Dodaj do ulubionych

Zasiłek macierzyński

11.12.15, 12:00
Mam pytanie do mam, które miały umowę o pracę do dnia porodu i potem dostawały zasiłek macierzyński (nie chodzi mi o urlop macierzyński). Byłam wczoraj w ZUS i pytałam, jak wygląda kwestia mojego ubezpieczenia zdrowotnego - urzędniczka powiedziała, że będę normalnie posiadała prawo do ubezpieczenia, ale w systemie będę się świecić na czerwono tak jakbym nie miała ubezpieczenia i w przychodni mogą chcieć wyjaśnień, ewentualnie ZUS może mi wystawić zaświadczenie o ubezpieczeniu. Miałyście taką sytuację?
Kwestie związane z zasiłkiem są dla mnie strasznie zawiłe, czytałam m.in. że zasiłek to nie wszystkie składki opłacone - czy można sobie je jakoś samodzielnie opłacić, jakie to ma konsekwencje?
Druga sprawa - załóżmy umowa do dnia porodu, a po wyjściu ze szpitala dostaję np. zwolnienie lekarskie - co z nim robię, zanoszę do ZUS?
Zastanawiam się także, czy lepiej żeby dokumenty do zasiłku w moim imieniu złożył pracodawca, czy po prostu wziąć wszystko co niezbędne od pracodawcy i zrobić to samemu. Po jakim czasie rusza wypłata świadczenia? Dostaje się jakąś decyzję? Jak liczona jest kwota zasiłku? Jeżeli mam np. 100% płatne to jest mi wypłacana wysokość mojej dotychczasowej pensji czy jest to inna kwota np. pomniejszona o jakieś składki.
Z góry dziękuję za wyjaśnienia smile
Obserwuj wątek
    • mama.2raz Re: Zasiłek macierzyński 11.12.15, 20:58
      Ją mam płacone do dnia porodu gdyż umowa skończyła mi się w trakcie ciąży (ale nie starszej niż 12 tyg). W 5 tc poszlam na zasiłek chorobowy i jestem na nim do dnia dzisiejszego, bo miałam ciążę zagrożona(po poronieniu w dodatku). ZZasiłek chorobowy płatny tylko do dnia porodu, później nic się już nie należy ani l4 ani macierzynski. Świece się niestety na czerwono ale pokazuje zaświadczenie z zusu o wypłacaniu chorobowego plus podpisuje oświadczenie w przychodni, nie ma na to rady. Tak jest w moim przypadku.
      • mama.2raz Re: Zasiłek macierzyński 11.12.15, 21:02
        Płatne mam 100% bo na l4 jest kod B czyli ciaza
        • fly77 Re: Zasiłek macierzyński 11.12.15, 23:53
          Mama.2raz zorientuj się bo miał wejść zasiłek macierzyński ok 1000 zl. dla osób niezatrudnionych, bezrobotnych, studentów itp. Może będziesz mogła z tego skorzystać a może ktoś na forum jest zorientowany i podpowie.
          • mama.2raz Re: Zasiłek macierzyński 12.12.15, 09:21
            No właśnie czekam na ten zasiłek (że go wprowadzą) smile) i bardziej by mnie cieszył, niż ten z zusu po urodzeniu, bo miałam umowę tylko na pół etatu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka