Dodaj do ulubionych

Seks w ciąży

18.12.14, 20:21
Witam smile

Naczytałam się duuuużo o seksie w ciąży, ale nic konkretnego jeżeli chodzi o mój przypadek.. A konkretnie, jestem w 24 tc i jest to moja druga ciąża . Pierwszą córę urodziłam 23.03.2014r. Od 5tyg do ok. 15, 16tyg brałam luteine 100mg 2x1 i no-spe forte 2x1. No-spe zażywam cały czas ponieważ tak jak zresztą w pierwszej ciąży mała ma mało miejsca, jak to stwierdził mój gin mam po prostu małą macice. Macica mi sie napina często, ale to też może dlatego, że przy mojej córce, która raczkuje i wymaga dużo uwagi, nie da sie siedzieć w jednym miejscu.. No i tu moje pytanie, bo oczywiści moja skleroza mnie nie opuszcza na krok, i zapomniałam spytać na wizycie tydz temu, a kolejną mam 2.01.15. czy mogę uprawiać seks? Czy któraś z Was miała podobną sytuację ?

Pozdrawiam serdecznie wink
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Seks w ciąży 18.12.14, 21:26
      Jak najbardziej możesz smile

Zamiast no-spy polecam magnez ale skonsultuj to z lekarzem.
      • anuciek Re: Seks w ciąży 19.12.14, 10:46
        No właśnie w pierwszej ciąży też brałam magnez, ale to dlatego, że mi tak serce waliło nierównomiernie, że sie wytrzymać nie dało... uncertain

Ale dzięki iziula1, zapytam na następnej wizycie smile
    • kama1312 Re: Seks w ciąży 19.12.14, 16:28
      Jak byłam w ciąży to tez mi się napinała macica i lekarz kazał brać nospe, magnez i luteinie i nie pozwolił mi uprawiać sexu. Przy skurczach macicy może to być niebezpieczne. Lepiej skonsultuj to z lekarzem!
      • sfornarina Re: Seks w ciąży 19.12.14, 17:14
        Lepiej tego nie konsultowac z Twoim lekarzem, bo konowal i tyle w temacie smile

Napinanie macicy to po prostu skurcze braxton-hicksa i po prostu niektore kobiety maja do nich wieksze szczescie niz inne. Nic sie z tym nie robi, nie lyka sie absolutnie zadnej nospy, zadnego magnezu, zadnej luteiny (rany boskie, chyba tylko w Polsce konowaly t przepisuja, bo na calym swiecie juz od dawna wiedza, ze luteina g...o daje i jest wycofana jako srodek dla ciezarnych).

W wyjatkowych przypadkach czeste skurcze braxton-hicksa wywoluja przedwczesny porod, ale ryzyko jest minimalne (praktycznie kazda inna pier.dola latwiej wywola porod niz wlasnie te skurcze).
        Seks mozna uprawiac - na zdrowie smile
        Na rowerze tez mozna jezdzic - uprawiam, jezdze, koncze 38 tydzien i skurcze mam praktycznie non stop od 18-go tygodnia ciazy. Nic mi nie jest smile
        • kama1312 Re: Seks w ciąży 20.12.14, 00:44
          Myślę że każdy przypadek jest inny i jednak warto to skonsultować! U mnie skurcze były intensywne i nie było to normalne napinanie się macicy, a wynikało to prawdopodobnie z choroby mięśniowej jaka niestety mam i do tego niski poziom progesteronu, który mimo dużych dawek luteiny, duphastonu i agolutinu (czeski progesteronu w zastrzyku) u mnie prawie nie rósł na pewno nie pomagał w utrzymaniu ciąży.
          Tak więc bywa różnie i nie każdy lekarz to konował.
        • nadia000 Re: Seks w ciąży 22.12.14, 00:42
          Aż się we mnie zagotowało jak przeczytałam Twoją wypowiedź. Na twoim miejscu , z twoją wiedzą nie udzielałabym rad innym , bo jeszcze któraś dziewczyna zastosuje się do tych mądrości i straci dziecko. Seks jest zabroniony w wielu przypadkach gdy grozi poronienie lub poród przedwczesny.
          Nadmierna czynność skurczowa macicy ( często już ok 20 tyg) jak najbardziej powoduje skracanie się szyjki i może prowadzić do porodu przedwczesnego, i ryzyko utraty ciąży w takim przypadku jest BARDZO DUŻE, Standardowo hamuje się wtedy skurcze nospą, magnezem i progesteronem, plus leżenie i brak seksu. To że tobie udało się donosić ciążę mimo skurczów to nie znaczy, że innym też się uda, więc nie udzielaj głupich , szkodliwych rad i nie wyzywaj lekarzy postępujących zgodnie ze standardami w położnictwie od konowałów bo naprawdę nie masz pojęcia w temacie.
          • sfornarina Re: Seks w ciąży 22.12.14, 08:57
            Swoja wszechwiedze opierasz na jakiejs tajemnej dokumentacji medycznej, czy po prostu powtarzasz rewelacje polskich prywatnych ginow, ktorzy nospe, luteine i magnez przepisuja kazdej jak leci z definicji?

Tak sie sklada, ze przez skonczeniem 20 tygodnia ciazy zdiagnozowano mnie z nadwrazliwa macica (napady skurczow trwajace non-stop do 5 dni 24 godziny na dobe, nawet podczas snu). Mieszkam za granica, gdzie statystyki utrzymania ciaz i prawidlowo prowadzonych ciaz nie odbiegaja od polskich, a wrecz przeciwnie - sa lepsze.
            Jedyne, co mi zalecono, to nie prowokowanie skurczow (czyli na przyklad unikanie spacerow) i duzo wypoczynku w momencie, kiedy mam ich napad (czyli lezenie na sofie przez kilka dni, w miare mozliwosci). Poza tym prowadzic normalne zycie, bo te skurcze nie sa grozne (ja nie mowie o jakis rzadkich genetycznych/ wrodzonych zaburzeniach miesniowych, o ktorych pisala forumowiczka wyzej). Zadnych lekow, absolutnie zadnych dopochwowych usg - bo mi wprost w szpitalu powiedzieli, ze to zwieksza ryzyko poronienia, zadnego zwolnienia z pracy, zadnego zakazu seksu. Jedyne zalecenie, to unikac sportu wysilkowego i raczej przestawic sie na joge/ basen (absolutnie nie przestawac cwiczyc).

Z mezem (lekarzem notabene) przeczytalismy tone badan i dokumentacji medycznej na temat przedwczesnych skurczy przepowiadajacych i WSZEDZIE podaja, ze ryzyko przedwczesnego porodu w takiej sytuacji jest minimalne (skad wytrzasnelas to swoje "bardzo duze"? Z lektury "Faktoidu"?)
            Owszem, jest nieco wyzsze niz w normalnie przebiegajacej ciazy, ale kazdy inny nawet byle jaki czynnik ryzyka (nieprawidlowa dieta, zwiekszone przybranie na wadze, podwyzszone cisnienie, etc) zwieksza ryzyko przedwczesnego porodu BARDZIEJ niz te przedwczesne skurcze.

Wiec zamiast sie zagotowywac w sobie, zagotuj sobie wody na herbatke z melisy na uspokojenie i nie strasz dziewczyny. A potem polecam fachowa lekture medyczna (byle nie od prywatnych polskich ginow), a nie forumowa.
    • gazeta_mi_placi Re: Seks w ciąży 20.12.14, 15:18
      Odradzam.
      • kozica111 Re: Seks w ciąży 23.12.14, 11:36
        Ja miałam rożne atrakcje z napinaniem sie itp wiec żyłam dość oszczędnie; a poród wywoływany i to dwie doby.
    • mima14 Re: Seks w ciąży 27.12.14, 12:28
      Poradź się lekarza. Skurcze są różne i różnie wpływają na szyję. U mnie bezbolesne skurcze wywołały poród przedwczesny, w kolejnej ciąży w 20 tyg już praktycznie nie miałabym szyjki gdyby nie szew, a w ostatniej ciąży mimo silnych skurczy od 15 tygodnia, szyjka nie skróciła się wcale (też był szew asekuracyjnie, bo mam stwierdzoną niewydolność szyjki). Więc jak widać każda ciąża jest inna i lepiej poradzić się prowadzącego, który zna cię od początku ciąży, wie jak zachowuje się szyjka i tylko on może stwierdzić czy seks ci nie zaszkodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka