Dodaj do ulubionych

test pappa ..mama 39 lat

23.08.16, 20:20
Mam pytanie czy będąc na moim miejscu czyli lat 39 ciąża nr. 4 wynik usg super i wogóle zrobiły byście dalszą diagnostykę jeśli wynik testu pappa w 13 i 4 tyg wynosi 1 :621 dla trisomi 21 .

Wiem że sam mój wiek psuje wyniki dość drastycznie.

Beta 39,1 UI|1 co odp. 1,314 Mom
pappa 3,500 UI|I co odp 0,810 MoM
Obserwuj wątek
    • mamapierwszaka3 Re: test pappa ..mama 39 lat 23.08.16, 21:10
      Hej. Mam 38 lat, no 37 - jeszcze przez 3 miesiące smile
      Ciąża 4 (ale jedno poronienie) .
      Aktualnie 10 tc. Na pappa jestem umówiona za 2 tygodnie. Póki co jestem przekonana, że zrobię amniopunkcję nawet jak usg genetyczne i pappa wyjdą dobrze.
    • iziula1 Re: test pappa ..mama 39 lat 23.08.16, 21:16
      Decyzja należy do Ciebie.
      Test Pappa jest badaniem przesiewowym , ma wskazać pacjentki z podwyższonym ryzykiem wystąpienia wady genetycznej w celu dalszej inwazyjnej diagnostyki.
      Twoje wyniki, które tu zamieściłaś wydają się dobre. Wykluczają Cię z grupy podwyższonego ryzyka, pomimo wieku wink
      Co na to lekarz prowadzący? Czy konsultowaliście wynik z genetykiem?
      • majuszka.77 Re: test pappa ..mama 39 lat 23.08.16, 21:44
        Wyniki przyszły dziś ...generalnie po nich ryzyko sie zmiejszyło . Wizyte u mojej gin mam w piatek dam znac co dalej .
        • iziula1 Re: test pappa ..mama 39 lat 23.08.16, 21:50
          Kiedyś byłam na Twoim miejscu ale z dużo ! gorszymi wynikami. I o ile przed ciążą byłam na 100% pewna,że amniopunkcję wykonam i w przypadku złych wyników skorzystam z prawa wyboru to pod wpływem hormonów ciążowych te 100% nagle znika wink i w tym m iejscu pojawia się miłość.
          Życze Ci jak najlepiej, obyś nie musiała podejmowac trudnych decyzji. Test pappa daje wam dużo spokoju i pewności że dziecko jest zdrowe. Powodzenia.
    • kropka_kom Re: test pappa ..mama 39 lat 23.08.16, 22:58
      Ja mam 42 i poza usg nic nie robię. Wynik wyszedl ok a na amnio sie nie zdecyduje tak czy inaczej.
    • bejbi83 Re: test pappa ..mama 39 lat 24.08.16, 10:31
      Pappa to tylko statystyka,jesli juz chcesz byc pewna to test nifti lub amniopunkcja.zadaj sobie pytanie co zrobisz z tym wynikiem?usuniesz jesli bedzie chore?ja osobiscie na to bym sie nie zdecydowala i wole nie wiedziec przed porodem
    • mamitymi Re: test pappa ..mama 39 lat 25.08.16, 10:13
      Ja jestem po 40 i - niestety dla mnie- zrobiłam Pappa. Mimo że USG wyszło wzorowo Papa dał prawdopodobieństwo zd 1:6. Oczywiście szybka amnio i 4,5 tyg oczekiwania w napięciu. Nie zrobiłabym Pappa gdybym miała tą wiedzę co mam dziś. Po 40 rz zwiększa się procent fałszywie dodatnich wyników Pappa (do 50%!) co wprowadza więcej stresu i ryzyka przy ciąży zagrozonej. Leżę od 3 mies. A czeka mnie leżenie do końca- oby dotrzymać do terminu porodu!
      • iziula1 Re: test pappa ..mama 39 lat 25.08.16, 12:42
        Zalecałabym dużą ostrożność w negatywnej ocenie testów Pappa.
        Owszem,też miałam złe wyniki ryzyko ZD 1:8, mnóstwo stresu i łez, ale....
        No właśnie, test prawdopodobnie wyłapał pewną nierpawidłowość. Córka urodziła się zdrowa, bo nie ma ZD ani ZE ani innych wad chromosomalnych. Z tym,że córka ma stwierdzoną po ponad 2 latach diagnozowania mutacje genetyczną. Nie jest "grożna" dla zdrowia, jej skóra nie produkuję pewnego składnika. Wymaga intensywnej i rygorytycznie przestrzeganej pielęgnacji i leczenia. Choroba jest nieuleczalna ale można z nią żyć w miarę normalnie, z pewnymi ograniczeniami.
        Teraz myślę,że biochemia która wyszła nam w teście Pappa mogła właśnie sugerować pewne problemy ( mieliśmy podwyższoną Bete ). Nie jestem fachowcem, nie jestem genetykiem. Mogę się owszem mylić.
        Dlatego zawsze każdemu zalecam stosowanie testu Pappa, jako testu przesiewowego, nie ostatecznego ale jednego z wielu oferowanych badań.
        • majuszka.77 Re: test pappa ..mama 39 lat 27.08.16, 18:21
          Byłam wczoraj na wizycie pani doktor stwierdziła ze wyniki sa dobre ......mòwiła ze jak chce to moge zrobic nifty dla własnego spokoju okazoło sie ze moj maluch ma pępowine dwunaczyniowa i bedzie troche stresu na chwilę obecna nie ma stwierdzonych innych nieprawidłowosci przeplywy w serduchu sa bardzo dobre . Za miesiąc mam zrobic usg z echem serca bo przy tym bywa ze maluch ma cos z sercem czasem z układem moczowym . Troche sie boje ale daleka jestem od paniki . Maluch jest dobrze rozwiniety od wczoraj czuje ruchy ,jest nawet trosze wiekszy niz wynika z wieku ciążowego . Trzymajcie za nas kciuki .
          • moniany77 Re: test pappa ..mama 39 lat 29.08.16, 15:58
            Moja córka miała pępowinę dwunaczyniową. Urodziła się zdrowa, częściej miałam wykonywane USG z powodu ewentualnych wad serca/nerek. Zdrowia i spokojnej ciąży!!!
            • majuszka.77 Re: test pappa ..mama 39 lat 28.09.16, 17:05
              Dotarliśmy do 20 tyg. W poniedziałek miałam usg z echem serca i okazało się że z maluchem jest wszystko ok ....ma małe zwapnienie w lewej komorze ale profesor który nas badał kazał sie tym nie martwić. Młode ma zbadane i pomierzone wszystko co dało sie pomierzyc i pooglądac i nie stwierdzono nic niepokojącegosmile Na razie jestem uspokojona wygląda na ze ta pępowina nie ma wpływu na rozwój maluchasmile Na moje pytania co do ewentualnych wad genetycznych lekarz tylko kiwał przecząco głową ...nie znalazł nic co mogło by swiadczyć o wadach genetycznych .....uffff
    • hermenegilda_zenia Re: test pappa ..mama 39 lat 03.09.16, 23:01
      Rodziłam w wieku 40 lat, na okoliczność genetycznych założyłam, że jeżeli w teście Pappa ryzyko trisomii dla ZD wyjdzie lepiej niż 1:300, i pozostałe będę ok to nie będę robić dalszej diagnostyki. Gdyby wyszło większe nie robiłabym amniopunkcji, bo znam osobę, która po amnio poroniła, ale na pewno któryś z testów nieinwazyjnych czyli Nifty albo Harmony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka