Dodaj do ulubionych

Na co zwracać uwagę kupując wózek?

18.11.04, 16:05
Kochane Mamy i Tatusiowie z doświadczeniem - na co powinnismy zwracać uwagę
kupując wózek? To kupa pieniędzy i warto wydac je sensownie, a trudno to
zrobić, jak ktoś się nic a nic nie zna? Co jest ważne, a co nie? Z góry
pięknie dziękuję smile rybka
Obserwuj wątek
    • duszencja Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 18.11.04, 16:22
      Ja sugerowałam się następującymi rzeczami:
      - łatwość składania (najlepiej w "parasolkę" a nie płasko, bo mamy mało miejsca)
      - lekkość (mój wózek waży 11kg z gondolą, a 9kg spacerówka)
      - chaiałam mieć w zestawie nosidełko, które automatycznie jest fotelem do
      samochodu
      - no i bardzo ważna rzecz... skrętne przednie koła (z możliwością blokowania) i
      łatwość prowadzenia.

Te wszystkie elementy + masę dodatkowych dała mi firma Chicco i wózek Chicco C1.
      Jest fantastyczny!
      Wszystko montuje się szbko i na "klik", nie szarpię się z nim, jest intuicyjny -
      nie muszę kombinować....
      Poza tym ma wszyskie wygody począwszy od niemowlaka do przedszkolaka smile
      "Mercedes wsród wózków" smile

• maadzik3 Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 18.11.04, 19:25
      Moim zdaniem (nam sie sprawdzilo) na wage wozka, na to zeby mial duze kolka
      (latwiej na wybojach) aha, nie musza byc pompowane, to strasnie zwieksza wage,
      i zeby byl dopasowany do Twojego wzrostu, ja jestem niska i wiekszosc wozkow
      nie jest dla mnie wygodna
      Magda
      • bei Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 18.11.04, 19:34
        ....musisz pomyśleć- w jakich warunkach wózek wykorzystasz...
        - czy będziesz musiała nosić go po schodach?- jeśli tak- to nie może być
        cieżki...
        - czy będziesz dużo jeździć autem- to musi się latwo skladac..i dobrze- jak
        fotelik pasuje na podwozie- to wiele ułatwi...
        - czy będziesz dużo chodzic po mieście- tu ważne są kołka...zwrotne...czy są
        większe- wtedy łatwiej pokonać krawężniki....
        - czy będziesz maluszka wozić po wzniesieniach- wówczas dobrze- jak jest
        automatyczny hamulec...jeśli chcesz usypiac dziecko i zostawiać w wózku- np na
        tarasie- popatrz- czy jest stabilny- powinien byc cieżki= solidnie stojącysmile
        jeśli to zima- a maluszek malutki- spojrzyj na pojemnosć gondolki...czy
        zmieszcza sie spiworki...kocyki...czy maluch zmieści sie do wiosny...
        jeśli spacerów będzie dużo i daleko od domu- to czy wówzek ma ochraniacze od
        opadów.... na lato- czy ma moskieterę...czy ma solidne szelki w spacerówce...i
        w gondoli...jeśli kolory sa jaśniutkie- to czy można tapicerkę bez problemu
        czyscic...najlepeij ja tapicerkę można zdjąc do prania....czy ma jakieś
        ocieplacze...czy jest ŁĄŃ...i patrz na cenęsmile

pozdrawiamsmile
        • bei korekta- Ładny 18.11.04, 19:36
          • kmyczek Re: korekta- Ładny 18.11.04, 20:09
            ja mam tylko jedna rade jak mieszkasz w okolicy w ktorej masz duzo nierownosci
            do pokonania na spacerze to nie polecam skretnych kolek, wozek ze skretnymi
            kolkami na wybojach nie da sie prowadzic.
            pozdrawiam
    • baszka777 Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 18.11.04, 21:57
      Ja zdecydowałam się na Peg Perego - jest bardzo lekki, łatwo się składa, a po
      złożeniu mieści się nawet w bagażniku małego samochodu. Jedyna wada to dość
      wysoka cena.
      Czy któraś z mam jeździ takim wózkiem? Jakie macie dośwoadczenia?
      • aska34 Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 08:05
        no własnie czy ktos sie juz zdecydował na peg perego, ja w 80% jestem
        zdecydowana kupic... nie jest najtańszy ale i nie najdroższy. troche jestem
        niezadowolona, ze fotelik do samochodu (taki 0-25 kg) pasujący do stelaża tak
        duzo kosztuje? (moze ktos wie dlaczego???)
        aha mi chodzi o wozek uniwersalny czyli gondola+spacerowka
        czekam na opinie
        joanna
    • cc2 Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 09:35
      na Polskie dziurawe chodniki i olbrzymie krawężniki sprawdzają się wózki
      polskich producentów bo oni wiedzą ze u nas są specyficzne warunki. Połamane
      rurki i koła w wózkach zachodnich sie zdazają
      • malizna74 Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 10:02
        Dorzuciłabym jeszcze takie cechy jak cicho składana budka i dobra amortyzacja.
        My kupiliśmy taniutki (600zł) polski wózek Bajtuś firmy Wóz-Tim. To jest
        spacerówka ze śpiworem. Niewiele jeszcze potrafię powiedzieć np o jego
        wytrzymałości, bo Pawełek ma dopiero miesiąc (=zaledwie kilka spacerków), ale
        ma przekładaną regulowaną rączkę, śpiwór, torbę, folięp/deszczową, duży kosz na
        zakupy, duże koła (niepompowane) i świetną amortyzację - tradycyjne skórzane
        pasy, co w dużej mierze wpływa na lekkość prowadzenia wózka. Mam tu
        doświadczenie, bo starsza MAdzia miała spacerówkę bardzo sztywną i przez to
        okropnie się ją prowadziło. Radzę w sklepie spróbować wózek pobujać i
        poprowadzić - włącznie z podniesieniem przednch kół jak do wjazdu na krawężnik.
        • ejdz Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 11:01
          Ja też po mału poszukuję wózka i znalazłam firmę Deltim...
          Ma atrakcyjne ceny, ale nie znam opinii użytkowników... Bardzo chętnie poznam:-
          ))
          • kmyczek Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 11:13
            ja tez wybralam juz wozek deltima, a przeczytalam o nim w archiwum polecam
            (kiedys byly tu rozne wozki opisane, moze wam to pomoc w wyborze).
            Ja wybralam ten bo ma podwojne amortyzatory i dobrze sie dzieki temu zjezdza z
            nim z pietra, po drugie na wertepy jest podobno dobry, bo to Polski to wiedza
            co i jaksmile, po trzecie miesci sie do bagaznika w samochodzie, a slyszalam ze w
            niektorych wozkach trzeba koleczka odkrecac zeby wlozyc do bagaznika, no i jest
            lekki, a i fotelik samochodowy pasuje do niegosmile
            pozdrawiam
            • pieprz6 Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 20:02
              Od trzech miesięcy jestem użytkowniczką (a właściwie moja córka, bo ja tylko pcham wink) deltima 'Voyager'. Jest bardzo wygodny i pakowny (bez problemu można z nim iść na zakupy wink) Świetnie się sprawdza na wertepach i w terenie (parki, laski, itp.) Jedyną jego wadą jest to, że jest stosunkowo ciężki (mam wersję z pompowanymi kolami) ale z drugiej strony to zaleta, bo jest stosunkowo stabilny.
            • maniakow Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 21:59
              Ja, a raczej my (w końcu córka w nim jeździ) używamy wózka Deltim Focus już 7
              miesiąc i muszę przyznać, że wózek ma dużo zalet, choć i wad nie brakuje wink.

Zalety:

1) wózek ma bardzo pojemną gondolkę (jak widzę synka koleżanki w tzw. wkładce
              do spacerówki to aż mi go żal - urodził się spory - 4kg i jest mu ciasno,
              bardzo ciasno), Emilka swobodnie może się w nim przewracać (nawet teraz jak ma
              7,5 msc);

2) ma cicho składaną budkę - rewelacja;

3) składa się jedną ręką i nie zajmuje dużo miejsca (jak na wózki głębokie) -
              nie trzeba odkręcać kółek, by zmieścił się w bagażniku;

4)cena przystępna - nawet wydaje mi się,że niska jeśli chodzi o wózki o takim
              standardzie;

5) na stelażu można zamontować fotelik samochodowy;

6) spacerówka jak i gondola mogą być zamontowane przodem jak i tyłem do
              kierunku jazdy;

7) duże koła (ja mam akurat pompowane) - wszędzie bez problemu tym wózkiem
              wjadę i komfort jazdy jest lepszy niż przy małych skrętnych kółkach;

Wady:

1) hamulec - strasznie trudno go wcisnąć (choć muszę przyznać, że używałam go
              zaledwie kilka razy);

2) waga wózka - nie należy do najlżejszych (sama mieszkam na trzecim piętrze
              bez windy), radzę sobie w ten sposób, że najpierw znoszę stelaż wózka a później
              gondolę z Emilką w środku;

To chyba tyle (może o czymś zapomniałam - nie wiem).

Pozdrawiam.
              Magda i Emilka (ur.06.04.2004)
              • maniakow Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 22:02
                Acha wink.
                Jeszcze jedno - gondolka składa się na płasko (można ją później trzymać nawet
                na szafie) i podnosi się do siedzenia (Emilka tak sobie czasem siedzi i ogląda
                świat) - to są dodatkowe zalety.
          • natkare Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 22.11.04, 19:01
            No wiec taksmilepiate pietro bez windy,dzieciatko Dominisia (gdy sie dzidzia
            urodzi bedzie miala 18 m-c)...Hi czy mi doradzicie jakis naprawde niedrogi i
            lekki wozeczek? Dodam ze nie bede wychodzila na spacerki sama a z mezem .
            Jednak nie chce aby nasz spacer zamienil sie w bieganie po schodachsad
            Wiecie zniesc dwa wozki i dwie dzidzie i nie za bardzo sie zasapacsmile
            Oj jak sie ciesze ze moj synus Macius bedzie mial juz 6 latsmileChociaz jego nie
            trzeba bedzie znosic.
            POZDRAWIAM SERDUSZKOWO I CZEKAM NA POMYSLYsmile
            Renata mama Maciusia 1999, Dominisi 2003 i Fasolki(?26.03.2005)
    • honda1998 Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 14:42
      Według mnie wszystko zależy od warunków w jakich będziesz korzystała z wózka.
      Dla mnie istotne były następujące rzeczy (mieszkam blisko lasu i pól, daleko od
      Centrum, na parterze w okolicy stadka komarów)

1) stabilność
      2) duże koła (pompowane lub gumowe)
      3) cicho składana budka
      4) moskitiera
      5) ochraniacz na nogi
      6) wymiary (aby zmieścił się do bagaznika)
      7) możliwość zamontowania fotelika (choć i tak dokupiłam osobny stelaz dla
      fotelika)
      8) siedzisko spacerowe przodem i tyłem do mamy
      9)solidnośc

Waga wózka nie miała dla mnie znaczenia. Nie chciałam również skrętnych kół
      (przy poprzednim dziecku korzystałam z tej funkcji tylko z zamontowanym
      fotelikiem). Wybrałam Emmaljungę (używany wózek kupiłam na forum edziecka),
      która spełniła wszystkie moje oczekiwania. NA tem tej firmy słyszałam tylko
      same pozytywne opinie a wózek miałam okazję prowadzić zimą w Szwecji i
      sprawdził się idealnie

pozdrawiam,

Eliza
    • mkrzatala Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 19.11.04, 15:26
      1. waga - jeżeli bedziesz musiała go gdziekolwiek wnosić (schody, samochód itp)
      2. wielkość kół - bardzo ważne szczególnie na naszych nieównych chodnikach i po
      śniegu, trawnikach itp.
      3. czy ma posłużyć jednemu dziecku, czy więcej
      4. czy wolisz kupić raz na długo (wielofunkcyjny), czy bedziesz chciała zmienić
      (gondola na początek, a potem zastanowisz się nad spacerówką)
      Osobiście polecam wózek dwufunkcyjny, ale nie z jakąś wkładką (bo Twój dzidzuś
      może okazać się za duży), tylko normalna gondola, potem zdejmujesz i na ten sam
      stelaż nakładasz spacerówę. Dobrze jak masz samochód kupić wózek z gondolą
      samochodową wtedy dzidzia może długo wygodnie podróżować i nie trzeba od raz
      wrzucać jej do niewygodnego fotelika (poza tym fotelik można wtedy kupić
      później).
      5. cena, czasami płacisz tylko za firmę lub niepotrzebne bajery
      Jeżeli nie masz zbyt wiele pieniążków pomyś nad używanym, one naprawdę są teraz
      dobre i po jednym dziecku są jak nowe, poza tym mamy często teraz zmieniają
      wózki.
    • majalatkowska firma Promex-znacie? 19.11.04, 15:36
      a czy ktos ma moze doswiadczenie z firma Promex? pozdrawiam!
      • kasiamh MUTSY I IMPLAST :) 19.11.04, 19:00
        WITAM,
        z wózkami jest ogólnie nie łatwo,ponieważ cięzko jest komu kolwiek coś
        doradzić,każdy ma swoje własne wymagania smile
        ja mam 5 miesięcznego synka,kupiłam mu wózek Mutsy,kosztował sporo ,ale jak dla
        mnie jest idealny,nie zajmuje sporo miejsca po złożeniu,jest najlżejszy wśród
        wszystkich wózków,ma skrętną oś tylną,regulowane wysokości raczki,ogólnie piękna
        stylistyka,kółka jednym przyciskiem sie zdejmują..co najważniejsze serwis mutsy
        w polsce jest godny polecenia.otóż pies zaatakował mi wózek (rotweiler)zniszczył
        rurki,pogrył hamulec i ogólnie całą dolną ramę,gdy zadzwoniłam do serwisu kazali
        mi natychmiast przysłać wózek na ich koszt,po czym dostałam wózek na następny
        dzień,w idealnym stanie,poprostu przemiła obsługa..
        mankamentem w musty jest mały koszyk..ale kupiłam plecak i wystarcza mi to..
        do tego polecam wszytskim oryginalną folię przeciwdeszczową do spacerówki,po
        prostu jest super..zwykła za 25 zł też pasuje,ale oryginalna jest z grubej foli
        ,poza tym ma fajne rozwiązanie tzw.ukryte wloty powietrza,czyli dziecko kiedy
        jest okryte folią po bokach jest dodatkowa siateczka którapowoduje obieg
        powietrza.. dodatkowo kupiłam nosidełko które używam do wózka jak jedziemy do
        sklepu.. nie trzeba wtedy zabierac całości lub wyciągać dziecka z
        nosidełka,wystarczy nosidełko umieścić na stelażu i jechać ..

drugim wózkiem,obecnie bardzo popularnym i tanim,jest wózek firmy Implast
        driver.kosztuje 1300zl w tym jest stelalaz do którego pasuje: gondolka,nosidełko
        (adaptery tylko trzeba zakupić) i spacerówka..posiada skrętne kółko i co
        najważniejsze duży koszyk smile

• aka772 emmaljunga 20.11.04, 18:50
          ja rowniez przymierzam sie do zakupu wozka i zdecydowalismy sie na emmaljunge,
          tylko nie wiem na ktory model sie zdecydowac - najpierw mial to byc
          classic/edge duo combi, ale dzis ogladalismy cerox (taki uniwersalny z wkladem
          ala gondolka) i tak sie zastanawiam czy jest sens przeplacac i kupyac z
          gondola, ktora podobno na bardzo krotko nam starczy: rodze pod koniec lutego. a
          co Wy mi radzicie i czy moze ktos na forum mial doswiadczenie z takimi wozkami?
          • honda1998 Re: emmaljunga 20.11.04, 20:33
            witam

ja kupiłam Emmaljunga classic sport z wkładem dla niemowlaka. Oczywiście na
            wyposażeniu jest ochraniacz na nóżki, moskitiera i folia przeciwdeszczowa. Moje
            dziecko urodzi sie na poczatku marcu lub pod koniec lutego, więc zrezygnowałam
            z gondoli

pozdrawiam,

Eliza
            • dobby Re: emmaljunga 20.11.04, 21:15
              szerokosc wozka (zeby sie zmiescil do windy!)
            • 77iwona Re: emmaljunga 22.11.04, 18:32
              Czescz
              Ja mam jeszcze takie pytanie co do wózka emmaljunga(tez sie nad nim
              zastanawiam), uwazasz ze taki wklad zamiast gondolki wystarczy biorac pod uwage
              czas (mam termin na ok. 25 marca)jak i wygode dziecka.

bardzo dziekuje Ci odpowiedz

pozdr. Iwona
              • aka772 Re: emmaljunga 22.11.04, 18:57
                mam dokladnie ten sam dylemat. termin mam na 21 lutego i sama nie wiem czy
                kupic z osobna gondola czy z takim wkladem. ostatnio przeczytalam sporo opini
                negatywnych na temat wozkow z tzw. kokonikiem i nie chcialabym probujac
                zaoszczedzic zrobic nichcacy krzywde dzidzi. ale znowu nie sadze, aby taka
                marka wyprodukowala jakas "kiche". czy ktos jeszcze mial do czynienia z takimi
                uniwersalnymi wozkami i co o nich sadzicie?
            • rybka78 Re: emmaljunga 25.11.04, 09:41
              Cenna uwaga z tą gondolą - nie pomyślałam o tym, jako zupełnie niedoswiadczona
              mama smile Ja mam termin dopiero na koniec kwietnia, więc chyba w ogóle nie
              potrzebuję żadnej gondoli - jak myslisz? (chce zrobić zakupy już teraz, bo od
              sty z duzym prawdop. wyprowadze sie z Polski...)
              z gory wielkie dzieki
              wanda
    • riza77 Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 22.11.04, 15:21
      Czy ktoś może używał wózka maxi-taxi city? Podzielcie się proszę uwagami, bo
      zastanawiam się nad kupieniem takiego a kosztuje jednak sporo pieniędzy i nie
      wiem czy na pewno warto. To nasz pierwszy wózek, niby coś już wiem o tym czego
      oczekuje ale mimio wszystko chciałabym znac opinię osób które go używały.
      Będę baaardzo wdzięczna za wszystkie uwagi.

Pozdrowienia
      Iza i 37t synuś
    • johana19 Re: Na co zwracać uwagę kupując wózek? 22.11.04, 19:39
      A macie doświadczenie z firmą MIKRUS? Bo zastanawiamy się nad kupnem wózka z
      tej firmy, a konkretnie myślimy o modelu Alu-Sprint. Można go obejrzeć na
      stronie www.mikrus.com.pl - byłabym wdzięczna za opinie.

Asia i Dzidzio (30tc)
      "lilypie.com/days/050130/0/21/1/+1"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka