Dodaj do ulubionych

Stres a bole brzuszka

31.03.16, 22:07
Jestem w 8 tc, pracuje, ostatnie dni w pracy byly bardzo ciezkie i jeszcze bardziej stresujace do takiego etapu ze trzeslam sie z nerwow. Od wczoraj czuje silniejsze, tak mi sie wydaje bole podbrzusza, moja gino mowi bez badania ze tak moze byc i jesc nospe a ja sie troche martwie, chcilam isc na L4 to mi gino powiedziala ze NFZ zle patrzy na dlugoterminowe zwolnienia i mi nie da. Ja jestem zalamana. Zawsze sie mowi ze stres w ciazy nie jest wskazany, lydzie maja rozne doswiadczenia, a ja mam sie czego bac? Czy mojemu dzudziusiowi moze taka sytuacja zagrozic?
Obserwuj wątek
    • go-jab Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 04:17
      Nie... Nie moze...
    • fly77 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 13:01
      Ja dwa lata temu miałam podobną sytuację. Mnie bolały plecy w części krzyżowej, tak jak na okres i drętwiała prawa noga. To było może w 7 tygodniu ciąży. W każdym razie zaraz na początku. Praca stresująca wówczas była dla mnie bardzo. Dodatkowo siedząca, co wzmagało bóle pleców. Wydawało mi się, że zaraz dostanę okres, co chwila biegałam do łazienki. Lekarka na NFZ powiedziała mi to samo co Tobie - o kontrolach. Wogle co ja wymyślam, bóle pleców na tym etapie ciąży, a praca taka lekka przecież. Wyszłam od niej z płaczem, ciśnienia do karty mi nie wpisała bo za wysokie. Poszłam prywatnie. Oczywiście zwolnienie bez problemu - czynność skurczowa macicy i leżeć. Jak będzie się nasilać to nospę brać. Na zwolnieniu byłam całą ciążę. Bóle pleców ustąpiły 2 tygodnie przed terminem. Z pracodawcą się dogadałam. Zależało mu żeby nie chodzić w kratkę, wziął osobę na zastepstwo. Wszystko bez złości. Za tydzień wracam do pracy.
      • fly77 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 13:06
        P.S. Nie wiem czy to zaszkodzi czy nie. Ja wolałam nie sprawdzać ....
        • poezja86 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 14:21
          Tak. Dokladnie, tez nie bede tego sprawdzac. Pierwsza ciaze mialam zagrozona o ta tez sie boje, na razie mowi mi moja gino ze wszystko jest ok. Ale sie oszczedzac. Praca w pracy a 2 zmiana w domu, czasami sie nie da, postanowilam pochodzic jeszcze tydzien i pojde na L4 w mojej firmie i tak mi nikt nie podziekuje. Dodalas mi otuchy, dziekuje i zdrowka zycze smile
          • lili.80 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 18:21
            Poezja wydaje mi sie, że stres nie powinien zaszkodzić. Ale jak masz możliwość to idz na l4. Tylko pamietaj o tym że kontrole z zus możesz mieć. Ja znam 3 przypadki takiej kontroli. Jedna nieprzyjemna bo laska zamiast w domu to na wakacje pojechala.
            • fly77 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 20:56
              Na rozwój maluszka raczej stres nie wpłynie, ale już na donoszenie ciąży...
            • poezja86 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 21:29
              Ja jestem mundurowa i mnie zus nie rozlicza wiec nie moga mnie nachodzic w domu taki plus wink nie chce sie jednak pchac na zwolnienoe tak od razu. A z 2 strony po co sie narazac
              • lili.80 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 23:29
                Najlepiej od razu iść na zwolnienie smile
                Fly byłaś kiedyś w ciaży?
                • fly77 Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 08:46
                  lili.80 napisała:
                  "Fly byłaś kiedyś w ciaży?"
                  Zanim zadasz głupie pytanie, przeczytaj całą dyskusję

"Najlepiej od razu iść na zwolnienie"
                  Oczywiście, że tak jeśli się źle czujemy.
                  • lili.80 Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 08:52
                    Fly skad taka agresja u Ciebie?
                    Chciałam zapytać czy nigdy Cię brzuch w ciaży nie bolał a jak bolał to czy leżałaś i nic nie robiłaś?
                    No ale tylko Twoje pytania sa madre a inni zadaja glupie to załuż sobie swoj wątek i rozmawiaj sama ze soba-wtedy bedziesz miała godnego rozmówce.

Jesli nie możemy pracować i źle sie czujemy to idzmy na zwolnienie, ale 90% ciężarnych jest na zwolnieniu a biega 8h po sklepach. No ale to kwestia sumienia każdej, nie wiem tylko czemu ja z moich podatków mam płacić za takie lenie i oszustki.
                    • fly77 Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 10:09
                      Sorry lili.80 napisałaś to pytanie (czy byłam w ciąży) w taki sposób, że odebrałam to jako atak z Twojej strony, tym bardziej, że wyżej pisałam o drugiej ciąży.

"Chciałam zapytać czy nigdy Cię brzuch w ciaży nie bolał a jak bolał to czy leżałaś i nic nie robiłaś? "
                      Właśnie w pierwszej ciąży nic mnie nie bolało, do tego stopnia, że z przeziębieniem chodziłam do pracy. W drugiej to było tak jak wyżej. I na prawdę leżałam i nic nie robiłam. Przerażały mnie te bóle pleców. Ledwo wychodziłam przed blok popilnować starszego dziecka. Na koniec ciąży praktycznie nie wychodziłam z domu. Miałam kod 2 na zwolnieniu.
                      "No ale to kwestia sumienia każdej, nie wiem tylko czemu ja z moich podatków mam płacić za takie lenie i oszustki"
                      Jeśli ktoś idzie na zwolnienie to wcześniej opłacał składki i ma do tego zwolnienia prawo. Ja jestem zdania, że w ciąży kobieta powinna pracować jeśli czuje się naprawdę dobrze. Jeśli cokolwiek jej dolega, jest przemęczona, zestresowana powinna iść na zwolnienie i na nic się nie oglądać.
                      Przepraszam jeśli Cię uraziłam lili.80.
                      • lili.80 Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 11:08
                        Fly tez uważam że dziecko jest ważniejsze od pracy, kariery i kasy. Ale uwierz mi, że na 10 ciężarnych jakie znam 8 jest na l4 od dnia testu bo po co maja pracować jak moga w tym czasie biegać na zakupy albo na urlopy jezdzić. Wkurza mnie takie wykorzystywanie.
    • lidek0 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 21:08
      Ciąży jak najbardziej tak, idź do innego lekarza, poproś o zwolnienie a tego poprosiłabym o odmowę wypisania zwolnienia na piśmie, na pewno szybko zmieniłby zdanie.
      • lili.80 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 21:18
        Wydaje mi sie że bez wskazań lekarskich lekarz miał prawo odmówić zwolnienia. Każdy może powiedzieć, że ma stresującą prace bo mu sie do pracy nie chce chodzić. Bóle brzucha skontroluj u innego gina.
        • fly77 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 21:51
          lili.80 napisała:
          "Wydaje mi sie że bez wskazań lekarskich lekarz miał prawo odmówić zwolnienia."
          Bóle podbrzusza + stres to nie wskazanie do l4? Lekarz zalecił nospę i do pracy? A nie lepiej na początek się położyć i odpocząć, a jak to nie pomoże to dopiero brać nospę?
        • lidek0 Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 12:49
          No tak, lepiej zwolnienia nie przepisywać a jak stres spowoduje utratę ciąży to lekarz powie: "Oj rzeczywiście zwolnienie było potrzebne, jaka szkoda, że tak się skończyło" Tak myśli tylko ktoś, kto nigdy nie był w ciąży.
          • lili.80 Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 13:01
            Lidek współczuje tylu poronien i rozumiem że w twoim przypadku czy kobiet majacych problemy z donoszeniem powinno sie od razu kierować na l4.
            Ale nie każda tak ma. I zwolnienie tylko dlatego że panienka sie nie wysypia bo ma na 8 do pracy to przegięcie.

Autorko postu, dawaj znać jak sytuacja u Ciebie smile
            • lidek0 Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 18:04
              A kto napisał, że się nie wysypia bo ma na 8 do pracy? Możesz zacytować? Ja w ostatniej ciąży w ogóle nie chodziłam na zwolnienia bo nie było ku temu powodu, a w ciąży bez obciążonego wywiadu jak są wskazania nie tylko można ale nawet trzeba, jeśli dla Ciebie stres i wywołane nim bóle to pikuś to pracuj do samego końca ale nie odmawiaj prawa innym do odpoczynku kiedy jest wskazany.
              • berber_rock Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 18:34
                a tego poprosiłabym o odmowę wypisania zwolnienia na piśmie, na pewno szybko zmieniłby zdanie.

- ale ona nie odmawia. Prawo do odpoczynku w wylarze 26 dni w roku ma kazdy pracownik zatrudniony na umowe o prace _ nawet nie musi w tym celu chodzic do lekarza, wystarczy ze uda sie do szefa smile Na jakim ty swiecie zyjesz lidek???
              • lili.80 Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 18:46
                Lidek ciaża to nie choroba słyszałaś o tym? Do odpoczynku jest urlop jak już berber napisał.
                I nie mówie o tym że autorka wątku nie chce wstawac tylko o tym ze sa takie sytuacje-czytaj ze zrozumieniem.
                Ale Ty już dałaś się poznać na różnych forach jako najmądrzejsza i nie zamierzam już wiecej z Tobą dyskutować.
                • lidek0 Re: Stres a bole brzuszka 03.04.16, 11:27
                  Skoro nie chcesz ze mną dyskutować to po co w ogóle do mnie piszesz? Ciąża to nie choroba o ile nic jej nie zagrażą. Twoim zdaniem stres ciąży nie zagrażą ?
      • berber_rock Re: Stres a bole brzuszka 02.04.16, 18:32
        a tego poprosiłabym o odmowę wypisania zwolnienia na piśmie, na pewno szybko zmieniłby zdanie.

_ nie sadze. W koncu lekarz nie jest zakladnikiem pacjenta i jesli to ogon ma merdac psem, to rzeczywiscie lepiej zeby pani lekarza zmienila. Nie stresujaca praca w zadnym przypadku nie jest wskazaniem do L4.
        • lidek0 Re: Stres a bole brzuszka 03.04.16, 11:28
          "Nie stresujaca praca w zadnym przypadku nie jest wskazaniem do L4. " tu chodzi o pracę stresującą smile
    • lidek0 Re: Stres a bole brzuszka 01.04.16, 21:09
      No i dla mnie bóle podbrzusza to powód do kontroli i usg.
    • ta_karola Re: Stres a bole brzuszka 08.04.16, 16:12
      O nie, na duży stres nie można sobie pozwolić podczas ciąży. Nie pocieszę Cię i może nie pisałabym tego,żeby nie martwić ale napiszę, żeby przestrzec- ja po takiej akcji w mojej pierwszej pracy będąc w ciąży, dostałam tego samego dnia krwawienia i poroniłam. Podczas następnej ciąży znalazłam lekarza, który był chętny do wystawienia zwolnienia, gdyż w tamtej pracy silne stresy były nieuniknione.
      Znajdź wyrozumiałego lekarza.
    • iziula1 Re: Stres a bole brzuszka 08.04.16, 18:02
      Silny i długotrwały stres nie jest wskazany dla nikogo. W ciąży mamy dodatkowe mechanizmy które nas zabezpieczają przed jego negatywnymi skutkami, dodatkowo zabezpieczając płód.
      Skoro potrzebujesz trochę oddechu weź kilka dni urlopu. Łykaj magnez, no-spe o ile lekarz ci ją przepisał.Pij mocne kakao, mozesz pić napary ziołowe uspakajające i naucz się oddzielać rzeczy ważne od tych mniej istotnych, to pomoże obniżyć poziom stresu.
    • rebis01 Re: Stres a bole brzuszka 09.05.16, 21:28
      Idź do lekarza prywatnie i weź L4. Te kilkadziesiąt złotych moim zdaniem jest warte wydania dla zdrowia twojego nienarodzonego jeszcze dziecka. A w temacie samych boli brzucha ja tez tak mam ze jak sie zestresuje czymś to bardzo mnie kłuje brzuch. Miałam taka sytuacje ostatnio jak sie pokłóciłam z moim facetem, w sumie to 3 dni ostro sie kłóciliśmy to tego 3 dnia mega sie wystraszyłam bo czułam skórcze jak na okres. Na drugi dzien pojechałam do lekarza, na szczęście wszystko było Ok, ale dostałam progesteron dopochwowo. Tak wiec stres w ciąży może byc szkodliwy dla delikatniejszych organizmów kobiet-a ja sie do takich zaliczam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka