Dodaj do ulubionych

Lactovaginal - mozna?

24.09.04, 11:26
Jestem w 6 tc. Zawsze miałam problemy z grzybicą i zapobiegawczo raz w
tygodniu stosowałam. I dodatkowo też wtedy smarowałam się Clotimazolem. Czy
teraz też moge czy raczej nie?
Obserwuj wątek
    • olejek1 Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 11:29
      ja mam to wlasnie zalecone gdy jest podejrzenie o poczatek stanu zapalnego, ale
      ja 33tc. moj lekarz mowi, ze lactovaginal to sa paleczki kwasu mlekowego, czyli
      cos, co sie normalnie w pochwie znajduje i chroni nas pzred zapaleniem.
      na wszelki wypadek spytaj lekarza.
    • koko8 mozna na kazdym etapie ciazy n/txt 24.09.04, 11:42
    • fenka Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 14:19
      Można.
      Przy okazji polecam Emulsję do higieny intymnej "Lactacyd Femina", zawierający
      pałeczki kasu mlekowego, jest świetna (ewentualnie po konsultacji z
      ginekologiem można używać mocniejszego żelu Lactacyd).
      • badrak Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 15:13
        Ja brałam lactovaginal we wczesnym okresie ciązy, od 10 tc smarowałam się też
        kremem. Teraz jestem w 14 tc ciąży i biorę nystatynę, ponieważ grzybica nie
        przeszła. Wzięłam dopiero 4 tabletki, a jest o wiele lepiej. Na początku ciąży
        pomagał mi tez chwilowo kefir.
    • bei Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 15:14
      lactovaginal TAK....a o maść- czy krem- zapytaj ginasmile
    • isma Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 15:17
      Mozesz (clotrimazol, rozumiem, ze w kremie, a nie globulki). Ale moze nie
      wystarczyc ;-(((. Wtedy oczywiscie trzeba sie grzecznie zameldowac u lekarza.
      Aha, i warto ograniczyc slodycze, a przekonac sie do jogurtow i kefirow wink)).
    • monia767 Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 16:07
      Lekarz zalecil mi stosowanie L. na noc, profilaktycznie po plywaniu na basenie.
    • agga1976 Re: Lactovaginal - mozna? 24.09.04, 20:52
      lactovaginal mozna na pewno, ale jak z clotrimazolem to nie mam pojecia- musisz
      zapytac lekarza
      ja, niestety, czesto w ciazy "walczylam" z grzybica i zawsze pomagaly
      tabl.dopochowe Natamycyna lub krem Pimafucin (te leki na pewno mozna stosowac w
      ciazy), potem, juz po leczeniu, stosowalam lactovaginal

pozdrawiam
      Agga + 38tyg Malenstwo smile
    • qiwonaq Re: Bardzo polecam Laktacyd Femina 28.09.04, 14:00
      Laktacyd Femina to płyn do higieny intymnej zawierający kwas mlekowy cfzyli to
      samo co lactovaginal. Stosuję go od 2 lat bo wczesniej często miewałam problemy
      z grzybicą od tej pory już sie nie powtórzyła.na początek polecam Laktacyd -
      płyn ginekologiczny do higieny intymnej jest silniejszy a potem Laktacyd
      Femina. Jestem w 37 tyg. i wiem ża nie zagraza dzidziusiowi a zapobiega
      nawrotom grzybicy. Pozdrawiam.
    • lukolka Re: Lactovaginal - mozna? 28.09.04, 14:47
      Lactovaginal na pewno tak. Co do tej maści to powiem Ci tak: ja na początku
      ciąży też miałam jakieś zapalenie, a pani doktor zapisała mi zarówno maść jak i
      globulki Clotimazolu. Na pytanie czy to nie zaszkodzi dzidzi, powiedziała, że
      nie, że prawie każde lekarstwo ma na ulotce napisane ostarzeżenie co do
      stosowania w ciąży, ale to są wybiegi producentów, którzy równie dobrze mogli w
      ogóle nie poddawać danych lekarstw odpowiednim testom. Jak kupiłam te globulki,
      to przeczytałam na ulotce, że nie powinno się stosować w I trymestrze (a ja
      właśnie byłam w I trymestrze!!). Tak więc mimo zapewnień pani doktor nie
      używałam ich, tym bardzij, że miałam wrażenie, że mi przechodzi. Ale na
      następnej wizycie spytała o to i powiedziałam, że nie używam. I ona na to, że
      jednak powinnam, bo mam jakieś upławy i w ogóle. No więc ich użyłam (zaufałam
      babce, w końcu chyba wie co robi, no nie?). Teraz jest ok i mam nadzieję, że
      dzidzi nie zaszkodziłam. Ale Ty idź do swojego lekarza, bo może ma inne
      podejście do tego leku. Poza tym nie powinno się stosować żadnych lekarstw bez
      konsultacji z lekarzem. Mimo wszystko.
      Pozdrawiam cieplutkosmile))
      • neti87 Re: Lactovaginal - mozna? 28.09.04, 14:52
        Co do Lactovaginalu to na pewno można.
        Natomiast o maści Clotrimazol jak i o globulkach o tej samej nazwie każdy
        wypowiada się inaczej. Dziewczyny, które w I trymestrze znalazły się w szpitalu
        (z rożnych przyczyn) twierdzą, że tam tylko globulki Clotrimazol im podawano (na
        grzybicę) i że żadnych przeciwwskazań nikt nie widział.
        Ja sama nie wiedzialam co zrobić i maść zastosowałam dopiero po skończeniu 13
        tc. Czasem ja stosuję, gdy wydaje mi się, że cos mnie piecze. Grzybicy (odpukać,
        puk, pku) jeszcze w ciąży nie miałam. Wiem za to, że bardzo dobrym środkiem
        (stosowanym w ciąży) jest Nystatyna - na receptę!!! Stosowałam ją na grzybicę
        przed ciążą i zawsze mi te leki pomagały.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka