Dodaj do ulubionych

ruchy dziecka w 39tc

24.06.13, 12:09
Czuję słabiej niż dotychczas, rusza się rzadziej i znacznie mniej intensywnie niż dotychczas. Pytanie do wielokrotnych mam - czy to prawidłowa dynamika? Nie chcę wyjść na panikarę, jechać do szpitala od razu, tym bardziej że 3 dni temu robiłam KTG i wszystko było w najlepszym porządku. Ach, już by się chciało, żeby nadeszła godzina "W".
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: ruchy dziecka w 39tc 24.06.13, 12:12
      pojedz na ip na ktg, powiedz ze slabo czujesz ruchy, nie ryzykuj. jak cie ktos tu na forum uspokoi to o niczym nie swiadczy, pojedz sprawdz, bedziesz spokojniejsza
      • ya-to Re: ruchy dziecka w 39tc 24.06.13, 13:36
        kontroli nigdy za wiele - lepiej dmuchać na zimno. A w przypadku porodu, czy niemowląt, nie ma czegoś takiego jak "panikara" - jest daleko idąca ostrożność i nikt nie będzie Cię negatywnie oceniał.
        • amigusspzoo Re: ruchy dziecka w 39tc 24.06.13, 13:48
          Generalnie pod koniec ciązy dziecko sie malo rusza , bo ma mniej miejsca, i szykuje sily do wyjscia na swiat . Mi nie ruszala sie w 37 tez bardzo . nie wiem jak jest w 39 , bo urodzilam w 38 tcsmile
          • mb75 Re: ruchy dziecka w 39tc 25.06.13, 07:26
            Przede wszystkim - nie ma czegoś takiego jak panika w ciąży. Pamiętaj, że Twój stres wpływa na dziecko. Położna na szkole nam mówiła, że bardzo często jest tak, że dziecko właśnie pod wpływem strasu matki przestaje się ruszać albo rusza się mało. Lepiej się upewnić że wszystko jest ok.
            To fakt, że w większości przypadków pod koniec ciąży dziecko rusza się mniej - ale to Ty znasz najlepiej rytm Twojego dziecka i jeżeli coś Cię niepokoi to sprawdź.
    • bahati0 Re: ruchy dziecka w 39tc 25.06.13, 09:00
      Jak to taka nagła zmiana to podejdź na ktg - tak dla pewności. Tak to już jest, wszędzie czytam, że pod koniec ciąży maluszek rusza się mniej a z drugiej strony wszyscy podkreślają, że jak czujesz osłabienie ruchów powinnaś udać się na ktg... Ale będziesz spokojniejsza, bo z własnego doswiadczenia wiem, że to takie błędne koło maluszek jest trochę bardziej leniwy, TY się denerwujesz, maluszek to czuje i ...rusza się jeszcze mniej... Oby do porodu! Powodzenia
    • iziula1 Re: ruchy dziecka w 39tc 25.06.13, 11:53
      W tym okresie moje dzieci już miały ustalony rytm dnia. Prawie z zegarkiem w reku wiedziałam kiedy śpi a kiedy jest aktywny.
      Spróbuj zjeść coś słodkiego. Ja zawsze piłam kawę zbożowa z mlekiem - działało w każdej ciąży.

I w mojej opinii jedź na KTG , osłabione ruchy to zawsze sygnał do niepokoju.
      Lub zbliża się szybko poród-tak bywa podobno przed samym porodem. Choć moi chłopcy do tej zasady się nie zastosowali wink
    • ladnyusmiech Re: ruchy dziecka w 39tc 25.06.13, 19:21
      moje też w dziewiątym znacząco mniej się rusza smile
    • ankamodr Re: ruchy dziecka w 39tc 26.06.13, 10:28
      Ja jestem w 34 tc, a w 32 prawie wcale nie wyczuwałam ruchów. Pojechałam zrobić ktg, okazało się, że jest wszystko oki. Lekarz w szpitalu powiedział, że czasem tak bywa bo dzieciaczek zmienia sobie pozycję w brzuszku. Ale ogólnie powinien się ruszać kilka razy w ciągu dnia. Lepiej jedź i zrób ktg.
      Przynajmniej będziesz spokojna.
      • ollena Re: ruchy dziecka w 39tc 26.06.13, 15:04
        Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Byłam na KTG, wszystko gra, chyba zwyczajnie mniej się rusza, ale jak już się poruszy, to czuję wyraźniesmile Z tego, co słyszałam we wcześniejszym okresie ciąży standardem jest kilka razy na godzinę, chyba że dzieciątko śpi, ale w takim razie nie wiem, po co się daje na KTG przycisk do liczenia ruchów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka