Dodaj do ulubionych

cesarka a wada wzroku??

01.10.04, 08:55
Czy któraś z was jest też w takiej sytuacji, że ma dużą wadę wzroku i z tego
powodu ma może mieć cesarkę??? mam -5 i jeszcze nie byłam u okulisty, ciekawa
jestem czy zaleci cesarkę, piszcie jeśli też macie taki problem!
Obserwuj wątek
    • mama_wojtusia2 Re: cesarka a wada wzroku?? 01.10.04, 09:07
      Ja mam - 5,5 i rodziłam normalnie. Okulista zbadał mi tylko
      dokładnie oko i wszystko było ok. teraz rodzę w marcu i mam nadzieję,
      że też będzę mogła naturalnie, bo baaaaardzo boję się cesarki sad

Pozdrawiam
    • aska34 Re: cesarka a wada wzroku?? 01.10.04, 09:11
      joanno to znowu ja, po raz kolejny mamy coś wspólnego tez mam wade wzroku i
      tez -5 i -4,5, wkrótce bede miala badanie przez lekarza okuliste. Musi to byc
      podobno lekarz, który zna sie na rzeczy i jest kompetenty. Moja ginekolog ma
      mnie skierowac do takiego własnie. Ale tak duza wada nie swiadczy o tym ze
      zaraz musimy miec CC, ale nalezy ocenic stan dna oka a szczególnie siatkówki
      (jesli sie odkleja to wskazane jest CC)
      tak wiec nie sadze aby wszystko było juz przesądzone...
      buziaczki
      joanna
      • joasia20 Re: cesarka a wada wzroku?? 01.10.04, 09:46
        hej,
        to no właśnie to samo mówił mój ginekolog, dodał jeszcze, że jeśli okulista nie
        będzie miał zastrzeżeń do porodu naturalnego to tylko w przypadku gdyby poród
        zanosił się na bardzotrudny gdyby były problemy to wtedy zrobią cesarkę i nie
        będą na siłę kazać mi rodzić naturalnie jednak mam nadzieję że się bez tego
        obejdzie, bo też się bardzo boję cesarki!
    • horneta Re: cesarka a wada wzroku?? 01.10.04, 09:26
      Ja mam -7,5 i miałam głęboka nadzieje, że jest to bezwzględne wskazanie do CC.
      Jednak okazało sie, ze NIE. Niestety nie liczą sie same dioptrie tylko stan
      rogówki lub siatkówki.
      Oczywiście pani okulista na moje dociekliwe pytania czy aby na pewno poród
      naturalny i związany z tym wysiłek nie jest zagrożeniem przy takiej wadzie
      odpowiedziała, że owszem jest, ale "życie tez niesie za soba róznego rodzaju
      ryzyka" i poanuje pogląd, że sama duża wada nie jest wskazaniem.

pozdrawiam'Horneta
    • smallwitch Re: cesarka a wada wzroku?? 01.10.04, 09:43
      Joasiu
      ja mam wadę minus 8,5 sad i z tego powodu wsakazań do cesarki nie było.
      Faktycznie najważniejszy jest stan siatkówki - ten miałam sprawdzony w ósmym
      miesiącu i okazało się, że wszystko jest w porządku - nie było wskazań do CC, a
      to że mój poród i tak zakończył się cesarką to już zupełnie inna historia sad
      smallwitch z Tomeczkiem (24.04.04)
      • qcharzowa do smallwitch 01.10.04, 10:28
        Hej, Smallwitch, powiedz mi, proszę, czy cesarka jest jakaś okropna?
        Prawdopodobnie będę musiała ją mieć i szczerze powiedziawszy, ta wiadomość mnie
        cieszy - bo chyba bardziej bałabym się porodu naturalnego - więcej w nim
        niewiadomych. Napisz słówko.
      • agnieszkamr Re: cesarka a wada wzroku?? 01.10.04, 14:19
        Dziewczyny, uważajcie na opinie od okulistów. Ze mną było tak: mam wadę -8, -
        6,5 i zawsze sądziłam, że jest to wskazanie do cc. Poszłam do swojej okulistki,
        która stwierdziła, że nie jest tak źle (siatkówka w porządku), i że ona by
        zalecała poród siłami natury. Wystawiła zaświadczenie, na którym napisała: brak
        przeciwskazań do psn, pod warunkiem ograniczenia wysiłku w II okresie porodu.
        Prowadząca mnie doktor ginekolog spojrzała na zaświadczenie i stwierdział: OK,
        tylko może niech pani się zdecyduje od razu: kleszcze czy próżnociąg? W
        konsekwencji poszłam do innego okulisty, który wydał zaświadczenie o wskazaniu
        do cc. Moim zdaniem wyboru między próżnociągiem, kleszczami a cc nie ma. Nie
        zdecydowałabym się na takie ryzyko. A zatem uważajcie, bo jeśli okulista
        napisze o ograniczeniu wysiłku w II okresie, to oznaczać to będzie poród
        wspomagany narzędziowo, co serdecznie wszystkim odradzam ze względu na możliwe
        powikłania dla dziecka, ryzyko upośledzenia itp.
        Ja rodziłam przez CC, które zniosłam średnio, pierwsze dni po operacji były
        fatalne, drugie dziecko będę jednak także rodzić przez CC, w końcu zdrowie
        dziecka jest najważniejsze, a przy okazji wolałabym uniknąć utraty mojego i tak
        słabego już wzroku.

Pozdrawiam
        Agnieszka, mama Marianny (4,5) i ??? (13 tc)
    • alcantra nie powinno być problemu 01.10.04, 09:52
      Mam wadę -4,5 i -5 i nie mam od okulisty przeciwwskazań do porodu naturalnego.
      Sama krótkowzroczność (w moim przypadku) nie ma większego znaczenia. Istotny
      jest stan siatkówki - czy nie ma zagrożenia odklejenia się. Mnie okulistka
      zbadała siatkówkę i dno oka i nie stwierdziła nic niepokojącego. Co więcej,
      powiedziała mi, że mogę rodzić w soczewkach. Doradziła jednodniowe na wypadek
      zgubienia. Wcześniej byłam u innej okulistki, starszej daty, która na pytanie o
      poród w soczewkach zrobiła wielkie oczy i z wyrazem najwyższego zdumienia, że
      mogę w ogóle zadawać takie pytania wyraziła pełną dezaprobatę. wink
    • roksana78 Re: cesarka a wada wzroku?? 01.10.04, 17:38
      witam
      ja dziś właśnie byłam u okulisty, jestem w 23tc i sporą wadę -5 i -4,25
      po zbadaniu siatkówki okulistka stwierdziła, że napisze mi w karcie ciązy
      względne wskazanie do cc, bo gdyby poród naturalny się wydłuzał i miałabym
      przez to mieć w przyszłości problemy z oczami, to lepsza będzie dla mnie cc.

p.s strasznie boję się kilku pierwszych dni po cc, ale skoro ma to pomóc dzidzi
      i mi, to niech będzie cc smile
    • roxi_hart Re: cesarka a wada wzroku?? 01.10.04, 17:52
      Ja mam -7,5 na kazde oko. Bylam u okulisty juz w 15 tc. Pani zbadala mi dno oka dokładnie i napisala ze siatkowka jest bardzo rozrzedzona (jak to przy duzej krotkowzrocznosci bywa) i napisala: wskazanie skrocenia II fazy porodu lub cesarskie ciecie.
      Moj lekarz prowadzacy oswiadczyl ze w zadnym wypadku nie uzyje kleszczy jesli ma do wyboru cc i ze napaewno bede miala cesarke i takie skierowanie mi wypisze. Do terminu ciecia 2 m-ce.
      tak wiec nie sam okulista jest władny , duzo zalezy od prowadzacego ciaze.
      Pozdrawiam
      • thiessa Re: cesarka a wada wzroku?? 01.10.04, 19:53
        Mialam -7,5D. Potem byla korekta laserowa w klinice okulistycznej w Katowich.
        Pani pielegniarka powiedziala, ze to ze wada zostala zlikwidowana to tylko
        zabieg kosmetyczny, dno oka pozostaje jednak bez zmian. Bylam przekonana, ze
        bede mogla urodzic tylko i wylacznie przez cc. O swoich obawach opowiedzialam
        mojej pani ginekolog. Odpowiedziala, ze jesli okaze sie, ze faktycznie nie moge
        rodzic normalnie to zebym nie zgadzala sie w zadnym wypadku na zaswiadczenie ze
        skroceniem 2 fazy porodu. W takim wypadku od razu prosic o cesarke. Po wizycie
        u okulisty okazalo sie, ze z dnem oka wszystko w porzadku i z cisnieniem galki
        ocznej tez. Pani okulstka wytlumaczyla mi,ze wszystko zalezy od dna oka. Moze
        sie zdarzyc, ze ktos ma -2D i ma nieprawidlowe dno oka, a ktos inny z wada -8D
        moze miec zdrowe i wtedy nie ma przeciwskazan do naturalnego porodu. Bardzo sie
        ciesze, ze nie bede miala planowej cesarki i mam nadzieje, ze nic sie nie
        wydarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka