Dodaj do ulubionych

pierwsze dziecko

05.12.14, 20:54
Niedługo urodzi się moje pierwsze dziecko.nie potrafię nic zrobić kolo noworodka, nie mam malych dzieci w rodzinie.nie dosc ze martwie sie o zdrowie dziecka to jeszvze stresuje mnie to, ze w szpitalu położne i pielęgniarki będą patrzeć na mnie jak na wyrodną matke i będę tak nieporadna w opiece ze zrobię krzywdę dziecku.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: pierwsze dziecko 05.12.14, 21:27
      "w szpitalu położne i pielęgniarki będą patrzeć na mnie jak na wyrodną matkę i będę tak nieporadna w opiece ze zrobię krzywdę dziecku. " a gdzie się naczytałaś takich głupot? Byłaś w szkole rodzenia? Instynkt sam Ci podpowie co robić i jak, położne w szpitalu są po to, żeby pokazać co i jak, doradzić, pomóc. Możesz umówić się z indywidualną położną na poród, potem ona pokarze Ci co i jak, to na prawdę nie jest skomplikowane.
    • malgosiek2 Re: pierwsze dziecko 05.12.14, 22:13
      Z doświadczenia położnej rodzinnej napisze tak.
      Kobiety mają duuuży instynkt macierzyński tylko w niego i w siebie NIE wierzą.
      Zupełnie nie mam pojęcia dlaczego sobie wmawiają, że sobie nie poradzą.
      Za czasów np.średniowiecza książek nie było i kobiety dawały sobie radę.
      Wyluzuj, nie przesadzaj, dasz radę.
    • czarnywrobel Re: pierwsze dziecko 05.12.14, 23:07
      Daj spokój... Naprawdę, większość kobiet jest w takiej sytuacji. Po urodzeniu najmłodszej spędziłam w szpitalu tydzień, spotkałam różne dziewczyny i te bardziej doswiadczone rodziły raptem drugie dziecko.

Zresztą, wiele nie trzeba umieć. Rozpinane bodziaki, karmienie, gdy maluch płacze. Kąpać możesz dopiero w domu. I zachowaj spokój. Dziecko nie jest ze szkla, ostatecznie.

• kremka2014 Re: pierwsze dziecko 05.12.14, 23:35
        Polecam filmy instruktażowe na yt😊. Tam jest wszystko
        • fafyfa Re: pierwsze dziecko 06.12.14, 13:34
          Tez tak mialam. Pierwsza noc przespalam z dzieckiem w lozku i przewinelam pietwszy raz jak mi polozna kazalasmile taki mialam sters ze skrzywdze dzieciaka. Okazalo sie jednak ze zanim wyszlam ze szpitala przewijanie mialam opanowane-te maluchy tak czesto robia kupke...A przebieranie tez okazalo sie nie takim wyzwaniem jak sie spodziewalam. Pierwsza kapiel w szpitalu przez polozne tez pomogla bo one sie wcale nie certola tylko rach ciach i po krzyku. Zeby zrobic dziecku krzywde trzeba sie postarac. Na pewno dasz sobie rade, a jak nie mozesz prosic w szpitalu o pomoc i radze z niej korzystac. Pozdrawiam

• prawdziwy_necik Re: pierwsze dziecko 07.12.14, 15:26
      Nie denerwuj się na zapas...każda z nas ma w sobie "to coś"...poradzisz sobie z maluszkiem napewno....w szpitalu korzystaj z tego ze są ołożne i nie krępuj się by pytąc doslownie o wszystko...to ich praca i od tego są by pomagać...i udzielić wszystkich niezbędnych informacji...po wyjsciu ze szpitala tez napewno odwiedzi cie połozna z przychodni...(NFZ)...wię to dodatkowy plus...możesz ją tez poprosić aby pomogła wykapać ci maluszka jak masz jakieś wątpliwości...bywa czasami naprawde cięzko...ale nie nastawiaj się tak negatywnie bo pogarszasz sobie sama sytuacje....w necie tez jest duzo dost epnych filmikow...z których mozesz skorzystać...
      • kozica111 Re: pierwsze dziecko 07.12.14, 15:49
        Umiejętnosc pojawia się po porodzie, jest instynktowna.
    • gozaimas Re: pierwsze dziecko 08.12.14, 23:48
      to normlane, że się boisz, chyba każda z nas bała się, że nie poradzimy sobie, że będą nas inne matki wytykać palcami itp. ale cała wiedza przychodzi "naturalnie" i zobaczysz, że miesiąc po narodzinach maleństwa zapomnisz o tym strachu smile
    • micha1989 Re: pierwsze dziecko 20.12.14, 17:05
      ja tez sie tym sresuje, niedawno dowiedzialam sie, ze zostane mamusia smile u mnie w rodzinie nie ma malych dzieci, u narzeczonego tez nie, ale babcie i ciocie zaoferowaly pomoc a mimo to ja sie boje, ze sama nie sprostam jako matka. wiem, ze kazdej z nas takie mysli przychodza na poczatku, dlatego poki co zaopatrzylam sie w serie poradnikow, a i mamy i tesciowej wypytuje sie o rozne rzeczy smile damy rade!!!
    • julie-june Re: pierwsze dziecko 22.12.14, 00:05
      Też się obawiałam w pierwszej ciąży. Ale niepotrzebnie. Pytaj i proś, żeby położne wszystko Ci pokazywały. Będziesz wszystko łapać w lot, zobaczysz. Inne mamy to tez cenne źródło informacji. Bliskość, pełny brzuch i nieodparzona pupa i dziecko jest happy smile
      • olimp.ia Re: pierwsze dziecko 28.12.14, 20:28
        podpisuje się pod tym - też panikowałam, mimo że chodzilismy do szkoły i w ogóle- zawsze przychodzi ten moment zwątpienia; ale jakoś odpukac dajemy radę (choc wiadomo bywa cieżko!)
        • olewka100procent Re: pierwsze dziecko 28.12.14, 20:36
          po prostu zdaj się na instynkt , 2000 lat temu matki rodziły dzieci i dawały radę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka