Dodaj do ulubionych

dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!!

30.11.04, 13:32
witam,
jakie szanse ma dziecko, które słabo się rozwija i na poczatku 7-mego
miesiąca ciąży waży tylko ok. 1 kg?
czy znacie takie przypadki? jaki był poród? rokowania?
w takiej właśnie sytuacji jest moja szwagierka... co jej mówić?
pomożcie!

Ewa
Obserwuj wątek
    • agunia16 Re: dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!! 30.11.04, 14:19
      Czesc . Z tego co czytalam to na poczatku 7 msc dzieci waza niewiele ponad kg
      wiec nie wiem czy to tak malo.Pozatym udalo sie uratowac mniejsze wczesniaki.Na
      stronie www.wczesniak.pl opisane sa przypadki przedwczesnych porodow w roznych
      tygodniach i tam opisali ze mniejsze dzieci udalo sie uratowac.bedzie dobrze.A
      skoro jeszcze nie urodzila to kazdy dzien w lonie matki daje bardzo duzo.A
      czemu ma rodzic w 7 msc?Jakies komplikacje??Pozdrawiam
      Malutka29tc
      • karmina76 Re: dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!! 30.11.04, 16:44
        Wiesz ja zaczynam z moim Szymkiem 7 m-c (29tydz.), a waga dziecka tez jest w
        tych okolicach, ja sama od początku ciązy przytyłam 5 kg, ale lekarz mnie
        uspokajał wczoraj, że nie ma powodu do obaw, bo dziecko rozwija się dobrze, a
        waga dziecka najwięcej ma się zmienić w ostatnich dwóch miesiącach. Absolutnie
        nie kazał panikować. Myslę więc, że nie powinnaś denerwować szwagierki, bo to
        nie musi wcale oznaczać przyszłych problemów, a jej teraz stres napewno nie
        pomoże. Niech odżywia się zdrowo. Pozdrawiam Karmina z Szymkiem
    • iwka901 Re: dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!! 30.11.04, 16:46
      Hej,
      Właśnie zaglądnęłam do książki i wygląda na to, że dzidzia na początku 7 mca
      właśnie ma wagę ok 1 kg.
      • zielonookaa Re: dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!! 30.11.04, 17:40
        Mój Maluszek w 27 tygodniu wazył 900 gr i moja pani doktor powiedziała, ze to
        idealna waga, wiec moim zdaniem nie masz powodów do zmartwień
        Pozdrawiam
    • baby244 Re: dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!! 30.11.04, 18:39
      witam,

obecnie jestem w 27 tc, a w 25 tc maialam usg , gdzie waza wynosila ok 660gr.

lekarz powiedzial ze synek rozwija sie prawidlowo i ze waga rowniez w tym
      okresie jest prawidlowa, poza tym dziecko najwiecej przybiera w dwoch ostatnich
      miesiacach ciazy

pozdrawiam

baby244 i Maxym 27tc
      • bei Aguniu:) 30.11.04, 19:17
        Mój Artuś w 28 tc miał 800 g
        urodziłam przez cc w 38 tc zdrowe dziecko- o wadze 2650g....49 cm

USG na 2 dni przed cc mówiło o 2300g wadze......trzeba doliczyć do takiego
        wyniku standartowy błąd obliczeniowy- bo usg ma kłopoty z wyliczeniem tkanki
        tłuszczowej- no i ja miałam małowodzie- wtedy ciężko zmierzyć brzuszek- nie
        jest idealnie okragły:0
        nie martw się= dzieci potrafią rosnąć skokamismile...
        • kamila99 Re: Aguniu:) 30.11.04, 21:25
          U mnie też stwierdzono małowodzie. Jestem w 35 t.c. Bardzosię denerwuję czy
          dziecku coś nie grozi?
    • sofi84 Re: dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!! 30.11.04, 21:47
      moje na poczatku 6 wazy 555g wiec nie mam pojecia jak przez ten miesiac
      przybedzie mu kolejne pol kilo jestem przerazonasmile
    • asia06 Re: dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!! 01.12.04, 00:36
      Zajrzyj na stronę: niemowle.onet.pl Jest tam kalendarz ciąży tydzień po
      tygodniu. Jak przeczytałam, nie wydaje mi się, żeby to była za niska waga.
    • linuss1 Re: dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!! 01.12.04, 08:37
      Czesc,
      Na wstepie od razu powiem, ze moja corka wazyla 1 kg w 7 miesiacu.
      Pomimo faktu, ze ja tylam zgodnie z norma.
      Moj lekarz stwierdzil, ze dziecko troche male, co oczywiscie sprawilo, ze wlosy
      zakwitly mi na glowie ze zmartwienia.
      Ale wyobraz sobie, ze do konca ciazy cora przytyla. Elegancko zgromadzila zapasy
      i urodzila sie wcale nie taka mala.
      Ale wiesz profilaktycznie moze zapytaj lekarza o jakies witaminy, staraj sie
      jesc wiecej warzyw i owocow oraz chodz na spacery!
      pozdrawiam
      linussowa
    • ania.silenter_exunruzanka Moja Ola: poród w 7 miesiącu, waga 1120g 01.12.04, 10:08
      Moja córka w dniu porodu (cc) pod koniec 7 miesiąca ważyła 1120g, obecnie 10
      miesięcy i 7 kg. Jest cudownasmile.
      pozdrawiam
    • ania_sz77 Re: dziecko w 7-mcu tylko 1kg!!! 01.12.04, 13:14
      A co o tym świadczy ze słabo się rozwija? Coś nie tak z sercem, mozgiem? 1 kg.
      na poczatku 7 miesiąca to normalna waga. Sama waga o niczym nie swiadczy, no
      chyba że ktoś wyznaje zasadę że tylko grube i duże jest zdrowe. Dziecko ma
      różne tempo rozwoju i dostosowuje się do możliwości organizmu matki, nie każde
      ma tyle samo miejsca przecież. A poza tym w badaniu USG podawane są przybliżone
      wartości i istnieje pewna granica błędu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka