Dodaj do ulubionych

Witaminy w ciąży!!!!

21.09.04, 11:26
Cześć kobitki!

Czy brałyście przez całą ciąże witaminy?? Ja biore od poczatku Prenatal,
jestem teraz w 34 tyg. ciazy i nie wiem czy moze zrobic przerwe sobie czy
brac juz do konca? wyniki mam dobre, ale biore bo chce jak najwiecej
witaminek dla dzidzi, wy tez bralyscie przez cala ciaze?

pozdrawiam

Kinga + 34 tyg. maleństwo smile
Obserwuj wątek
    • agga1976 Re: Witaminy w ciąży!!!! 21.09.04, 11:31
      Witaj
      ja akurat nie bralam witamin podczas ciazy, moja lekarka stwierdzila, ze w I
      trymestrze nie sa zalecane, a pozniej zobaczymy jak beda wygladaly wyniki.
      Okazalo sie, ze wyniki sa caly czas ok, teraz to juz prawie 38tc a wyniki
      ciagle super, wiec obylo sie bez witamin smile wystarczyla sensowna dieta.
      Jak bedzie podczas karmienia piersia to sie okaze, moze wtedy witaminy okaza
      sie konieczne.

pozdrawiam
      Agga + 37tyg Malenstwo smile
      • k1w0 Re: Witaminy w ciąży!!!! 21.09.04, 11:58
        Mój lekarz również nie zaleca witamin w pierwszym trymestrze. Ja brałam
        witaminy (nie kupowałam ich w aptece tylko dostałam bezpośrednio od lekarza) od
        16 tygodnia zarówno w pierwszej jak i teraz w drugiej ciąży.

Pozdrawiam Ania
    • zonka9 Re: Witaminy w ciąży!!!! 21.09.04, 12:43
      No to mnie nastraszylyscie, moj lekarz kaze mi brac witaminy ( elevit) od
      poczatku ciazy, teraz jestem w 12 tc i dalej kaze brac i biore.Juz nie wiem co
      mam myslec.Ale wszystko jest w porzadku, wiec chyba nie mam sie czym martwic,
      prawda?
      • sonia15 Re: Witaminy w ciąży!!!! 21.09.04, 12:54
        Ja też biorę elevit od 16 tc. Teraz jestem w 31 tc i biorę dalej.
        Nie ma co się porównywać, każe lekarz brać - to brać...
        • badrak Re: Witaminy w ciąży!!!! 21.09.04, 13:41
          Jedni lekarze mówią, zeby brać, inni, że nie brać. Decyzja i tak należy do nas.
          Ja myślę, że w pierwszym trymestrze nie ma takiej potrzeby. Dopiero w drugim,
          kedy dzidziuś jest już duży. Jestem zwolenniczka jak najmniejszego faszerowania
          sie lekami, nawet jeśli są to witaminy. Dostarczam je sobie w postaci
          naturalnej, teraz latem jest pełno świeżych owoców i warzyw, więc po co się
          wspomagać chemią?
    • gogo2 Re: Witaminy w ciąży!!!! 21.09.04, 14:14
      jestem w 35tc i biorę witaminki od samego poczatku ciązy najpierw Elevit a
      teraz Prenatal. Jestem po poronieniach i dlatego miałam zalecone od początku,
      by uzupełnic ewentualne braki. Witamina E kwas foliowey i jeszcze jakies inne
      witam powstrzymują poronienia. Podobno nie powinno sie brac Materny, gdyz ona
      ma bardzo duzą dawkę witamin i rodzą sie ogromne dzieci.Reszta jest zalecana.
      Ale opinie jak ze wszystkim są różne.
      • jowa20 Re: Witaminy w ciąży!!!! 21.09.04, 14:50
        Ja przed cala ciaze nie jadlam witamin,bo wyniki mam rewelacyjne i nie ma
        potrzeby brac chemii.Mam bogata diete bogata w warzywa i owoce i to
        wystarczy.Oczywiscie przez 1 trymesrt bralam kwas foliowy,ale to to juz
        podstawa!!!
      • krztyna Re: Witaminy w ciąży!!!! 21.09.04, 14:51
        Nie ma jednej dobrej dla wszystkich reguły. Ja biorę, bo od dwóch lat jestem
        pod opieką poradni hematologicznej mimo, iż teraz moje wyniki są super. Lekarz
        po prostu nie chce ryzykować. Poza tym mieszkam na Śląsku i tu głównym
        problemem jest niedobór jodu (o reszcie zanieczyszczeń nie wspomnę). Preparat
        niweluje to skutecznie.

Zapytaj po prostu lekarza jakie wg niego są wskazania do stosowania preparatu i
        już. Nie martw się o wit. A, że przedawkowana może powodować ślepotę u płodu,
        bo w moim preparacie (Feminatal) nie ma jej wcale. Preparaty te sa dla koniet w
        ciąży przeznaczone więc nie jest to multi witamina z multi wielką ilością
        wszystkiego.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka