Dodaj do ulubionych

temperatura-skok?

07.09.04, 13:42
Przepraszam - wykażę się nieuctwem, ale czy któraś z was kochane mogłaby mi w
sposób przystępny wytłumaczyć, jaka temperatura zwiastować ma owulację i
wogóle jak to się przeciętnie rozklada w ciągu cyklu. Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • elgosia Re: temperatura-skok? 07.09.04, 13:56
      Wysokość temp. jest indywidualna dla każdej kobiety, dlatego, by jej mierzenie
      było miarodajne, trzeba mierzyć ją codziennie rano, przed wstaniem, po min. 3
      godz. odpoczynku, o stałej porze, tym samym termometrem i w tym samym miejscu,
      np. w ustach. Dopiero po paru cyklach zauważysz, że PO OWULACJI temp. wzrasta i
      utrzymuje się taka wysoka przez stałą ilość dni, np. 14 (u mnie było 12, po
      porodzie 10)(10-16 to norma). Potem spada i zaczyna się krwawienie. Dzieje sie
      tak z powodu wydzielanego po owulacji progesteronu. Gdy wysoka temp. utrzymuje
      się dłużej niż 21 dni na 99 % można stwierdzić ciążę. Wzrost to temperatura
      wyższa o co najmniej 2 kreski od 6 poprzednich. Dla jednej kobiety może to być
      37 st, dla innej 36.5. Musisz się poobserwować. Jak widzisz, temp. pokazuje, że
      owulacja już była, ale w pierwszym dniu wysokiej temp. komórka jajowa jeszcze
      żyje (żyje ok.12, do 24 h), więc plemnik może ją zapłodnić. Jak będziesz miała
      jakieś pytania, pisz na priva. Mam nadzieję, że jasno to napisałam.
      • fionka10 Re: temperatura-skok? 07.09.04, 14:07
        Bardzo ci dziękuję za szybką odpowiedźsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka