kara13 24.09.04, 11:26 Jestem w 6 tc. Zawsze miałam problemy z grzybicą i zapobiegawczo raz w tygodniu stosowałam. I dodatkowo też wtedy smarowałam się Clotimazolem. Czy teraz też moge czy raczej nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olejek1 Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 11:29 ja mam to wlasnie zalecone gdy jest podejrzenie o poczatek stanu zapalnego, ale ja 33tc. moj lekarz mowi, ze lactovaginal to sa paleczki kwasu mlekowego, czyli cos, co sie normalnie w pochwie znajduje i chroni nas pzred zapaleniem. na wszelki wypadek spytaj lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 14:19 Można. Przy okazji polecam Emulsję do higieny intymnej "Lactacyd Femina", zawierający pałeczki kasu mlekowego, jest świetna (ewentualnie po konsultacji z ginekologiem można używać mocniejszego żelu Lactacyd). Odpowiedz Link Zgłoś
badrak Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 15:13 Ja brałam lactovaginal we wczesnym okresie ciązy, od 10 tc smarowałam się też kremem. Teraz jestem w 14 tc ciąży i biorę nystatynę, ponieważ grzybica nie przeszła. Wzięłam dopiero 4 tabletki, a jest o wiele lepiej. Na początku ciąży pomagał mi tez chwilowo kefir. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 15:14 lactovaginal TAK....a o maść- czy krem- zapytaj gina Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 15:17 Mozesz (clotrimazol, rozumiem, ze w kremie, a nie globulki). Ale moze nie wystarczyc ;-(((. Wtedy oczywiscie trzeba sie grzecznie zameldowac u lekarza. Aha, i warto ograniczyc slodycze, a przekonac sie do jogurtow i kefirow )). Odpowiedz Link Zgłoś
monia767 Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 16:07 Lekarz zalecil mi stosowanie L. na noc, profilaktycznie po plywaniu na basenie. Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 20:52 lactovaginal mozna na pewno, ale jak z clotrimazolem to nie mam pojecia- musisz zapytac lekarza ja, niestety, czesto w ciazy "walczylam" z grzybica i zawsze pomagaly tabl.dopochowe Natamycyna lub krem Pimafucin (te leki na pewno mozna stosowac w ciazy), potem, juz po leczeniu, stosowalam lactovaginal pozdrawiam Agga + 38tyg Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
qiwonaq Re: Bardzo polecam Laktacyd Femina 28.09.04, 14:00 Laktacyd Femina to płyn do higieny intymnej zawierający kwas mlekowy cfzyli to samo co lactovaginal. Stosuję go od 2 lat bo wczesniej często miewałam problemy z grzybicą od tej pory już sie nie powtórzyła.na początek polecam Laktacyd - płyn ginekologiczny do higieny intymnej jest silniejszy a potem Laktacyd Femina. Jestem w 37 tyg. i wiem ża nie zagraza dzidziusiowi a zapobiega nawrotom grzybicy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lukolka Re: Lactovaginal - mozna? 28.09.04, 14:47 Lactovaginal na pewno tak. Co do tej maści to powiem Ci tak: ja na początku ciąży też miałam jakieś zapalenie, a pani doktor zapisała mi zarówno maść jak i globulki Clotimazolu. Na pytanie czy to nie zaszkodzi dzidzi, powiedziała, że nie, że prawie każde lekarstwo ma na ulotce napisane ostarzeżenie co do stosowania w ciąży, ale to są wybiegi producentów, którzy równie dobrze mogli w ogóle nie poddawać danych lekarstw odpowiednim testom. Jak kupiłam te globulki, to przeczytałam na ulotce, że nie powinno się stosować w I trymestrze (a ja właśnie byłam w I trymestrze!!). Tak więc mimo zapewnień pani doktor nie używałam ich, tym bardzij, że miałam wrażenie, że mi przechodzi. Ale na następnej wizycie spytała o to i powiedziałam, że nie używam. I ona na to, że jednak powinnam, bo mam jakieś upławy i w ogóle. No więc ich użyłam (zaufałam babce, w końcu chyba wie co robi, no nie?). Teraz jest ok i mam nadzieję, że dzidzi nie zaszkodziłam. Ale Ty idź do swojego lekarza, bo może ma inne podejście do tego leku. Poza tym nie powinno się stosować żadnych lekarstw bez konsultacji z lekarzem. Mimo wszystko. Pozdrawiam cieplutko)) Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: Lactovaginal - mozna? 28.09.04, 14:52 Co do Lactovaginalu to na pewno można. Natomiast o maści Clotrimazol jak i o globulkach o tej samej nazwie każdy wypowiada się inaczej. Dziewczyny, które w I trymestrze znalazły się w szpitalu (z rożnych przyczyn) twierdzą, że tam tylko globulki Clotrimazol im podawano (na grzybicę) i że żadnych przeciwwskazań nikt nie widział. Ja sama nie wiedzialam co zrobić i maść zastosowałam dopiero po skończeniu 13 tc. Czasem ja stosuję, gdy wydaje mi się, że cos mnie piecze. Grzybicy (odpukać, puk, pku) jeszcze w ciąży nie miałam. Wiem za to, że bardzo dobrym środkiem (stosowanym w ciąży) jest Nystatyna - na receptę!!! Stosowałam ją na grzybicę przed ciążą i zawsze mi te leki pomagały. Odpowiedz Link Zgłoś