meg233 24.08.04, 10:28 jest niebezpieczny dla nas ?? biore go ale przeczytałąm na forum że jest on koniecznością, w moim przypadku nie jest. czy powinnam go brac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szyszunia75 Re: detralex 24.08.04, 11:10 Jeśli jakiś lek nie jest koniecznie potrzebny, to lepiej go w ciąży nie brać. Jeśli konieczny - brać na zalecenie lekarza i najlepiej już po końcu I trymestru. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: detralex 25.08.04, 12:23 Ponoć bezpieczny: sama brałam od ok 20 tc na obrzęki rąk, nóg i hemoroidy. Pomagało, ale niedawno doktórka zmieniłą mi na Cyclo 3 Forte - wydaje mi się, że lepszy: obrzęków prawie nie mam, a o hemoroidach zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
paulajal Re: detralex 25.08.04, 12:52 Mi zapisała go moja gin, do której mam zaufanie, z powodu małych hemoroidów, ale znajoma farmaceutka odradziła mi stosowanie tego leku w ciąży, więc go na wszelki wypadek nie wykupiłam (na dodatku drogi, tyle inwestować w hemoroidy?!, miesięczna kuracja to 90zł). Stosuję teraz maść homeopatyczną avenoc i nie mam dolegliwości. Paula 33/34tc Odpowiedz Link Zgłoś
abjankowska Re: detralex 25.08.04, 17:02 A ja na hemoroidy stosuję Hemorol - takie ziołowe czopki herbapolu i bardzo mi pomagają. Detraleksu nikt mi nie polecał na to własnie schorzenie ale z tego co wiem, to jest to lek dość silny i w ciąży należy stosowac go tylko wówczas jeśli bezwzględnie trzeba. Tak nawet jet napisane w ulotce. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
malizna74 Re: detralex 25.08.04, 21:26 W ulotce jest napisane: "Badania na zwierzętach oraz odpowiednio liczebne, dobrze kontrolowane obserwacje u ludzi nie wykazały zagrożenia dla płodu, jednak ciąża jest okresem w życiu kobiety, w którym przyjmowanie jakichkolwiek leków bez wskazań lekarza jest szczególnie niewskazane." Jest to chyba jedna z łagodniejszych uwag na temat stosowania leku w ciąży. Oprócz oczywiście tych - nielicznych - które są 100% bezpieczne. Ja biorę Detralex wg zaleceń 2 lekarzy. Ale u mnie to konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś