Dodaj do ulubionych

Test Panorama

07.11.17, 14:55
Hey czy któraś z Was wykonywała to badanie? My właśnie odebraliśmy wyniki i wszystko ok, ale słyszałam, że testy tego typu nie dają 100 % gwarancji.
Obserwuj wątek
    • kroketina Re: Test Panorama 23.11.17, 12:45
      Ja robiłam test Panorama, chociaż nie wiem czy tej samej firmy, mój jest firmy Natera, próbki wysyłano de USA.
      To nie są testy diagnostyczne i nie dają 100% gwarancji, jest to wyjaśnione w kontrakcie (przynajmniej w moim), są to testy typu "screening", czyli obliczają prawdopodobieństwo anomalii. To samo jest napisane na raporcie z badań.
      Moje wyniki też wyszły w porządku, ale przedstawione są w formie: "prawdopodobieństwo Zespołu Downa jest mniejsze niż 1/10000", i nie w formie: "płód nie ma trisomii 21".
      Czyli jak najbardziej może się okazać że dziecko jednak jest chore.
      Precyzja tych testów to jednak 99.99% w przypadku trisomi, więc jest wysoka.
      Przed ich zrobieniem skonsultowaliśmy się z genetykiem i jasno nam powiedział że to nie jest diagnostyka, i że jeśli test PAPPA (triple screening) wykazuje wysokie ryzyko trisomi, ma większy sens zrobienie testu inwazyjnego (amniopunkcja), gdyż tylko testy inwazyjne dają diagnozę. Decyzję o usunięciu ciąży podejmuje się najczęściej na podstawie testu inwazyjnego, czyli jeśli test nie inwazyjny wykazuje trisomię, najczęściej sugerują i tak wykonanie inwazyjnego, żeby to potwierdzić, bo te nie inwazyjne mogą się pomylić (rzadko, ale się zdarza).
      • emoenika Re: Test Panorama 27.11.17, 19:00
        Jaki był czas oczekiwania na wynik? U mnie jutro miną 2 tygodnie od pobrania krwi i nic...
        • stolikowa Re: Test Panorama 27.11.17, 23:43
          U mnie dokładnie 14 dni. Btw u nas zarówno test PAPPA jak i Panorama wyszły super. USG też - nievma się do czegobprdyczepić. Jestem jednak po mega traumie...w zeszłym roku terminowaliśmy ciążę. Test PAPPa wyszedł super dopiero na usg w 22 tyg. wyszły wady...i teraz cały czas patrząc przez pryzmat tego co nas sporkało, myślę o amnio. Mój lekarz, bardzo znany prof. odradza...bo niby jest ok, ale ja się mega boję
          • emoenika Re: Test Panorama 28.11.17, 08:46
            14 dni kalendarzowych tak? U mnie wlasnie dzis wychodzi ten 14 dzien, z tym ze krew byla pobrana wieczorem i jeszcze kurier był wzywany. U mnie Pappa tez wyszla ok, usg genetyczne także. Czekam na ten wynik z niecierplieoscia i w wielkim strachu, w poprzedniej ciazy robilismy Nifty, wyszlo zle, potem amnio i T. 😓
            • stolikowa Re: Test Panorama 28.11.17, 09:30
              Nie, to były dni robocze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka