Dodaj do ulubionych

Drogie Mamy, pomóżcie!

15.03.13, 15:41
Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych Mam!
Używamy pieluszek Bobolidera - kieszonek z PULu i wkładów z mikrofibry. Do tej pory wszystko było ok, jednak pieluszki zaczęły śmierdzieć sad Piorę je wg zaleceń producenta, czyli w 30 stopniach, w Dzidziusiu i Nappy Fresh, dodatkowo płukam... Przeczytałam mnóstwo wątków i widzę, że Mamusie jednak piorą wielorazówki w wyższych temperaturach. Co robić? Pieluszki po praniu są neutralne, bezzapachowe, wystarczy że założę je małemu na pupkę (ma 3 miesiące) i mały zrobi siusiu, zaczyna charakterystycznie nieprzyjemnie pachnieć... Dodam, że wcześniej (też wg zaleceń producenta) praktykowałam spryskiwanie użytej pieluchy rozcieńczonym roztworem olejku z drzewa herbacianego i wtedy chowanie spryskanej do pojemnika, po czym pranie. Kiedy przeczytałam, że dziecko poniżej lat 3 nie powinno mieć kontaktu z tym olejkiem, przestałam i tylko piorę. Co robić? Jak prać, żeby nie zniszczyć pieluch?
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: Drogie Mamy, pomóżcie! 16.03.13, 11:34
      możesz dawać inny olejek - np. lawendowy, sosnowy itp. też są antybakteryjne. można też spróbować wrzucić do zamrażarki (wybija bakterie itp.) - ale nie wiem jak zachowa się pul. ja używam nappy fresha i nic więcej, ale raczej korzystam z otulaczy i prefoldów niż z kieszonek. a prefoldy można nawet gotować. btw. niektórzy pul pozwalają prać na 60 st. (np. imse vimse).
      • pstrabiedronka Re: Drogie Mamy, pomóżcie! 17.03.13, 09:10
        PUL z ImseVimse można prać nawet na 90 smile tak jest napisane na metce smile

wszystkie moje inne PULe piorę na przemian - w 40 lub w 60 stopniach.
        wkłądy od czasu do czasu gotuję, tzn piorę w 90.

ale podstawowa sprawa - na smród - kwasek cytrynowy.
        zostaw na noc albo na kilka godzin tylko namoczone pieluchy w wiadrze z kwaskiem. A potem do prania dosyp opakowanie kwasku.
        Pachną jak nowe.
        Olejki nie "odsmradzają" - olejki pomagają tylko, żeby w wiadrze nie było zbyt intensywnego smrodu... wink
    • 1980cynamonek sroczko :) 27.04.13, 21:05
      sroczkabezoczka napisał(a):

> Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych Mam!
      > Używamy pieluszek Bobolidera - kieszonek z PULu i wkładów z mikrofibry. Do tej
      > pory wszystko było ok, jednak pieluszki zaczęły śmierdzieć sad Piorę je wg zalec
      > eń producenta, czyli w 30 stopniach, w Dzidziusiu i Nappy Fresh, dodatkowo płuk
      > am... Przeczytałam mnóstwo wątków i widzę, że Mamusie jednak piorą wielorazówki
      > w wyższych temperaturach. Co robić? Pieluszki po praniu są neutralne, bezzapac
      > howe, wystarczy że założę je małemu na pupkę (ma 3 miesiące) i mały zrobi siusi
      > u, zaczyna charakterystycznie nieprzyjemnie pachnieć
      ... Dodam, że wcześniej (te
      > ż wg zaleceń producenta) praktykowałam spryskiwanie użytej pieluchy rozcieńczon
      > ym roztworem olejku z drzewa herbacianego i wtedy chowanie spryskanej do pojemn
      > ika, po czym pranie. Kiedy przeczytałam, że dziecko poniżej lat 3 nie powinno m
      > ieć kontaktu z tym olejkiem, przestałam i tylko piorę. Co robić? Jak prać, żeby
      > nie zniszczyć pieluch?

z tego co przeczytałam to nie problem w praniu pieluch skoro po praniu są neutralne i bezzapachowe tylko w moczu Twego synka smile zapewne zaczyna ząbkować i zapach moczu jest ostrzejszy
    • jarobaczek Re: Drogie Mamy, pomóżcie! 23.05.13, 21:12
      wydaje mi się że wszystko robisz dobrze...a może twojemu dziecku idą zabki teraz ? mocz wtedy pachnie inaczej i może stad ten zapach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka