Dodaj do ulubionych

małopłytkowość

08.04.16, 20:28
hej, czy któraś z Was spotkała się z małopłytkowością w ciąży??? W internecie mało na ten temat.
Obserwuj wątek
    • malaplytka Re: małopłytkowość 09.04.16, 11:39
      żadna z mam nie miała do czynienia w ciąży z prolemem małopłytkowości??
    • devilyn Re: małopłytkowość 09.04.16, 13:28
      ja miałam przy ciąży bliźniaczej małopłytkowość już byłam umówiona na toczenie ale wylądowałam z przedwczesnym porodem w klinice, podali sterydy na płuca i poziom płytek poszedł w górę (przed szpitalem miałam 75 tys)
    • betka1984 Re: małopłytkowość 11.04.16, 07:16
      Hej, ja miałam w obu ciazach. Spadaly mi całe ciąże, tuż przed 2 porodem miałam niecałe 90 tyś. Płytki sprawdzałam co 2 tygodnie i tyle. Lekarz powiedział, że przy takiej ilości jest jeszcze ok. A jak wyglądają Twoje wyniki?
    • ciri_77 Re: małopłytkowość 12.04.16, 13:47
      ja sie bujam, jestem pod opieka hematologa, obecnie 25 TC
    • malaplytka Re: małopłytkowość 26.04.16, 17:50
      moje wyniki wahaja sie od 35-55. Wczesniej nie chorowałam na małopłytkowość, w pierwszej ciąży tez nie miałam. Teraz jestem pod opieką hematologa. Nie biorę żadnych leków. Jaki to ma wpływ na poród?? pierwszą miałam cesarkę, czy teraz lekarze zdecydują sie na drugą???
      • tankky Re: małopłytkowość 23.09.16, 14:38
        Nie można podać ZZO.
    • erfo134 Re: małopłytkowość 14.10.16, 12:15
      Mi spadają z każdym wynikiem... Zaczyna mnie to martwić.
      • kropka_kom Re: małopłytkowość 19.10.16, 19:34
        Po pierwsze zrób badanie płytek na cytrynian bo może problem jest z odczynnikiem i płytki się zlepiają w maszynie. Rozmaz ręczny też by się przydał oraz badanie całego profilu krzepnięcia. jak byłam odwodniona to tez płytki wychodziły źle.
        • niu13 Re: małopłytkowość 21.10.16, 10:22
          Popieram w/wym. mnie też spadały cała ciążę aż doszły do 30 tys., panika się zrobiła, aż jakiś mądry internista wpadł na pomysł, żeby zrobić rozmaz ręczny. No i wyszło, że są posklejane, występują w skupiskach. Do dziś nie wiem, jaka była tego przyczyna.
          A na krzepliwość ma wskaźnik krzepnięcia, nie wyłącznie ilość płytek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka