Dodaj do ulubionych

Glukoza w moczu

29.06.13, 08:47
W piatek (28 tydz ciąży) w moczu wyszła glukoza, w poniedziałek mam powtórzyć badanie, pod koniec tygodnia mam mieć test glukozowy. Czy glukoza w moczu zawsze oznacza cukrzycę? Test był robiony rano, przed badaniem piłam tylko kawę z jedną łyżeczką cukru. Od razu przeszłam na dietę, ale zastanawiam się czy mam szansę uniknąć tej przyjemności cukrzycy?
Obserwuj wątek
    • taliona123 Re: Glukoza w moczu 29.06.13, 09:33
      To nie zawsze jest regułą. Ja mam bardzo dziwne wyniki glukozy w moczu, raz była, potem nie i tak na przemian, a nie jestem na jakiejś specjalnej diecie, cały czas odżywiam się tak samo. Z tego powodu dwa razy miałam test glukozowy, za pierwszym razem po dwóch godzinach wyszedł mi 136, a za drugim 124, a norma jest do 140, więc cukrzycy ciążowej nie mam, mimo, iż często w moczy pojawia mi się glukoza. Nie martw się na zapas.
    • bluex Re: Glukoza w moczu 29.06.13, 11:58
      Może to oznaczać cukrzycę ciazowa, ale nie musi. Kolejne testy dadzą Ci jasność.
      Chociaż nie rozumiem dlaczego robiłaś badania nie na czczo?? Przecież to oczywiste, że jakaś głupota może wyjść jak np. Cukrzyca, bo zjadłas coś z cukrem.

Przepraszam, coś mi szwankuje i posty sie wysyłają w trakcie pisania sad((
      • podkocem Re: Glukoza w moczu 29.06.13, 12:08
        Nigdy nie robiam testow na czczo ani w 1 ani w 2 ciazy i zawsze wychodzily ok (az do wczoraj)..
      • thegimel Re: Glukoza w moczu 29.06.13, 23:50
        Podkocem jest w UK. Też miała ciążę tu prowadzoną. Badania krwi miałam umówione na 13:30 a wizyty u położnej/lekarza połączone z badaniem moczu miewałam i po 17. Jak niby miałabym być na czczo? Tylko jedno badanie miałam na czczo - właśnie przy podejrzeniu cukrzycy ciążowej.
    • gkoz Re: Glukoza w moczu 29.06.13, 12:49
      Czekaj spokojnie wszystko wyjaśni krzywa cukrowa, w ciąży tylko to badanie robi się na czczo i na początku ciąży glukozę
    • hanusina_mama Re: Glukoza w moczu 29.06.13, 13:33
      Glukoza w moczu w ciąży nie musi oznaczać cukrzycy. W ciąży obniża się próg nerkowy dla glukozy, dlatego może się ona przedostawać do moczu nawet przy prawidłowym stężeniu we krwi. Najważniejszy jest wynik doustnego testu obciążenia glukozą. Prawidłowy mocz nie powinien zawierać glukozy bez względu na porę pobrania i spożyte posiłki.
    • ankamodr Re: Glukoza w moczu 29.06.13, 15:07
      Nigdy nie robi się badań moczu po wypiciu kawy z cukrem!
      Zawsze na czczo. Ja miałam cukier w moczu, ale gdy powtórzyłam badanie już go nie miałam.
    • thegimel Re: Glukoza w moczu 29.06.13, 23:48
      Spokojnie, mnie raz przed badaniem moczu wzięło na coca colę. Musiałam już, teraz, natychmiast. Też wyszedł cukier w moczu. We krwi było ok. Czekaj na wynik badań i na drugi raz nie jedz i nie pij nic słodkiego przed badaniem.
      • podkocem Re: Glukoza w moczu 29.06.13, 23:55
        Teraz już w ogóle niczego slodkiego nie piję.
        • marcowa_aprilla Re: Glukoza w moczu 30.06.13, 10:58
          i dobrze, na pewno nie zaszkodzi, nawet jak cukrzycy nie masz to zdrowiej dla ciebie i dziecka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka