Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz - opryszczka wargowa

07.05.13, 22:01
Duża część koleżanek miała opryszczkę na ustach w ciąży, rodziły zdrowe dzieci, lekarze kazali dbać o higienę i wyleczyć ją przed porodem. Podobno nie jest niebezpieczna.
Podobno, bo jak czytam takie bzdury....

f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3687337&start=30
f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3687941
ehhh lepiej nie czytać i się nie stresować.
A to paskudztwo mam akurat na ustach, na szczęście przed ciążą też często miałam wiec mam nadzieje, że będzie wszystko ok. Bo będzie, prawda wink
Obserwuj wątek
    • renis66 Re: Jeszcze raz - opryszczka wargowa 08.05.13, 12:58
      Ja niestety też borykam się z tym problemem. W tej ciąży już miałam 3 razy. W poprzedniej też kilka razy. Córka jest zdrowa. Moja gin powiedziała, ze to jest wirus i różne mogą być konsekwencje. Może nie mieć wpływu a może nawet w skrajnych przypadkach być przyczyną poronienia.
      • kasiak37 renis66 08.05.13, 14:38
        przeczytaj i zastosuj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,585,143829988,143853067,renis66_prosze_o_zmniejszenie_sygnaturki.html
      • aodwn Re:renis66 08.05.13, 16:38
        Ale to jest wirus który masz ciągle w sobie w zwojach nerwowych. To się tylko uaktywnia i widać go na ustach w chwilach gdy np. organizm jest osłabiony. Wiec wg. twojej lekarki narażone jest 90% kobiet, bo tyle ma podobno tego wirusa "w sobie". Więc narażone na np. poronienie są zarówno kobiety które mają akurat teraz widoczną opryszczkę jak i te które jej nie mają (bo wirusa mają w zwojach nerwowych do końca życia).
        • renis66 Re:renis66 08.05.13, 17:06
          Wiem że wiele kobiet ma go w sobie ale wtedy jest uśiony i nie groźny. Może zaszkodzić wtedy gdy się uaktywnia.
          • aodwn Re:renis66 08.05.13, 17:22
            A masz może jakiś artykuł lub wypowiedź lekarza w Internecie do zacytowania (lub jakiś artykuł, książkę medyczną), który twierdzi, że opryszczka WARGOWA która nie pojawia się po raz pierwszy w ciąży jest groźna dla płodu. Nie mogę nigdzie znaleźć żadnej wzmianki że "wirus jest uśpiony i niegroźny a szkodzi gdy się uaktywnia" (pomijając oczywiście wypowiedzi forumowiczek). Wszędzie jest napisane że opryszczka wargowa nie jest groźna pod warunkiem że nie występuje po raz pierwszy w ciąży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka