Dodaj do ulubionych

USG do 10 tyg. i Macmiror Complex

26.02.19, 12:21
Witajcie,
Chciałam Was przestrzec przed zbyt częstym USG do 10 tyg.Nie mialam świadomości, że może być groźne, bo przeszłam 3 ciąże i urodziłam 3 zdrowych dzieci, a 4 ciążę straciliśmy tuż po 3 badaniu USG 8/9 tyg.Robiono je często, bo był krwiak i chciano sprawdzić czy się wchłania, on się prawie wchłonął, a następnego dnia po USG (gdzie wszystko wyglądało ok), serduszko przestało bicsad Potem dowiedziałam sie, że nie zaleca.sie USG przed 10 tyg (chyba że są silne przesłanki) a juz na pewno bez Dopplera, który wykazuje rytm bicia serduszka , a to nam zrobionosad
Jednocześnie na tamtej wizycie dr przepisała.mi Macmiror Complex, gdzie składnik nifuratel jest niewskazany w ciąży, a już na pewno w 1 trymestrze (literatura anglojęzyczna to potwierdza). W poprzednich ciążach zakażenia leczyłam innymi globulkami. Szkoda, że wtedy o tym nie pomyślałam...
Teraz jesteśmy znów w ciąży i poczułam, że może komuś przydadza się te informacjs.
Pozdrawiam,
Klara

Obserwuj wątek
    • brenya78 Re: USG do 10 tyg. i Macmiror Complex 26.02.19, 17:52
      Mnie tez zrobiono dopplera w 6 tygodniu i tez ciaza sie nie utrzymala. Przekopalam caly internet, publikacje i wytyczne roznych miedzynarodowych cial do spraw usg i generalny konsensus byl taki, ze doplera w 1 trymestrze uzywac sie nie powinno ze wzgledu na niepoznane skutki. Wiazka promieniowania jest silniejsza niz w zwyklym usg, silniej podgrzewa tkanki, na tym etapie moze byc zabojcza. Wiadomo, nikt tego nie wie na pewno, ale zalecenie jest aby dopplera nie uzywac.
      Ciesze sie, ze ktos jeszcze zwrocil na to uwage. Zwykle usg raczej nie szkodzi.

Natomiast, dla spokoju Twojego ducha, radzilabym nie wmawiac sobie, ze to od usg stracilas ciaze. Statystycznie, prawdopodnie, przyczyna byla wada genetyczna, a nie ten nieszczesny doppler. U mnie taka wlasnie byla przyczyna w drugiej straconej ciazy i to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna u Ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka