Dodaj do ulubionych

SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

07.10.04, 08:20
Ostanio gdzies przeczytalam ze sen na plecach jest niebezpieczny ze dzidzia
moze sie owinac pempowina i takie podobne.Ja czesto budze sie w nocy i pomimo
ze wieczorem polozylam sie na boku budze na plecach.Czy to naprawde takie
niebezpieczne bo bardzo sie denerwuje i boje sie w nocy zasnac zeby
przypadkeim sie nieobrudzic podaczas snu na plecy.Pomozcie bo sie martwie
Obserwuj wątek
    • x109887 Re: SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 08:23
      Nie Ty jedna masz ten problem. Najlepsza jest pozycja na lewym boku. Ale nie
      jesteśmy w stanie w nocy kontrolować w jakiej pozycji śpimy, to normalne i
      myslę ,że dotyczy wszystkich mamsmile
      Iza i maluszek 29 tydz.
    • verla Re: SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 09:33
      kazda z nas spi pewnie czesc nocy na plecach. nie ma to zadnego zwiazku z
      pepowina itd ale z uciskiem na Twoje zylki. Nie jest to niebezpieczne ani dla
      Ciebie ani dla dziecka , tylko ogolnie niewskazane. Zreszta na poczatku ciazy
      mozna tak spac a potem organizm sam to kontroluje bo ja dopiero w 30 tygodniu
      okolo budzilam sie w nocy bo mnie placy bolaly ( na ktorych spalam). Spac moze
      na ktorym chcesz boku, wcale nie musi byc to lewy bok. Tak sie przyjelo bo
      dziecko najczesciej ma kregoslup po lewej stronie Twojego brzucha ( polozenie
      1 ) a ja ialam akurat polozenie 2 czyli kregoslup dziecka po prawej stronie i
      caly czas spie na prawym boku ( tzn. o tyle o ile bo nie przesypiam calej nocy
      w jednej pozycji. )

pozdrawiam

verla ( 35 tc/36 tc )
      • bezstress Re: SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 10:18
        Dziewczyny zastanówcie się zanim odpisujecie.
        Uspokajacie dziewczynę tymczasem taka pozycja może być bardzo niebezpieczna.
        Jestem w siódmym miesiącu i mnie też zdarzało się leżeć na plecach. Raz
        przysnęłam tak przed telewizorem i było mi całkiem dobrze, w pewnym momencie
        chciałam się obrócić i na chwilę straciłam przytomność, na szczęście był przy
        mnie mąż. Lekarz wytłumaczył mi ,ze została zablokowana żyła prowadząca krew do
        mózgu ,od tej pory w nocy się pilnuję ,żeby taka sytuacja się nie powtórzyła.
        W nocy co parę minut przekładam się z boku na bok , bo ni lubię tej pozycji,
        czasem kiedy zdarzy mi się leżeć na plecach mąż pilnuje bym się przewróciła na
        bok. Nie chcę nikogo straszyć, poprostu mówienie ,że leżenie na plecach jest
        nieszkodliwe to nieprawda.
    • verla Re: SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 10:49
      ja po prostu podaje to co mi powiedzial lekarz. jestem w 9 miesiacu i bardzo
      czesto budze sie w nocy spiac na plecach. zreszta co poradzic ? przywiazac sie
      pasami do lozka ?

verla
      • bezstress Re: SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 11:54
        Rozmawiałam na ten temat z jedną położną, która twierdzi ,ze nie u każdej
        kobiety musi być zagrożenie ucisku na żyłę, wiele też zależy od ułożenia
        dziecka- czasem wręcz przy leżeniu na boku może ono ułożeniem uciskać dopływ
        krwi. Dlatego jeżeli faktycznie jest wygodniej na plecach i nie ma takich
        sytuacji jaka mi się przydażyła to chyba faktycznie nie warto się stresować.
        Aczkolwiek leżenie na lewym boku jest najbardziej wskazane.Pozdrawiam
        • swkrzemien Re: SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 12:21
          Pozdrawiam.Szczególnie w III trymestrze ciąży powiększająca się macica w
          ulożeniu na wznak( na plecach) uciska u KAZDEJ kobiety duże naczynia - w tym
          żyłę główną dolną.Manifestuje się to złym samopoczuciem w czasie leżenia na
          wznak,spadkami ciśnienia tętniczego krwi, omdleniami, utratami
          przytomności.Niestety równiez odbija się to na stanie dziecka- kwasicy i
          niekiedy nedotlenieniu .U każdej kobiert już od 12 tygodnia ciąży jest
          wytwarzane krążenie oboczne, które łagodzi skutki kliniczne tego ucisku. U
          niektórych kobiet jednak jest ono niewystarczające i bardzo dobrze większość
          pacjentek relacjonuje, że nie może leżeć na plecach, bo się źle czują. Nie ma
          to nc wspólnego z ułożeniem dziecka tylko z wielkością macicy.Dlatego układanie
          się na lewym boku jest wskazane szczególnie w końcowych okresach
          ciąży.Powodzenia.
    • magdek2 Re: SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 14:33
      U mnie to dopiero początek, ale poniewaz czytałam o tym że nalezy potem spać na
      lewym boku to staram sie przyzwyczajać i układam za plecami duża poduszkę tak
      żeby się o nią opierać w czasie snu. Mnie to pomaga, chociaż zawsze spałam na
      brzuchu lub plecach.
    • lidka_edziecko Re: SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 15:55
      Parę dni temu miałąm ktg i leżałam na plecach, niestety nie za długo bo
      zrobiłąm się blada jak ściana, pot leciał ze mnie strumieniami i prawie bym
      zemdlała gdyby nie przewrót na bok. Także myślę, że to leżenie nie jest
      wskazane, chyba, że jak ktoś tu pisał nie każdemu uciska na żyły.
    • ania77 Re: SEN NA PLECACH POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 16:42
      Ja jestem w 25 t.c.Też słyszałam o tym,że nalezy unikać spania na wznak a
      wskazane jest leżenie na lewym boku.Tymczasem, nie wiem dlaczego o wiele
      bardziej komfortowo czuje się śpiąc na prawym.Na lewym boku dostaję jakiegoś
      niemiarowego bicia serca.Nie wiem dlaczego.W nocy zmieniam więc pozycję z
      lewego boku na prawy i odwrotnie.Czasem nieświadomie położe się na wznak.Nie
      jestem w stanie tego kontrolować.Nie wyobrażam sobie przespania całej nocy na
      lewym boku, chyba zdrętwiałabym dokumentnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka