Dodaj do ulubionych

pytanie o KTG

25.10.04, 23:36
Nie bardzo sie orientuje dlatego pytam. Mam zakazenie E. Coli, ktorego nie moga wyleczyc antybiotykiem (teraz mam przepsiany czwarty z kolei). Boli mnie podbrzusze, czasem ciagnie, czasem kluje, czasem rwie....Dzisiaj lekarz stwierdzil, ze zrobimy KTG zeby sprawdzic czy nie sa to skurcze (pytal mnie czy to skurcze porodowe.Skad mam do licha wiedziec jakie to sa skurcze porodowe jak to moja pierwsza ciaza???)Jak sie okaze ze mam te skurcze (porodowe? jakies inne?) to polozy mnie do szpitala, gdzie podadza mi zastrzyki dozylne na te Coli. Jak nie bedzie skurczow, to prawdopodobnie to sa po prostu wiazadla (szyjka, lozysko, dzidzia itd ok) i dalej bedziemy sie leczyc antybiotykami.
Moje pytanie: czy to KTG wykaze skurcze (jezeli ten bol to skurcze)tylko jak beda w chwili badania? Jak dlugo trawa takie badanie?Chodzi mi o to, czy jak np o godz 10-tej boli mnie ten brzuch, a o 12 tej bede miala KTG i nie bedzie mnie tak bolal, to czy to badanie cos wykaze??Czy mam siedziec i czekac na te skurcze-nieskurcze i wtedy od razu robic KTG? Nie bardzo to kapuje.Bede wdzieczna za odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • aska34 Re: pytanie o KTG 26.10.04, 08:07
      KTG rejestruje prace serca dziecka (tętno) oraz skurcze macicy. Nie napisalas w
      ktorym jestes miesiacu/tygodniu ciązy. Pod koniec ciązy kobiety maja tak zwane
      skurcze przepowiadające, ktore sa nieregularne i przygotowuja macice do porodu.
      Skurcze te sa fizjologiczne.
      Badanie KTG trwa ok pol godziny w ty czasie lezysz na boku, twoj brzuch jest
      opasany cos podobnie jak przy mierzeniu cisnienia na rece. Detektor rejestruje
      prace serca dziecka i skurcze macicy. Aparat drukuje to wszystko w postaci
      zapisu na papierze... cos podobnie jak zapis ekg.
      A tak dla "pocieszenia" tez mam od 3 miesiecy e. coli w moczu tez mialam juz 3
      antybiotyki, teraz czekam na wyniki posiewu kontrolnego. Mam nadzieje, ze
      wszystko juz bedzie ok
      pozdrawiam
      joann 33tc
      • mmala6 Re: pytanie o KTG 26.10.04, 09:27
        Dziekuje za odpowiedzsmile zapomnialam faktycznie napisac..jestem w 26tc. Na skurcze przepowiadajace to zdecydowanie za wczesnie. Lekarzowi pewnie chodzi o skurcze macicy, ktore moga byc wywolane ta bakteria. Zdarza sie sie tak, ze dochodzi do zakazenia jaja plodowego, sa skurcze i dzidzia sie rodzi wczesniej (albo umiera jak jest malutka). Ja nie wiem czy mam e.coli w moczu, pewnie tak, skoro jest w szyjce macicy....
    • mania81 Re: pytanie o KTG 26.10.04, 12:33
      Cześć!!
      Pozwólcie że się dopiszę i pociągnę ten wątek. Jestem w 37 t.c tydzień temu
      zgłosiłam się do szpitala na ktg bo poczułam delikatne skurcze po wewnętrznej
      stronie ud. Wiedziałam że to badanie jest płatne więc dla własnego spokoju i
      bezpieczeństwa dzidzi chciałam wykonać to badanie. Po ok 20 minutach do sali
      gdzie miałam ktg wszedł lekarz zapytał po co przyszłam zbadał mnie wpychając mi
      palce że aż zawyłam z bólu i powiedział że nic sie nie dzieje żadnych skurczy
      nie ma wszystko jest jeszcze bardzo wysoko i do szpitala zgłaszam sie tylko na
      poród. Nie dość że musiałam zapłacić za ktg to jeszcze policzył mi dodatkowo za
      wizytę.
      Napiszcie proszę jak to jest z tym KTG czy powinnam w ostatnim miesiącu robić
      to badanie co tydzieć czy dopiero jak rzeczywiście pójdę na poród?????
      • mmala6 Re: pytanie o KTG 26.10.04, 13:40
        Alez cham z niego!!!czasem sie zastanawiam dlaczego niektorzy faceci ide na ginekologie...chyba tylko dla kasy. Jak chyba w zadnej innej specjalizacji to wlasnie tutaj potrzebna jest delikatnosc, subtelnosc, wrazliwosc, eh szkoda gadac!
        Jezeli chodzi o KTG to Ci nie poradze bo sama jestem cienka z tego tematuwinkwydaje mi sie ze na typ etapie ciazy, to moze sie nawet porod zdarzyc wiec chyba nie ma nic dziwnego w skurczach i zrobieniu KTG.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka