Dodaj do ulubionych

Bolesność/tkliwość sutków

15.06.13, 09:34
Dziewczyny kochane,

co może oznaczać ból sutków?? Od razu zaznaczam, że bolą TYLKO same sutki, piersi nic a nic.

Dzisiaj mam 21 dc, sutki są wrażliwe od 15 dc. W tym cyklu intensywnie staraliśmy się o potomka, i oczywiście ogromnie bym chciała, żeby to był objaw ciąży, ale nic na to nie wskazuje - nie mam KOMPLETNIE żadnych innych objawów, testy ciążowe negatywne, temperatura dzisiaj rano 36,97. Co ciekawe, ten ból nasila się po południu, wieczorem - rano po przebudzeniu tak nie bolą. Myślałam, że mi przejdzie po kilku dniach, ale się wręcz nasila - właśnie w szczególności wieczorem.

Dziwi mnie to o tyle, że nie miewam tkliwych piersi przed okresem, a już na pewno nie tak długo.

Dodam jeszcze, że jestem już mamą jednego brzdąca i wydaje mi się, że wiedziałabym, że to ciąża, tym bardziej, że czekam na nią z utęsknieniem...

Może któraś z Was miała coś podobnego?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Bolesność/tkliwość sutków 15.06.13, 11:39
      może być, ja tak miałam. tkliwość przez 2 tyg później dopiero ból piersi. test pozytywny w 26 dc.
      • ona_ona_30 Re: Bolesność/tkliwość sutków 15.06.13, 21:05
        Ale miałaś oprócz tego jakieś inne objawy? Bo ja poważnie nie mam ŻADNYCH, nawet zmęczona się nie czuję, a pamiętam, że w pierwszej ciąży pierwszym objawem była właśnie ogromna senność. Teraz nic, tylko ten ból...
        • dominikanj1 Re: Bolesność/tkliwość sutków 15.06.13, 21:54
          2,3 dni po ostatnim współżyciu miałam już powiększenie i drażliwość piersi oraz senność. reszta objawów później. możliwe, że tak jak teoria głosi każda ciąża przebiegać może inaczej u tej samej kobiety i senność dopiero się pojawi. zrób w pon betę z krwi.
    • skrytapiromanka Re: Bolesność/tkliwość sutków 15.06.13, 22:08
      wiesz, że się nakręcasz, prawda? jesteś dopiero w 21 dc, jeśli nawet będziesz w tym cyklu w ciąży, to mogło nie dojść nawet do zagnieżdżenia, więc o jakich objawach my tu możemy mówić??

tyle pouczającej pogadanki tongue_out

my staraliśmy się o ciążę rok i prawie w każdym cyklu widziałam jakieś objawy wink ale wiesz co? w cyklu, w którym w końcu się udało (a który totalnie spisaliśmy na straty, bo trwał już 50 dni) kilka dni po owulacji zaczęła mi się łuszczyć skóra na brodawkach sutkowych, normalnie jakbym łuszczycy dostała i były bardzo tkliwe. nawet na staraczkach to wtedy napisałam, ale żadna z dziewczyn nie odpisała, więc myślałam, że już mi totalnie na mózg padło, podrażniłam cycki koronką i tyle. a po kilu kolejnych dniach (11 lub 12 dni od owulacji) wyszedł mi pierwszy, bardzo bardzo blady pozytywny test smile nigdy wcześniej ani nigdy potem brodawki mi się tak nie łuszczyły, więc był to jakiś taka mój swoisty objaw, o którym raczej nie czyta się w podręcznikach do medycyny.

a czy wiedziałabyś, że jesteś w ciąży? eeee. jakoś nie sądzę, nie wierzę w takie ciążowe objawienia wink powodzenia.
      • skrytapiromanka Re: Bolesność/tkliwość sutków 15.06.13, 22:10
        ach, i skoro jesteś w 21 dc, i robiłaś już TESTY, to ile ich było???
      • ona_ona_30 Re: Bolesność/tkliwość sutków 16.06.13, 10:09
        skrytapiromanka napisała:

>
        > tyle pouczającej pogadanki tongue_out
        >
        > my staraliśmy się o ciążę rok i prawie w każdym cyklu widziałam jakieś objawy ;
        > ) ale wiesz co? w cyklu, w którym w końcu się udało (a który totalnie spisaliśm
        > y na straty, bo trwał już 50 dni) kilka dni po owulacji zaczęła mi się łuszczyć
        > skóra na brodawkach sutkowych, normalnie jakbym łuszczycy dostała i były bard
        > zo tkliwe. nawet na staraczkach to wtedy napisałam, ale żadna z dziewczyn nie o
        > dpisała, więc myślałam, że już mi totalnie na mózg padło, podrażniłam cycki kor
        > onką i tyle. a po kilu kolejnych dniach (11 lub 12 dni od owulacji) wyszedł mi
        > pierwszy, bardzo bardzo blady pozytywny test smile nigdy wcześniej ani nigdy potem
        > brodawki mi się tak nie łuszczyły, więc był to jakiś taka mój swoisty objaw, o
        > którym raczej nie czyta się w podręcznikach do medycyny.

> > wiesz, że się nakręcasz, prawda? jesteś dopiero w 21 dc, jeśli nawet będziesz w
        > tym cyklu w ciąży, to mogło nie dojść nawet do zagnieżdżenia, więc o jakich ob
        > jawach my tu możemy mówić??

A'propos Twojego drugiego posta:

Hehe, testy były dwa - w 20ym i 21ym dc - wiem, wiem, że głupota, i wiem doskonale, że się nakręcam. Chociaż rozumowo wiem/czuję, że nie jestem w ciąży, to i tak podświadomie mam nadzieję... Beznadzieja

> a czy wiedziałabyś, że jesteś w ciąży? eeee. jakoś nie sądzę, nie wierzę w taki
        > e ciążowe objawienia wink powodzenia.

Wiesz, a ja myślę jednak, że bym wiedziała - gdyby to była moja pierwsza ciąża, to może nie wiedziałabym, czego się spodziewać ale z drugim dzieckiem łatwiej się zorientować.
        Trudno się tylko nie nakręcać... Jak skończy się ten cykl, napiszę Wam jak to się skończyło.

I bardzo dziękuję za odzew! Jakoś tak mi od razu raźniej smile
        • babybump Re: Bolesność/tkliwość sutków 16.06.13, 11:31
          A myśmy się starali 2,5 roku i ja też w każdym cyklu miałam objawy. Zrobiłam może jakieś 1000 testów przez ten cały czas. A w cyklu, w którym zaszłam w ciążę OD RAZU oboje wiedzieliśmy, że jestem w ciąży. A test zrobiłam dopiero tydzień po spodziewanej miesiączce, bo po prostu wiedziałam, że jestem w ciąży, a bałam się ewentualnego rozczarowania.
          A objawy miałam takie:
          5 dni po współżyciu byłam pod prysznicem, a mój facet powiedział 'Wow, ale masz cycki'. No rzeczywiście, były strasznie nabrzmiałe i brodawki miały wypustki. Piersi robiły się coraz większe i brodawki coraz wrażliwsze. 10 dni po współżyciu nie mogłam przełknąć mojego ulubionego wina. Wtedy wiedziałam już na 100%. W dniu spodziewanej miesiączki miałam bóle miesiączkowe, a miesiączka nie przyszła (zawsze dostawałam ją co do minuty). Niestety, w tym miesiącu nie mierzyłam temp, więc nie wiedziałam co i jak. Ale zmierzyłam jednorazowo i było 37.4 (bardzo wysoko jak na mnie). Włożyłam sobie też tampona dla sprawdzenia i nie było żadnej krwi. Bingo! Tydzień później zrobiłam test i jeszcze jak trzymałam pod strumieniem moczu pojawiły się dwie grube krechy.
          • ona_ona_30 Re: Bolesność/tkliwość sutków 16.06.13, 13:09
            babybump napisał(a):

> A myśmy się starali 2,5 roku i ja też w każdym cyklu miałam objawy. Zrobiłam mo
            > że jakieś 1000 testów przez ten cały czas. A w cyklu, w którym zaszłam w ciążę
            > OD RAZU oboje wiedzieliśmy, że jestem w ciąży. A test zrobiłam dopiero tydzień
            > po spodziewanej miesiączce, bo po prostu wiedziałam, że jestem w ciąży, a bałam
            > się ewentualnego rozczarowania.
            > A objawy miałam takie:
            > 5 dni po współżyciu byłam pod prysznicem, a mój facet powiedział 'Wow, ale masz
            > cycki'. No rzeczywiście, były strasznie nabrzmiałe i brodawki miały wypustki.
            > Piersi robiły się coraz większe i brodawki coraz wrażliwsze. 10 dni po współżyc
            > iu nie mogłam przełknąć mojego ulubionego wina. Wtedy wiedziałam już na 100%. W
            > dniu spodziewanej miesiączki miałam bóle miesiączkowe, a miesiączka nie przysz
            > ła (zawsze dostawałam ją co do minuty). Niestety, w tym miesiącu nie mierzyłam
            > temp, więc nie wiedziałam co i jak. Ale zmierzyłam jednorazowo i było 37.4 (bar
            > dzo wysoko jak na mnie). Włożyłam sobie też tampona dla sprawdzenia i nie było
            > żadnej krwi. Bingo! Tydzień później zrobiłam test i jeszcze jak trzymałam pod s
            > trumieniem moczu pojawiły się dwie grube krechy.

Noo właśnie - o takich objawach mówię smile Jestem pewna, że GDYBYM była w ciąży, to bym o tym wiedziała smile I widzisz - zdaję sobie z tego sprawę, a i tak się łudzę - cóż, tak to jest jak się bardzo chce...

A Tobie bardzo dziękuję za post, muszę trochę ostudzić swoje zapędy, bo wiem, że jak przyjdzie @, to będzie mega rozczarowanie. Dzięki! smile
            • babybump Re: Bolesność/tkliwość sutków 16.06.13, 13:24
              Wiesz, nabrzmiale piersi w drugiej fazie cyklu tez moga byc objawem podwyzszonej prolaktyny, ktora jest skutkiem niedoczynnosci tarczycy. Tak wiec jesli dostaniesz okres, to warto zrobic TSH, FT3 I FT4 oraz prolaktyne - wszystko z jednego pobrania krwi.
              • ona_ona_30 Re: Bolesność/tkliwość sutków 16.06.13, 13:32
                babybump napisał(a):

> Wiesz, nabrzmiale piersi w drugiej fazie cyklu tez moga byc objawem podwyzszone
                > j prolaktyny, ktora jest skutkiem niedoczynnosci tarczycy. Tak wiec jesli dosta
                > niesz okres, to warto zrobic TSH, FT3 I FT4 oraz prolaktyne - wszystko z jedneg
                > o pobrania krwi

Bardzo Ci dziękuję za info! O taką właśnie odpowiedź mi chodziło - bo wiem, że w ciąży nie jestem, ale takiej bolesności sutków to ja nie miewam - stąd przypuszczenie, że jest coś nie tak - i pierwsza myśl, że coś nie tak z hormonami, tylko nie miałam pojęcia z jakimi.

Dzięki! Na pewno to sobie zbadam. Dzień cyklu obojętny? Wiem, że tarczycowe to obojętnie, ale prolaktyna? Wiesz może?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka