Dodaj do ulubionych

Waga dziecka w 30 tc - czy sie martwić ?

23.08.15, 09:31
Jestem w 31 tc. Dotąd wszystko przebiegało dobrze. Byłam na dwoch badaniach prenatalnych- w 13 i 20 tc i wszytko było ok. Ostatnio tydzień temu ginekolog stwierdziła ,ze dziecko troche za mało wazy .Wazylo 1250 gr i ,ze mam przyjsc za 2 tygodnie a potem zobaczymy.
Tydzień przed tym badaniem byłam u lekarza naprotechnologa, u którego leczyłam sie przed ciaza i niczego takiego po usg nie stwierdził . Powiedział ,ze jest ok.
Jest to moje drugie dziecko - dziewczynka . Synek urodził sie z waga 3060 i raczej jest wysoki jak na swoje 3 latka. Ja sama jestem niska - mam -154 cm wzrostu i przed ciaza ważyłam 45 kilo , teraz około 52.
Wiem ,ze tych 1250 gr to mało ,ale czy miko tego moze byc ok. Data porodu przesunęła sie o niecałe 2 tygodnie po ostatnim badaniu.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Waga dziecka w 30 tc - czy sie martwić ? 23.08.15, 19:58
      Na Twoim miejscu nie przejmowałabym się. Po pierwsze USG to nie waga i w przypadku USG przed samym porodem u wszystkich znajomych dzieci USG zaniżało wagę, czasem nawet znacznie. Tak samo pewnie jest na wcześniejszych etapach. Po drugie czeka Cię teraz okres intensywnego wzrostu, więc waga sporo wzrośnie. Po trzecie nie spodziewaj się dużego dziecka, jeśli pierwsze nie było duże a Ty rownież nie należysz ani do wysokich ani dobrze zbudowanych osób. Znajome mamy o podobnych gabarytach rodziły dzieci o wadze max 3 kilo.
      • ida17 Re: Waga dziecka w 30 tc - czy sie martwić ? 23.08.15, 20:35
        Dziękuje ! Postaram sie spokojnie czekać do następnego badania .
      • roxana8881 Re: Waga dziecka w 30 tc - czy sie martwić ? 24.08.15, 12:46
        trafilam do szpitala w 32 tyg ciazy po tym jak lekarka ( zastepowala mojego lekarza na urlopie), stwierdzila ze dziecko nic nie przybralo prawie od ostatniej wizyty (a mialam wizyty co miesiac) .Wystraszylam sie i lekarka dala mi zlecenie zrobienia przeplywow w szpitallu. tam okazalo sie zae wszystko jest dobrze. Niby lepiej sprawdzic takie rzeczy dla swietego spokoju ale nie wolno sie tak stresowac- chociaz latwi mi gadac, a sama wtedy bylam pewna obaw. Jesli abrdzo sie martwisz to popros o skierowanie do szpitala na te 2-3 dni na zrobienei przeplywow, ale mysle zze raczej wszystko ok. Dzidzia rosnie w swoim czasie
    • kamagama Re: Waga dziecka w 30 tc - czy sie martwić ? 23.08.15, 23:02
      Poczekaj na kolejne usg,bo jednorazowe badanie o niczym nie przesadza.Waga to wypadkowa różnych pomiarów ciała malucha.Czasami ciężko jest precyzyjnie zmierzyć,bo np maluch sie bardzo rusza lub źle leży.

W drugiej ciąży miałam dwa usg w odstępie 2 dni (jedno rutynowe w 30tc,a potem nagle trafiłam do szpitala). Oba badania robione przez dobrych specjalistów,na dobrym sprzęcie a roznica w wadze byla 0.5 kg. Na szczęście oba pomiary były dobre,wiec nikt nie zwrocil nawet na to uwagi.i dobrze,bo ja z tych panikujacychwink
    • iziula1 Re: Waga dziecka w 30 tc - czy sie martwić ? 23.08.15, 23:17
      Jak słyszę naprotechnolog to dostaje szczekościsku.

W mojej opinii skup się na opinii lekarza ginekologa. Za dwa tygodnie powtórz badanie i będziesz wiedziała czy przyrost wagi płodu jest prawidłowy. Jeśli nie dostaniesz skierowanie do szpitala tam zbadaja przepływy, czy łożysko pracuje prawidłowo itp.
      Na tym etapie nie zamartwiaj się niepotrzebnie. Wszystko jest do wyleczenia.
      Tylko bądź pod opieką lekarza ginekologa czy położnika. Bo oni znają się na swojej pracy.
      • polaa27 Re: Waga dziecka w 30 tc - czy sie martwić ? 24.08.15, 09:18
        A jakie masz przepływy? To jest podejrzenie hypotrofie? Czy raczej wszystkie wymiary i waga dziecka jest mniejsza o 2 tygodnie i wiecej? Jak Twoje ciśnienie?
        mysle ze warto powtórzyć usg u dobrego ginekologa i zbadać przepływy. W przypadku niepokojących objawów powinnaś leżeć w szpitalu z dobrym oddziałem patologii ciazy i na wszelki wypadek z oddziałem dla wcześniaków.
        • ida17 Re: Waga dziecka w 30 tc - czy sie martwić ? 24.08.15, 09:44
          Dotąd przepływy były dobre. Ciśnienie mam w porządku . W srode ide na dokładne badanie prenatalne .
          Do teraz było wszystko dobrze. Na ostatnim badaniu ginekolog stwierdziła ,ze troche za mało urosło . To był początek 30 tygodnia . W 29 ważyło ok 700 gr , a teraz ok 1250. Kazała mi przyjsc za dwa tygodnie . Ma kiepski sprzęt wiec umowilam sie wczesniej na badanie prenatalne- tam gdzie robiłam dwa poprzednie . Tam lekarz zbada min. przeplyw.
          • ida17 badanie prenatalne 27.08.15, 07:47
            Byłam wczoraj na badaniu prenatalnym. Lekarz powiedział ,ze waga dziecka jest w normie . Wazy teraz 1390. PowiedZial ,ze nie jest duże ,ale jest to kwestia genów i ,ze nie ma sie czym martwić. Zbadał przepływy .Sa w porządku. Był to 30 t i 3 dni.
            Jestem spokojniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka