Dodaj do ulubionych

duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytuacji?

01.12.04, 10:05
czy spotkalalyscie sie z taka sytuacja moja doktor stwierdzila ze u mojego
dziecka ciazy 33 tyg.glówka jest wiekrza o ok. 3 tygonie.z kazdym wykonywanym
usg TAK SAMO to ja bardzo martwi ale jak powiedziala nie widzi zadnych
uchybien w mozgu wszystko podzielone jak trzeba zarys czaszki tez ,glowka
jest jak tzw globus bardzo okragla ( z gory) .MIALAM ROBIONE WCZORAJ USG
TROCHE SIE ZMARTWILAM ( ZNOWU) CZY NA PEWNO Z DZIECKIEM WSZYSTKO OK.DOKTOR
POKAZALA BUZKE DZIECKA BARDZO GRUBIUTKA ,DUZE GRUBIUTKIE POLIKI.NOSEK WYDAWAL
TEZ MI SIE DUZY I SPLASZCZONY NA ZDIECIU USG PO OBEJZENI.NA USG CHODZE CO 20
DNI,ZASZE TYLKO TA GLOWKA WIEKRZA.WCZORAJ DOKTOR POW, ZE TE USTA COS JEJ NIE
PASUJA ALE PO PARU MIN. STIERDZIALA ZE WSZYSTKO JEST OK. I W SUMIE NIE MAM
DO CZEGO SIE PRZYCZEPIC TYLKO WIELKOSC GLOWKI.ZNOWU SPANIKOWALAM ALE MIALAM
WYKONANE PADANIE USG PRENATARNE I WYSZLO W 22 TYG,ZE PODNIEBIENIE I WARGA
GORNA WYKRZTALCONE PRAWIDLOWO.PRZYZNAM SZCZERZE ZE JUZ GLÓPIEJE KADE USG TO
DLA MNIE HORROR!
Obserwuj wątek
    • justyhna Re: duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytu 01.12.04, 11:13
      wiesz co przejdz sie do innego lekarza na USG i zobaczysz co ci powie.Poszukaj
      takiego ktory specjalizuje sie w USG. Mysle ze z glową twojego dzidziusia jest
      wszystko OK,tylko po co ta lekarka cie tak straszy.Ja dla samej siebie na jedno
      USG poszłabym gdzie indziej.Badz dobrej mysli.Pozdrawiam
    • martap10 Re: duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytu 01.12.04, 11:24
      Hej, MOneczka!
      Ja jestem w takiej samej sytuacjismile nie martw się, to nic strasznego! Twoja
      lekarka zachowuje się bardzo dziwnie, bo nie rozumiem, dlaczeto panikuje? Ja
      byłam na USG u dwóch bardzo dobrych ultrasonografistów we Wrocławiu i wszystko
      jest w porządku. Każdy z nas jest inny i po prostu dziecko może mieć dużą
      główkę. I już. Nie ma co panikować. Mój synek jest ogólnie też troszkę większy
      niż wiek, ale nie tyle,co główka, czyli tak jak u Ciebie - 3 tygodnie. Dziś idę
      znowu na USG, ale przestałam się martwić, bo z mózgkiem i podniebieniem wszytko
      ok, więc po co te nerwy. POza tym w badaniach uSG są odchylenia, naprawdę nie
      ma się czym przejmować. Jedynie - mnie tak powiedziano, że jeśli tendencja się
      utrzyma (jestem w 31 tyg.), to być może skończy się cesarką, bo się główka nie
      wpasuje w kanał rodny, ale to też nie jest powiedziane. U mnie brat męża ma
      sporą głowę, mama też, a i ja nie mogę się poszczycić malutką główką, więc po
      prostu taka nasza uroda. Nie panikuj, możesz jeszcze z kimś porozmawiać, ale
      skoro sama lekarka mówi, że jest ok, to nie rozumiem, po co te komentarze, że
      się boi....Na pewno masz zdrowego dzidziusia, głowa do góry!!smile
    • ashanta Re: duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytu 01.12.04, 11:45
      Ja tez miałam taka samą sytuacje ,w kazdym Usg główka była 3 tyg większa,tez
      się martwiłam ,choc wszystkie struktury były ok.Na końcu ciązy jedna
      dr.powiedziała mi że gorzej gdy główka jest za mała,a jak jest wieksza a
      struktury w środku są prawidłowe to nie ma czaym sie martwić.I mi
      przeszlo .Waga tez była przeklamana o prawie 0,5 kg.Także nie martw
      sie ,naprawdę jak chcesz to napisz do mnie ,to Ci dokladnie podam wymiary,i
      zobaczysz ,ze tak było .A teraz synek ma piękna głowkęi wszystko jest
      dobrze .Żałuje tylko tych nerwów.Posłuchaj mnie nie panikuj!!!!
    • creolka Re: duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytu 01.12.04, 21:06
      bylam w pt na badaniu w szpitalu poniewaz lekarz stwierdzil ze dziecko jest
      wieksze niz wskazuje na to wiek ciazy(30t),tez mi powiedzial ze szczegolnie
      glowka jest duza,tez sie tym martwie,ale on mnie uspokoil ze wszystko jest ok
      tylko widocznie taka uroda dzidzi.mialam usg prenatalnew 22t i wszystko w
      porzadku.13.12 mam wizyte bede wtedy w 32 t.na pewno wszystko jest w porzadku z
      naszymi dzidziami!trzymaj sie cieplutko!
    • morales2003 Re: duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytu 01.12.04, 21:20
      Ja miałam taką sama sytuację z moją córeczką. Też główka była "starsza" niż
      reszta ciałka. Lekarz mnie nastraszył, byłam załamana. Oczami wyobraźni
      widziałam juz wszystkie czarne scenariusze... Dziś moja Olga ma dwa miesiące i
      jest zdrowiutka jak rybka smile Nic się nie martw, takie odchylenia są zupełnie w
      normie. Wiem o czym mówię bo obczytałam się na ten temat dokładnie.
      Pozdrawiam serdecznie
    • moneczka Re: duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytu 02.12.04, 11:19
      dzieki dziewczyny za odpowiedz.a czy u was głowka dziecka mila okragly krztalat
      chodzi o to jak patrzalalyscie na glowke na usg z gory .( pomiar bpd)bo u
      mojego dziecka jest wlasnie bardzo rowna i okragla przypominajaca globus.i
      jeszcze mam pytanie do mam ktore odpisaly czy po urodzeniu dziecka faktycznie
      ta wielkosc glowki jest tak bardzo widoczna?
    • moneczka Re: duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytu 02.12.04, 12:00
      dziewczyny a jak wyglada porod dziecka z duza glowka. czy to jest cesarka?
      • gosia152 Re: duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytu 05.12.04, 21:43
        moja mała miała przy urodzeniu w 39 tyg. 36 cm obwodu główki, czyli sporą ale w
        normie, urodziłam bez problemów a w sumie była szczupła bo wazyła 3 kg,
        wygladała jak mały ufoludek
    • moneczka podciagam watek 05.12.04, 12:22
      • wybredna Re: podciagam watek 05.12.04, 12:41
        Moja dzidzia w 32 tyg ciąży miala normalne rozmiary,a 2 tyg później lekarz stwierdził,że urosło jak w ciągu 4 tyg!Jednak dziecko jest proporcjonalnie zbudowane(mierzyl dlugość kości udowej i ramiennej).W związku z wielkością dziecka kazał 2 tyg wcześniej odstawić leki(jestem na podtrzymaniu) i spokojnie czekać na poród,bo dziecko jest dobrze rozwinięte.
        Tak więc już we wtorek mogę się spodziewać wyjazdu do szpitalasmile
        Zapytalam czy mogą być problemy z porodem naturalnym związane z wielkością dziecka,ale lekarza zaprzeczył,chociaż uprzedził,że zawsze w trakcie porodu mogą zaistnieć wskazania do cesarki(ale to przecież normalne).
        Pozdrawiam
        • natkare Mała główka:) 05.12.04, 13:57
          U mojej Dominisi bylo wrecz odwrotnie, miala o 2-3 tyg. mniejsza glowke niz
          powinna.Nogi za to dlugasnesmile
          Po obudzeniu (mialam cc) pytam sie lekarki co z ta glowa? Ona ze wszystko jest
          proporcjonalne.Miala 53cm a obwod glowki 33cm(ur. sie 3 tyg. wczesniej).
          Teraz jestem znowu w ciazy i podobnie jak poprzednio dzidzia bedzie raczej
          drobniutka, z mala glowka i dlugimi nozkami.
          A tak wogole to moja siostra(spr. w ksiazeczce zdrowia miala taki sam obwod w
          40 tyg.).
          Przeciez nie jestesmy jednakowi, nawet w rodzinie mozna zauwazyc roznice chocby
          w wielkosci glowy i dlugosci nog.
          POZDRAWIAM
          Renata mama Maciusia 1999, Dominisi 2003 i Fasolki (?26.03.2005)
    • femalespirit Re: duza główka dziecka-ktos jest w podobnej sytu 05.12.04, 17:01
      Moj synek tez ma glowke wieksza o prawie tydzien, a obwod brzuszka i dlugosc
      kosci udowej wskazuje na wiek starszy nawet dwa tygodnie nizby wynikalo z wieku
      ciazy. Lekarz nie widzi w tym nic niepokojacego, po prostu taka cecha osobnicza
      (oboje z mezem jestesmy wysocy i dlugonodzy). Struktury sa ok, wiec nie ma
      powodu do zmartwien. Nie przejmuj sie tym, dla pewnosci mozesz isc do innego
      specjalisty, ale tak po prostu bywa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka