Dodaj do ulubionych

lek przeciw grzybiczny Nystatyna

07.12.04, 12:14
lekarz zalecił Nystatynę - lek przeciwgrzybiczny zarówno ustnie jak i
dopachwowo - czy ktoś może brał taki lub podobny
Obserwuj wątek
    • qlerka Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 12:27
      Hej!
      Ja biorę Nystatynę dopochwowo w sumie od początku ciąży. Lek ten jest całkowicie bezpieczny dla dziecka. Niestety mi niewiele pomaga, ale moja ginka się uparła i twierdzi, że leczenie Nystatyną przynosi efekty w dłuższym okresie leczenia. A mi się po prostu wydaje, że nie chce dziecka truć niepotrzebną chemią, a stanów grzybicznych w ciąży noi tak nie da się w 100% wyleczyć.
      Pozdrawiam.
      • katarzyna.k13 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 12:32
        a w którym teraz jestes tygodniu, jak jestem prawie w 9, oprócz tych tabletek
        biorę antybiotyk przeciw bakteriom e coli które wykryto w układzie moczowym
        • neti87 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 12:45
          Brałam Nystatynę, ale nie byłam wtedy w ciąży. U mnie działała rewelacyjnie. Już
          Ci pisałam, żebyś brała leki, które zalecił lekarz, bo z e-coli trzeba walczyć.
          Ja wyleczyłam tę bakterię na początku ciąży, brałam antybiotyk Zinnat. Dzidzia w
          brzuszku u mnie jest zdrowa jak rybka. Też bardzo przeyżywałam fakt, że muszę
          łykac antybiotyki w ciąży, a przez kilkanaście lat nie miałam w ustach żadnego
          poważniejszego leku. Opłaciło się, teraz nie żałuję. Nie mam żadnych problemów z
          pęcherzem.
          • katarzyna.k13 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 12:55
            dziekuje za rady, a w któ tygodniu byłas,
        • qlerka Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 13:10
          Jestem w 23 t.c.
      • ulapod Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 12:53
        Ja biorę Macmiror to jest własnie Nystatyna i coś jeszcze.
        Wczesniej brałam Clotrimazolum i moja gin. mi mówiła, ze Nystatyna dziala na zupełnie inne grzyby niz Clotrimazolum dlatego jest wskazane przeleczenie i tym i tym na wszelki wypadek.
        Moze na twoje dolegliwości nie działa Nystatyna a Clotrimazolum działa?

pozdrawiam
    • mumi1 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 13:40
      w moim przypadku od 12 tc lekarz zalecił mi lek o nazwie lactovaginal który
      równiez działa przeciw grzybiczie a poza ty raz na 3-4 dni biore czopki
      sterowag i musze powiedziec ze poprawa jest bardzo duża ( obecnie to juz 15 tc)

pozdrawiam
      • gosia_815 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 13:53
        Ja też biore Nystatyne od ponad miesiąca a jestem już w 38 tyg ciąży,lekarz
        nakazał brać aż do rozwiązania,pozdrawiam
        • iwona271 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 14:08
          Ja bralam w leku dopochwowym w ok. 26-28 tygodniach, w sumie trzy listki,
          poprawa bardzo szybko. Teraz lactovaginal zapobiegawczo. Wczesniej zrobilam
          wymaz z szyjki, antybiogram pokazal na jakie leki to paskudztwo jest
          najbardziej wrazliwe i rzeczywiscie zadzialalo.
          Pozdrawiam,
          Iwona
          • neti87 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 14:21
            Clotrimazolum to też świetny lek. Maść również dobrze działa i daje dobre efekty.
            Natomiast LACTOVAGINAL nie jest lekiem stricte przeciwgrzybicznym, po prostu w
            ogóle nie jest lekiem na grzybicę. To lek, który odnawia florę bakteryjna w
            pochwie, ma zapobiegać ewentualnym nawrotom choroby. To taki "jogurcik" do
            pochwy. Tym lekiem na pewno się grzybicy nie wyleczy. Można go stosowac już po
            kuracji lekiami przeciwgrzybicznymi, by flora w pochwie się poprawiła. Proszę
            nie piszcie, że to jest na grzybicę, bo tak naprawdę leczyć się trzeba czymś
            zupełnie innym.
            • wsuwka1 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 15:24
              Neti87 ma rację. Mnie niestety dopadła w 15tc drożdżyca. Moja gin. przepisała
              mi robione globulki z antybiotykiem. Kiedy zapytałam ją o Lactovaginal,
              powiedziała, że on nic nie pomoże bo drożdże i tak go zeżrą...
    • jowa20 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 14:24
      tak ja juz bralam pare razy na uplawy.Jowa 34tc
      • lula11 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 17:08
        Biorę Nostatynę dopochwowo od kilku dni i mam wziac całe opakowanie , w moim
        przypadku w poprzedniej ciazy tylko ten lek wyleczyl mnie na dosłownie kilka dni
        przed porodem z grzybicy i urodziłam zdrowa córeczkę a grzybica przez kolejne
        dwa lata nie powróciła, dopiero teraz .
        Agata,16tc.
    • pelea Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 17:47
      ja tez bralam nystatyne ok.11 tygodnia i grzybica nie wraca
      • sanna1 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 21:41
        Ja też dostalam lek przeciw grzybiczny, bo lekarz sttwierdzil biale uplawy.
        Poza tym nie mialam zadnych objawów. Jak to bylo u Was z grzybicą? Po czym
        widać poprawę?
    • ap282 Re: lek przeciw grzybiczny Nystatyna 07.12.04, 22:35
      Cześć.Jestem w 34t.c Biorę Nystatynę od tygodnia.Miałam białe upławy i
      swędzenie.Objawy te ustały,ale lek jeszcze biorę.Zobaczę co powie lekarz przy
      następnej wizycie.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka