Dodaj do ulubionych

przezierność karku 2,9 mm

24.11.04, 16:28
No mi mam problem. Chciałam się uspokoić, a tylko się zdenerwowałam. Poszłam
na badanie przezierności karku i wyszło 2,9 mm. Dla mnie to strasznie dużo,
ale lekarz mnie uspakaja, że wszystko jest w normie i nawet nie zalecił mi
dodatkowych badań, bo wg niego nie ma takiej potrzeby. Ciąża wg USG ma wiek
13,5 tyg. Ja mam 31 lat i zero przypadków chorób genetycznych w rodzinie
mojej czy męża. Czy powinnam martwić się tym wynikiem, czy nie?
Obserwuj wątek
    • mamamon Re: przezierność karku 2,9 mm 24.11.04, 16:40
      Jesli lekarz powiedzial, ze wszystko w porzadku, to raczej mu zaufaj, a jesli
      masz nadal watpliwosci, to skonsultuj wynik z innym lekarzem.
      • ewcik29 Re: przezierność karku 2,9 mm 24.11.04, 22:46
        Robiłaś dość późno badanie bo prawie w 14 TC wiec moze dlatego wyszło troszkę
        większe (normalnie jest do 2,5 mm). Przezierność bada sie chyba do 13 TC bo
        później wyniki nie dają już pełnej informacji o ewent. wadach itp. Tak się
        gdzieś doczytałam podczas wertowania jednej z książek albo stron www. Najlepiej
        jest powtórzyć badanie u innego lekarza, ale nie wiem czy jeszcze jest sens bo
        nie wiem w którym jesteś teraz tygodniu. Ja bym pobiegła na inne usg, zeby sie
        uspokoic. Ja badałam przezierność w 10 i 3 dni i powtórne 11 i 3 dni. Raz mi
        wyszło 1,5 mm a raz 1 mm takze to się cały czas waha. Nie martw sie w każdym
        razie bo sam pomiar może mieć odchylenie. Płód jest jeszcze malutki i nie jest
        aż tak precyzyjne, jakość sprzętu też ma znaczenie.
    • pszczolkamaja Re: przezierność karku 2,9 mm 25.11.04, 09:27
      Hej,
      Przezierność karkowa powinno się badać od 11 tyg. do 13,6 tyg. Po tym terminie
      wynik może być już niewiarygodny. Koleżanka robiła w 13,4 tyg i NT wyniosło
      2,2. Lekarz powiedział, że pozostałe parametry sa OK (kośc nosowa, kość udowa,
      środkowy paliczek palca itp.) więc nie nalezy się martwić ale dal pewności
      zalecił jej test PAPA-a. Nie naciągał tylko wyjaśnił wsyztskie za i przeciw.
      test zrobiła i wyniki wyszły bardzo dobre. Teraz czeka na urodzenie zdrowego
      dziecka, bo kolejne badania USG w połowie ciąży i pod koniec równiez wyszły
      bardzo dobrze.
      Bądź dobrej myśli
      Maja
    • annawk Re: przezierność karku 2,9 mm 25.11.04, 09:38
      ja przeziernośc karku miałam robione w 14 tc więc też trochę po terminie i
      wyszło 2,6mm. lekarz powiedział że wszystko jest ok. (kość nosowa, udowa itp)
      ostatnio miałam Usg połówkowe w 20 tc i tym razem też wszystkie pomiary
      wskazały że jest ok. Może nie powinnaś się po prostu martwić na zapas bo to
      napewno nie służy twojemu maluszkowi.
      będzie dobrze - tej myśli trzeba się w ciąży trzymać.
      pozdrawiam ania i maluszek 23tc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka