Dodaj do ulubionych

badanie HBS

13.09.04, 16:55
Wyjasnijcie mi prosze co to jest.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agusik25 Re: badanie HBS 13.09.04, 17:13
      Jest to badanie na obecność wirusa żółtaczki. Prawidłowy jest wynik ujemny.
      Pozdrawiam
      • batinka1 Re: badanie HBS 13.09.04, 17:28
        A jak ktoś miał szczepienie na WZW (ja nie miałam, niestety, ale jestem
        ciekawa) to czy ma HBs dodatni???
        • naaz Re: badanie HBS 13.09.04, 18:03
          Gwoli ścisłości - to jest badanie na obecność wirusa żółtaczki typu B. Po
          szczepieniu ma się dodatni wynik obecności przeciwciał, a nie wirusa. Swoją
          drogą, dlaczego nie robi się badań na inne typy żółtaczki, ktoś wie?
          • bebewawa Re: badanie HBS 13.09.04, 19:00
            Badań na inne typy żółtaczki nie robi się z tego względu, że wzw typu B jest
            tzw. żółtaczką wszczepienną, którą można się zarazić np., w trakcie zabiegów
            medycznych (wzw typu A- to żółtaczka pokarmowa), natomiast wzw typu C jeszcze
            stosunkowo rzadko występuje w Polsce (też jest żółtaczką tzw.wszczepienną -ale
            na razie brak szczepionki)
            • esseana Re: badanie HBS 13.09.04, 20:24
              Troche nie do końca jest tak jak piszesz.
              Wirusowe zapalenie typu C jest powszechne, mozna byc nosicielem przez wiele lat
              i o tym nie wiedzec, dopiero jak zapada sie na przewlekłe zapalenie wątroby
              zarażona osoba dowiaduje się o istnieniu tego typu wirusa.
              Odpowiedajac na pytanie dlaczego nie robi się badań na obecność wirusa
              żóltaczki typu C jest taka, wynika to z oszczędności Służby Zdrowia.

Ktoś ma ochote na szersze informacje polacam strone www.prometeusze.pl.

pozdrawiam.
              esseana&Mikołaj 28tc
          • agusik25 Re: badanie HBS 13.09.04, 19:21
            naaz napisała:

> Gwoli ścisłości - to jest badanie na obecność wirusa żółtaczki typu B. Po
            > szczepieniu ma się dodatni wynik obecności przeciwciał, a nie wirusa.

Mój mąż ma dodatni HBS, co oznacza, że jest nosicielem tej choroby. Zreszta
            znalazłam taki link:
            www.przeszczep.pl/main/a/tekst/id/165?PHPSESSID=659611e5f039c668574bd6dd5a5dbd77

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka