Dodaj do ulubionych

Przyrost wagi - POMOCY

03.09.04, 07:01
Jutro zaczynam dopiero 18 tc a już mi przybyło 6 kilogramów. Pytam: JAKIM
CUDEM????
Nie przejadam się w dzień, nie jadam wieczorami, o trzeciej nad ranem budzę
się tak przeraźliwie głodna, że aż mi słabo- uparłam się, że nie będę jadać
po nocach.
Przed ciążą ważyłam parę kilo za dużo i ten przyrost wagi mnie przeraża.
Nie jadam tłusto, piję sporo soków owocowych, mleka (0,5 %).
Co robić?????
Ania.
Obserwuj wątek
    • anka1971 Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 07:46
      Zapomniałam jeszcze napisać, że zauważyłam duży obrzęk dookoła kostek nóg.
      Zaczynam się już bać nie na żarty.
      Czy to jest normalne ???
      • mkonkol Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 07:56
        Hej Aniu,
        wklejam link do postu, który wysyłałam wczoraj. Dotyczy opuchniętych kończyn.
        Polecam, jak już pisałam u mnie wszystko wraca do normy dzięki tej dietce wink
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=15423977
        Mam nadzieje, że i Tobie pomoże wink
        U mnie też tych kilogramów się nazbierało. Niektóre kobiety tak mają wink
        Pozdrawiam!
    • anfi74 Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 07:53
      Czasem tak bywa... W poprzedniej ciąży, przez pierwsze 2 m-ce przybrałam prawie
      7 kg, potem już przyrost się unormował, 1-2 kg na m-c. Lekarz stwierdził, że
      tak zareagował mój organizm na ciążę. Na pocieszenie napiszę Ci, że do wagi
      sprzed porodu wróciłam po 3,5 m-cach, potem spadłam dodatkowe 3 kg. Teraz
      jestem w 13 tc i historia sie nie powtórzyła, przytyłam tylko 1 kg, choć
      pochłanim spore ilości jedzenia. Nie martw się, wszystko się unormuje, w ciąży
      wiele dziwnych sytuacji to norma smile.
      • x109887 Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 09:05
        Ja w pierwszej ciąży przytyłam ok 29 kg, miałam te same problemy co Ty.
        Teraz jestem w 24 tc i staram się bardziej kontrolować to co jem i piję.
        Dotychczas przytyłam 4,5 kg. Wyeliminowałam soki, których w poprzedniej ciąży
        piłam bardzo dużo. Zastąpiłam je wodą.I w tej ciąży w przeciwieństwie do
        poprzedniej nie ciągnie mnie tak do słodyczy z czego się bardzo cieszęsmile
        Pozdrawiam
    • irina11 Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 09:03
      Aniu,

Witam Cie serdecznie i bardzo chce Cie wesprzec. Ja obecenie jestem w 38 tyg.
      ciazy i przyrost mojej wagi to 15 kg (od ok. 3-ch tyg. nie zmienia sie). Ja
      rowniez tylam na poczatku bardzo duzo, a i potem troche sie tego uzbieralo.
      Codziennie mam poczucie, ze za bardzo rozpasalam sie na poczatku ciazy (16 tyg.
      + 5 kg; 26 tyg. + 9kg.), ale podobnie jak Ty, wg mojej oceny, nie objadalam sie
      nadmiernie i od poczatku ciazy chcialam przytyc niewiele (zalozylam sobie 10
      kg, bo tak np. przytyla jedna z moich kolezanek), a w ogole sprawa wagi byla
      dla mnie zawsze sprawa drazliwa (56 kg, przy 162 cm wzrostu i wciaz chcialam ja
      zmniejszac). Niestety kazda z nas jest inna i inaczej przechodzi ten stan. Ja
      na poczatku ciazy mialam dosc duze zapotrzebowanie na jedzenie, i to konkretne,
      bo jak go sobie odmawialam, to robilo mi sie bardzo niedobrze i myslalam, ze
      zejde z tego swiata.
      Staraj sie unikac wedlin (szczegolnie tlustych) i slodyczy, ale owocow, warzyw
      i produktow pelnowartosciowych nie odmawiaj sobie. Ja obecnie (od jakis 2-ch
      miesiecy) bardzo kontroluje swoja wage, waze sie codziennie rano i zapisuje w
      notesie co zjadlam, a potem zliczam mniej wiecej kalorie i staram sie nie
      przekraczac 1800/2000. Daje mi to poczucie kontroli, choc oczywiscie
      ograniczonej, bo waga zawsze przybywala mi skokowo.
      Coz, bedziemy odchudzac sie po ciazy. Powodzenia i przede wszystkim duzo
      zdrowia dla Ciebie i Maluszka,

Irina
      • hell1 Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 10:04
        cześć Aniu,
        wiesz ja też mam małego doła od początku ciąży przytyłam aż 9 kg a jestem w 24
        tc. ( ważę już 65 kg) do tej pory tyłam 1kg miesięcznie, a teraz skoczyło mi
        4,5 w ciągu miesiąca. nie mogłam uwierzyć, przecież nie jem dużo, tłusto i
        późnych kolacj.
        Teraz postanowiłam bardziej uważać co jem. Tylko że jestem cały czas głodna,
        ledwo zjem śniadanie a juz zjadłabym drugie i trzecie.
        Pozdrawiam
        • elve Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 16:07
          nie zapomnij zbadać cukru w najbliższych tygodniach...
    • koszatka Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 11:55
      Hej! Moja gina przestrzegała mnie przed piciem soczkow owocowych, któr zawierają
      mnóstwo łatwo przyswajalnego cukru, kazała też uważać na ilość jedzonych owoców
      (możliwość rozwinięcia się cukrzycy ciążowej). Polecała soki warzywne i to też
      nie te kupne, ale wyciskane w domy przez sokowirówkę. Jestem teraz w 37 tyg, 9
      kg na plusie, żadnych problemów z cukrem, chociaż mam często ochotę na słuszną
      porcję owoców lub jakąś słodycz i czasami nie odmawiam sobie. Pozdrawiam! Koszatka
    • jowa20 Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 12:05
      ja jestem w 20tc i przytylam 1kg,a jem wszystko na co mam ochote,mysle,ze to
      juz zalezy od organizmu.To ze juz tyle przytylas nie oznacza,ze bedziesz caly
      czas teylr tyc,powinno sie to unormowac.
      • paulajal Re: Przyrost wagi - POMOCY 03.09.04, 16:51
        Ta waga chyba nie do końca zależy od nas, ja jestem z natury szczuplutka, przez
        pierwszych pięć miesięcy ciąży utyłam tylko 1 kg, ale potem jek się zaczęło...
        Koszmar! Tyję 1 kg tygodniowo, bez względu na to ile jem (choć przyznam, ze jem
        ogólnie zawsze sporo, ale są to wartościowe produkty, a jestem tak głodna, ze
        mniej jeść nie mogę i tak się bardzo ograniczam). tym sposobem u mnie juz +15kg
        i wyglądam z tym fatalnie. Moja gin twierdzi, żeby się nie przjmować, odżywiać
        racjonalnie i że to pewnie woda zatrzymana przez mój organizm, więc mam pić min
        2l wody i jeść pęczek natki pietruszki codziennie.

paula 35tc
    • lena.j Re: Przyrost wagi - POMOCY 04.09.04, 09:40

Podobnie jak kilka poprzedniczek mam wrażenie, że to ile przybywa mi kilogramów
      w ogóle nie zależy od tego, ile i co jem. W moim przypadku krzywa przyrosu wagi
      wygląda jak linia spaceru pijanego królika. Nie ograniczam się szczególnie, ale
      też nie objadam. Gdybym liczyła kalorie wyszłoby ok. 2000 - 2500 dziennie. Przez
      pierwsze 3 m-ce schudłam 2,5 kilo potem przez miesiąc przytyłam 1 kg, przez
      kolejny 2,5, w następnym (jakim cudem???) 4 kilo, w 7 m-cu ciąży 1 kg, w ósmym
      znowu dużo - 3,5, a teraz od 2 tygodni waga stoi,mimo, ze mam fazę na drożdzówki
      i zjadam co najmniej 1 dziennie. Dodatkowych kilogramów za bardzo nie widać.
      Osoby postronne uprzejmie twierdzą, że "nic" nie przytyłam i że widzą tylko
      brzuch, a ja widzę okropny celulitis na udach i pośladkach i wiem, że raczej
      będę miałą problem z wbiciem się w przedciążowe jeansy sad Mam nadzieję, że po
      porodzie szybko wrócimy do wagi sprzed, czego sobie i wam życzę smile
      pozdrawiam
      joanna
    • ewicz4 Re: Przyrost wagi - POMOCY 04.09.04, 11:07
      Tylko prosze, ogranicz raczej soki, ale pij normalne, jeśli nie pełnotłuste, to
      chociaż mleko 2%. Ten tłuszcz w mleku ułatwia przyswajania wapnia. Wydaje sie,
      że pije się zdrowe chude mleczko, a tak naprawde, to tylko troche zabarwionej
      na biało wody. Ja jestem w 23 tc i przytyłam troche ponad 4 kg, ale brzuch mam
      ogromny. Zaczynają mnie irytować pytania typu: Czy ty na pewno nie pomylilaś
      terminu, a moze to bliźniaki??wrrrrrr......Pozdrawiam
    • najja1 Re: Przyrost wagi - POMOCY 04.09.04, 11:14
      Witamsmile
      Dziewczyny nie martwcie się. Ja w ciąży przytyłam 25 kgsmile Jestem już 4,5 m-ca po porodzie i zostało mi już tylko 2 kg do zrzucenia, co myślę niedługo nastąpi. Dbajcie o siebie, nie przejmujcie się wagą, ale też nie przesadzajcie w drugą stronęsmile
      pozdrawiam i życzę samych radości z waszych brzuszkówsmile))
      najja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka