Dodaj do ulubionych

brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik??

17.02.14, 14:51
witam
prosze te osoby które miały podobnie o wypowiedź.

Mam 33 lata. Druga ciąża. Mam juz córkę 7 lat

Parę dni temu byłam na usg prenatalnym.( poczatek 13 tc)
Przezierność karku OK - 2mm, przepływy prawidłowe i wszystko inne Ok.
Niestety 2 lekarzy (dobrych) stwietrdziło brak kości nosowej- kość hypolastyczna sad
oczywiście załamka

7 marca mam amniopunkcję i jestem załamana. Nie tym że będę ją miała bo zdecydowałam się na nią od razu sad tylko okrutnie się boję sad

Chciałabym wiedzieć czy sa osoby które były w tej samej sytuacji CZYLI STWIERDZONO TYLKO BRAK KOSCI NOSOWEJ i robiły amniopunkcję i jaki wynik wyszedł ??
że dziecko jest zdrowe i było zdrowe??

dzięki wszystkim za pomoc
Obserwuj wątek
    • konstancja16 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 17.02.14, 16:21
      mycha, jest tutaj ogrrromny watek mam, ktore z roznych powodow robily amnio (za duza przeziernosc, zle wyniki pappa albo wlasnie brak kosci nosowej) i mnostwo podnoszacych na duchu historii. poczytaj, moze znajdziesz kogos kto byl w podobnej sytuacji. mam nadzieje, ze po amniopunkcji tylko sie uspokoisz, i ze wszystko bedzie ok.

forum.gazeta.pl/forum/w,585,128349190,128349190,Zle_wyniki_testu_Pappa_i_amniopunkcja.html
    • malgosiek2 Wklejone przez moderatora 17.02.14, 16:27
      Re: Kość nosowa - brak kości nosowej Nt OK 2mm
      mycha1215 17.02.14, 12:18 Odpowiedz
      witam podnoszę temat i prosze te osoby które miały podobnie o wypowiedź.

Parę dni temu byłam na usg prenatalnym. Przezierność karku OK - 2mm, przepływy prawidłowe i wszystko inne Ok. Niestety 2 lekarzy stwietrdziło brak kości nosowej- kość hypolastyczna sad
      7 marca mam amniopunkcję sad jestem załamana.
      Chodzi mi głównie o przypadek taki jak mój czyli wszystko OK tylko tej kości brak ????

Re: Kość nosowa
      figa33 17.02.14, 13:34 Odpowiedz

Słuchaj dr Makowskiego, on już dwukrotnie spowodował że nie dostałam zawału smile
      W pierwszej ciąży córka na koniec wg usg robionego w Luxmedzie (wtedy LIM) miała zdecydowanie za niskie długości kości udowej i czegoś tam i było podejrzenie hypotrofii. Mój lekarz z Żelaznej skierował mnie do dr Makowskiego od którego wyszłam z wielkim uśmiechem bo po naprawę długim i dokładnym badaniu stwierdził, że w najgorszym wypadku córka będzie po prostu drobna. W efekcie urodziła się przenoszona 14 dni i ważyła 3500 smile
      Drugi raz ratował moje serce i nerwy w 12 tc w tej ciąży, kiedy wg innego lekarza były zalecenia do amniopunkcji. Stwierdziłam że pokłuć jeszcze się zdążę, ale najpierw powtórzę usg, poszłam do dr. Makowskiego, który teraz już do końca ciąży robi mi wszystkie usg. Zostało mi jeszcze jedno. Również po wnikliwym badaniu, pokazywaniu wszystkiego po kilka razy powiedział, że na 1 badaniu młoda się po prostu źle ułożyła, była nieco zgięta, przez co i jej długość a przez to NT wyszło nie takie jak trzeba smile

malami115 17.02.14, 14:27 Odpowiedz
      a ten dr Makowski gdzie przyjmuje ( miejscowośc i ośrodek) i jaka jest cena za wizyte ?

mycha1215 17.02.14, 14:37 Odpowiedz

ale u mnie 2 lekarzy dobrych specjalistów od badań prenatalnych stwietrdziło brak kości nosowej, więc tu nic mi nie pomoże ten Makowski.

Chciałabym wiedzieć czy sa osoby które były w tej samej sytuacji i robiły amnio i wynik wyszedł ze dziecko jest zdrowe i było zdrowe?? uncertain.
    • chyba.ze Zadaj pytanie tu: 17.02.14, 21:30
      www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,237,912,0,przeziernosc-karkowa
      albo przebrnij przez kilka tysięcy postów.
      Wszystkiego dobrego.
      • mycha1215 Re: Zadaj pytanie tu: 17.02.14, 21:45
        dzięki, caly czas szukam i czytam smile

powodzenia
    • duffy_online Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 18.02.14, 08:45
      Zanim amnio możesz spróbowac zrobić testy z krwi ale nie Papa tylko takie które badają DNA dziecka z krwi matki. Robia je albo w Stanach albo w Chinach. Noszą nazwę handlową NIFTY albo HARMONY. Jedyny minus to dośc wysoki koszt tych badań. Czeka się na wynik około 10-14 dni. Ja czekałm 11 dni. Daje prawie 100% pewnośc w 3 trisomiach, bo tyle jest badanych. Może warto. Ja robiłam i zrezygnowałm z amnio. Wyniki sa ok. U mnie kość nosowa była ale przezierność karkowa za wysoka.
      Powodzenia.
      • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 18.02.14, 09:49
        duffy tak, wiem o tym badaniu bo lekarka mi o nim mówiła ale nie stać mnie zeby dać 3000zł bo tyle kosztuje. tongue_out

Ja sie nie boję amniopunkcji tylko wiesz, wyniku.............. tongue_out

A jak twój dzieciaczek? uraodzil się już? zdrowy? smile
        • duffy_online Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 19.02.14, 12:15
          Ja jestem dopiero w połowie drogi smile
          Ale badani wyszły ok.
          Trzymam kciuki za Ciebie. Oby to była jedynie pomyłka w badaniu.
    • mamasiasiulki Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 18.02.14, 13:19
      Mam 31 lat i 4 dzieci. W 2 ostatnich ciążach robiłam amnio, w identycznym "układzie", dzieci zdrowe jak ryby. Kości nie było u całej czwórki i cała czwórka ma charakterystyczną spłaszczoną nasadę nosa (rodzinne w rodzinie męża), prawdopodobnie to było przyczyną. Trzymaj się, będzie dobrze!
      • mamasiasiulki Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 18.02.14, 13:24
        Aha... Najmłodsza ma 2,5 roku, więc do tej pory raczej trisomii bym nie przeoczyła ;-ppp
      • kerri31 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 18.02.14, 19:14
        mamasiasiulki napisał(a):

> Mam 31 lat i 4 dzieci.

To ładnieś naklepała...suspicious
        • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 18.02.14, 21:13
          MAMASIASIULKI dzięki za odp.
          oczywiście czekam na inne wypowiedzi smile
        • chyba.ze Obraźliwy stereotyp? 19.02.14, 19:22
          kerri31 napisała:

> To ładnieś naklepała...suspicious

Skąd ten górnolotny wniosek?
          Jedynak też może być patologią. U patologii.
          • mamasiasiulki Re: Obraźliwy stereotyp? 20.02.14, 08:51
            Wzięłam to za żart szczerze powiedziawszy ;-p

Ale skoro tak, to fakt, naklepałam i dobrze mi z tym smile Lubię dzieci, mogłabym spędzać z własnymi i cudzymi cały wolny czas. Cała okolica złazi się do nas, pół klasy najstarszej przychodzi grupowo odrabiać lekcje, a przy okazji naleśniki czy zupy gotuję w ilościach hurtowych, bo się zawsze chętni znajdą wink Szczególnie chętnie przychodzą jedynacy, którym nawet tablecik jednoosobowo podoba się jak widać mniej niż robienie z nami syfu w chałupie (farby, plasteliny, bibuły i co tam kto jeszcze zamarzy) tudzież np. wycieczka do lasu z równie patologicznymi rodzicami innej dziewczynki. A, sorry - mniej patologiczni są, bo trójkę mają ;-p

Patologią chyba jednak nie jestem ;-p Uczę studentów szacownej Alma Mater, spożycia alkoholu w moim życiu policzyłabym na palcach, atmosfera w domu chyba nie najgorsza, skoro mi się pół osiedla regularnie zwala. Z zasiłków nie korzystamy, fundacji sobie nie zakładamy. Choć może, może: nie posiadamy samochodu, telewizora, a na wczasy jeździmy pod namiot. Z wyboru wprawdzie, ale coś w tej patologii jednak jest ;-p
            • manda1986 Re: Obraźliwy stereotyp? 20.02.14, 13:09
              heh, mam 28 lat i trzecie w drodze, a kto wie co dalej, dzieci jak najbardziej upragnione, planowane, za patologie sie nie mam,
              w zyciu sa rozne piorytety i nigdy nie chcialam byc ta ,,nowoczesna rodzinka,, 2+1
              mamasiasiulki pozdrawiamsmile
    • spinka1978 Re: Obraźliwy stereotyp? 20.02.14, 21:36
      Dlaczego Wy tak wszystko na serio bierzecie ?? Kerri żartowała , jak przeczytałam że 31 lat i czwórka dzieci o tym samym pomyślałam ale to było pozytywne smile
      Wracając do tematu : w 12tc podczas usg miałam stwierdzony brak kości nosowej , w ciągu 3 następnych tygodni byłam u 3 lekarzy którzy wykonywali usg ( w tym jeden najwspanialszy i najmądrzejszy podobno w całym kraju ) i cała 3 stwierdziła brak kości nosowej. Amnio zrobione , dzieciątko zdrowe i ma już 6 miesięcy smile
      A dlaczego amnio dopiero 7 marca ?? nie wolisz od razu ??
      • mycha1215 Re: Obraźliwy stereotyp? 21.02.14, 09:32
        SPINKA przede wszystkim dziękuję ci za ,jak dla mnie konkretną odpowiedz.

Amnio mam dopiero 7 marca bo wtedy dopiero mogę ją zrobić czyli po skończeniu 15 tc,a ty miałaś wczesniej?

Ciesze się z twojego posta !!! cieszę się ze masz zdrowe dziecko big_grin Oby i moje było zdrowe uncertain

A innych proszę o pisanie na temat ;-D dzięki big_grin
        • spinka1978 Re: Obraźliwy stereotyp? 21.02.14, 16:25
          Nieee , ja miałam dopiero w 19 tc ale to już inna historia smile pamiętam tylko że jak robiłam usg w szpitalu bielańskim , to dr Kretowicz zaproponował że zrobi mi amniopunkcję dopiero jak będę w 13 tc , dlatego zapytałam , ale może lepiej poczekać chwilę i wtedy hodowla komórek będzie pewniejsza ?? Jeżeli jesteś z W-wy polecam zrobić zabieg u dr. Roszkowskiego w szpitalu Czerniakowskim.
          I pewnie że będzie zdrowe , ja cały czas sobie powtarzałam że mój maluszek będzie zdrowy smile
          Trzymam kciuki i powodzenia . Napisz jak będziesz miała wynik amnio
          • mycha1215 Re: Obraźliwy stereotyp? 21.02.14, 23:21
            Dzięki jeszcze raz smile na pewno dam znać wink
            Ja jestem z Katowic i tu też mamy dobrych lekarzy wink
            i powiem ci szczerze ze nie ma dnia żebym o tym nie myślała, ale w głębi wierzę że będzie Ok a ta nieszczęsna kość nosowa to po prostu taki urok dziecka smile Fakt że odliczam dni do amnio ale chodzę do pracy i mam córkę więc mam co robić i jest mi chyba łatwiej niż niejednej przyszłej mamie która przechodziła przez problem przezierności, braku kości nosowej itd wink i powiem szczerze ze dzięki temu chyba ze mam to zajęcie to nie myślę jakośc natarczywie o tym, ale wiadomo........ wink to co czuję to tylko ja wiem smile poza tym nie mogę sobie wyobrazić ze coś by było nie tak , bo córka już badzo czeka na rodzeństwo smile
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.02.14, 09:23
      smile i ?
      • ewabalet87 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.02.14, 13:47
        Witaj mam ten sam problem, usg w 13 tc wykazało brak kości nosowej przy nt 1,7 i pani doktor skierowała mnie na kolejne usg. Byłam w szpitalu gdzie die w tym specjalizują i u słynnego roszkowskiego i nic, z dwóch miejsc dostałam zalecenie amnio. Zapisalam się w poradni genetycznej i mam ja w środę...w 16 tc.doplacilam 450 zł za dodatkowanetode badania mlpa,z której wynik ma byc po tygodniu...jestem w stresie już 3 tygodnie ale wymawiam sobie ze musi byc dobrze a ten nosek to tylko żart naszego dziecka albo skłonność gen bo kiedyś tego nie badali a może ja tez tak miałam?pozdrawiam serdecznie i napisze jak było na zabiegusmile
        • spinka1978 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.02.14, 15:14
          Do Roszkowskiego nie warto iść prywatnie na usg ,nie dość że pół dnia spędza się w poczekalni, bardzo dużo kosztuje wizyta a ona i tak nic nowego nie wniesie , dr Roszkowski jak ma wątpliwości to zawsze kieruje na amniopunkcję. Natomiast amnio robi genialnie , moje badanie też było robione metodą MLPA i na wynik czekałam 5 dni ale tylko dlatego że to były święta Wielkanocne bo podobno są już po 3 dniach. Jeżeli chodzi o bardzo dobre usg i świetnych lekarzy to polecam udać się do Boramed.
      • spinka1978 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.02.14, 15:16
        mycha1215 napisała:

> smile i ?
        no i co tam ???? smile
        • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.02.14, 15:52
          ewabalet87 to czekam na rekacje.
          Ja ide na amnio w środę ale 5 marca (mam przełożoną)

To trzymamy za siebie kciuki big_grin
          • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.02.14, 15:53
            chciałam napisać "czekamy na relacje " sorki tongue_out
            • ewabalet87 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.02.14, 16:40
              smilenapisze,napisze i tez trzymam kciukismile musi byc dobrze!
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 08:33
      Dziewczyny a czy któraś z was robiła też testy z krwi???

Gdzie mogę znaleźć jakieś zakresy, normy MoM dla danego tygodnia??
      chodzi mi o zakresy i normy wyników wolnej jednostki beta hcg i Papp-a??

Odebrała wyniki krwi i chciałbym sobie to sprawdzić?
      • merynika Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 09:31
        Ja robilam i z tlumaczenia drki z poradni genetycznej zapamietalam, ze oba wyniki wyrazone w MoM powinny byc jak najbardziej zblizone lub rowne 1.

TU o nieprawidlosciach znalazlam.
        • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 10:40
          Dzięki merynkom smile

właśnie ten link to jedyny, konkretny jaki znalazłam na ten temat.

Moje wyniki były takie

wolna Beta HCG - 61,56 IU/I odpowiada 1,874 MoM
          Papp-a 3,500 IU/I odpowiada 0,817 MoM

A więc z tego artykułu wynika ze wszystko jest ok prawda? bo wszystko mieści sie w normach, a wyliczyli mi nowe ryzyko tzn. z 1:32 (takie najpierw wyliczył mi lekarz biorąc pod uwagę wiek i brak kości nosowej) na 1:23 (wyliczone bo badaniu krwi + usg+ wiek) - maskara jakaś tongue_out
          • chyba.ze Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 14:12
            Wynik bety masz zawyżony- powinien być bliżej 1, a wynosi prawie 2.
            Najważniejsze, że usg płodu wyszło dobrze ale pomimo tego nie zastanawiałabym się nawet chwili nad amnio- Twój wiek nie zawyża aż tak wyliczeń ryzyka.
            • ewabalet87 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 17:30
              Byłam i przeżyłam...smile od 7 rano czekanie w szpitalu na wejście do gabinetu a weszłam o 13... Nerwowa atmosfera czy lekarz zdąży no bo jedna kobitke odesłał tydzień wcześniej bo było późno...zaczęli przyspieszać tempo i poganiac wiec biegiem na kozetke,szybkie usg młodego lekarza +dwie studentki,dopiero potem maestro Roszkowski ze swoim ciężkim żartemwink to był największy stres w moim życiu dostałam tuż przed ataku paniki i ryczalam jak mała dziewczynka a oni prawie na mnie krzyczeli ze m nie ruszać brzuchem.doktor oszukał mnie ze robi znieczulenie i wmawiał ze ma mi od tego drętwienie lewa noga i czy będę jechać autem bo nie mogę a gdzie pracuje a z kim i czułam tak naprawdę lekkie ukłucie i zrobiło mi die trochę słabo a on mówi dobra to bierzemy się za badanie i wytarl mi brzuchwink nie taki diabeł straszny jednak gdyby wszystko odbyło się w spokoju i miałabym czas oswoić się ze to już j ktoś byłby obok mnie byłoby łatwiej psychicznie bo to tu jest najwieksza bariera... Ale nie bolismile a już za tydzień mam wyniki i jestem jakoś tak spokojna bo igła już za mną....smile
              • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 18:01
                ewabalet to super ze juz po wszystkim big_grin teraz czekamy na wyniki i trzymamy kciuki ;-D
              • spinka1978 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 18:06
                Roszkowski ma ciężki sposób bycia jak i humor , ale w tej dziedzinie jest wybitny. Ja ryczałam dopiero po , i też na mnie nakrzyczała jedna bo po zabiegu bałam się zastrzyku z immunoglobuliny , ale to chyba był raczej stres aniżeli strach przed zastrzykiem.
                I tak , dzielna kobieta z Ciebie smile trzymam za Was kciuki
            • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 18:25
              czyli jest sie czym martwić sad
              kużwa mam już dosyć , chociaż mam jeszcze cały czas nadzieję sad
              • spinka1978 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 18:38
                Ale czym masz się martwić ?? przestań szukać analiz krwi i wyszukiwać dziury w całym , masz zaplanowaną amnio i poczekaj cierpliwie bo oszalejesz.
                • chyba.ze Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 18:42
                  spinka1978 napisał(a):

> Ale czym masz się martwić

Dokładnie.
                  Póki co masz wskazania do badania, które nic jednoznacznie nie określają.
                  Nie z takimi wynikami rodziły się idealnie zdrowe dzieci.
                  Dużo spokoju życzę i samych pozytywnych myśli smile
                  • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 21:28
                    ehhhh wiem wiem, nie ma co się narazie nakręcać tongue_out ale powiem wam że i tak jestem spokojna.
                    Nie ryczę po nocach i nie mam depresji ale wiadomo .......... Tak czy siak jestem taką osobą ze zawsze staram się miec jakiś plan i teraz tez mam. Mam nadzieje ze jednak wszystko zakończy się dobrze uncertain
          • niutka Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 26.02.14, 22:41
            Ja miałam takie wyniki:
            - wolne beta hCG - 2,043 MoM
            - PAPP-A - 1,290 MoM.
            Ryzyko wyliczone trisomii 21 było na poziomie 1:257 (po USG 1:167 - przezierność karkowa była 2,6 mm). Miałam robioną amniopunkcję. Czekam teraz na zdrową dziewczynkę.
            Także na razie się nie martw (choć wiem po sobie, że to trudne).
            • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 27.02.14, 09:18
              Niutka bardzo ci dziękuję ze napisałaś. Takie posty jak twój podnoszą na duchu big_grin
              życzę zdrowia dla ciebie i niuni big_grin i szybkiego i łatwego rozwiązania big_grin - ściskam i dzięki
              • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 27.02.14, 13:40
                Ja też jestem po usg, na którym wszystkie parametry są idealne. Niestety po biochemii, moje ryzyko trysomi 21 wynosi 1:17. Załamałam się bardzo. To moja 2 ciąża, pierwszy synek zdrowy. Dodam że mam 38 lat i to też zrobiło swoje. We Wrocławiu aby zrobić amnio, musi być skierowanie od genetyka. Jestem już po wizycie i pani profesor, już na wstępie widząc moje wyniki usg, powiedziała że mogę być spokojna. Ona bierze pod uwagę tylko wyniki usg, zrobilła ze mną wywiad genetyczny i stwierdziła że nie mam się czym martwić. Zaleciła amnio, dodała tylko że mam nie wykupywać fischa, bo oni spokojnie zbadają co mi tak biochemię podwyższyło. Mam czekać spokojnie na wynik. Trochę mnie uspokoiła, ale ja dalej się martwię, jutro dopiero mogę zadzwonić i umówić się na amniopunkcję. Oczywiście mąż jest przeciwny amnio, mówi że to i tak nie wpłynie na naszą decyzję co dalej. Ja chcę być jednak na wszystko przygotowana. Pozdrawiam i będę się odzywać.
                • iziula1 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 27.02.14, 13:57
                  Basik,czy masz miesniaki? One dają wynik fałszywie dodatni. U mnie tak było. Miałam wynik 1/8. Z amnio zrezygnowałam.
                  • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 27.02.14, 14:15
                    Nie, mięśniaków nie mam. Nie wiem czy to miało wpływ, ale w dniu badań byłam bardzo słaba, ledwo trzymałam się na nogach. Pierwsze dwa miesiące ciąży bardzo wymiotowałam. Dzień przed dokładnie 10 razy, krwią też, bo nie byłam w stanie nic jeść. Zobaczymy jak to będzie, trzeba dobrze myśleć, chociaż jest trudno.
                    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 27.02.14, 19:42
                      Basik oddzywaj się co i jak. Czekamy teraz razem. Ja mam amnio. w środę
                      TEZ Nie jest mi łatwo tongue_out ale na amnio akurat z mężem zdecydowaliśmy się od razu, bez wahania.
    • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 28.02.14, 08:53
      Dzwoniłam do szpitala... amniopunkcję mam we wtorek 04.03. Boże, jak ja się boję, nie samego zabiegu, ale tego co może wydarzyć się potem. No i decyzję podjęłam sama, mąż nie chce żebym robiła amnio. Pojedzie oczywiście ze mną, ale tego nie popiera. Dam znać już po...
      • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 28.02.14, 11:08
        Basik ja mam 5 marca smile to trzymaj się. Wiem że najgorsze dla nas nie jest sama amniopunkcja tylko czekanie na wynik sad tongue_out
        • ewabalet87 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 28.02.14, 17:03
          Słuchaj basik ja się czuje wyśmienicie po zabiegu i wydaje mi się ze naprawdę trzeba go zrobić niepoprawnie żeby stało się najgorsze.polezalam tylko w dzień zabiegu,zreszta byłam tak osłabiona stresem ze spałam i w dzień i w nocy ale funkcjonuje normalnie i dużo się ruszam,chodzę do pracy a muszę tam tańczyć i nic się nie dzieje smile głowa do góry! Moim zdaniem lepiej wiedzieć....
          • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 28.02.14, 17:46
            Staram się już tak bardzo nie stresować. Starszak już o to dba, żebym nie miała na to czasu. Fajnie że można gdzieś się wygadać. Dziękuję♡♡♡
            • green-koala111 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 28.02.14, 22:55
              Zastanawialam sie czy opisac moj przypadek , bo u mnie nie bylo tak bardzo optymistycznie. ALe od razu uspokoje Cie, nie martw sie .
              Umnie nie bylo takze widac kości nosowej. Wysokie ryzyko ZD- wiadomo. Takze ze wzgledu na wiek. Ale przeziernosc w normie. Moja córka ma Zespół Turnera (ZT). To wlasnie byla przyczyna braku kosci nosowej Ale... Ma tylko postac mozaikowa, czyli niewiele komorek ma "uszkodzonych". ZApewne zaraz wskoczysz na google i bedziesz czytala o ZT . Pocieszę Cię ,ze moja córka majac 4 lata nie ma ZADNYCH objawów opisanych przy ZT . WIadomo mogą sie ujawnic pozniej. ALe te nazwijmy to "zdrowe" dzieci także maja jakies ułomności. Takze nie martw sie na zapas( wiez ze to ciezko , bo ja czekalam 3 tyg na wyniki). Ale z perspektywy czasu ciesze sie ,ze wiedzialam przed narodzinami ze córka bedzie miala ZT . po urodzeniu jej tylko byłam mile zaskoczona, ze w sumie nie jest "inna" od dzieci zdrowych
              • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 01.03.14, 08:57
                greeen koala nie uspokoiłaś mnie w ogóle niestety sad ale ja jestem taką osobą że wolę wiedzieć nawet najgorszą prawdę rozumiesz? także ciesze się że napisałaś smile ]
                powiedz czy tez zespół Turnera wyszedł ci z amniopunkcji? wiedziałaś już wtedy tak?
                a jak wyszły twoje inne wyniki z USG? np przepływy krwi itd?

pozdrawiam
          • niutka Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 01.03.14, 15:33
            Hmmm... Ja wolałam "dmuchać na zimne" i przez 3 dni po zabiegu leżałam. Nigdy bym sobie nie darowała jakby coś się stało przez moją aktywność.
            • green-koala111 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 02.03.14, 21:57
              Ja tez wolalam wiedziec jak jest naprawde. Chcialam Ci tylkopowiedziec,ze nawet jak CI wyjdzie jakas aberracja, to nie trzeba sie załamywac, bo nie zawsze jest to ko niec swiada. W tym sensie chcialam Cię pocieszyc. Tak, z badan wyszłomi od razu. Mialam robione w Bielańskim. Niby wynikimiały buc po 2 tygodniach a były prawie po miesiacu. to było najgorsze. Mimo ZT moja córka naprawde NICZYM sie nie rózni od innych rówiesników. Co wiecej.... intelektualnie je czesto przesciga.no strach jakis tam jest ,ale kazda chyba kochajaca motka boi sie o dziecko.
              • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 03.03.14, 12:48
                Green koala życzę ci powodzenia i zdrówka dla małej - Pozdrawiam wink
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 03.03.14, 12:54
      EWABALET jak wyniki amnio??? odezwij się !! wiesz już coś?? smile
      • ewabalet87 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 03.03.14, 20:10
        Rozchorowalam się niezle,38 stopni...dziś rano zadzwoniłam do pracy ze mnie nie będzie a zaraz potem do instytutu czy są wyniki i były!od razu wstałam i w samochód bo nic mi przez tel nie powiedzieli.zaplacilam,odebrałam i czytam i dopiero przy windzie ta babka zorientowała się ze chyba nic nie rozumiem i wytłumaczyła mi ze wszystko jest ok bo wszystkie chromosomy są po dwasmile 21 tez czyli nie ma zd a o to miałam największe podejrzenie...na dodatek to dziewczynka...popłakałam się w aucie i czytałam to milion razy....kamień z serca!!!!doceniam te badania naprawdę.reszta wyników za 3 tygodnie,tam będzie pełny obraz ale już jestem prawie spokojna...smileMycha życzę ci tego momentu przy odbiorze wyników-jak filmwink pozdrawiam znów z gorączkasad...
        • spinka1978 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 03.03.14, 21:51
          Doskonale rozumiem Twoją radość i cieszę się że już stres masz za sobą. Te 3 tygodnie traktuj z przymrużeniem , ja czekałam 5 tygodni. I z hodowli komórek niewiele więcej będzie napisane aniżeli to co jest na badaniu MLPA.
          Gratuluję córeczki smile
          Mycha teraz kciuki trzymam za Ciebie smile

• mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 04.03.14, 07:31
      Ewcia ogromnie się cieszę !!!!!!! naprawdę !!!!!!!! gratuluję córeczki smile aż się poryczałam ze szczęścia pfffffffff dzięki i trzymaj teraz kciukasy za mnie smile

Spinka tobie też dziękuję za wsparcie big_grin

zdrówka wam życzę dziewczyny - pozdrawiam big_grin
    • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 04.03.14, 14:38
      Ja już po amnio... Było trochę nerwów, bo skierowanie im się nie podobało. Ale jakoś poszło, 2godz leżałam na obserwacji i po usg do domu. Teraz pozostaje tylko czekać na wynik....
      • ewabalet87 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 04.03.14, 15:36
        Basik wielkie wow ze miałaś obserwacje bo mi nawet miejscabpo ukluciu nie zakleili tylko przetarli szmatką do usg i następna!....
        Mycha trzymam kciuki i wierze ze będzie tak samo,dobre myślenie naprawdę dużo dajesmilebądź dzielna jutro i nie stresuj się tak jak ja bo nie będzie bolało a ja przez ten stres jestem teraz chora...a dziecko wszystko czujewinkgłowa do góry!!!!
        • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 05.03.14, 19:11
          Hej. Jestem po.

Wszystko poszło bardzo szybko. Ale mnie bolało. Nie tyle początkowe wkłucie co moment kiedy pobierano już płyn. Widziałam dzidziolka przez chwilę . Myślałam ze lekarka zbada dziecko jeszcze raz, przyjży się czy coś się zmieniło ale nie !! powiedziała ze tylko pomierzy i znajdzie miejsce gdzie się wkłuć kuźwa myślałam że inaczej to bedzie wyglądało Oby teraz tylko nic się nie działo gorszego niż te bóle brzucha

Cały czas mam jakoś brzuch napięty i jakiś większy sie zrobił Pani dr powiedziała ze wszytko odbyło się sprawnie. Płyn pobrano i teraz czekanie na wynik. Zapłaciłam za Fisha więc mam nadzieję ze do poniedziałku wynik wstępny bedzie i będzie dobry.

ewabalet ja tez nie miałam zadnej obserwacji i dokładnie tak samo było ze miejsce po ukluciu tylko przetarli i do domu tongue_out tez myslałam ze poleze a potem zrobią usg a tu doooopa tongue_out
          Teraz mam odpoczywać . Więc tak robię.

• spinka1978 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 05.03.14, 19:38
            mycha , dzielna jesteś smile i cieszę się że już po big_grin
            brzuch Cie pewnie boli ze stresu , więc zrelaksuj się. Weź ciepłą kąpiel , pomasuj brzusio , porozmawiaj z maluszkiem i czekaj cierpliwie na wynik.
            Ja też nie miałam obserwacji co gorsza , musiałam ze szpitala jechać jeszcze do Instytutu Genetyki i tam wypełnić dokumenty i różne formalności poczynić.

Trzymam kciuki i czekam na wieści... dobre wieści smile
            • doriska84 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 05.03.14, 23:26
              Witam!
              Ja również znalazłam się w podobnej sytuacji. Wczoraj miałam badania prenatalne i wyszedł brak kości nosowej i NT 2,2sad Najgorsze jest to, że lekarz ani słowem tego wyniku nie omówił, wszystko doczytałam dopiero w domu! W piątek mam kolejne USG u innego lekarza, a we wtorek odbieram wyniki badania krwi. Bardzo się denerwujęsad Mam nadzieję, że to wszystko okaże się jakąś beznadziejną pomyłką. Nie dostałam jeszcze skierowania na amniopunkcję, czy Wy też dostałyście je dopiero po badaniu krwi czy od razu? Dodam, że mam 30 lat i to moja 3 ciąża.
              • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 06.03.14, 07:55
                Hej, nie denerwuj się na zapas, poczekaj na wyniki krwi i wtedy będziesz wiedziała co robić.
                Ja po odebraniu wyników i po suchej informacji o zagrożeniu jakie wyszło, po skierowanie musiałam jechać do genetyka. Jestem z Wrocławia i nie wiem jak jest w innych miastach. Jestem już po amnio, i czekam z sercem na ramieniu na wynik. Trzymaj się, pozdrawiam ciepło♡♡♡
                • niutka Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 06.03.14, 10:15
                  Ja też byłam na konsultacji u genetyka i to od niego dostałam skierowanie na amniopunkcję. Wyniki testu PAPP-a miałam mieć po tygodniu ale już następnego dnia do mnie zadzwonili. Ryzyko ZD było mniejsze niż z USG ale wg lekarza i tak duże.
            • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 06.03.14, 10:23
              Spinka dzięki kochana za miłe słowa. Czekam na wynik i mam nadzieje ze bedzie wszystko OK smile
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 06.03.14, 10:22
      Dorisk witaj smile

U mnie było tak jak pisałam. Na usg prenat. lekarz nie widział kości nosowej.
      Już wtedy mówił że to może a nie musi być marker ZD, ale żeby sie przekonac na 100 % trzebaby zrobić amniopunkcję. Dał mi jeszcze skierowanie na badanie krwi.
      Następnego dnia bylam u innej lekarki na usg która potwirdziła zenie widac tej kości i to że można zrobić amnio. Ja nie czekalam ani chwili tylko od razu sie umówiłam na amnio.
      Miedzy czasie przyszły wynki krwi po których ryzyko mi wzrosło (pisałam o tym wcześniej) sad
      Takze teraz juz jestem po amnio i czekam na wynik. POzdrawiam
      • ewabalet87 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 06.03.14, 15:57
        Dorisk dokładnie zrób tak jak Mycha pisze smile ja po pierwszym usg byłam na dwóch i ostatni lekarz powiedział ze bez sensu robić badania krwi tylko amnio bo ryzyko było wg obliczeń duże.a skierowanie musisz mieć od genetyka,najpierw umów się na wizytę albo tak jak ja od ręki miałam terminy na wizytę i amnio. Nic innego nie da ci pewności choć jak się okazuje ta kość nosowa daje dużo stresu a nie jest groźnawinkpowodzenia i nie martw die na zapassmile
        • spinka1978 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 06.03.14, 17:43
          Skierowanie niekoniecznie musi być od genetyka , ja miałam od ginekologa .
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 06.03.14, 18:33
      Ja tez miałam skierowanie od gina smile
    • agnieszka16_37 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 06.03.14, 19:43
      Hej dziewczyny, u mnie w grudniu 2013r na badaniu prenatalnym dr. R. nie zobaczył kości nosowej mojego maleństwa, nt było u niego 2.2 trzy dni później u mojego lekarza też nie było albo była mała nie wiem, nt 2.0 w styczniu robiłam amniopunkcję i po tyg dostałam wynik MLPA prawidłowy po kolejnych 3 tyg ostateczny wynik KARIOTYP PRAWIDŁOWY ŻEŃSKI!!! więc dziewczyny głowa do góry i nie denerwujcie się wiem że trudne. Pozdrawiam i życzę samych doskonałych wyników.
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 07.03.14, 12:19
      dziewczyny musiałam trochę ochłonąć i się uspokoic

mam wynik fisha - zdrowy chłopczyk !!!!!!!!

Boże jak się ciesze !!!! ryczałam jak lew ze szczęścia

dziękuję wam za wszystko, za każde słowo, kciuki !!! big_grin

<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3
      • spinka1978 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 07.03.14, 12:27
        Mycha jak tylko zobaczyłam Twój wpis od razu wiedziałam że masz już wynik !!!! Gratuluję big_grin big_grin big_grin Cieszę się również ....jutro możesz sprawić sobie jakiś miły prezent i uczcić Dzień Kobiet oraz wynik amniopunkcji !! ale po co czekać do jutra , zrób to dzisiaj !!
        Teraz życzę ci takiego porodu jak ja miałam , aby odbył się szybko i sprawnie !

Pozdrawiam i życzę Wam wszystkiego dobrego !
      • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 07.03.14, 12:36
        Mycha, super...no nie wiem co napisać. Bardzo, bardzo cieszę się razem z tobą. Ja na swój wynik muszę trochę poczekać. Teraz możesz całym sercem cieszyć się ciążą. Buuziolesmilesmile
      • niutka Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 07.03.14, 15:32
        Super. Gratulacje!
        • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 07.03.14, 15:46
          Niutka dziękuję big_grin
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 07.03.14, 12:48
      ehhhhh spinka !!! big_grin oszaleję ze szczęścia big_grin dzięki kochana !!!

https://dl8.glitter-graphics.net/pub/570/570018w02xr7isn0.gif
      • ewabalet87 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 08.03.14, 20:47
        Mój wpis sprzed dwóch dni przepadł,wiec Mycha!!!!bardzo się cieszę,wielkie gratulacje i witaj w klubiewink mam nadzieje ze nasze przypadki bedą dobra wiadomością dla każdej,która najpierw przejdzie przez piekło obaw i strachu i znajdzie nadzieje ze jej maleństwo tez będzie zdrowesmile
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 07.03.14, 12:50
      Basik dziękuję !!! big_grin u ciebie też będzie zdrowy dzidziolek big_grin

Ale dziewczny dla takich wiadomości warto żyć !!!

https://dl8.glitter-graphics.net/pub/570/570018w02xr7isn0.gif
      • jolla14 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 07.03.14, 16:37
        Gratuluję i czas na kupowanie męskich ciuszków. .
        • doriska84 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 07.03.14, 19:36
          Mycha gratulacjesmile))
          U nas też duża ulga! Byłam dzisiaj na kolejnym USG prenatalanym u innego lekarza i kość nosowa była tym razem wyraźnie widoczna!!! Ryczałam tam na kozetce jak bóbr. Czekam jeszcze na wyniki badania krwi, ale już spokojniej. Amnio chyba nie będę nawet rozważać, chyba, że ta biochemia wyszła by źle...Oby nie wyszła! Przez te ostatnie dwa dni przeżyliśmy z mężem prawdziwy koszmar, kto nie był w takiej sytuacji nawet nie ma pojęcia jakie to są emocje. Nie zazdroszczę Wam dziewczyny tego, że u Was ten stres trwa jeszcze dłużej, ale mocno trzymam kciuki za wyniki Waszych badań i zdrowie maluszków.
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 10.03.14, 13:54
      Ewabalet, Dorsik dzięki dziewczyny big_grin Jestem szczęśliwa big_grin
      • lenk_a37 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 11.03.14, 09:07
        dziewczyny, przepraszam, że byc może wzbudze u kogoś niepokój ale czuje ze musze opisac tez i swoj przypadek..
        12 tc - usg genetyczne idealne. Kosc nosowa widoczna, przeplywy prawidlowe, NT 1,5.
        Po usg pobrana krew na badania (test Pappa). po tak idealnym usg ze spokojem czekałam kilka dni na wyniki krwi - po 3 dniach wyrok - ryzyko obliczone z usg + wieku + krwi - 1:4!
        (mam 37 lat, dwojke zdrowych dzieci)
        krew wskazywała na duze ryzyko ZD.
        Zdecydowalam sie na biopsję, wynik potwierdzil ZD.
        Dzisiaj, wiem ze gdybym zbagatelizowala wyniki krwi a oparla sie tylko na usg to zyla bym w nieswiadomosci, że nosze chore genetycznie dziecko.
        Bardzo czesto trafialm na wpisy bagatelizujace testy Pappa - w moim przypadku tylko one wskazywaly ze cos moz ebyc nie tak.
        Chce powiedziec wszytskim kobietom bojącym sie amnio - dziisaj ryzyko powikłań po amnio to tylko 0,5%!.
        Mam nadzieję, że jak najmniej z nas będzie musialo w przyszlosci przechodzic przez koszmar podejmowania tych decyzji, oczekiwania na wynik. Ale nie bojcie sie tego - tylko amnio/biopsja moze stwierdzic czy dziecko jest zdrowe czy chore....
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 11.03.14, 19:13
      Lenk bardzo dobrze ze opisałaś swój przypadek. Ja też uważm że jeżeli obecnie medycyna daje mi takie możliwości to trzeba korzystać. Jak widać mów się że testy z krwi są do bani a tu sama widzisz. sad Mi też lekarz mówił że są przypadki Usg idealnego a dzieci rodzą się chore.
      Ja się cieszę że zrobiłam amnio. I zrobiłabym ją drugi raz gdyby trzeba była, chciaż dla mnie amnio była bolesna. Teraz cieszę się ze synek jest zdrowy i nie mogę doczekać się aż pojawi się na świecie smile

KOchana życzę ci wszystkiego dobrego. Nie wiem jaką decyzję podjełaś "co dalej" ale trzymam za ciebie kciuki i życzę wszystkiego dobrego.
      • lenk_a37 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 12.03.14, 08:18
        mycha - dziękuję za kciuki smile
        Przydadzą się - właśnie jestem po owu, starania były i za niedługo będę testować smile - staramy się o kolejnego maluszka.
        I jednego jestem pewna - zrobie amnio/biopsje nawet jezeli usg i pappa wyjdzie mi idealne !
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 15.03.14, 21:11
      Lenka jak tam u ciebie?? kiedy testujesz?? pozdrawiam big_grin
    • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 19.03.14, 08:59
      Witam ponownie, niestety jeszcze nie wiem jaki mam wynik amnio. Poczekam do przyszłego tygodnia i zadzwonię do nich. Teraz miałam trochę na głowie,remont mieszkania, starszy do pierwszej klasy idzie (jako 6latek), wizyty w poradni pedagogicznej. Mam wyrzuty że gdzieś tam zapomniałam o tym wyniku. Chociaż bardzo się boję, to mam nadzieję że będzie dobrze.... no musi być. Pozdrawiam
      • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 19.03.14, 17:15
        Znam już wstępne wyniki. O 14tej, , zadzwonili z poradni i zaprosili po odbiór wyniku. Zapytałam ja czy może mi teraz coś powiedzieć.Powiedziała ze jest wszystko w porządku i ok, ale więcej powie mi profesor. Jeszcze w to nie mogę uwierzyć, bardzo się cieszę. Pozdrawiam ♡ ♡ ♡
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 20.03.14, 11:09
      BASIK super big_grin cieszę się razem z Tobą big_grin

Napisz jaka płeć big_grin

Ja czekam jeszcze na końcowe wyniki które będą w przyszłym tygodniu tongue_out

pozdrawiam
      • agniecha_26 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 22.03.14, 07:29
        Ja mam zdrowego 2,5 synka. A w tamtym roku przezylam koszmar. Bo na genettcznym usg wyszlo ze jest brak kosci nosowej plus NT 5mm. Test papa
        Zwalil mnie z nog ryzyko ZD 1:4. Ja nie zrobilam amniopunkcji bo dla mbie to bylo za duze ryzyko i czekalam do polowkowego bo ivtak wiedzialam ze urodze to dziecko. Okazalo sie ze usg jest idealne. I lekarz powiedzial ze nie wie dlaczego tak wyszlo. Ze moze przez jakas infekcje. Dodam ze pierwsze dziecko zdrowe a ja 30 lat. Wiec trzeba wierzyc bo ten test i usg czasami sa zawodne...
        • maria_rosa Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.03.14, 11:27
          Witajcie,
          i ja opiszę i swoje ostatnie przeżycia:
          USG: 13 tydz+1dzień
          Akcja serca-151ud/min
          CRL-70,0mm
          NT-2,0mm
          BDP-22,0mm
          łożysko-przednia ściana wysoko, płyn owodniowy w normie, pępowina 3 naczynia. Markery wad chromosomowych: Kość nosowa -prawidłowy, Niedomykalność zastawki trójdzielniej-prawidłowy
          A teraz parametry biochemiczne:
          B-hCG 162,4IU/I odpowiada 5,999Mom
          PAppa 3,498 IU/I odpowiada 0,935Mom
          Szacowane ryzyko trisomii 21: podstawowe 1:153, obliczone 1:25

Załamałam się ale przeczytałam wasze wpisy wyżej i jakoś mi troszkę lżej.Przynajmniej chwilowo. Badania robiłam w ImiDz w Warszawie. Po odbiorze wyników poszłam na Genetykę, więcej informacji dostałam na temat tego, że za 2500zł mogę mieć jakieś tam badania ( nie pamiętam nazwy)ewentualnie jak poddam się amino to za 600zł mogę mieć wynik po chyba 2 dniach.
          Zapisana jestem na 31 marca ( amino )ale nie podjęłam jeszcze decyzji, strasznie się boję.Mam 37 lat, jedno dziecko 13 lat i poronienia za sobą.
          Jutro mam planową wizytę u gina, zobaczymy co powie.
          Boję się strasznie.

pozdrawiam
          • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.03.14, 13:22
            Witaj maria_rosa, wierzę ci że się boisz, bo ja niedawno przechodziłam przez to samo. Moje ryzyko wynosiło 1:17, więc było wyższe. Mam tylko potwierdzenie telefoniczne , że jest ok, jutro jadę po odbiór wyniku i nie wiem czemu ale też się boję. Będzie dobrze z tego co wiem, możesz wykupić sobie fisha, wynik na te 3 trisomie będziesz mieć szybciej. Trzymam kciuki a ja jutro się odezwę. Pozdrawiam cieplutko
            • maria_rosa Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.03.14, 13:28
              Dzięki Basik.
              Jutro też napiszę po wizycie u gina. U mnie ten problem, że bardzo ale to bardzo boję się amino. ;-( Rodzina odradza też to badanie, mam w głowie mętlik.

ściskam serdecznie,
              • basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.03.14, 15:41
                Wiesz, ja też bardzo bałam się amnio, tych powikłań itd. Wiedziałam, że mam większe ryzyko na zd niż powikłania z amnio. A samo badanie nic mnie nie bolało. Miałam fajną opiekę po, zaufałam lekarzom. To są naprawdę trudne dni, rozumiem twoje obawy. Ściskam mocno♡♡♡♡
                • doriska84 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.03.14, 20:48
                  Maria_rosa trzymam mocno kciuki za Ciebie i dzidziusia!
                  U mnie na szczęście okazało się, że amnio nie jest konieczna, ale i tak byłam prawie pewna, że się na nią nie zdecyduję. Wiedziałam, że ciąży nie usunę, więc wynik i tak niewiele by zmienił...Ale każdy tą decyzję musi sam podjąć. Wierzę, że u Was też będzie dobrze!
                  • spinka1978 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 24.03.14, 21:53
                    Dziewczęta , amniopunkcję warto zrobić gdy jest podejrzenie że dziecko będzie miało wadę genetyczną , jeżeli wynik będzie dobry to super ! jeżeli okaże się że dziecko jednak ma wadę i decyzja rodziców jest taka że nie usuną ciąży , wtedy do porodu szuka się szpitala który ma specjalistyczny sprzęt i wykwalifikowany personel bo zazwyczaj po porodzie dziecko przechodzi szereg badań i zabiegów w zależności jaką ma wadę . Amniopunkcja nie boli , w Warszawie jest kilku dobrych lekarzy którzy bez komplikacji zrobią zabieg. Nie warto słuchać osób które nie miały zabiegu a wiedzę czerpią z internetu. Taką decyzję powinno skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę i tatusiem dziecka.

• basik32 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 25.03.14, 10:51
                      Ja już mam wynik w ręku. Kariotyp żeński prawidłowy. Już odetchnęłam...wszystkim życzę dobrych wieścismilesmilesmile
                      • ewabalet87 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 25.03.14, 12:54
                        Basik!!!ciesze sie bardzo, tak jak u mnie dziewczynkasmile teraz tylko zdrowka i wytrwałoścismile
                        • maria_rosa Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 25.03.14, 19:13
                          Witam,
                          jestem już po konsultacji z ginem oraz po ponownym usg.
                          Mój lekarz decyzję pozostawia wyłącznie mi ale nie widzi powodu do amino. Wg usg ( 15 tydz i 2 dni) wszystko jest idealnie. Przy okazji dowiedziałam się, że prawdopodobnie to dziewczynka.
                          Ja tak jak pisałam wyżej, podjęłam decyzję że na amino się nie zdecyduję.

pozdrawiam serdecznie,
    • mycha1215 Re: brak kości nosowej, amniopunkcja, wynik?? 31.03.14, 14:21
      Basik !!! ciesze się bardzo big_grin gratuluję córeczki big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka