Dodaj do ulubionych

Furaginum teva w I trymestrze

12.08.13, 15:01
Hej dziewczynki, może ma z was jakieś doświadczenia z tym lekiem. Mam zapalenie pęcherza a jestem w I trymestrze. Dostałam receptę na furaginum teva i mam brać 2x1. W ulotce jednak doczytałam, że nie powinno się go jednak brać w I trymestrze. Dostałam też żurawit i to biorę, bo ziołowe. Poradźcie co mam robić? Nie ukrywam, że mam stracha, bo jestem po 3 poronieniach i staram się ze wszystkim uważać.... Będę wdzięczna za wasze wskazówki. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monazupa Re: Furaginum teva w I trymestrze 12.08.13, 17:11
      ja miałam zapalenie pecherza 2 tyg. temu (koncowka drugiego trymestru) zadzwonilam do lekarza jak juz nie moglam wytrzymac i mowie, ze mam ten furagin w domu i czy moge wziac.... lekarz powiedzial, ze absolutnie nie! zakazany jest w 1 i 3 trymestrze, a co do 2 to nie maja zadnych badan jak moze wplynac na dzidziusia. Powiedzial, ze jedyne co moge wziac to Monural (bezpieczny antybiotyk, niestety na recepte). Jak reka odjal.... konsultowalam sie tez z innym lekarzem i dokladnie powiedzial to samo co gin.
    • beti.b Re: Furaginum teva w I trymestrze 12.08.13, 18:58
      zapytaj kogoś, kto skończył medycynę.
      bądź farmację.
      • mamcia07 Re: Furaginum teva w I trymestrze 13.08.13, 11:58
        Dziękuję za odpowiedźsmile
    • klubgogo Re: Furaginum teva w I trymestrze 13.08.13, 14:04
      > Poradźcie co mam robić?

Wyleczyć tzw. zapalenie pęcherza, raczej nie furaginą, bo objawy wrócą. Żurawina pomaga doraźnie, nie leczy. Zrób posiew moczu i idź do porządnego lekarza.
      • marilui Re: Furaginum teva w I trymestrze 13.08.13, 20:02
        w I trymestrze ospamox (amoksycyklina) lub monural
    • malgosiek2 Re: Furaginum teva w I trymestrze 13.08.13, 20:30
      Brałam Furagin w I trym. 15 lat temu.
      Dziecko mam zdrowe na ciele i umyśle czyli nie przesadzaj i bierz jak jest taka potrzeba.
      Lepsze to niż nieleczona infekcja, która może doprowadzić do komplikacji w ciąży.
    • malgosiek2 Re: Furaginum teva w I trymestrze 13.08.13, 20:37
      Aha i razem z Furaginem brałam Ampicillinę wówczas.
      • mamcia07 Re: Furaginum teva w I trymestrze 14.08.13, 19:45
        dzisiaj konsultacja u drugiego lekarza i jednak furaginum teva, dzięki za wasze opinie
    • kerri31 Re: Furaginum teva w I trymestrze 14.08.13, 21:21
      Nie bierz chyba , że to silne zapalenie. Kup sobie lepiej pro uro. Bardzo dobrze oczyszcza drogi moczowe.
    • asicac Re: Furaginum teva w I trymestrze 24.08.13, 00:49
      Brałam we wszystkich trymestrach i też panikowałam, ale na szczęście córa jest zdrowasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka