Dodaj do ulubionych

opryszczka a ciaza

19.08.04, 14:15
planujemy z partnerem dziecko, ale jest pewien problem,poniewaz wystapilo u
mnie zakazenie opryszczka narzadow plciowych. czytalam, ze to moze sie
powtorzyc i zagrozic malenstwu podczas porodu. jak to jest? czy od razu
jestesmy skazani przy porodzie na cesarke czy jest jakas szansa na porod
naturalny i uchronienie malenstwa od tego? czy to juz regula, ze ponowne
objawy wystapia podczas ciazy? bardzo sie o to martwie, a zeby zapytac
lekarza musze czekac do kolejnej wizyty.. a ta sluzba zdrowia...
Obserwuj wątek
    • isma Re: opryszczka a ciaza 19.08.04, 15:18

Jesli zlapalas te opryszczke "dopiero co", to jest szansa, ze wirusa udaloby
      sie utluc. Jest lek o nazwie Heviran, zawiera acyklowir, czyli to samo, co sie
      stosuje miejscowo np. na warge. W przypadku "pierwszego ataku" pozwala dosc
      skutecznie zmniejszyc mozliwosci mnozenia sie wirusa w organizmie, z tym, ze
      bywa zle tolerowany (objawy zoladkowe itp.). Wydaje sie z przepisu lekarza.

Jesli dopiero planujecie ciaze, to moze warto zapytac, czy profilaktycznie by
      sie nie mozna przeleczyc.

Opryszczka na ogol niestety lubi w ciazy nawracac, ale generalnie nie jest
      grozna. A ta cesartka, to, prawde rzeklszy, tez nie jest taka najgorsza rzecz
      pod sloncem wink)).
      • zupca Re: opryszczka a ciaza 19.08.04, 17:44
        na wyleczenie tego paskudztwa chyba juz jest troche za pozno. bylam w dzikiej
        gluszy na wakacjach i nie bardzo mialam jak leczyc to czyms wiecej niz zovirax,
        na szczescie na wakacje wozimy ze soba dodatkowa walizke [ smile ] leków.

o porod pytalam, bo slyszalam, ze jesli jest naturalny, to moze byc nawet
        smiertelne zagrozenie, ale wnosze z tego, ze tylko w wypadku kiedy sa widoczne
        objawy?

bardzo bym chciala rodzic silami natury, maz tez. wiec musialabym sie
        psychicznie przestawic...
        • isma Re: opryszczka a ciaza 20.08.04, 08:25
          Ale to byl pierwszy atak? Nie nawrot? To wtedy warto leczyc.
          Zagrazajaca w trakcie porodu jest opryszczka "aktywna", z tym, ze trzeba sie
          liczyc ze sporym prawdopodobienstwem, ze wlasnie taka akurat bedzie sad((.
          • zupca Re: opryszczka a ciaza 20.08.04, 11:39
            pierwszy atak. od razu jak sie zaczelo, to tak mi sie wydawalo,ze to
            opryszczka, wiec wyjechalam na to z zoviraxem i zniknelo po 3 dniach.
            nie wiem tylko co masz na mysli mowiac przeleczyc przed ciaza?
            na razie zabezpieczam sie jak najbardziej,zeby nie miec nawrotow - lykam cynk,
            witamine C, jem rzeczy z lizyna itd...wzmacniam uklad immunologiczny jak sie
            da. no coz, pojde do ginekologa, zajde w ciaze, a o sposobie porodu juz
            zdecyduja za mnie za jakies 10 miesiecy smile
            • isma Re: opryszczka a ciaza 20.08.04, 12:05
              To ja bym podreptala do lekarza i zamledowala o tej opryszczce. A nuz ten
              Heviran, nawet teraz zaaplikowany, cos da.
              Mnie to tlumaczono tak, ze jak sa nawroty, to znaczy, ze wirus sie dostosowal
              do systemu immunologicznego gospodarza, i wtedy jest juz nie do ruszenia, mozna
              tylko lagodzic objawy wkolejnych nieuniknionych nawrotach. Ale jak to pierwszy
              raz, to jeszcze mozna probowac z cholerstwem walczyc - nie wiem, czy po
              ustapieniu objawow tez, ale warto zapytac.
      • ania110 Re: opryszczka a ciaza 19.08.04, 23:04
        Witam,

zgadza się, że opryszczkę leczy się heviranem. Na rynku istnieje jeszcze wersja
        oryginalna heviranu o nazwie zovirax (chyba pisownia prawidłowa). Opyszczkę
        narządów rodnych powoduje wirus herpes, który jest bardzo groźny dla dzidziusia
        w brzuszku. Uszkadza układ nerwowy, wzrokowy i słuchowy. Więcej informacji
        znajdziesz w internecie. Dlatego radzę zgłosić się do lekarza chorób zakaźnych
        i koniecznie przed ciążą się przeleczyć. W czasie ciąży nie leczy się choroby,
        gdyż w/w lekarstwa są wysoko toksyczne.

Pozdrawiam

Anis
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka