Dodaj do ulubionych

wymiary dziecka w usg 24Hbd

06.08.04, 18:11
Dziewczyny, dziś byłam na usg i mój synuś (dziś się dowiedziałam, że to
będzie synuśsmile) waży 513g. Obecnie jestem w trakcie 24Hbd. Pozostałe
parametry są w przedziale wskazującym na wcześniejszą ciąże (np. FL 38mm
(21.6Hbd), AC 174mm (22Hbd), BPD 59mm (24.1Hbd). Termin porodu na podstawie
dzisiejszego badania "przesunął mi się" o ok. 10dni. Trochę mnie martwią te
dysproporcje miedzy rozwojem poszczególnych struktur. Napiszcie, jeśli
możecie jak to było u Was. Czy zazwyczaj wszystkie wymiary powinny się
mieścić w obrębie tego samego Hbd. W moim ostatnim usg z 14HBd tak właśnie
było. Pewnie są dopuszczalne jakieś odchylenia, ale ile one wynoszą? Będę
wdzięczna za wszystkie info.
Obserwuj wątek
    • kwiatuszek24 Re: wymiary dziecka w usg 24Hbd 06.08.04, 18:34
      Ja jestem w 23 tygodniu a wymiary mojej Oleńki to BPD=54, FL=41, AC=174,
      dzidzia waży całe 500 gram.Pozdrawiam Cię gorąco .kwiatuszek24@gazeta.pl
    • minkapinka Re: wymiary dziecka w usg 24Hbd 06.08.04, 22:25
      w 22 tyg. : BPD 52 mmm, FL 37 mmm
      Waga dziecka na podstawie usg zazwyczaj nie jest zgodna z rzeczywistym stanem.
      Urodziłam córeczkę w 25 tyg. Tuz przed porodem miałam robione usg i wage córki
      oceniono na 720g. Po kilku godzinach okazało się, że ważyła 830g smile)) a więc
      15% więcej.
      Pozdrawiam
      Kasia mama Zosi
      • kornelcia75 Re: wymiary dziecka w usg 24Hbd 06.08.04, 22:46
        Hej ja jestem juz w 33 tyg ale podaje jak to było u mnie wczesniej
        Od OM mineło 23,5
        BPD 63,HC 226 AC 214 FI 46 co odpowiada 24,6 dni waga 825 g
        czyli jakby tydzien do przodu,zmartwiła mnie duza waga bo czytałam ze
        przecietnie dziecko w 24 tyg ma ok 600 g,ale lekarz mnie uspokoił ze nie
        bedziemy sie czepiac tygodnia,za tydz ide na usg i zobaczymy jak waga hehehe
        Pozdrawiam
    • k1w0 Re: wymiary dziecka w usg 24Hbd 07.08.04, 09:21
      Oczywiście byłoby najlepiej gdyby dziecko wszystkie parametry miało w granicach
      tego samego tygodnia ale zazwyczaj przyjmuje się za dopuszczalną róznicę do 2
      tyg.
      • anka71 Re: wymiary dziecka w usg 24Hbd 07.08.04, 10:43
        Kochane dziewczyny, dzięki za wszystkie informacje. I tak sie trochę martwie,
        ze dzidzia jest malutka... Boje się, zeby za kilka tygodni nie okazało się że
        jeszcze bardziej "odbiega od normy". Postanowiłam troche więcej jeść(nawet jak
        mi sie nie będzie chciało) i leżec. Obecnie waże 49,5kg - to tez nie za duzosmile
        czyli od początku ciąży przytyłam jakieś 2,5kgsad Pozdr.
        • kornelcia75 Re: wymiary dziecka w usg 24Hbd 07.08.04, 22:33
          Rany Aniu jak Ty to robisz ja jestem w 33 tyg i mam w plusie 16 kg,a w 24 tyg
          chyba około 10kg miałam.Uwazałam i uwazam ze za duzo nie jem wcale.Ogólnie
          wszyscy mi mówia ze troche buzka mi przytyła NO I BRZUS 113 cm!!!ale reszta jak
          przed ciazą.Ale 2,5 kg ranki to mało,ale wiem ze inne dziewczyny tez tak
          maja,hehhe.
          Pozdrawiam ja i Maks
          • ania800 Re: wymiary dziecka w usg 24Hbd 07.08.04, 22:46
            Podziwiam!jwstem w 33 tyg.i przytylam juz 13 kg chodze jak slonica a malenstwo
            w 28 tyg wazylo 1400 nie wiem czy to duzo czy malo ale lekarz powiedzial ze
            jest dobrze.Dbaj o siebie i malenstwo
            • anka71 Re: wymiary dziecka w usg 24Hbd 08.08.04, 09:05
              Dziewczyny, ja wcale nie jestem zadowolona, że tak mało przytyłam, wręcz
              odwrotnie, coraz bardziej się martwię... Zawsze miałam taką filigranową budowe
              ciała i wagę w granicach 46-47kg, ale teraz naprawde wiele bym dała, żeby
              przybierać normalnie na wadze... Na początku ciąży (przez dość długi czas)
              miałam nudności, wymioty i ogólnie wstręt do jedzenia. Myśle, że wtedy troche
              nawet schudłam, ale teraz jem już normalnie i nic... Najgorsze, że dzidzia jest
              malutka jak na swój wiek ciążowy i chyba to mnie w tym wszystkim najbardziej
              martwisad Obiecałam sobie jeść jeszcze więcej (nawet jak nie czuje głodu), a za
              m-c poprosze lekarza, żeby skontrolował na usg jak mały rośnie. Mam nadzieję,
              że troche przybierzesmile) Jak jeszcze ten wątek będzie, to dam Wam oczywiście
              znać. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam Was i Wasze maleństwa. Anka i 24tyg. synuś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka