Dodaj do ulubionych

Witaminy witaminki

05.06.14, 20:27
Cześć, czy któraś z Was porównywała skład i ceny suplementów diety dla kobiet w ciąży? Ceny są bardzo różne, składy też i szukam złotego środka. Jak dotąd brałam Vitaminer, ale może znacie jeszcze lepsze w dobrej cenie?
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: Witaminy witaminki 06.06.14, 07:57
      Złotym srodkiem jest prawidłowo zbilansowana dieta, a nie pakowanie sobie i dziecku sztucznych, wypełnionych chemią drażetek, z ktorych organizm wchłania jedynie ok. 10% składników.
      • mamcia2014 Re: Witaminy witaminki 06.06.14, 08:32
        Nie zgadzam się z tobą. Ja mimo, że dietę miałam dobrze zbilansowaną to tak i tak brałam i biorę nadal witaminy. Widziałam poprawę w wynikach więc nie wszytsko od diety zależy. Oczywiście nie może być tak, że zamiast odpowiedniej diety bierze się tabletki smile
        • q_fla Re: Witaminy witaminki 06.06.14, 08:48
          Oczywiście, jeżeli są ku temu wskazania, to jak najbardziej. Ale w Polsce istnieje przekonanie, że kobieta w ciąży musi brać jakieś witaminy bez względu na to, czy jest to zasadne, czy też nie.
        • anetchen2306 Re: Witaminy witaminki 10.06.14, 18:01
          No ale CO w tych wynikach morfologii tak naprawde widzialas???
          Widzialas niedobo0r witaminy B, A, C, magnezu, jodu??? Robilas badania w TYM kierunku, czy tylko morfologia Ci spadla?
          Spadek hemoglobiny w ciazy jest fizjologiczny, zwalszcza po 25 tc. I o ile nie leci drastycznie na lab i szyje, nie ma potrzeby suplementowania. I suplementowanie preparatami tylu A-Z ma z hemoglobina tyle wspolnego, co kot naplakal.
          W ciazy rosnie znacznie (kilkadziesiat procent) zapotrzebowanie TYLKO na kilka skladnikow: wapn, jod, kwas foliowy, zelazo, magnez. Reszta "witaminek" jest dla ciazy praktycznie obojetna, bo zapotrzebowanie na nie w ciazy i "nieciazy" jest praktycznie takie samo.
          Nie bierze sie witaminek "na zapas", nie kupuje sie preparatow w ciemno, bez wiedzy i zgody lekarza.
          Drugim waznym punktem przy preparatach typu A-Z jest fakt, ze wiele skladnikow na wzajem sie "znosi". Jezeli w preparacie jest zarowno wapn jak i zelazo, to w zasadzie jest bezwartosciowy: wapn hamuje lub wrecz uniemozliwia przyswajanie zelaza.
          Ja mialam zakaz lykania preparatow wielowitaminowych.
          Mialam suplementacje dorazna, dostosowana do wieku ciazy: na poczatku kwas foliowy, jod i magnez. Potem zwiekszono dawke magnezu, zmiejszono kwas foliowy, potem calkowicie odstawiono. Po 30 tc dolaczylo zelazo.
          W pierwszej ciazy bralam "witaminki", dbalam o diete ... a problemow z morfologia i tak nie uniknelam. W drugiej ciazy mialam tylko wlasnie suplementacje dorazna, problemy z morfologi pojawily sie znaaacznie pozniej, w znacznie lagodniejszej formie. Uniknelam mdlosci (niezbyt dobrze tolerowalam te "witaminki").
      • nothing.at.all Re: Witaminy witaminki 06.06.14, 08:48
        Też się nie zgadzam. Dieta to podstawa, ale są sytuacje kiedy trzeba się posiłkować witaminami, bo organizm mimo iż dostaje z diety to co trzeba to nie przyswaja i są niedobory.
        Ja biorę Prenatal, ale nie analizowałam ceny.
      • andzialipka Re: Witaminy witaminki 07.06.14, 13:22
        Ja muszę brać dodatkowo jod przynajmniej 150, kwas foliowy to jak każdy, żelazo. To wszystko jest w tych różowych tableteczkach smile Tylko nie chciało mi się analizować składu i pomyślałam że któraś z Was już to zrobiła smile
        • lidek0 Re: Witaminy witaminki 08.06.14, 17:15
          To kup tylko to co musisz brać, po co dodatkowa chemia? A ile z tej chemii się wchłonie? Ja czytałam o 5%
    • nesty1 Re: Witaminy witaminki 06.06.14, 08:50
      Mi lekarz kazał brać jod i wit. D (leki na receptę) i nic więcej, bo jak to określił to i tak nic nie daje... w ostatnim trymestrze dorzucilam kwasy DHA... Tak więc ja zrezygnowałam z kupna typowych suplementow.
    • andzialipka Re: Witaminy witaminki 07.06.14, 13:25
      Ale to są przecież same nienasycone kwasy tłuszczowe, a mi chodzi o komplet witamin plus jod, żelazo itepe
    • merynika Re: Witaminy witaminki 07.06.14, 21:00
      Cenowo wszelakie leki i suplementy wychodza najlepiej w aptekach internetowych, najtansze mi znane to melissa i gemini.

Z witamin nic konkretnego nie polece, bo niczego regularnie nie przyjmowalam nigdy.
      W pierwszej ciazy wiekszosc dziewczyn brala falvit, w drugiej meterne, a teraz chyba najpopularniejszy (bo najwiecej plakatow wisi w przychodniach wink) jest femibion.
    • marhefkaeasy Re: Witaminy witaminki 09.06.14, 11:30
      ja też teraz szukam smile nareszcie udało mi się zajść w ciążę smile długo się staraliśmy i teraz chcę o siebie dbać jak tylko się da... dopiero 8 tydzień więc dopiero zaczynam swoją ciążową przygodę!
    • aguu17 Re: Witaminy witaminki 10.06.14, 11:38
      Dokładnie. Lepiej zbadać czy mamy jakieś niedobory i suplementować konkretne składniki. Jak dieta jest zbilansowana, to nie trzeba żadnych dodatków - jeśli zdrowy człowiek ma niedobory, to widać nie do końca jest zbilansowana wink. Witaminy w naturalnych produktach są zdecydowanie bardziej przyswajalne niż te w tabletkach. Poza tym każdy lek, suplement ma wpływ na wątrobę. Jestem jak najbardziej za uzupełnianiem braków w razie potrzeby, ale profilaktyczna suplementacja wieloskładnikowa jakoś mnie nie przekonuje.
      • malgosiek2 Re: Witaminy witaminki 10.06.14, 14:04
        No, ale firmom farmaceutycznym zależy na wciskaniu towaru, bo to naprawdę baaaardzo dobry interes.
        Wciskanie witaminek i innych dha, że bez tego Twoja ciąża nie będzie się prawidłowo rozwijać i możesz urodzić wczesniej to granie na emocjach.
        Nie przeczę, że akurat z tego wszystkiego najbardziej jest wartościowy i pożądany kwas foliowy, bo działa na wiele płaszczyznach.
        A, jeśli wyniki morfologii, poziomu żelaza są sporo zaniżone wtedy faktycznie są wskazania po sięgnięcie specyfików leczniczych.
        Branie, ot tak, bo jestem w ciązy i tylko dlatego osobiście żeby nie było uważam za naciąganie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka