hermiona_77 07.12.04, 14:47 Czy we wczesnej ciązy mozna latać samolotem? Wiecie coś o generalnych przeciwwskazaniach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irka_1000 Re: latanie samolotem w ciąży? 07.12.04, 15:18 Nie ma. Nawet w późnej. Wypytywałam ginów, sprawdzałam w fachowej literaturze. Wszyscy zgodnie pokreślają, ze teraz te zkakazy nie maja nic wspólnego z rzeczwistością i samoltami jakie mamy. Było to dla mnie ważne bo latam srednio dwa razy w miesiącu, czase spedzam w samolocie ponad 10 godzin. Przy normalnej ciąży mozna latać spokojnie. Co prawda teraz się troche boje, ale tego, ze w Locie nie wpuszczą mnie na pokład. I z doswiadczenia-jeli tylko możesz lataj w biznesie. Jednak zdecydowanie lepiej dla puchnacych w ciąży nóg, jak je mozna wyciagnąć... hermiona_77 napisała: > Czy we wczesnej ciązy mozna latać samolotem? Wiecie coś o generalnych > przeciwwskazaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
aliceparis Re: latanie samolotem w ciąży? 07.12.04, 15:18 Generalnie nie ma. Ja 2 tygodnie temu (w 13 i 14 tygodniu ciąży) zrobiłam rundę Warszawa - San Francisco - Warszawa i przed wylotem trochę się doinformowałam. Na pewno wiele osób będzie Cię straszyć odklejaniem łożyska itp. ale generalnie w ciązy, która przebiega prawidłowo i w której nie ma żadnych powikłań, nie ma przeciwskazań do latania samolotem (poza ostatnimi tygodniami ze względu na ryzyko rozpoczęcia akcji porodowej na pokładzie, ale tu same linie lotnicze się przed tym zabezpieczają i nie chcą przyjmować na pokład kobiet w bardzo zaawansowanej ciąży, chociaż znam i takie, które na zaawansowaną ciążę nie wyglądały i też latały). Zalecenia są takie same jak dla wszystkich pasażerów: dużo pić, ruszać się (to głównie przy bardzo długich lotach). Na pewno wskazane jest odwiedzić lekarza tuż przed lotem, aby potwierdził, że nic złego się nie dzieje i że można lecieć spokojnie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś