Dodaj do ulubionych

Podejrzenie ciazy

06.01.16, 17:18
Witam drogie panie. Chcialabym abyscie mi doradzily czy to moze byc ciaza. Chcialabym sie upewnic zanim wybiore sie do lekarza. Robilam test i wyszla jedna gruba kreska i druga bardzo cieniutka ledwo bylo ja widac wiec nie wiem czy to sie liczy. Brzuch mnie boli jak na okres sutki staly sie wrazliwe i piersi bola gdy je dotykam. Czasami mi niedobrze i dzis mialam zgage. Jestem zmeczona i boli mnie glowa. Mierze temp. Od 4 dni i wacha sie miedzy 36.9-37.0. Okresu nie mam od czterech dni ale mam tez nieregularny.
Obserwuj wątek
    • kasiap0585 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 18:37
      Moim zdaniem jesteś w ciąży, gratuluję smile Druga kreska jest, a że cienka to tylko oznacza, że ciąża wczesna. Powtórz test za 2 dni powinna byc ciemniejsza (koniecznie z porannego moczu).
      Pozdrawiam
      • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:02
        Wlasnie robilam test wieczorem wczoraj.. Myslalam ze to duzego znaczenia nie ma. A myslisz ze to mozliwe aby zajsc w ciaze na mniej wiecej trzy dni przed okresem? smile dziekuje za gratulacje, oby nie na marne smile
    • olka244 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 18:39
      Hej, gdy ja robilam test tez bolaly mnie piersi, sutki byly wrazliwsze, i brzuch bolal jak na okres z tym ze tez nie mialam go, test wyszedl pozytywny i oczekuje dzidziusia smile mialam takie same objawy jak Ty
      • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 18:59
        Hmm.. Wiec musze powtorzyc test za jakis czas a jak bedzie tak samo to wybrac sie do lekarza smile gratuluje maluszka smile
        • olka244 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:05
          Dziekuje smile a z krwi wyszlo mi ze bylam w 5 tyg ciazy, wiec polecam badanie beta hcg z ktorego dowiesz sie ktory to tydzien smile
          • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:06
            Dziekuje za informacje smile a czy to jest duzo prawdopodobne aby zajsc w ciaze trzy dni przed okresem?
            • iziula1 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:14
              Czyli odbyłaś stosunek 3 dni przed wystapieniem miesiączki? Miałaś krwawienie miesięczne w terminie? Bo nie bardzo rozumiem to pytanie.
              • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:17
                Tak, kochalam sie z partnerem w sylwestra a za trzy dni mialam dostac miesiaczke. I nie mam jej do dzis. Slyszalam ze jest tylko pare dni plodnych w miesiacu i w polowie cyklu one sa.
                • iziula1 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:24
                  To ty się spodziewałas okresu.Prowadzisz obserwację cykli? Mierzysz temperaturę, obserwujesz śluz?
                  Cykle nawet o regularnej długosci moga ulec rozregulowaniu, widocznie u Ciebie w tym cyklu dni płodne wypadły później i gdyby nie odbyty stosunek miesiączka pojawiłaby się z opóźnieniem, miałabyś dłuższy cykl.
                  Nie jest możliwe zajście w ciąze pod czas miesiączki, bo nie masz wtedy owulacji.
                  Natomiast zawsze trzeba założyc ,że plemniki mają żywotnośc ok.5 dni. Więc seks bez zabezpieczenia w trakcie miesiączki nie gwarantuje 100% skutecznej antykoncepcji,wystarczy że owulacja bedzie szybsza np. w 6 dniu cyklu. I masz niespodziankę.
                • iziula1 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:27
                  monika02044 napisał(a):

> Tak, kochalam sie z partnerem w sylwestra a za trzy dni mialam dostac miesiaczk
                  > e. I nie mam jej do dzis. Slyszalam ze jest tylko pare dni plodnych w miesiacu
                  > i w polowie cyklu one sa.

W tydzień po stosunku test wyszedł dodatni ?
                  To był jedyny stosunek seksualny w tym cyklu ?
                  • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:31
                    Tez mnie to zastanawia smile
                  • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:37
                    Nie, kochalismy sie kilkukrotnie w grudniu. Ale wczesniej, na poczatku grudnia, robilam test i byl negatywny.
                    • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:40
                      No tak od razu po seksie to Ci test nie ma prawa wyjsc pozytywny...
                      • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:44
                        Dlatego tez podejrzewam ze wczesniejsze zblizenie moglo na to wplynac
                        • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:51
                          Zeby test Ci wyszedl test pozytywny zaplodniona komorka musi sie najpierw zagniezdzic.A to nie tak hop siup od razu.
                    • iziula1 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 22:24
                      monika02044 napisał(a):

> Nie, kochalismy sie kilkukrotnie w grudniu. Ale wczesniej, na poczatku grudnia,
                      > robilam test i byl negatywny.

Czyli uprawiając seks w sylwestra ty już byłaś w ciąży smile.
                      Na przyszłość - test ciążowy robimy w dniu spodziewanej miesiączki. Kalendarzyk nie prowadzimy w oparciu o program w sieci. Możesz skorzystac z gotowych szblonów ale dane z obserwacji wpisujesz własne. Każdy cykl jest inny.Po stosunku odbytym w dniu płodnym musisz odczekać minimum ok.10 dni aż test płytkowy wychwyci obecność hormonu ciążowego w moczu.
                      Skoro robiłaś test na poczatku stycznia ( ty napisałaś grudzień ale rozumiem że się pomyliłaś ), cykle masz ok.28 dniowe to owulacje miałaś w środku cyklu. Do tego kilkukrotny stosunek bez zabezpieczenia i masz efekt w postaci ciąży.

• monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 07.01.16, 16:19
                        Znaczy sie pierwszy test robilam na piczatku grudnia i wyszedl negatywny. Drugo robilam dwa dni temu wieczorem. I byla kreska taka ledwo ja bylo widac, dopiero pod swiatlo. Niby to wskazuje na wczesna ciaze co by sie zgadzalo. Okaze sie za jakis czas smile
                  • kiddy Re: Podejrzenie ciazy 07.01.16, 12:48
                    No, zasadniczo może wyjść tydzień przed spodziewanym okresem. Mnie wyszedł pozytywnie, kreska była jasna, ale była. To zależy od wielu czynników, ale nie jest to nic dziwnego.
                    • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 07.01.16, 16:16
                      A powtarzalas test?
            • olka244 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:14
              Z tego co wiem, wszystko jest mozliwe, nawet to ze ja nie umialam zajsc w ciaze przez 4 miesiace a uprawialam seks codziennie bo tak bardzo chcielismy, i nagle sie udalo, wiec jestem zdania ze wszystko co sie wiąże z organizmem jest mozliwe, a nawet znam przypadek zajscia w ciaze podczas okresu smile moja kolezanka ryzykowala bo byla pewna ze podczas okresu nie zajdzie smile a jednak :p
              • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:18
                Hmm.. A podobno podczas okresu nie mozna zajsc w ciaze ale w to akurat nie wierzylam :p dziekuje za informacje smile
            • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:15
              Jak masz nieregularne cykle,nie prowadzisz obserwacji metodami NPR to nie wiesz czy bys dostala tego okresu za te trzy dni czy nie.Wystarczy ze przesunela Ci sie owulacja i miesiaczka automatycznie tez sie przesuwa.Wiec teoretycznie jest mozliwosc zajscia na trzy dni przed spodziewana miesiaczka smile
              • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:19
                Prowadze kalendarzyk gdzie pokazuje mi kiedy mam owulacje dni plodne itp jednak wiem ze zawsze sie wszystko moze zmienic. Dziekuje za zainteresowanie.
                • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:21
                  A mierzysz temperature wg zasad NPR?
                  • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:23
                    Niee. Nigdy tego nie robilam.
                    • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:25
                      To taki kalendarzyk mozesz sobie miedzy bajki wlozyc smile
                      • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:26
                        Okej, dziekuje za informacje
                        • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:30
                          Najprawdopodobniej przesunela Ci sie owulka .Na przyszlosc nie korzystaj z dziwnych programow do okreslania owulacji i dni plodnych.To tylko statystyki matematyczne.A tak btw.Moja slaba kreska z testu ma teraz ponad 3 lata smile
                          • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 19:38
                            Tez bym chciala taka mila niespodzianke smile okaze sie za jakis czas. Planuje powtorzyc test.
                            • zolzunia80 Re: Podejrzenie ciazy 06.01.16, 22:00
                              Tez bym tak chciała. Próbujemy zajść w ciąże 5 miesiąc a dopiero za tydzień okaże sie co i jak. Zajrzałam do Was z ciekawości i zazdroścismile doszukuje sie pierwszych objawów. Okres ma byc za tydzień a na razie bolą mnie tylko troche piersi. Ale to jeszcze żaden objaw. Trzymajcie kciuki
                              • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 07.01.16, 16:16
                                Powodzenia dla was kiss
                                • 37gabi Re: Podejrzenie ciazy 08.01.16, 16:08
                                  Witam,
                                  Mam pytanie czy jest możliwość abym była w ciąży po dwóch już przebytych okresach?
                                  Chodzi o to, ze wyjechalam z kraju na poczatku listopada i w dniu wylotu dostalam okresu, w grudniu okres spoznil mi sie 3 dni ale takze dotarl, a teraz powinnam juz go dostac 5 dni temu a dalej go nie ma. Współżyłam z partnerem dzien przed wylotem, czy mozliwe jest ewnetualne opoznienie okresu z braku wspolzycia? Niestety nie jestem wstanie zakupic testu w kraju w ktorym jestem. Prosze o odpowiedz
                                  • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 08.01.16, 17:40
                                    A w jakim to kraju jestes ze nie mozesz testu kupic???A o braku okresu z powodu braku wspolzycia to nie slyszalam.O opoznieniach spowodowanych zmiana klimatu, podroza owszem smile
                                    • 37gabi Re: Podejrzenie ciazy 08.01.16, 19:24
                                      Chyba nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi smile w kraju w którym jestem nie znam języka, a język angielski jest tutaj językiem nie używanym, wiec nie potrafię się dogadać w aptece. Nie napisałam, że brak współżycia ma związek z brakiem okresu, ale czy ma związek z jego opóźnieniem przy wcześniejszym regularnym współżyciu? I jak pisałam czy jest możliwe abym była w ciąży jeśli współżyłam z partnerem dzień przed wylotem i na drugi dostałam okres? A teraz okresu nie mam, brodawki stały się ciemniejsze i większe, odczuwam także skurcze w dole brzucha.
                                      • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 08.01.16, 19:35
                                        <<Nie napisałam, że brak współżycia ma związek z brakiem okresu, ale czy ma związek z jego opóźnieniem przy wcześniejszym regularnym współżyciu?<<
                                        Nie uwazasz ze na to samo wychodzi??? Dla mnie brak j angielskiego nie jest wymowka bo testy podejzewam nawet w Chinach sa w drogeriach,supermarketach nie tylko w aptekach wiec po wygladzie mozna znalezc. A co do ew ciazy.Tu mozemy tylko wrozyc.Jesli nie znasz swojego ciala,objawow plodnosci itd to my tym bardziej.Jesli wspolzylas bez zabezpieczenia wzesniej niz ten sex przed wyjazdem i ostatnia miesiaczka to teoretycznie mozesz byc w ciazy bo krwawienia w terminie miesiaczki w ciazy sie zdarzaja.
                                  • iziula1 Re: Podejrzenie ciazy 08.01.16, 20:10
                                    Po współżyciu z partnerem miałaś 2 miesiączki. Nie jesteś w ciąży.
                                    Czy w ciągu tych 2 miesięcy współżyłaś z kimś innym? Bo jeśli tak,to rzeczywiście te 5 dniowe opóźnienie może wskazywać na ciążę.
                                    W jakim kraju masz dostęp do internetu a nie możesz skorzystać z opcji translatora i wpisać frazę " test ciążowy" w języku lokalnym i iść z tłumaczeniem do apteki?
    • lidek0 Re: Podejrzenie ciazy 08.01.16, 18:02
      Ja bym potwierdziła ciążę betą z krwi. Ale jak czytam Twoje wypowiedzi to na prawdę sporo wiedzy brakuje, nie obraź się, ale czasem przed ciążą warto poczytać i sprawdzić co i jak. Do ciąży warto się przygotować /nieregularne cykle ciąży nie sprzyjają - bo to często zaburzenia hormonalne/ i wiedzieć kiedy robi się test.
    • monika02044 Re: Podejrzenie ciazy 11.01.16, 22:21
      Drogie panie, jestem w ciazy smile dwie mocne kreski i potwierdzenie i lekarza smile
      • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 12.01.16, 00:34
        Gratulacje smile Zdrowej i spokojnej ciazy smile
      • olka244 Re: Podejrzenie ciazy 12.01.16, 06:21
        Gratuluje smile
    • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 13.01.16, 19:42
      Witam, miesiaczke powinnam miala miec 21.12.2015 ale do tej pory jej nie mam (czyli jakies 23dni spoznienia). w dzien planowanej miesiaczki w grudniu zrobilam 3 testy i wyszly pozytywnie.. kilka dni pozniej i rowniez wyszly pozytywnie.. troszke powiekszyly sie mi piersi, sutki i otocza zrobila sie ciemniejsza... zaobserwowalam lekkie zyly na piersiach. dodatkowo pobolewa mnie brzuch od czasu do czasu. od kilku dni pojawil sie sluz - taki jak w dni plodne... mam dziwne sny. codziennie w ciagu dnia musze chociaz chwilke zdrzemnac sie. Czy to ciaza? dodam ze staram sie z mezem o dziecko od pol roku... czyzby sie udalo? prosze podpowiedzcie mi
      • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 01:14
        OmG Trzy testy wyszly pozytywnie i ty pytasz czy to ciaza???? Do tego miesiaczka spoznia sie prawie miesiac a Ty nawet do lekarza sie nie pokwapilas? OMG
        • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 09:48
          witam, bylam u lekarza 2 dni po tym jak zrobilam testy zeby potwierdzil ale powiedzial ze nic nie widac na usg dopochwowym... jestem zapisana na 27.01.2016 na wizyte. dostalam na tamtej wizycie witaminy (femibion natal 1) bo powiedzial ze trzeba wziasc pod uwage fakt ze moge byc w ciazy... cykle mam regularne wiec bylam pewna i w zasadzie jestem ze to ciaza... ale i tak stresuje sie
          • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 11:05
            Bo na etapie tak wczesnej ciazy moglo nie byc jeszcze nic widac.
            • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 11:06
              A o tescie z krwi nikt Ci nie mowil??
              • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 11:28
                slyszalam ale u nas jest to cena ok 40zl. a gin nie przepisal mi ich... za 13dni mam wizyte i chyba wtedy powinno cos byc widac?
                • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 11:35
                  No tak.Lepiej sie stresowac.Tak.Powinno byc widac.
                  • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 13:20
                    tu nie chodzi o to... po prostu chcialabym zeby wszystko bylo dobrze, to moja pierwsza ciaza i sama za bardzo nie wiem co i jak powinno z tygodnia na tydzien zmieniac sie... wlasciwie nie mam nudnosci tak jak to opisuja kobiety ktore sa w ciazy... jedynie chodze senna i zmeczona, taka oslabiona i boli mnie w podbrzuszu... no i te piersi - tak jak opisywalam wyzej
                    • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 14:32
                      Ja tez nie mialam zadnych objawow ciazy oprocz bolesnych piersi.Ale po kilku pozytywnych testach to jest jakis kosmos pytac na forum czy jest sie w ciazy.Skoro im nie dajesz wiary to tym b powinnas bete zrobic.Jak bys przejzala forum to bys widziala ze jest kupa postow nt bety.A poza tym robiac badanie masz obok podane normy.
                      • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 16:40
                        przejrzalam forum jak tylko sie dalo... wiem ze objawy to kwestia indywidualna ale zawsze jest jakis niepokoj... moze za bardzo chcemy z mezem miec dziecko
                        • lidek0 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 19:04
                          dlatego mnie nie szkoda byłoby tych 40 pln na betę, na wydatki musisz się przygotować
          • lidek0 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 19:06
            A po co Ci witaminy? Wyniki masz kiepskie? Nie lepiej świeże owoce i warzywa niż chemia, z której i tak niewiele się wchłania?
            • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 20:17
              ja jem owoce i warzywa, staram sie pic soki z swiezo wycisnietych owocow.. nie wiem, przepisal mi i powiedzial ze to jest potrzebne... wiec co mialam zrobic? przeciez jest lekarzem...
              • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 21:38
                Kwas foliowy bierzesz?
              • malgosiek2 Re: Podejrzenie ciazy 14.01.16, 23:53
                Teraz to bez mała wszyscy lekarze wciskają witaminki wink
                Jesli nie masz złych wyników, to moim zdaniem bez sensu branie sztucznych witamin.
                • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 15.01.16, 09:31
                  w tych tabl co przepisal mi jest kwas foliowy...
                  • bisiek10 Re: Podejrzenie ciazy 15.01.16, 15:23
                    Skoro starasz sie o dziecko juz pol roku to powinnas ten kwas brac juz conajmniej te pol roku.
                • anku1982 Re: Podejrzenie ciazy 15.01.16, 10:49
                  Nie zawsze wciskają, w obydwu ciążach dwóch różnych lekarzy zaleciło witaminy dopiero od połowy ciąży i to w dawce dwukrotnie niższej niż zalecane na opakowaniu.
                  • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 15.01.16, 18:16
                    ja bylam kwas foliowy wczesniej ale po wizycie u gin kazal mi odstawic bo powiedzial ze w tych tabl tez jest kwas foliowy. i sama juz nie wiem co mam robic... wiadomo ze naturalne wit nie zastapi nic.. jem owoce badz pije z nich soki czy przeciery bo dodatkowo choruje na przewlekle zapalenie trzustki. a zapalenie trzustki ma swoje zasady
                • tatrofanka Re: Podejrzenie ciazy 15.01.16, 11:18
                  To prawda. Większość lekarzy przepisuje witaminy z marszu. Moja gin tego nie zrobiła.

Natomiast jak chodzi o warzywa i owoce...

Wszystko super. Tylko ja sie zawsze zastanawiam czego w nich więcej: witamin, czy chemii z oprysku.
                  Pracowałam kiedyś przy zbiorach jabłek w e Włoszech (w wakacje na studiach), drzewa były białe od chemii, za to jabłuszka śliczne i pyszne. Tak, tak. Pyszne
                  • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 15.01.16, 18:17
                    i co w takiej sytuacji najlepsze?
              • lidek0 Re: Podejrzenie ciazy 16.01.16, 10:44
                Lekarzem nie jesteś, ale swój rozum zawsze warto mieć i dowiadywać się dlaczego lekarz coś zleca. Z witaminami nie od dziś wiadomo, że wchłania się niewiele a tylko nabijamy kieszenie koncernom farmaceutycznym sad. I zapytam ponownie: nasz kiepskie wyniki? Ja tabletek bym nie łykała nawet jak lekarz by mi zleciła /moja gin na szczęście nie zleca taki preparatów chyba, morfologia jest zła/. Zawsze warto zastanawiać się na tym co lekarz zleca i mówi i to nie tylko w ciąży smile
                • karenia90 Re: Podejrzenie ciazy 17.01.16, 18:14
                  ja tez mialam obawy, popytalam innych obecnych i przyszlych mam... wyniki nie mam zle, jedynie od bardzo dawna mam sklonnosc do uciekania zelaza ale to juz wiem i sama musze kontrolowac co jakis czas robiac badania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka