magda_pm 26.11.04, 13:42 Nie zaszczepiłam się przed ciążą - teraz mam dylemat co robić, bo panują na ten temat różne opinie. Czy jest tu jakaś mam która szczepiła się w ciąży i ma zdrowe dziecko? Powiedzcie co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpenzi Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 14:04 Też mam taki problem, tym bardziej że mam mieć cesarkę. Zawsze to operacja więc trochę się boję. Słyszałam że powinno się wstrzymać od wszelkich szczepień w czasie ciąży ale nie wiem ile w tym prawdy. Daj znać jak sie dowiesz. Powodzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
magda_pm Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 14:16 Czytałam, że jeżeli planowana jest cesarka, to BEZWZGLĘDNIE NALEŻY SIĘ ZASZCZEPIĆ, bo wtedy ryzyko zakażenia jest bardzo duże. Potencjalnie każda krew i każde narzędzie lekarskie jest źródłem zakażenia. Jeżeli nie jestes zaszczepiona, to traktują Cię wtedy ze szczególną ostrożnością. Ja, jeżeli nikt mi nic madrego nie podpowie, to chyba jednak się zaszczepię. Bo tak naprawdę przeciwwskazane przy ciąży są szczepionki zawierające żywe wirusy (np. przecie grypie) a ta na WZW B ma tylko białka otoczki. Producent szczepionki równiez twierdzi że ciąza nie jest przeciwwskazaniem. Testów na kobietach ciezarnych oczywiście nie było z wiadomych względów. Dlatego tak bardzo zależy mi na opinii kogoś kto szczepił się będac już w ciąży, ale jakoś narazie nikt nie odpowiada (( Odpowiedz Link Zgłoś
dorotkaf1 Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 16:03 ja szczepiłam się nie wiedząc że jestem w ciązy (był to piewrszy lub drugi tydz ciązy) i mój gin stwierdził że na tym etapie to kwestia: wszystko albo nic - czyli jeżeli ciąża będzie się rozwija dalej to szczepionka nie zaszkodziła. obecnie jestem w 36 tg i mam nadzieję że wszystko jest ok pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
justa1211 Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 16:12 Miałam taki sam dylemat,tyle że u mnie wykryto przeciwciała żółtaczki typu C ( na szczęście wirusa jak narazie nie ma). Dlatego chciałam się zaszczepić na WZW B tylko akurat w tym czasie planowaliśmy z mężem dzieciaka. Tylko skąd człowiek może wiedzieć co i kiedy, a nie chcieliśmy odwlekać tyle czasu. Byłam na wizycie u hepatologa i się pytałam co z tym fantem zrobić. Powiedział, że zaszczepić się mogę ale... . Dałam więc sobie narazie spokój.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda_pm Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 16:48 "Ale.." co???? Bo nie napisałaś. No i... my pytamy co kiedy już się jest w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 22:24 Kazde narzedzie i kazda krew... Ok, ale do operacji uzywa sie narzedzi wysterylizowanych, a nie wytartych o fartuch operatora po poprzednim zabiegu. Jaka krew? Sytuacje , gdy przetacza sie krew w trakcie cc naleza do rzadkosci, zwlaszcza, jesli jest to planowe cc. Ewentualnie warto z lekarzem, ktory bedzie operowal, i z lokalna stacja krwiodawstwa omowic kwestie autotransfuzji, tj, oddania przez zabiegiem swojej wlasnej krwi ze wskazaniem do przetoczenia u siebie samej w razie koneicznosci. Niestety,kiedy ja mialam cc, nie praktykowano autotransfuzji u kobiet ciezarnych. Przy zachowaniu minimum higieny (ze strony personelu) szanse na zakazenie sa znikome. To nieprawda, ze w razie braku szczepien wysylaja na oddzial septyczny. Ewentualnie moga wyslac w przypadku, gdy w ciazy nie byl oznaczony antygen HBs, co jest standardem. Nie rozumiem, co znaczy "traktowac ze szczegolna ostroznoscia". Podczas jakichkolwiek zabiegow, gdy ma sie kontakt z tak zwanym materialem zakaznym (krew, slina, sperma, tkanki, itd) KAZDY pacjent ma byc traktowany jako potencjalny nosiciel WZW B,C, HIV itd. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_pm Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 20:32 No to wracam od lekarza. Podobno bardzo dobrego internisty - Pani Teresa Szczepańska. Powiedziała stanowcze "nie", po czym słuchając moich wątpliwości skonsultowała się jeszcze z lekarzami obecymi w przychodni (Damian), no i teraz już chyba z czystym sumieniem się NIE ZASZCZEPIĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
justa1211 Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 17:04 Nie przeprowadzono badań dotyczących wpływu szczepień przeciwko WZW typu A i B na płód, przebieg i rozwiązanie ciąży. Z tego powodu nie zalecamy szczepienia kobiet w okresie ciąży. Uważa się, że inaktywowane szczepionki wirusowe nie stanowią istotnego zagrożenia dla płodu. Nie zostały ustalone przeciwwskazania do szczepienia kobiet w okresie laktacji. www.szczepienia.pl/zt/index.php?id=264 Odpowiedz Link Zgłoś
magda_pm Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 17:20 Czytałam to. Ale jest również mnóstwo innych publikacji i informacje sprzeczne niestety . Najchętniej to przeczytałam od jakiejś mamusi "tak, szczepiłam się w czasie ciązy i mam zdrowe dziecko". Boję się zaszczepić żeby nie zrobić dziecku krzywdy, ale jakby się okazało że ma być cesarka itp i dojdzie do zakażenia to zrobię jeszcze większą krzywdę (( Odpowiedz Link Zgłoś