Dodaj do ulubionych

roznica wieku

27.10.04, 11:57
Dziewczyny ten temet pewnie byl, jednak wczesniej mnie nie dotyczylsmile
Miedzy moimi dziecmi bedzie roznica - 9 lat (mala fasolka ma 4 tyg.),
jak jest u Was? Ile macie dzieci i jaka jest miedzy nimi roznica wieku?
Czy sa wsrod Was mamy po 30?
Obserwuj wątek
    • neti87 Re: roznica wieku 27.10.04, 12:01
      Znam rodzeństwa z kilkunastoletnią różnicą wieku (11, 18, 12 lat). Wszystko
      zależy od tego jak dzieci zostaną wychowane, jak rodzice będą je do siebie
      nawzajem przekonywać. Ja akurat znam dobre przykłady, choć rożnica wieku jest
      duża, to rodzeństwo ma ze sobą dobry kontakt, kótry ciągle się zmienia na
      korzyśc, bo młodsze dziecko dorasta i powoli "łapie" lepszy kontakt ze starszym
      bratem czy siostrą.
      • rosanna Re: roznica wieku 27.10.04, 12:07
        Moja corka jeszcze nie wie, ale sie sie dowie,
        to jej radosc nie bedzie miala granic!
        Bardzo pragnie miec rodzenstwo.
    • isabela_1974 Re: roznica wieku 27.10.04, 12:18
      Między moim pierwszym synem a drugiem będzie także różnica prawie 9 lat. Sądzę,
      że taka sytuacja ma swoje plusy i minusy - pulsy są takie, że starsze dzieci
      więcej rozumieją, są chyba mniej zazdrosne i bardziej pomocne. Kiedy różnica
      jest mała, to dzieci pewnie więcej bawią się ze sobą, ale też dużo więcej
      kłócą smile Myślę, że nie ma się tym po prostu co przejmować smile
      Pozdrawiam
      Iza i Pawełek 24 tc

PS. Ja jestem po 30-tce wink
    • fasolka31 Re: roznica wieku 27.10.04, 12:25
      Mój pierwszy synek ma 4,3 lata teraz jestem w 6tc i różnica wyjdzie dokładnie 5
      lat. Z punktu widzenia mojej wygody to teraz jest lepiej bo synek jest
      samodzielny, nie trzeba mu aż tyle uwagi poświęcać i zapewne troszkę mi pomoże.
      Gdyby różnica była mniejsza to byłoby to korzystniejsze dla nim bo mogli by się
      razem szybko bawić, a tak będą musieli trochę odczekać, dorosnać do siebie.
      Z kolei z punktu widzenia mojego wieku (obecnie 31) to wolałabym wczesniej
      dziecko, no cóż...ale czasu się nie cofnie....nie wiem jak inne kobiety ale
      jestem jakby zmęczona, a że ciąże przechodzę niezbyt dobrze jak i pierwszą...to
      moje samopoczucie jest kiepskie...a łudziłam się nadzieją że tym razem będzie
      inaczejsmile))
      • wichary1 Re: roznica wieku 27.10.04, 13:00
        Ja mam 33 lata, córkę jedną, która w lutym skończy 11 lat i drugą, z kolei w
        poniedziałek skończy 4(1.11) między nimi bywa różnie ale raczej widać, że są
        bardzo za sobą...Teraz mam termin na 13 listopada z trzecią córką, tak więc
        będę miała prawie 11 lat różnicy między najstarszą i najmłodszą a środkową i
        najmłodszą 4 lata równe!!! Wesoło będzie...nie martw się, dzieci to prawdziwe
        szczęściesmilesmilesmilePozdrawiam!!!
        • anulka-k Re: roznica wieku 27.10.04, 13:11
          Ja mam dwóch chłopców-jeden ma 12 lat drugi 4...8 lat różnicy,to troszkę za
          dużo,chciałabym mieć jeszcze jedno dziecko najlepiej coreczkę,młodszy synek
          bardzo chciałby mieć siostrzyczkę ale starszy mowi,że juz zadnych dzieci w domu
          nie chce....chłopcy często się kłócą,mimo ze są bardzo za sobą i jeden za
          drugim w ogień by skoczył,ale mają i takie dni,że nie chcą być ze sobą w jednym
          pokoju,unikają wtedy siebie,czasami bawią się razem,ale coraz częściej widać ze
          różnica wieku jest za duza,starszy ma już inne zainteresowania,woli posiedziec
          z kolegami i kolezankami,wyjść do kina czy do kolegow,poczytać,a młodzy chce
          się bawić i szalec.....czasami idzie zwariowac z moimi chłopcami! Pozdrawiam
    • gagga1 Re: roznica wieku 27.10.04, 13:16
      Mój synek ma 12 lat. Miałam już pogadankę na temat niepełnosprawności dzieci,
      kiedy to próbował mnie "uświadomić", że dziecko może urodzić się chorę, muszę
      być na to przygotowana i kochać go mimo wszystko...
      Były już tematy ściśle medyczne. Gdy pobolewał mnie brzuch, synek usiadł przy
      mnie i tłumaczył, że przecież nie jestem już taka młoda ( mam 36 lat )
      i "wszystko" nie rozciąga się we mnie tak jak powinno...
      I było poczucie obowiązku. "Pożyczyłam" od synka (bez pozwolenia) wcześniej
      skonfiskowany, wynik USG, przed wizytą u lekarza, a potem zapomniałam odłożyć
      na miejsce. "Ktoś ukradł mojego synka!" - to jego krzyk, gdy się zorientował...
      Myślę, że po narodzinach małego będzie dobrze smile
      gagga
    • nonu Re: roznica wieku 27.10.04, 13:39
      Moja pierwsza córka ma 2 latka i miesiąc, teraz jestem w 6/7 tygodniu, więc
      róznica będzie ok 3 lat, z czego się bardzo cieszę. Mam 28 lat.
      Dodam, że 6 dni temu moja bratowa urodziła córeczkę i ma synka 8 lat, więc
      chyba mieścisz się w normie. Jest wiele zalet każdej róznicy wieku między
      dziećmi.
      Pozdrawiam
      • rosanna Re: roznica wieku 27.10.04, 13:45
        W klasie mojej corki wysypalo sie rodzenstwo innym dzieciom
        i ona strasznie im zazdroscismile
    • dorri 16 lat !!!!!!!!!! 27.10.04, 14:26
      Mój pierwszy syn ma 16 lat, jest w pierwszej klasie LO, drugi własnie sie
      będzie rodził, jutro może pojutrze, ogromna róznica wieku, Rafał - ten starszy -
      nawet zadowolony, choc raczej zajęty własnymi sprawami - pierwsza miłośc,
      pierwsze randki, mało go dotyczy brat, mam nadzieję, że będzie miał do niego
      dużo bardziej ojcowiskiego niż braterskiego uczucia, taki bardziej opiekun niż
      towarzysz zabawy, zobaczymy.... mam nadzieję, że uniknę problemu zazdrości
      między rodzeństwem, tego co było zmora mojego dzieciństwa.
    • t.nina Re: roznica wieku 27.10.04, 14:49
      To u mnie malutko, bo starsza córeczka ma prawie 17 miesięcy,a kolejna ma się
      pojawić pod koniec lutego - przewidywana różnica wieku 21 miesięcy.
    • moni1512 Re: roznica wieku 27.10.04, 15:53
      Ja mam dwóch synów między którymi różnica wieku jest nie całe 2 lata. Starszy
      syn ma 11 lat a młodszy 9. Biją się ciągle i o wszystko, ale żyć bez siebie nie
      mogą. Gdy jeden wyjedzie gdzieś z dziadkami na 2 dni a drugi zostanie w domu to
      nie może sobie miejsca znaleźć. Oczywiście ciągle słyszę, że każdy z nich
      chciałby być jedynakiem. Aktualnie jestem w 8tc i będę rodziła w czerwcu
      trzecie dziecko. Mam nadzieję, że to będzie dziewczynka. Chlopcy dopiero
      niedawno o tym się dowiedzieli i narazie chyba do końca nie uwierzyli. Fasolka
      będzie miała dwóch braci - jeden starszy o 12 lat a drugi prawie o 10. Nie wiem
      jak to będzie między nimi przy tak dużej różnicy wieku. Ale napewno nie będzie
      źle.
    • bettinaj 6,5 roku 27.10.04, 15:56
      Arek ma 6,5 roku, a Kruszynka jest jeszcze w brzuszku i ma 38tyg. i 6 dnismile))
      pozdrawiam
      beata
    • juustysia Re: roznica wieku 27.10.04, 16:51
      Witam. Miedzy mną a moją siostrą jest 9 lat różnicy- ja jestem ta starsza i
      powiem tak- Jest Wspaniale!!!Jesteśmy sobie tak bliskie ze nie da sie tego
      opisać słowami. Ona zawsze była dla mnie ciut ciut jak córka a ja jej jak druga
      mama,w tej chwili kiedy ja juz mam 26 lat a ona 15 też jest świetnie ( zawsze
      pierwsza sie o wszystkim od niej dowiaduję- i tak było zawsze ) powiem krótko -
      Jest ogromna szczera przyjaźń, nie zawsze sielankowa ale szczera. I mimo
      okresowych kłótni bardzo sie cieszę ze jest taka a nie inna roznica wieku
      miedzy nami- doskonale sie rozumiemy ! Teraz ona czeka na siostrzenicę i
      oczywiście pierwsza sie dowiedziała ( prawie na równi z mężem )i nie może sie
      juz doczekać ....... Pozdrawiam Justyna
    • justysia72 Re: roznica wieku 27.10.04, 19:55
      Mam 32 lata, mój synek ma 2 latka i 2 miesiące, a w kwietniu pojawi się na
      świecie jego(brat lub siostra) więc różnica będzie ok. 3 lat. Myślę oczywiście
      z mojego punktu widzenia, że jest to bardzo dobra różnica dla dzieci. Tak sobie
      to zaplanowaliśmy obserwując, że 2 lata jest za mało, a 4 za dużo (oczywiście
      obserwacja dzieci znajomych).
      Justyna
      • thiessa Re: roznica wieku 27.10.04, 20:49
        Moja przedostatnia siostra urodzila sie kiedy mialam 18 lat, a ostatnia 20. To
        jest dopiero roznica!
        • zeberr Re: roznica wieku 27.10.04, 21:14
          A w międzyczasie jeszcze ktoś był?
    • sylwialew Re: roznica wieku 28.10.04, 15:53
      Mam 31 lat na Boze Narodzenie przyjdzie na swiat moje drogie dziecko (coreczka)
      z moim synkiem beda mieli 8 i pol roku roznicy.To ze zdecydowalam sie na
      drugiego dzidziusia to tylko jego zasluga bo co wieczor sie modlil do pana Boga
      o rodzenstwo.Teraz jest bardzo szczesliwy caly czas caluje mnie po brzuchu
      rozmawia z mala hihihi.Co dziennie liczy dni do porodu i nawet zaznaczyl ze
      bedzie ze mna na sali porodowej wink( bo gdzies zobaczyl jak lekarz po urodzeniu
      dzidzusia daje klapsa w dupe zeby zaczal plakac)a on powiedzal ze nie pozwoli
      zeby jego siostre ktos bil hahahaha.Pozdrawiam wszystkie mamusie
      • rosanna Re: roznica wieku 28.10.04, 15:57
        sylwialew napisała:

> Mam 31 lat na Boze Narodzenie przyjdzie na swiat moje drogie dziecko
        (coreczka)
        >
        > z moim synkiem beda mieli 8 i pol roku roznicy.To ze zdecydowalam sie na
        > drugiego dzidziusia to tylko jego zasluga bo co wieczor sie modlil do pana
        Boga
        >
        > o rodzenstwo.Teraz jest bardzo szczesliwy caly czas caluje mnie po brzuchu
        > rozmawia z mala hihihi.Co dziennie liczy dni do porodu i nawet zaznaczyl ze
        > bedzie ze mna na sali porodowej wink( bo gdzies zobaczyl jak lekarz po
        urodzeniu
        >
        > dzidzusia daje klapsa w dupe zeby zaczal plakac)a on powiedzal ze nie pozwoli
        > zeby jego siostre ktos bil hahahaha.Pozdrawiam wszystkie mamusie

Slodki braciszek z niegosmile))
    • okulewiczu Re: roznica wieku 28.10.04, 17:28
      Witajcie! Ja myślę, że taka różnica wieku to nie jest problem. Sama mam brata 9
      lat starszego, bardzo się kochamy. Mój brat od dziecka chciał mieć siostrę i
      kiedy przyszłam na świat pomagał mamie, opiekował się mna. Nauczył mnie pływac
      jexdzić na rowerze itd. Do tej pory bardzo o mnie dba, choc mam już 27 lat. Ja
      zawsze dumna byłam ze starszego brata i nie wyobrazam sobie, żeby róznica wieku
      miedzy nami była mniejsz
      pozdrawiam Ula i 31 tc Pawełek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka