Dodaj do ulubionych

Aleria a ciąża

26.09.04, 15:32
Witam,
Jestem tu od niedawna, wczesniej siedziałam na "zdrowie kobiety", ale podjeliśmy z meżem decyzje o "młodym", więc tematyka troszkę mi się zmienila...
Ale do czego zmierzam... Mianowicie jakiś miesiac temu przeszlam atak (pierwszy raz cos takiego mam w zyciu) alergi. Nie jest to niezyt nosa czy lzawienie oczu (o tym wiele watkow na tym forum znalazlam). Moja alergia zaczela sie od pokrzywki, wlacznie z puchnieciem twarzy i delikatnej skory w roznych czesciach ciala. Przez dwa tygodnie podawali mi hydrokortizon i phenazoline. Potem srodki doustne, ogolnodostepne. Jest duzo lepiej, ale od czasu do czasu wyskakuja piekace czerwone placki na skorze. Powoli odstawilam leki, wczoraj mialam incydent z papierosem i spuchly mi oczy. Poratowalam sie mascia ze swietlikiem (rewelacja) i dwioma Cet-alertekami. Dzis juz jest OK. Boje się, że takie reakcje moga sie powtarzac. Caly problem polega jednak na tym, ze nie wiem dokladnie na co jestem uczulona. Jestem przed testami (za poltora miesiaca - takie sa terminy w przychodni).
Jak w tej sytuacji jest z ciaza? Czy mozemy starac sie o dziecko pomoimo moich dolegliwosci? Czytalam w internecie, ze alergia w niczym ciazy nie przeszkadza. Jednak czy moje obawy nie sa uzasadnione? Przeciez jesli podczas testow alergicznych podadza mi cos, na co jestem bardzo uczulona, moge dostac wstrzasu i co wtedy z "mlodym"? Poza tym boje sie o kolejne ataki alergi, jesli bede musiala brac sterydy czy inne swinstwo? Moja alergia wydaje mi sie miec przyczyne w pokarmie, bo nie mam kataru czy kaszlu (to raczej reakcja na pylki).
Dodam, ze raczej nie wchodzi w gre obycie sie bez lekow w takich atakach - tzw. "przemeczenie sie", o czym wielkokrotnie czytalam na tym forum. Powieki mam wtedy tak spuchniete, ze nie moge otworzyc oczu. Podobnie jest z uszami - prawie nie slysze. Do tego dochodzi bol stawow. Kilka razy ladowalam w takim stanie na pogotowiu. Wygladalo to wtedy na alergie polekowa, bo jakies trzy tygodnie wczesniej bylam w szpitalu i dostawalam silne antybiotyki. Jedank pomimo brania hydrokortizony, ktory mial wyplukac alergen (i duzo innych rzeczy) z organizmu, alergia czasem wraca, tylko w postaci pojedynczych swedzacych czerwonych plackow na ciele. Oznacza to, ze chyba nie byla spowodowana lekarstwami, a ja nadal mam kontakt z alergenem. Po testach powinnam wiedziec wiecej.
Ale kolejna watpliwosc - czy ciaza nie jest w ogole przeciwskazaniem do przeprowadzenia testow alergicznych? Czyli jedno wyklucza drugie i na odwrot?
CZekam na odpowiedz, bo naprawde mam mala wiedze na temat alergi tego typu i ciazy.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • agga1976 Re: Aleria a ciąża 26.09.04, 16:01
      Witaj
      podobnie jak u Ciebie, moja alergia objawia sie pokrzywka, testy nie wykazaly
      niczego konkretnego, czekaja mnie wiec tzw. testy platkowe. Mialam sie na nie
      zdecydowac przed ciaza, ale szczesliwie nie zdazylam, bo malenstwo w koncu we
      mnie zamieszkalo wink tak wiec przelozylam je na "po ciazy".

> Jak w tej sytuacji jest z ciaza? Czy mozemy starac sie o dziecko pomoimo
      moich
      > dolegliwosci? Czytalam w internecie, ze alergia w niczym ciazy nie
      przeszkadza.
      > Jednak czy moje obawy nie sa uzasadnione? Przeciez jesli podczas testow
      alergi
      > cznych podadza mi cos, na co jestem bardzo uczulona, moge dostac wstrzasu i
      co
      > wtedy z "mlodym"?

mysle, ze w cyklu, kiedy bedziesz miala wykonywane testy powinnas zrezygnowac
      na wszelki wypadek ze staran o dziecko, podobnie zreszta, jesli okaze sie,ze
      juz jestes w ciazy

Poza tym boje sie o kolejne ataki alergi, jesli bede musiala
      > brac sterydy czy inne swinstwo? Moja alergia wydaje mi sie miec przyczyne w
      pok
      > armie, bo nie mam kataru czy kaszlu (to raczej reakcja na pylki).
      > Dodam, ze raczej nie wchodzi w gre obycie sie bez lekow w takich atakach -
      tzw.
      > "przemeczenie sie", o czym wielkokrotnie czytalam na tym forum. Powieki mam
      wt
      > edy tak spuchniete, ze nie moge otworzyc oczu. Podobnie jest z uszami -
      prawie
      > nie slysze. Do tego dochodzi bol stawow. Kilka razy ladowalam w takim stanie
      na
      > pogotowiu.

u mnie bylo podobnie, pokrzywka na twarzy, szczegolnie w okolicach oczu,
      spuchniete luki brwiowe, bole stawow, calosz zmian mimo leczenia ustepowala po
      ok. m-cu

jednak w ciazy taka sytuacja nie powtorzyla sie ani razu smile a tez sie balam,
      bo ok. 2 mcy przed zajsciem w ciaze mialam taki atak alergii
      na czas ciazy przeszlam na dermokosmetyki, nie probowalam zadnych nowych
      kremow, tylko sparwdzne kosmetyki, zeby zminimalizowac ryzyko alergii
      pod koniec ciazy pojawily sie klopoty z uszami, jak jak stwierdzil laryngolog,
      ma to zwiazek z alergia, ale obylo sie bez silnie dzialajacych lekow, tylko
      miejscowo dzialajace antybiotyki (krople do uszu)

> Ale kolejna watpliwosc - czy ciaza nie jest w ogole przeciwskazaniem do
      przepro
      > wadzenia testow alergicznych? Czyli jedno wyklucza drugie i na odwrot?

tak, jak napisalam wczesniej, lepiej bedac w ciazy nie poddawac sie testom, bo
      nie wiadomo jak abedzie reakacja org, ale oczywiscie i tak upewnij sie u lekarza

poza tym, nie zamartwiaj sie tym, jesli w ciazy atak alergii powtorzy sie, to
      na pewno sa jakies bezpieczne leki, porozmawiaj tez wczesniej na ten temat ze
      swoim ginekologimem i alergologiem, co powinnas zrobic w takiej naglej sytuacji

pozdrawiam
      Agga + 38tyg Malenstwo smile
    • joisana Re: Aleria a ciąża 26.09.04, 16:31
      Witam, po pierwsze czekaj z ciążą do wyjaśnienia co to jest, a wcale nie musi
      to być alergia.Podane przez Ciebie objawy pasują też do innych chorób m.in. z
      autoagresji.
      Po drugie, jeśli to rzeczywiście alergia, sama jestem alergikiem pokarmowym i
      lekowym, to testy które masz mieć też niekoniecznie wyjaśnią sprawę.W moim
      przypadku nic nie dały, a następnym sposobem wykrywania alergenów są testy
      pokarmowe:Ja np. przez rok jadłam wyłącznie ryż i co jakiś czas miałam podawane
      małe dawki różnych pokarmów-surowe białko, żółtko,mąka itd.
      Istnieje też coś takiego jak reakcje krzyżowe tzn.nie mając dotąd objawów
      alergii dostarczasz organizmowi jakiejś konkretnej kombinacji allergenów(2 lub
      więcej)i ujawnia się reakcja alergiczna, do której nigdy by nie doszło gdyby
      kontakt z alergenami nie był równoczesny.U Ciebie to mogły być wspomniane
      antybiotyki+ cokolwiek.
      Jeśli chodzi o ciążę to ja na jej czas alergikiem być przestałam i gdyby nie
      inne problemy, wspominałabym ten okres z sentymentem. Ale równie dobrze objawy
      mogły ulec nasileniu.A leki, które w razie ataku mogą uratować życie są często
      teratogenne.
      Moja rada: znajdż dobrego lekarza, a kiedy ten ustali przyczynę - dobierze Ci
      dozwolone w ciąży leki.Będziesz wtedy spokojna, że nie zaszkodzisz dziecku.
      • adanik Re: Aleria a ciąża 26.09.04, 17:00
        Dzieki dziwczyny.
        Widze ze ta alergia to wcale nie taka prosta sprawa uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka