Dodaj do ulubionych

kto wypłaca 2 miesiąc zwolnienia zus czy pracodawc

24.11.04, 11:12
właśnie rozmawiałam z ksiegową w naszej firmie i powieszała,że zus będzie
robił mi przekaz na adres jest to 2 miesiąc zwolnienia.Kto wam wypłaca
wiadomo,że Zus ale czy przekazuje pieniądze pracodawcy on wam,czy
bezpośradnio przelewa to Zus
Obserwuj wątek
    • justyhna Re: kto wypłaca 2 miesiąc zwolnienia zus czy prac 24.11.04, 11:28
      zgadza sie po 33 dniach wyplacanie zasilku przechodzi na ZUS, ja dostalam
      pieniazki do domu prosto od listonoszasmile wiec mysle ze u ciebie bedzie
      podobnie. Pozdrawiam
      • loren1 Re: kto wypłaca 2 miesiąc zwolnienia zus czy prac 24.11.04, 11:59
        czy na adres do korespondebcji i czy miałaś opóźnienie boje się tego
        najbardziej mieszkam sama wynajmuje mieszkanie powiedz jak u ciebie to
        wygladałao
        • mazuba Re: kto wypłaca 2 miesiąc zwolnienia zus czy prac 24.11.04, 12:18
          na adres , ktory masz na zwolnieniu, opoznienia sa- rozne w zaleznosci od
          miasta i z tego co pamietam nigdy z gory, tylko po zakonczeniu zwolnienia...
          pozdr
          magda

ps. to znaczy po zakonczeniu "danego" zwolnienia, a nie zwolnienia w ogole
          czyli po rozwiazaniu dajmy na to.
          mozesz tez poprosic zus zeby wyplacal ci kase na konto, piszesz do nich pismo z
          prosba.
          powodzenia
          • loren1 Re: kto wypłaca 2 miesiąc zwolnienia zus czy prac 24.11.04, 12:22
            do jakiego zusu mam kierować do tego tam gdzie jestem zameldowana czy tam
            gdzie się rozlicza moja firma
            • mazuba Re: kto wypłaca 2 miesiąc zwolnienia zus czy prac 24.11.04, 12:27
              do twojego zusu, czyli tam gdzie jestes zameldowana, bo wlasnie tam ida twoje
              zwolnienia.
              • joasia20 Re: kto wypłaca 2 miesiąc zwolnienia zus czy prac 24.11.04, 12:33
                a ja dostaję pieniądze od pracodawcy, firma rozlicza się z zusem, ja nie mam z
                nimi bezpośredniego kontaktu
                • mazuba Re: kto wypłaca 2 miesiąc zwolnienia zus czy prac 24.11.04, 12:37
                  bo twoja firma zatrudnia powyzej ilus tam osob (chyba 20...nie jestem pewna) i
                  wtedy tak musi wyplacac a potem sama egzekwuje zasilek od zusu. tez tak mam
                • aajn2 do loren1 24.11.04, 12:38
                  jezeli jestes zatrudniona w firmie, to l4 przesylasz do pracodawcy i on dalej
                  przysyla do zus. Po 33 dniach L4 zasilaek wyplaca zus. jezeli zlozysz pismo z
                  numerem konta i dasz to pracodawcy razem z L4 to bedziesz miec pieniadze na
                  koncie. W przeciwnym razie zus wysyla pieniadze na adres zameldowania tj taki
                  jak na L4.
                  Pozdrawiam. Aga
    • sylwiq Ważne! 24.11.04, 13:53
      To czy wypłaca ZUS czy pracodawca zależy ile osób było zatrudnionych w twoim
      zakładzie pracy dokładnie rok temu.Jeśli zatrudnionych bylo mniej niż 20 to
      wypłaca ZUS, a jeśli więcej niz 20 to wypłaca pracodawca w imieniu ZUS-u, a ZUS
      im pozniej zwraca.
      Jesli ksiegowa powiedziała że ZUS, to wypłaca ci urząd do którego nalezy twoj
      zaklad pracy, a nie do ktorego nalezysz ty.I jesli chcesz zeby wplacali ci
      bezposrednio na konto, to albo:
      1) napisz takie podanie, podaj na nim swoj numer konta i koniecznie podpis, i
      to podanie powinien dołaczyc twoj pracodawca do reszty twoich papierow ktore
      idą od nich do ZUS-u
      2) jeśli takie papiery juz poszly, to mozesz isc do ZUS-u sama, do stanowiska
      od zasilkow chorobowych i tam zlozyc takie podanie (jak wyżej) a oni beda ci
      wysylac na konto.
      Jesli nie bedzie takiego podania to wysla ci poczta(przynesie ci Pan listonosz)
      Jeśli masz jeszcze jakies pytania to wal smialo.
      Pozdrawiam
      Sylwiq i Babelek
      • sylwiq Acha, i jeszcze jedno. 24.11.04, 13:58
        Zwolnienia zanosisz mimo wszystko do zakladu pracy, oni wysylaja to do ZUS-u.
        ZUS ma 30 dni od dostarczenia im twojego zwolnienia na wyslanie ci pieniazkow(
        czyli moze ci wyslac po tygodniu, a moze rowniez za miesiac).Tak wiec im
        szybciej dostarczysz swoje zwolnienie pracodawcy( a on ZUS-owi) tym wczesniej
        dostaniesz pieniazki.
        Ja robie tak, ze zwolnienie wioze osobiscie do mojej firmy,oni sobie kseruja i
        biora to co im potrzebne, a ja jeszcze tego samego dnia wioze osobiscie moje L4
        do ZUS-u, do dzialu zasilkow chorobowych.Tak jest najszybciej.
        Pozdrawiam
      • mazuba Re: Ważne! 24.11.04, 14:00
        > Jesli ksiegowa powiedziała że ZUS, to wypłaca ci urząd do którego nalezy twoj
        > zaklad pracy, a nie do ktorego nalezysz ty.

odwrotnie...
        zus sciaga kase od pracownika poprzez zaklad pracy, dlatego zasilek wyplaca zus
        pracownika a nie pracodawcy.
        pozdr
        magda
      • mazuba Re: Ważne! 24.11.04, 14:02
        > Jesli ksiegowa powiedziała że ZUS, to wypłaca ci urząd do którego nalezy twoj
        > zaklad pracy, a nie do ktorego nalezysz ty.

odwrotnie...
        zus sciaga kase od pracownika poprzez zaklad pracy, dlatego zasilek wyplaca zus
        pracownika a nie pracodawcy.
        pozdr
        magda

ps mialam taka sytuacje rok temu, pracowalam w firmie w warszawie (jestem z
        urodzenia i zameldowania szczecinianka), firma zatrudniala ponizej 20 osob i
        musialam wysylac swoje zwolnienia do zus w szczecinie, ktory jest moim zusem i
        on wysylal mi zasilek na adres zameldowania w szczecinie.
        magda
      • mazuba Re: sorry za dwa posty.. nacisnal sie enter:) 24.11.04, 14:04
        • sylwiq Przepisy sie zmieniają:) 24.11.04, 14:16
          Teraz jest tak , ze wypłaca ZUS do którego należy zakład pracy. Wiem to z
          autopsji, jestem zameldowana we Wrocławiu, a zakład pracy jest w Krakowie, i
          wypłaca mi ZUS z Krakowa , do którego zostałam skierowana z zakładu pracy...
          Pozdrawiam
          Sylwiq i Bąbelek
          • aska34 Re: Przepisy sie zmieniają:) 24.11.04, 14:22
            jest tak jak mowi sylwiq, sprawdzilam to kiedy moje pieniążki sie spóźniały, i
            dzwonilam do zusu zarowno mojego jak i zakladu pracy, moje zwolnienie
            rozpatrywal Zus, do ktorego przynalezy moj zaklad pracy i stamtąd przyszly
            pieniążki
            pozdrawiam
            joanna
          • mazuba Re: Przepisy sie zmieniają:) 24.11.04, 14:23
            a ktory cie w takim razie skontroluje?? to znaczy wysle na komisje?? jednak
            chyba twoj, a nie zakladowysmile
            pozdr
            magda

ps pewna nie jestem ale sprawdze to
            • sylwiq Re: Przepisy sie zmieniają:) 24.11.04, 16:12
              ZUS zakladowy bedzie przeprowadzac kontrole.To on prowadzi wszystkie
              twoje "finansowe" sprawy, on wyplaca pieniadze wiec to on musi podjac dzialania
              kontrolne(ewentualnie).
              Poza tym ZUS i owszem bedzie wysylac pieniazki na adres zameldowania( a nie
              zamieszkania- jesli sa rozne), wtedy gdy nie podasz na pismie prosby o
              przesylanie ich tam gdzie ty chcesz( np. na konto).Ale zawsze bedzie to ZUS
              zakladowy.
              I jest jeszcze jedno wytlumaczenie tego ze dostawalas pieniazki na adres
              zameldowania. Otóz kiedy pracodawca przekazuje twoje papiery do ZUS-u to
              wypelnia taki wniosek ktory nazywa sie Z3-A, i moglo byc tak, ze ten wniosek
              wyslal nie do swojego ZUS-u zakladowego, tylko do tego do ktorego ty
              nalezysz.Wtedy moglo zajsc cos takiego i "winny" jest zaklad pracy.Z tym, ze to
              raczej maloprawdopodobne, bo ZUS patrzy na NIP zakladu ktory ten wniosek
              przysyla, i jesli ten do nich nie nalezy odsylaja go tam gdzie trzeba...
              Pozdrawiam
              Sylwiq i Bąbelek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka