Dodaj do ulubionych

wysypka w ciąży

03.09.04, 20:55
Witam.
Jestem w 22 tygodniu ciąży i od około 4 dni walczę z wysypką. Mam ją głównie
na nagach w okolicy ud po wewnętrznej stronie oraz pod kolanami. Niestety
zauważyłam, że pojedyncze krostki pojawiły się dzisiaj także na brzuchu. Jest
to wysypka swędząca, rodzaj pokrzywki jak sądzę, drobna, jasnoczerwona, gęsto
skupiona na udach i rzadziej na brzuchu i łydkach. Wypite wapno niestety nie
pomaga. Nie wiem co mam robić, ponieważ najbliższą wizytę u dermatologa mam
możliwość odbyć dopiero we wtorek, tj.14.09.2004r., a przyznaję, że bardzo
martwię się o dzidziusia. Przyczyną tej wysypki może być reakcja uczuleniowa
na olejek, którym się smaruję, ale nogi smaruję czym innym niż brzuch,
więc... Myślałam także, czy nie może być to reakcja uczuleniowa na coś co
zjadłam, ale nie mam pojęcia co to może być, tym bardziej, że nigdy dotąd nie
miałam z tym problemu. Zastanawiam się, czy może to być reakcja na
przedawkowanie witaminy C, którą przyjmuję w tabletkach (100,0 mg dziennie),
a także w pożywieniu oraz w cukierkach nimm 2, które ostatnio jadłam?
Poradźcie co mam zrobić, bo strasznie się denerwuję.czy to moze byc grozne
dla dzidziusia??
Obserwuj wątek
    • gumitex Re: wysypka w ciąży 04.09.04, 09:32
      Czy tę witaminę C zalecił Ci lekarz? Mi wyraźnie zabraniał właśnie witaminy C,
      ale nie spytałam go dlaczego. A co do balsamu, czy stosujesz Mustelę? Ja po
      niej miałam wysypkę. Może smaruj się przez te kilka dni zwykłym kremem
      nawilżającym, najlepiej takim jaki stosowałaś przed ciążą.
      • annika31 Re: wysypka w ciąży 04.09.04, 10:30
        Ja tez to mam i dokladnie w tych samych miejscach!! Strasznie swędzi!!! Smaruję
        penatenem dla dzieci i troche pomaga, ale jak juz sie wygoi w jednym miejscu to
        zaczyna w drugim!! Nie biore zadnej witaminy C, nie zmienialam balsamow do
        ciala. Poprostu nagle sie zrobilo i jest!! Moja ginekolog wyslala mnie do
        dermatologa, a ten powiedzial, ze to swiad ciezarnych i najwazniejsze zeby sie
        nie drapac zalecil kremy lagodzace, wapno i w razie czego jesc mniej bialka. To
        calkiem mozliwe, ze uczula mnie bialko, bo jem strasznie duzo serow i nabialu.
        Dermatolog polecil tez kapiele w krochmalu. Lagodzi i goi skore. Jesli nie masz
        goraczki nie ma czym sie przejmowac!!
    • annika31 Re: wysypka w ciąży 04.09.04, 10:56
      jeszcze ja - idz jednak do gina. Bo wysypka moze byc pierwszym objawem
      cholestazy ciezarnych a także różyczki, czy początków cukrzycy w ciąży. U mnie
      badania nic nie wykazaly, ale lepiej dmuchac na zimne!! Niż potem żalować!!
      • annika31 Re: wysypka w ciąży 04.09.04, 11:00
        a także objawem np. braku zelaza i niedokrwistosci - co u mnie lekarz
        podejrzewa, bo mam hematokryt na granicy normy. Sorry ze tak chaotycznie, ale
        poprzypominalo mi sie, jak juz napisalam wczesniej!!
    • natalia19 Re: wysypka w ciąży 04.09.04, 19:21
      miałam wysypkę na całym ciele, drobne krosteczki, w 3 miesiącu, przeszło samo, a lekarze (oglądało ją trzech) pocieszali, zę to hormony...
      • mona007 Re: wysypka w ciąży 05.09.04, 12:11
        Witam. Ja też miałam strasznie swędzącą wysypkę na całym ciele. Najpierw na
        piersiach i dekolcie, później w zgięciach rąk i nóg, no i na nogach. Tak sobie
        wędrowała. Ukojenie przynosiło mi smarowanie spirytusem i okłady z krochmalu.
        Gin. zalecił badanie wykluczające cholestazę. Po ok. 3 tyg swędzenie ustąpiło.
        Nie mam pojęcia co było przyczyną. Internista stwierdził, że to na pewno były
        potówki, ale nie wiadomo smile
        Pozdrawiam
        Monika
    • erinka Re: wysypka w ciąży 06.09.04, 23:27
      dzieki za porady. mija tydzien, wysypka jak byla, tak jest. nawet nie swedzi,
      tylko w nocy ewentualnie, jak sie rozgrzeje. bylam u lekarza, przepisal mi
      pudroderm, ale moge sie nim smarowac tylko na noc, bo w dzien ide do pracy
      (jest bialy). na razie jednak nie przechodzisad(((((((((((((((
      a co do smarowania sie przedtem, to smarowalam nogi oliwka dla dzieci johnsona,
      a brzuch kremem fissan. natomiast witamina c znajduje sie w kazdym zestawie
      witamin dla kobiet w ciazy - w moim przypadku w materna. zeby tylko
      dzidziusiowi nic sie nie stalosad(((((((((((((((((((((((((((((((((((((
      • lenka79 Re: wysypka w ciąży 09.09.04, 22:29
        Ja także dostałam wysypki i to najprawdopodobniej po oliwce johnson-baby. Dziś
        mam ją trzeci dzień, dalej swędzi ale już mniej i zbladła, jedynie skóra
        pozostała szorstka. Nie stosuje żadnych leków , pozostaje czekać aż przejdzie.
        Oczywiście po oliwkę więcej nie sięgne.
        • erinka Re: wysypka w ciąży 09.09.04, 23:23
          czescsmile

mi przeszlo samoistnie po tygodniu, ale tez mam wrazenie, ze to po oliwce
          johnsona. na wszelki wypadek jej nie ruszamsmile
          • goskak1 Re: wysypka w ciąży 10.09.04, 10:08
            No to mi kamień z serca spadł też kupiłam oliwkę johnsona i się zaczęło wysypka
            w zgięciach rąk i takie swędzenie nóg i rąk ze myślałam ze oszaleję gin.
            skierowała mnie na próby wątrobowe w kierunku cholestazy, wyniki wyszły dobre
            czyli to nie to a nadal swędzi i juz przestałam używać oliwki bo takie miałam
            podejrzenia że to może po niej, mam nadzieję że teraz przejdzie smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka