ubocznych duphastonu zalowalam iz w ogole zazylam nawet te 3 tabletki. Czy jest mozliwosc ze te 3 tabletki duphastonu mogly juz zadzialac i jesli faktycznie nie powinno sie tego brac w ciazy (tak jest napisane na ulotce !!!) to mogly zadzialac negatywnie? Czy moze dawka tych 3 tabletek byla jednak wciaz mala i zostala nawet "nie zauwazona" przez organizm?
Plamienia zdecydowanie zmalaly juz nastepnego dnia, luteiny dopochwowo w komcu nigdy nie przyjelam.

Nastepna wizyte mam dopiero za tydzien i troche sie denerwuje tymi 3 tabletkami...

Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 09:35
      plamienia Ci zmalały, a Ty sie zastanawiasz czy potrzebnie lek brałas czy nie. ojp.
    • marcowa_aprilla Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 09:56
      no cóż, ja wolę brać leki, bo skoro lekarze zapisują i rodzą sie zdrowe dzieci to nie sądzę zeby miały jakieś dramatyczne skutki uboczne, a nawet jeśli jakieś skutki mają to wole to niz poronienie.
    • hanusina_mama Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 10:10
      Po co poszłaś do lekarza, jeśli leczysz się i tak wg własnego uznania?
      Całe rzesze kobiet biorą duphaston we wczesnej ciąży (pomijam już fakt zdecydowanego nadużywania go w Polsce) i nie ma zarejestrowanych żadnych negatywnych działań na płód. Jeżeli rzeczywiście masz wskazania do duphastonu i go nie bierzesz to zafundujesz sobie poronienie na własne życzenie.
      PS Jak dokładnie jest napisane w tej ulotce, że nie można brać w ciąży? Może jednak źle interpretujesz.
    • florka72 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 10:30

nie rozumiem, po co się idzie do lekarza, skoro wierzy się w "ciążę bezlekową". wyjaśnisz?
      i drugie pytanie, cóż jest złego w duphastonie w ciąży???
    • 18lipcowa3 nie martw sie 13.10.12, 11:37
      one nie dzialają
      ani duphaston, ani luteina
    • mallgosia76 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 11:45
      Kobieto duphaston podtrzymuje ciążę,zapobiega poronieniu z powodu niedomogi hormonalnej!!!
      Bierz dalej ten lek,ja biorę od 5 tyg ciąży ,a teraz jestem w 13 i dopiero pomału odstawiam !
      • 18lipcowa3 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 13:45
        mallgosia76 napisała:

> Kobieto duphaston podtrzymuje ciążę,zapobiega poronieniu z powodu niedomogi ho
        > rmonalnej!!!
        > Bierz dalej ten lek,ja biorę od 5 tyg ciąży ,a teraz jestem w 13 i dopiero poma
        > łu odstawiam !

ale bzdury
        • sharzan-ka lipcowa 13.10.12, 23:15
          sama jesteś bzdurą
          • 18lipcowa3 Re: lipcowa 14.10.12, 13:19
            sharzan-ka napisał(a):

> sama jesteś bzdurą

powtarzam
            nie działa ten lek
            • princesswhitewolf Re: lipcowa 15.10.12, 10:37
              lipcowa cos marudzisz...

to ze u jednej osoby nie zadzialal to nie oznacza ze nie jest przetestowany i nie dziala u innych. No prosze cie... nie masz wynikow statystycznych , ze nie dziala ani wiedzy wiekszej niz przemysl farmaceutyczny....
              • anetchen2306 Re: lipcowa 15.10.12, 10:56
                ... no w De np. Duphaston nie jest dopuszczony do stosowania w czasie ciazy. Stosuje sie inny dobor hormonow, od systnetycznych gestagenow sie odchodzi. Wyjatek dopuszczajacy jego uzycie w czasie ciazy jest jeden: ciaza po in vitro, z udokumentowanym wczesniejszym leczeniem z uzyciem syntetycznych gestagenow.
    • alinalen Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 13:49
      skoro jesteś mądrzejsza od lekarza.... ja brałam w pierwszej ciązy- dziecko zdrowe, w drugiej również i to w b.dużych dawkach z powodu krwiaka być może dzieki temu utrzymałam tą ciąze. heh z tego co piszesz pewnie 50% populacji rodziło by się chore bo duża część kobiet zażywa duphaston z różnych powodów
    • brown_aurelia Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 15:13
      a czy w takim przypadku nie powinno się badać poziomu hormonów?
    • polaf82 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 19:00
      Wcale nie chce byc madrzejsza od lekarza i nie o to w tym wszystkim chodzi!!!!
      Po prostu jestem zdania ze jak najmniej farmakologicznych produktow w ciele! Jak sie przeziebie to nie biore antybiotykow. Wiec zadnej farmakologii w ciele tym bardziej w ciazy.
      Czulam ze zostane zlinczowana... WIEM ze wielu kobietom ten lek pomogl, ale ja swiadomie jednak nie chce brac bo jednak nie musza ale moga byc efekty uboczne.
      Na ulotce jest napisane o zaprzestaniu brania duphastonu jesli zauwazy sie jedno w wielu, jest wymieniona lista i jako ostani pkt. jest napisane o ciazy.
      Ginekolog nie powiedzial ze to jest ciaza zagrozona, po prostu jak wszyscy lekarze profilaktycznie przepisala mi te leki.
      Abstrahujac od faktu zastanawiania sie czy brac czy nie, moje pytanie bylo czy te 3 wziete tabletki w ciagu w sumie 1.5 dnia mogly juz zostac zauwazone przez organizm, czy to byla jednak jeszcze zbyt mala dawka by organizm "zorientowal" sie ze sztuczna dawka hormonu zostala dopompowana.
      Przeczytalam tez w ulotce i to mnie troche uspokoilo, ze jesli ty (lub ktos inny lub dziecko) zazyje za duzo tabletek jest male prawdopodobienstwo szkody.
      A tak w ogole to jak bylam u innego lekarza ktory zaproponowal mi progesteron w postaci naturalnej (crinone zel dopochwowy) i powiedzialam ze juz zazylam 2 tabletki duphastonu to on powiedzial, zebym sie w ogole tym nie martwila bo to tak jakbym w ogole jeszcze nie wziela bo ten doustny lek zostaje rozlozony w zoladku i tylko sladowe ilosci dostaja sie tam gdzie trzeba. Dlatego dopochwowe leki sa skuteczniejsze. I ze duphaston dziala tylko psychologicznie, uspokaja pacjentki co ma dobry wplyw na ciaze. Nie wiem co mam o tym myslec bo co z tabletkami antykoncepcyjnymi ktore sa takze hormonami i ktore przyjmuje sie doustnie...
      Stawiam jednak na matke nature i co ma byc to bedzie. Jestem jednak dobrej mysli, mysle pozytywnie bo to jest polowa sukcesu!
      • 18lipcowa3 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 19:15

> Ginekolog nie powiedzial ze to jest ciaza zagrozona, po prostu jak wszyscy leka
        > rze profilaktycznie przepisala mi te leki.

Co za kretyn!
        Nie ma dowodow na dzialanie duphastonu, nigdzie na swiecie sie go nie stosuje a ciąże trwają.
        W polsce jest naduzywany a zwyczajnie nie dziala, jest to efekt placebo.
        Ciąze z nim noszonone i tak by przetrwały a baby to sobie tlumaczą tym że lek zadział.
        Nie ma sensu tego brac.

• olusiek81 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 13.10.12, 22:07
          no ja bym sie bala na twoim miejscu a co jak twoje dziecko bedzie przez te 3 tabletki ... kosmitą smile
        • gulis1 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 14.10.12, 11:01
          18lipcowa3 - czy miałaś zagrożoną ciąże albo przeżyłaś poronienie, wydaje mi sie ze jesli ktos cos takiego przezyl to rozumie kobiety ktore biora duphaston bo robia wszystko aby podtrzymac ciaze! Fakt, ze czasem ten lek faktycznie nie jest potrzebny, ale na pewno nie jedną ciąże podtrzymał.
          • 18lipcowa3 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 14.10.12, 13:19
            , ale na pewno nie jedną ciąże podtrzymał.

nie takich badan złotko
            • hanusina_mama lipcowa 14.10.12, 14:37
              18lipcowa3 napisała:

>
              > nie takich badan złotko

Nie ma i nie będzie, złotko. Żadna normalna komisja bioetyczna nie wyrazi zgody na duże randomizowane badanie na ciężarnych. Wierzysz albo nie wierzysz, że działa. Wszystko zależy od punktu siedzenia. Ja np nie wierzę, bo chyba wg farmakodynamiki tego leku nie ma prawa zadziałać (przynajmniej podawany doustnie). A jednak jak trafiłam do szpitala z zagrażającym poronieniem to brałam, bo a nóż... Wtedy naprawdę robi się wszystko.
              • 18lipcowa3 Re: lipcowa 14.10.12, 15:20

> jednak jak trafiłam do szpitala z zagrażającym poronieniem to brałam, bo a nóż.
                > .. Wtedy naprawdę robi się wszystko.

No ale nadal twierdze ze nie działa. Cały swiat tego nie uznaje, sadzisz że gdyby naprawde podtrzymywał ciaze to by go nie stosowali wszedzi?

Stosowaliby.

A nie działa. Ma tylko efekt placebo.
            • izazdo lipcowa, przestan bredzic 31.10.12, 10:27
              Progesteron podawany dopochwowo zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19918965

dotarlo, czy ci przetlumaczyc?

jest tego wiecej, poszukaj sobie: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=progesterone%20%2Bsupplementation%20%2Bpregnancy

Faktem jest, ze Duphaston mozna sobie w duphe wsadzic, dziala wylacznie Luteina. Brak badan potwierdzajacych skutecznosc Duphastonu, ale skutecznosc Luteiny jest bardzo dobrze udokumentowana. A autorka dostala oba leki. Dobrze, ze odstawila duphaston, ale luteine powinna brac.
        • chyba.ze Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 14.10.12, 14:46
          18lipcowa3 napisała:

Nie ma dowodow na dzialanie duphastonu, nigdzie na swiecie sie go nie stosuje a
          > ciąże trwają.

A może są 100% dowody na to, że duphaston NIE działa?
          Ktoś czytał coś na ten temat?

Panna lipcowa pewnie niedawno z UK wróciła i oświaty szerzy kaganek, bo gdzież w kraju gdzie normą jest usuwanie ciąż do 24 tyg ich trwania włącznie będzie ktoś piniądze wydawał na ich podtrzymywanie i to na początku. Leki ciężarne mają tam za free, więc państwo oszczędza jak może big_grin
          • 18lipcowa3 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 14.10.12, 15:21
            Gdyby działał stosowano by go wszedzie.
            A co powiesz na te ktore biorą a i tak tracą ciąże.
            Nie wierze ze ten cudowny lek działa bo by był słynny na cały swiat.
            A tak tylko durne polki biorą, faszerują sie lekami bez przyczyny.
            brawo
            • chyba.ze Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 14.10.12, 15:49
              18lipcowa3 napisała:

A tak tylko durne polki biorą, faszerują sie lekami bez przyczyny.
              > brawo

Więc jednak z tym UK trafiłam..? wink

A i zapewne dziecko tam urodziłaś jako TAMTEJSZEGO obywatela, że teraz taka mundra jesteś- cóż durni lekarze, nędzne polaczki- do jukeja wio tam same zdrowe ciąże bez duphastonu i innego syfu. Jak ma się utrzymać, to się utrzyma- do tego ni lekarz ni leki niepotrzebni.
              • 18lipcowa3 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 14.10.12, 17:58
                Nie, urodziłam pierwsze pidziecko w UK, drugie urodzę własnie w Polsce.
                Jestem Polką, mój mąz też. Tutaj mieszkamy , wrocilam prawie 3 lata temu.
                Do NHS mam wiele zastrzeżen, natomiast nadal uwazam że gdyby te cudny lek działał to na całym swiecie byłby wybawieniem dla kobiet z problemem utrzymania ciązy. Powiedz mi CZEMU działa tylko w Polsce?????????
                On nie działa, nie ma takich badan. Ale nie ma co, lepiej sie faszerowac lekami, no niE?
                • chyba.ze Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 14.10.12, 19:17
                  18lipcowa3 napisała:

uwazam że gdyby te cudny lek dział
                  > ał to na całym swiecie byłby wybawieniem dla kobiet z problemem utrzymania ciąz
                  > y. Powiedz mi CZEMU działa tylko w Polsce?????????

Może są inne problemy z utrzymaniem ciąży, nie tylko te dotyczące niewydolności progesteronowej?
                  I w takim przypadku suplementacja żadnym lekiem nie pomoże?

Rozumiem, że ciążę prowadzisz w światłym UK, bo tutaj medyczne barany leczą placebo.

Nie ma to jak liznąć wielkiego świata i życie staje się prostrze wink
                  • 18lipcowa3 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 14.10.12, 20:39
                    Lasiu kochana, ja jestem w Pl i ciąże prowadzę w PL. Ufam swojemu lekarzowi w PL, jak chodziłam w UK to ufałam połoznej w UK.
                    Nikt- a widzialam w ciązy 3 lekarzy w PL nie dawał mi duphastonu na zaś.
                    Tylko lekarz idiota robi takie rzeczy. 2 z 3 lekarzy powiedziało mi że nie ma leków podtrzymującch ciążę. No nie ma i juz. Bo takie jest prawo natury.

Odpowiedz mi raz jeszcze- dlaczego skoro on rzekomo utrzymuje ciążę nie jest cudownym lekiem na calym swiecie?
                    Odpowim za ciebie - bo nie działa.
                    • chyba.ze Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 15.10.12, 00:53
                      Myszko słodka

nie odpowiedziałaś na moje grzecznie postawione pytanie
                      zarzuć proszę badaniami, które jednoznacznie stwierdzają, że suplementacja duphastonem NIE jest skuteczna
                      bo to co tu wklepujesz w klawiaturę pozbawione jest jednej ważnej rzeczy- argumentu

papatki i pozdrowionka

• 18lipcowa3 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 15.10.12, 09:45
                        nie pultaj sie bo nie masz racji
                        proste wytłumaczenie- gdyby to był cudowny lek wszedzie by go stosowano
                        a tak faszerujecie siebie, swoje dzieci lekami nie wiadomo po co i kieszenie firmom farmaceutycznym
                        ale o to chodzi,
                        radze zmienic lekarza na takiego nie przekupionego, wtedy nie przepisuje tabetek jak cukierków
                • ule-le Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 30.10.12, 12:11
                  Proszę nie używać takich sformułowań jak "durne polki". To delikatny temat, trochę więcej wyczucia! W przypadku Duphastonu nie ma tu nic do rzeczy cud, jedynie fakt iż w przypadku kiedy kobiecy organizm produkuje za małe ilości progesteronu (który jest najważniejszym hormonem wytwarzanym w trakcie ciązy przez ciałko żółte, następnie łożysko) w wyniku zaburzenia z różnych przyczyn gospodarki hormonalnej, lek ten dostarcza organizmowi progesteron. Duphaston wyklucza przynajmniej jeden z powodów poronień. Zamiast powtarzać durne hasła, bądź domniemywać dla czego i gdzie jest używany itp trochę zasięgnąć wiedzy proponuję.
          • turmalinka Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 10.11.12, 10:13
            chyba.ze napisała:

> 18lipcowa3 napisała:
            >
            > Nie ma dowodow na dzialanie duphastonu, nigdzie na swiecie sie go nie stosuje
            > a
            > > ciąże trwają.
            >
            > A może są 100% dowody na to, że duphaston NIE działa?
            > Ktoś czytał coś na ten temat?
            >
            > Panna lipcowa pewnie niedawno z UK wróciła i oświaty szerzy kaganek, bo gdzież
            > w kraju gdzie normą jest usuwanie ciąż do 24 tyg ich trwania włącznie będzie kt
            > oś piniądze wydawał na ich podtrzymywanie i to na początku. Leki ciężarne mają
            > tam za free, więc państwo oszczędza jak może big_grin

tak, UK to jedyny kraj, ktoremu na przyroscie naturalnym nie zalezy wcale... a zeby sie zdrowe dzieci rodzily? po co to komu? no czyste barbarzynstwo w tym UK

ps. boszzzz, ales ty glupia big_grin
        • princesswhitewolf Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 15.10.12, 10:40
          nie stosuje sie durphastonu ale stosuje sie dydrogesterone pod inna nazwa. Lipcowa prosze cie... Przeciez leki na podtrzymanie ciazy bierze sie na calym swiecie. W celach komercyjnych w roznych obszarach geograficznych ten sam zwiazek chemiczny ma rozne nazwy
        • frankowazona Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 04.11.12, 16:38
          Jak się nie znasz, to bzdur nie pisz. Jestem w ciąży po in vitro, transfer na sztucznym cyklu czyli nie produkuję progesteronu (wg badania krwi poziom 0,2), przyjmuję duphaston 3x1, nie mam plamień - według ciebie to, że ciąża się utrzymuje mimo takich poziomów hormonu to efekt placebo? Duphaston po prostu nie wychodzi w badaniu krwi, stąd może ci się wydaje, że nie działa.
          Przede wszystkim jest sens najpierw się trochę w sprawie zorientować, a potem zabierać głos, bo dziewczynom w głowie mieszasz
      • princesswhitewolf Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 15.10.12, 10:42
        ak sie przeziebie to nie biore antybiotykow.

bo antybiotyki to nie lek na przeziebienie i zaden lekarz ci tego nie zapisze tylko dlatego ze troche sie podziebilas. Zaleci ci paracetamol albo aspiryne tudziez pod nazwa gripex etc.

Antybiotki bierze sie przy powaznych infekcjach bakteryjnych paragrypowych i grypowych z wysoka temperatura, tudziez przy anginie etc.
        • hanusina_mama Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 15.10.12, 12:17
          princesswhitewolf napisała:

> Antybiotki bierze sie przy powaznych infekcjach bakteryjnych paragrypowych i g
          > rypowych z wysoka temperatura, tudziez przy anginie etc.

Grypa i paragrypy to także infekcje wirusowe, których nie leczy się antybiotykiem - to tak, żeby już być dokładnym.
    • gulis1 Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 14.10.12, 10:57
      Dziewczyno.... nie panikuj, musisz zaufać lekarzowi.... Sama brałam swojego czasu az 4 dziennie ile lacznie wzielam to nawet nie mysle, znam osoby ktore braly i wszystko bylo ok. Ja jeszcze nie urodzilam ale skonczylam juz 36 tc i jestem przekonana ze gdyby nie leki to nie doszlabym do tego etapu.... Wiecej zaszkodzi Ci stres niz leki!
      • urszula.slo lipcowa ma racje 31.10.12, 15:38
        ten lek nie działa, jest to po prostu chemia, zatruwająca organizm - no i może kojącą działająca na psychikę kobiet bez mózgu.
        Mieszkałam w trzech różnych krajach (w tym w Pl), jestem w trzeciej ciąży, i powiem szczerze że tylko w Polsce kobiety łykają Duphaston jak czekoladki, w innych krajach do sprawy podchodzi się bardziej rozsądnie. Np. tam, gdzie teraz mieszkam, pierwsza wizyta jest dopiero w 12-13 tygodniu. Jeżeli masz poronić w I trym., to poronisz, nie można temu zapobiec. Naturalna selekcja. Koniec kropka. Nikt nie faszeruje kobiet niepotrzebnie chemią.

I kto powiedział, że ten lek nie ma skutków ubocznych? Czyżby skutki uboczne były tylko fizyczne czy fizjologiczne?! Degeneracja może się przejawiać także a poziomie psychicznym, ale jest to oczywiście trudniej mierzyć, badać, udowadniać smile
        • kiddy Re: lipcowa ma racje 09.11.12, 17:54
          Poroniłaś kiedyś? Miałaś np. trombofilię, która skutecznie utrudniała utrzymanie ciąży? Roni się nie zawsze dlatego, że "selekcja naturalna". Czasem dziecko jest zdrowe, tylko organizm matki ma jakąś wadę. Myślę, że gdybyś straciła dziecko lub dzieci, to na pewno nie pisałabyś takich rzeczy.
          • hanusina_mama Re: lipcowa ma racje 10.11.12, 09:41
            Tyle, że przy trombofilii i innych poważnych 'wadach organizmu matki', jak to określiłaś, duphaston działa jak woda święcona na umarłego.
        • sharzan-ka Re: lipcowa ma racje 09.11.12, 23:13
          urszula.slo napisała:

Jeżeli masz poronić w I t
          > rym., to poronisz, nie można temu zapobiec. Naturalna selekcja. Koniec kropka.
          > Nikt nie faszeruje kobiet niepotrzebnie chemią.

To wyobraź sobie, że moją ciążę urtowało tylko przyjmowanie duph...Miałam problemy hormonalne, które zostały wychwycone dopiero po drugiej stracie. Przy trzeciej ciąży duph od początku i dzieciak ma się super. W obecnej również
          "naturalna selekcja" - zapewne czasem tak... Ale czy wg Ciebie skoro ja nie mam szans (i tysiące innych kobiet) bez leków na donoszenie ciąży to też naturalna selekcja??
    • frankowazona Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 04.11.12, 16:42
      Tak, organizm zauważył duphaston - skończyły się plamienia wink
    • kasiamalpa Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 05.11.12, 11:25
      witaj,ja miałam plamienia w 6tc ,trafiłam do szpitala,na usg brak akcji serca,leżałam jak na szpilkach...za 3 dni kolejne usg,serduszko już biło u młodego.
      Jak leżałam te 3 dni ,dostałam tylko duphaston i nospe. Wypisali mnie z nakazem leżenia...
      leżałam ale plamienia znów sie pojawiły za kilka dni, wzięłam wtedy SAMA bez pytania lekarza 6 tabletek duphastonu i plamienia ustąpiły( na ulotce była napisana taka dawka możliwa do wzięcia) Duphaston brałam do 28 tc( 2 x dziennie),młody urodził się zdrowy jak ryba.
      p.s.wyliczyłam,że przez cała ciąże wzięłam ponad 3 tyś sztuk tabletek,nieraz wychodziło dziennie jakies 15-20 tabletek,(PRZYPISANYCH PRZEZ LEKARZA OCZYWIŚCIE)ale miałam zagrożona ciążę, w sumie 5 miesięcy leżenia plackiem wyszło.
      • turmalinka Re: przyjecie 3 tabletek duphastonu 10.11.12, 10:17
        > p.s.wyliczyłam,że przez cała ciąże wzięłam ponad 3 tyś sztuk tabletek,nieraz wy
        > chodziło dziennie jakies 15-20 tabletek,(PRZYPISANYCH PRZEZ LEKARZA OCZYWIŚCIE)
        > ale miałam zagrożona ciążę, w sumie 5 miesięcy leżenia plackiem wyszło.

apteka i koncern farmaceutyczny byli ci zapewne wdzieczni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka