Dodaj do ulubionych

6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie?

05.07.04, 21:41
Dziewczyny
jestem w 6 t.c. (liczac od OM).Od jakiegos czasu odczuwam tępy "ból"-bo
właściwie to nie boli (ciężko to opisac) w miednicy. To takie uczucie
rozpierania, lekko promieniujace do krzyza.Czy to moze oznaczac rozciagenie
wiezadel? Czy to nie za wczesnie?Troche mnie to stresuje, bo przeszlam juz c.
pozamaciczna i teraz jestem troche wyvczulona na wszystkie kłucia i
szarpniecia.
Jak bylo u was?
Pozdrawiam
kask
Obserwuj wątek
    • olejek1 Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 05.07.04, 22:01
      hej. nie wiem, czy to nie za wczesnie na wiezadla. na twoim miejscu
      skontaktowalabym sie z lekarzem zeby spytac. pozdrawiam, zycze zdrowia. Ola
      • paulajal Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 05.07.04, 22:19
        Rozciąganie wiązadeł to to na pewno nie jest (ma to miejsce od 4 miesiąca), bo
        nawet jeszcze macica się nie powiększa, tylko ewentualnie dopiero szyjka się
        rozpulchnia. Ale we wczesnej ciąży często brzuch pobolewa, jakby cokolwiek Cie
        niepokoiło możesz podjechać na Izbę Przyjęć i rozwiać watpliwości. Nie stresuj
        się.
    • marzek2 Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 05.07.04, 22:47
      A ja miałam coś, co ginekolog określała właśnie jako rozciąganie się wiązadeł
      macicy i zawsze było to najbardziej nasilone właśnie w pierszym trymestrze
      (teraz miałam i w trzeciej ciąży). To raczej nie przypomina uczucia, o którym
      piszesz. Było to nagłe kłucie, ból w okolicy pachwin (tam gdzie jest
      "podwiązana" macica), pojawiało się i teraz sporadycznie pojawia w momencie
      gwałtownego wstania, wyprostowania się, kaszlu, kichania itp. Nieprzyjemne, ale
      krótkotrwałe.
      NIe wiem, co oznaczają Twoje bóle, ja bym się lepiej skontaktowała z lekarzem,
      lepiej dmuchać na zimne, zwłaszcza jeśli jesteś trochę "obciążona" problemami z
      poprzedniej ciąży.
    • little_dream Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 05.07.04, 23:58
      witaj,
      mam podobne odczucia (wyliczyłam że to 5 tc nie licząc od zapłodnienia), te
      lekkie bóle pojawiają się co 2,3 dni, u mnie raczej w środku dnia lub
      wieczorem, rano nie...też po pobieżnym przeglądnięciu forum myślałam,że to
      wiązadła smile w środę idę na pierwsze badanie i wyjdzie szydło z worka

pozdr
    • myszyns Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 06.07.04, 07:26
      oczywiście, że to efekt rozciągania się macicy. jestem w 10 tc - takie bóle mam
      od ponad miesiąca i nie ma w tym nic dziwnego, ani tym bardziej złego.
      ale jeśli czujesz się zaniepokojona, to skontaktuj sie z lekarzem, a najlepiej
      idź na USG.
    • kask77 Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 07.07.04, 19:13
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Prosze kolejne z was o opisanie tego co czuly
      w brzuchu w pierwszych (6-7)tygodniach.
      Pozdrawiam
      kask
      • amelia124 brzuch.. 07.07.04, 19:25
        ja jestem w 5 tyg od OM i czasem czuje lekkie klucie, zdarza sie to codzienie
        2,3 razy, ale to nawet nie boli. bolow brzucha poza tym nie mam,wczesniej
        pobolewal mnie dol plecow, jak na @ ale teraz juz nie. wydaje mi sie, ze takie
        klucia w brzychu sa zupelnie normalne, wiele dziewczyn o tym wspomina.
        • estusia bóle 07.07.04, 22:26
          moje bóle są od początku.... nie wiem co mam o tym myśleć, ponieważ są to bóle
          takie jak w czasie miesiączki lub przed nią, do tego dochodzą nieprzyjemne
          kłócia, czasem są delikatne i lekko bolesne, a czasami aż mnie niepokoją,
          zauważyłam ostatnio, że rano, gdy leże na płasko,to moja macica ma
          nierównomierny kształt, tzn z jednej strony jest dłuższa a z drugiej krótsza lub
          bardziej "wypuchnięta", nie wiem co to jest może to maluch tak się wierci ale
          jak na 13 tydzień to nie jest jeszcze taki duży. Co wy o tym myślicie ? Zaczynam
          się martwić
      • little_dream Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 07.07.04, 22:43
        dziś bylam na pierwszej wizycie....jestem rozczarowanacrying(...lekarz się
        kompletnie nie wysilił z informacjami, po prostu potwierdził,że jest ciąża,że 8
        tydz., czyli po mojemu 6tc i do widzenia pani...ale mogłam to przewidzień, bo
        to przychodnia rejonowa,lekarz ok 65 (!),chociaż pewnie są wyjątki...tych
        małych bólów już nie mam, za to jak dopada mnie głód jest mi aż niedobrze...

pozdr!
        • pasmal Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 08.07.04, 10:28
          Ja np. (6 tc od OM) mam wrażenie "dreszczy" w okolicy lędźwiowej... Też nie
          wiem, czy to normalne.
    • szyszunia75 Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 08.07.04, 15:05
      Ja miałam pobolewanie takie jak przed miesiączką przez cały pierwszy trymestr.
      Lekarz mnie raczej uspokajał - tak bywa z powiększającą się macicą (zresztą
      właśnie bardziej mnie bolało rozciąganie, niż zwijanie po porodzie). Ale kazał
      brać no-spę, nie doraźnie jak coś zaboli, tylko 3 razy dziennie przez kilka dni
      od pojawienia się bólu. Więc tak brałam seriami. Potem wszystko ustąpiło, a
      Córeczka urodziła się zdrowa, duuuuża i silna. Na pewno trochę się oszczędzaj,
      odpoczywaj, nie noś nic ciężkiego no i skonsultuj z lekarzem. Ale się nie bój,
      wszystko jest ok na pewno smile)
      Pozdrowienia!
      • patunia79 Re: 6 t.c.-rozciąganie więzadeł-jak to odczuwacie 08.07.04, 20:11
        Ja miałam bóle w dole brzucha, czasami w pachwinach - od początku 6 tc. Ból
        miał początkowo charakter kłucia, potem trochę ciągnęło. Teraz od ok 2 tyg.
        (zaczął się 14 tc) boli mnie naprawdę, wtedy to był malutki przedsmak tego co
        jest teraz. Bywaja dni że nie boli wcale, ale czasami to jest strasznie. Ma on
        teraz bardziej charakter nerwobóli, lub takich lekkich bóli reumatycznych (jak
        łapią w kolanach na zmianę pogody). Biorę 3 razy dziennie Spascupreel S, to
        takie czopki homepoatyczne z koprem, ruminkiem itp. Są super rozluźniają i masz
        całkowicie z głowy zaparcia, to niesamowity środek (ALE I DOSYĆ DROGI 12
        CZOPKÓW 22 ZŁ)...

Patrycja z małym szcęściem w brzuszku
        Aniołek (14.01.2004)

lilypie.com/cache2/9/18809000.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka