Dodaj do ulubionych

Długość szyjki

15.10.12, 09:28
Dziś zajrzałam do aktualnej karty i widzę: 2 cm. Przestraszyłam się, zbadałam sama i rzeczywiście krótka że szkoda gadać. I się zaczynam stresować bo w pierwszej miałam aż 5 i to mnie w 25 tc uratowało przed przedwczesnym porodem [gwałtowne skrócenie do 1,5].

Jest tu jakaś forumka, która od początku przechodzi lub przeszła ciążę z szyjką długą na 2 cm i nie ma / nie miała z tego powodu żadnych komplikacji w trakcie? A może jest tu jakaś, której szyjka się wydłużyła?
Do wczoraj w ogóle nie oszczędzałam się, bo ani bóli nie mam ani nie krwawię, ot - ciąża jak ciąża. No ale dziś zwątpiłam i ustaliliśmy z małżem, że żadnego podnoszenia starszej córy, noszenia mokrego prania... bo się boję...
Pocieszcie, napiszcie, że któraś tak miała i było ok...
Obserwuj wątek
    • mysza1_2005 [...] 15.10.12, 09:46
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • nglka Re: Długość szyjki 15.10.12, 09:51
        Myszko, mnie się szyja nie skróciła i nie skraca [i oby nie zaczęła] - u mnie jest fizjologicznie taka od samego początku, od 8 tc a obecnie kończę 10 tc.
        Dlatego się zastanawiam jaki to ma wpływ na dalszą ciążę.
        Mam fajnego lekarza [który nie panikuje bezpodstawnie] i nic nie wspomniał o długości szyjki, dopiero wczoraj coś mnie tknęło i zajrzałam do karty - a tam tak niespodzianka.
        Zastanawiam się jak taka fizjologiczna długość ma wpływ na dalszy przebieg ciąży.
        • mysza1_2005 [...] 15.10.12, 10:15
      • kasiak37 mysza1_2005 15.10.12, 19:49
        zapoznaj sie z watkiem na szpilce u gory forum dot.sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.
    • paul_ina Re: Długość szyjki 15.10.12, 10:23
      Idź do lekarza i przedstaw mu swoje obawy. Potem do drugiego i skonsultuj się ponownie. Jeśli w pierwszej ciąży miałaś 5 cm, to 2 cm w obecnej nie jest chyba charakterystyczne dla Ciebie. W pierwszej ciąży moja szyjka w 30 tc skróciła się do 2 cm właśnie i ostatnie 10 tyg przeleżałam.
      • mysza1_2005 [...] 15.10.12, 10:28
        • paul_ina Re: Długość szyjki 15.10.12, 15:40
          Lekarz uznał skrócenie za niepokojące i zalecił oszczędzać się. Może nie leżałam plackiem, ale generalnie raczej poziomo niż pionowo. Córka urodzona w 40 tc.
    • marcowa_aprilla Re: Długość szyjki 15.10.12, 13:08
      o rany, sama sobie zbadałaś?? jak to się robi?
      • nglka Re: Długość szyjki 15.10.12, 13:14
        Od dawna badam szyjkę, jako objaw płodności [stosuję NMRP od 7 lat]. Akurat ciąża to nie najlepszy okres na naukę bo szyi lepiej nie uciskać w ciąży, więc trzeba wiedzieć jak się zbadać by nie ucisnąć a zmierzyć długość.
        • marciula23 Re: Długość szyjki 15.10.12, 17:57
          Mi się w pierwszej ciąży w 28tc szyjka skróciła do 2cm. Mimo leżenia w szpitalu plackiem i brania leków w 32tc szyjka miała 1cm i rozwarcie na 2cm. Ale poza tym w cudownym szpitalu zaraziłam się gronkowcem, który przeszedł na córkę i miałam cesarkę w 32tc. Jak Ci się skróciła do 2cm lepiej zacznij się oszczędzać, idź do dobrego lekarza.
          Teraz w drugiej ciąży szyjka jak narazie ma prawie 5cm smile ale jak zacznie się skracać to będę leżała w domu i się maksymalnie oszczędzała. Przedwczesny poród i urodzenie wcześniaka to nic fajnego.... Trzymam kciuki, aby u Ciebie dobrze się wszystko skończyło.
          • jotka_k Re: Długość szyjki 15.10.12, 19:28
            obie moje ciąże to ciąże donoszone z fizjologicznie krótką szyjką, początkowo ok 25mm, od mniej więcej 20tc 20 mm, ciąże bez problemów ze strony krótkiej szyjki, ot taka uroda,po prostu miałam na każdej wizycie kontrolowaną długość szyjki aby sprawdzić czy się nie skraca i tyle
            • nglka Re: Długość szyjki 15.10.12, 19:31
              Jotka, bardzo Ci dziękuję - uspokoiłaś mnie wink)
              Mam niestety uraz po akcji w 25tc w pierwszej ciąży i niełatwo pozbyć się strachu przed powtórką...
              • najma78 Re: Długość szyjki 15.10.12, 19:37
                Krotka szyjka to nie jest nic dziwnego, a w drugiej ciazy to wrecz normalne, ze jest krotka. Dlugosc szyjki bada sie za pomoca usg a nie wklada paluchy, bo to akurat nie jest praktykowane na swiecie od dawna (ryzyko infekcji chociazby). Problemem moze byc rozwierajaca sie szyjka.
                • nglka Re: Długość szyjki 15.10.12, 19:44
                  Mydło i woda + rękawiczki zmniejszają ryzyko infekcji do minimum. Nigdy w życiu nie miałam żadnej infekcji przez samobadanie i wszędzie na świecie metoda ta od dziesiątek lat jest stosowana.
                  W obu ciążach szyja była badana ręcznie na tyle delikatnie, że nawet samego dotknięcia jej nie czułam.
                  Przed porodem też rozwarcie kilka razy dziennie sprawdzają przez USG? Ryzyko infekcji jeszcze większe.
                  • turmalinka Re: Długość szyjki 15.10.12, 20:24
                    nglka napisała:

> Mydło i woda + rękawiczki zmniejszają ryzyko infekcji do minimum. Nigdy w życiu
                    > nie miałam żadnej infekcji przez samobadanie i wszędzie na świecie metoda ta o
                    > d dziesiątek lat jest stosowana.

kolezance chodzilo chyba o badanie szyjki w ciazy, z tego co czytalam w Polsce tez juz odchodzi sie od badan wewnetrznych w ciazy, bo pozytek niewielki, a gmeraniem przy szyjce mozna tylko zaszkodzic
                    • nglka Re: Długość szyjki 15.10.12, 20:42
                      Uhm... odgórnie wykluczyłam, że o to jej chodziło, bo wcześniej pisałam że "trzeba wiedzieć jak badać", stąd pomyślałam, że może mieć na myśli samo ryzyko infekcji.
                      Spokojnie, krzywdy nie zrobię wink Tak długość szyjki zmierzyłam, że ledwie jej ściankę musnęłam i nie doszło nawet do kontaktu z wejściem do jej wnętrza, nie wspominając o jakimkolwiek uciskaniu. Uciskanie szyi groźne może być, nie spieram się - ale nie sądzę by zaszkodziło muśnięcie jej ścianki - toż mniej delikatnie badano mi szyję na początku poprzedniej ciąży w szpitalu, gdy plamiłam - co miałam z resztą za złe lekarzowi...
                    • najma78 Re: Długość szyjki 15.10.12, 22:23
                      turmalinka napisała:

> kolezance chodzilo chyba o badanie szyjki w ciazy, z tego co czytalam w Polsce
                      > tez juz odchodzi sie od badan wewnetrznych w ciazy, bo pozytek niewielki, a gme
                      > raniem przy szyjce mozna tylko zaszkodzic

smile No w koncu to forum o ciazy i o badania w ciazy chodzismile jest tak jak napisalas, na swiecie nie bada sie recznie chyba, ze jest koniecznosc ale tylko do takiego minimum ogranicza sie badania reczne kobiet w ciazy. Takze usg jest badaniem dosc subiektywnym bo wszystko zalezy gdzie technik krzyzyki postawi, nie ma sie pomiarami az tak bardzo co podniecac. Najwazniejsze aby sie nie rozwierala, bo jak sie rozewrze to sie juz nie zewrze i wtedy moze dojsc do problemu.
                      • nglka Re: Długość szyjki 15.10.12, 22:31
                        Bylby to niezly paradoks, z rozwarciem, majac na wzgledzie te pierwsza ciaze i niechec szyi do jakiejkolwiek wspolpracy, nawet po 3 oksy smile Ale ciaze sa rozne, racja.
                        Mam chyba ostatnio za duzo czasu na myslenie wink
                        • najma78 Re: Długość szyjki 15.10.12, 22:56
                          nglka napisała:

> Bylby to niezly paradoks, z rozwarciem, majac na wzgledzie te pierwsza ciaze i
                          > niechec szyi do jakiejkolwiek wspolpracy, nawet po 3 oksy smile Ale ciaze sa rozne
                          > , racja.
                          > Mam chyba ostatnio za duzo czasu na myslenie wink

Wiesz, ty sie tak nie stresuj. Oczywiscie, obserwuj swoje cialo, ono daje sygnaly nawet jesli nie przez bol, krwawienia/plamienia to jakies przeczucia (ja tam mamwink) oczywiscie kontrola lekarska to podstawa, ale bez paniki, nic sie przeciez niepokojacego nie dzieje. W drugiej i nastepnych ciazach, krotsze a nawet rozwierajace sie szyjki to nie jest jakas rzadkosc i od tego masz opieke w ciazy aby pytac, zglaszac i kontrolowac w razie obaw.
                • nglka Re: Długość szyjki 15.10.12, 19:47
                  A, i nie odniosłam się do najważniejszego: "Krotka szyjka to nie jest nic dziwnego, a w drugiej ciazy to wrecz normalne, ze jest krotka". Możesz coś więcej o tym napisać?
                  Wydawało mi się to dziwne głównie dlatego, że rodziłam przez CC - szyja pozostała zamknięta, z tym swoim 1,5 cm...
                  • jotka_k Re: Długość szyjki 15.10.12, 19:55
                    jeśli masz szyjkę badaną tylko palpacyjnie to tak naprawdę nie znasz jej długości, szyjka ma dwie części- zewnętrzną, którą sa się palcami zmierzyć, oraz wewnętrzną którą mierzy USG i dopiero sprawdzenie obu długości daje faktyczny obraz szyjki
                    • nglka Re: Długość szyjki 15.10.12, 20:01
                      O, tego nie wiedziałam. W kartę wpisaną mam długość po badaniu ręcznym.
                      A rzeczywiście te 5 c z poprz. ciąży to było po badaniu połówkowym, bo się pani dr. zachwycałą długością szyi. [nie moja dr prowadząca, to była jednorazowa wizyta].
                      Aż na nast. wizycie poproszę o zmierzenie na USG... szkoda, że do wizyty jeszcze 3,5 tyg, uspokoiłabym się wink
                      Dzięki ponownie.
                      • a_lex Re: Długość szyjki 15.10.12, 23:06
                        u mnie lekarz zawsze w kartę wpisuje "2/0" - przy czym to "2" nie jest długością mojej szyjki, a jakimś standardowym określeniem "odpowiedniej długości". tak jak napisano wyżej - w badaniu ręcznym ciężko określić długość. można jedynie sprawdzić - mając odniesienie w poprzednich badaniach - czy szyjka się skróciła.
                        zupełnie się tą "2" nie martwię wink
                        ("0" to oczywiście rozwarcie)
                    • 5krzysztofk Re: Długość szyjki 27.11.12, 22:13
                      Witam.
                      Strasznie szybkie pytanie.
                      Mamy 11mm w 22 tc.
                      Ktoś kojarzy taki przypadek.
                      Podrawiam
                      • keyti77 Re: Długość szyjki 27.11.12, 22:22
                        Jestem po konizacji - szyjka trochę ponad 2 cm od początku ciazy- nie mam ani szwu ani pessara i zdecydowanie się nie oszczędzałam w czasie ciąży. Rozpoczęłam 38tc bez żadnych komplikacji a szyjka nadal pięknie trzyma ( w pierwszej ciąży dotrzymała do 41tc - Młody ponad 4 kg). Bywaja parocentymetrowe niewydolne szyjki i krótkie które trzymaja super- długość szyjki nie jest wyznacznikiem tego czy wytrzyma.
                        Trzeba monitorować i sprawdzać czy się nie skraca i nie rozwiera w miarę przebiegu ciazy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka