Dodaj do ulubionych

WZW B już w ciąży

26.11.04, 13:42
Nie zaszczepiłam się przed ciążą - teraz mam dylemat co robić, bo panują na
ten temat różne opinie. Czy jest tu jakaś mam która szczepiła się w ciąży i
ma zdrowe dziecko? Powiedzcie co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • mpenzi Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 14:04
      Też mam taki problem, tym bardziej że mam mieć cesarkę. Zawsze to operacja więc
      trochę się boję. Słyszałam że powinno się wstrzymać od wszelkich szczepień w
      czasie ciąży ale nie wiem ile w tym prawdy. Daj znać jak sie dowiesz.
      Powodzenia .
      • magda_pm Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 14:16
        Czytałam, że jeżeli planowana jest cesarka, to BEZWZGLĘDNIE NALEŻY SIĘ
        ZASZCZEPIĆ, bo wtedy ryzyko zakażenia jest bardzo duże. Potencjalnie każda krew
        i każde narzędzie lekarskie jest źródłem zakażenia. Jeżeli nie jestes
        zaszczepiona, to traktują Cię wtedy ze szczególną ostrożnością. Ja, jeżeli nikt
        mi nic madrego nie podpowie, to chyba jednak się zaszczepię. Bo tak naprawdę
        przeciwwskazane przy ciąży są szczepionki zawierające żywe wirusy (np. przecie
        grypie) a ta na WZW B ma tylko białka otoczki. Producent szczepionki równiez
        twierdzi że ciąza nie jest przeciwwskazaniem. Testów na kobietach ciezarnych
        oczywiście nie było z wiadomych względów. Dlatego tak bardzo zależy mi na
        opinii kogoś kto szczepił się będac już w ciąży, ale jakoś narazie nikt nie
        odpowiada sad((
        • dorotkaf1 Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 16:03
          ja szczepiłam się nie wiedząc że jestem w ciązy (był to piewrszy lub drugi tydz
          ciązy) i mój gin stwierdził że na tym etapie to kwestia: wszystko albo nic -
          czyli jeżeli ciąża będzie się rozwija dalej to szczepionka nie zaszkodziła.
          obecnie jestem w 36 tg i mam nadzieję że wszystko jest ok
          pozdrówka
          • justa1211 Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 16:12
            Miałam taki sam dylemat,tyle że u mnie wykryto przeciwciała żółtaczki typu C (
            na szczęście wirusa jak narazie nie ma). Dlatego chciałam się zaszczepić na WZW
            B tylko akurat w tym czasie planowaliśmy z mężem dzieciaka. Tylko skąd człowiek
            może wiedzieć co i kiedy, a nie chcieliśmy odwlekać tyle czasu. Byłam na
            wizycie u hepatologa i się pytałam co z tym fantem zrobić. Powiedział, że
            zaszczepić się mogę ale... . Dałam więc sobie narazie spokój.pozdrawiam
            • magda_pm Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 16:48
              "Ale.." co???? Bo nie napisałaś. No i... my pytamy co kiedy już się jest w
              ciąży wink
        • mruwa9 Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 22:24
          Kazde narzedzie i kazda krew...
          Ok, ale do operacji uzywa sie narzedzi wysterylizowanych, a nie wytartych o
          fartuch operatora po poprzednim zabiegu. Jaka krew? Sytuacje , gdy przetacza
          sie krew w trakcie cc naleza do rzadkosci, zwlaszcza, jesli jest to planowe cc.
          Ewentualnie warto z lekarzem, ktory bedzie operowal, i z lokalna stacja
          krwiodawstwa omowic kwestie autotransfuzji, tj, oddania przez zabiegiem swojej
          wlasnej krwi ze wskazaniem do przetoczenia u siebie samej w razie koneicznosci.
          Niestety,kiedy ja mialam cc, nie praktykowano autotransfuzji u kobiet
          ciezarnych. Przy zachowaniu minimum higieny (ze strony personelu) szanse na
          zakazenie sa znikome. To nieprawda, ze w razie braku szczepien wysylaja na
          oddzial septyczny. Ewentualnie moga wyslac w przypadku, gdy w ciazy nie byl
          oznaczony antygen HBs, co jest standardem. Nie rozumiem, co znaczy "traktowac
          ze szczegolna ostroznoscia". Podczas jakichkolwiek zabiegow, gdy ma sie kontakt
          z tak zwanym materialem zakaznym (krew, slina, sperma, tkanki, itd) KAZDY
          pacjent ma byc traktowany jako potencjalny nosiciel WZW B,C, HIV itd.
      • magda_pm Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 20:32
        No to wracam od lekarza. Podobno bardzo dobrego internisty - Pani Teresa
        Szczepańska. Powiedziała stanowcze "nie", po czym słuchając moich wątpliwości
        skonsultowała się jeszcze z lekarzami obecymi w przychodni (Damian), no i teraz
        już chyba z czystym sumieniem się NIE ZASZCZEPIĘ.
        • justa1211 Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 20:45
          A jednak. Wszystko będzie ok.
          • magda_pm Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 20:56
            Mam nadzieję że będzie ok smile
    • justa1211 Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 17:04
      Nie przeprowadzono badań dotyczących wpływu szczepień przeciwko WZW typu A i B
      na płód, przebieg i rozwiązanie ciąży. Z tego powodu nie zalecamy szczepienia
      kobiet w okresie ciąży. Uważa się, że inaktywowane szczepionki wirusowe nie
      stanowią istotnego zagrożenia dla płodu. Nie zostały ustalone przeciwwskazania
      do szczepienia kobiet w okresie laktacji.
      www.szczepienia.pl/zt/index.php?id=264
      • magda_pm Re: WZW B już w ciąży 26.11.04, 17:20
        Czytałam to. Ale jest również mnóstwo innych publikacji i informacje sprzeczne
        niestety sad. Najchętniej to przeczytałam od jakiejś mamusi "tak, szczepiłam się
        w czasie ciązy i mam zdrowe dziecko". Boję się zaszczepić żeby nie zrobić
        dziecku krzywdy, ale jakby się okazało że ma być cesarka itp i dojdzie do
        zakażenia to zrobię jeszcze większą krzywdę sad((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka