Dodaj do ulubionych

po cc nie można nosić dziecka?

08.12.04, 10:03
czy to prawda, że po cesarce przez 3 mce nie wolno nosić dziecka? jak w ogóle
jest po? ile czasu dochodzi się do siebie? jak długo byłyście w szpitalu? czy
widząc kobiety po porodach naturalnych stwierdzałyście, że miały łatwiej?

pzdr
Aneta 23 tc
Obserwuj wątek
    • elasz4 Re: po cc nie można nosić dziecka? 08.12.04, 10:55
      Pierwsze słyszę, że po cesarce nie można nosić dziecka.
      Mogę Ci powiedzieć, że dostajesz dziecko i raczej mało kogo to obchodzi, że cię
      boli lub nie dajesz rady, ja rodziłam akurat w takim szpitalu, że dopiero jak
      dziecko mocno płakało i nie dawało spać innym wówczas połozna przychodziła, ale
      nie po to zeby pomóc ale opieprzyć.
      Ja w szpitalu spędziłam 6 dni, ale już po 3 mogłam wyjść tylko mój synek dostał
      żółtaczkę i dlatego musieliśmy przedłużyć nasz pobyt.
      Ja bardzo szybko doszłam do siebie, na drugi dzień jak już wstałam to tylko
      chodziłam i dzięki temu bardzo dobrze się czułam, rana świetnie się goiła,
      tak , że teraz dobrze się trzeba przypatrzeć gdzie jest.
      A jeśli o zazdroszczenie osobom po porodach naturalnych to powiem ci, ze
      przeżyłam cały poród naturalny, po 13 godzinach męczarni okazało się, ze są
      komplikacje i trzeba mnie pociąć i to była najszczęśliwsza chwila. W sumie to
      wielokrotnie mówiłam i będę powtarzać cesarka dla mnie to nic w porównaniu z
      bólem podczas porodu naturalnego. A pamiętaj, że kobieta po porodzie naturalnym
      w większości przypadków jest nacinan i zszywana a przecież musi się normalnie
      załatwić, wydaje mi ię, ze to piekielnie boli i szczypie.
    • black_currant Re: po cc nie można nosić dziecka? 08.12.04, 11:06
      Oj, zdecydowanie nieprawda smile W 99% po 6 tygodniach możesz już normalnie
      ćwiczyć (łącznie z robieniem brzuszków), więc tymbardziej można nosić dziecko
      szybciej niż po 3 miesiącach smile
      Ja zaczęłam podnosić Grzesia pod koniec drugiej doby po operacji (ale u mnie w
      szpitalu akurat położne i pielęgniarki robiły wszystko przy maluchu). W domu
      zaczęłam się nim normalnie opiekować gdy miał tydzień (bo wcześniej nie mogłam
      stać dłużej niż 5 minut - rana zaczynała boleć, dlatego wszystkie przewijania
      itp. spadły na męża).
      Mam za sobą poród naturalny (pierwsza ciąża) i cesarkę (druga). Dla mnie
      pierwszy tydzień był zdecydowanie łatwiejszy po porodzie naturalnym. Natomiast
      później zdecydowanie lepiej czułam się po cesarce.
      A, w szpitalu byliśmy 3 doby z kawałkiem (Grześ urodził się w poniedziałek o 16,
      wyszliśmy w czwartek koło południa).

---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa smile
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
    • afkak Re: po cc nie można nosić dziecka? 08.12.04, 11:13
      Prawda, iz powinnaś się oszczędzać, aby blizna sie nie rozeszła, szczególnie
      wewnątrz.
      Nie mamy jednak możliwości aby nie nosić dziecka. I podstawa to też to, że
      chyba nie chcemy dawać je komuś innemu (przynajmniej w moim wypadku). Nie
      wyobrażam sobie, abym ja cały czas leżała, siedziała, a potrzebujące mnie
      dzieciątko płakało w ramionach kogoś innego.
      Nie należy ogólnie dźwigać ciężarów, ale to zarówno po cesarce jak i po
      porodzie naturalnym, nie mozna jednak wpadac w skrajnosci. Myślę, także, że
      wiele zależy od naszych organizmów.
      Jeśli zas chodzi o poród naturalny, to według mnie nie jest łatwiej. Jest
      podobnie, a ból porodu jest na pewno gorszy (sama przeszłam całą fazę porodu,
      włącznie z parciem).
    • joisana Re: po cc nie można nosić dziecka? 08.12.04, 13:01
      Cześć, powiem Ci to co mówił wszystkim mamom po cc, mój profesor położnictwa i
      gin. : po cc bez komplikacji młodej mamie wolno nosić dokładnie tyle ile waży
      jej dziecko, nie ważne czy to będzie właśnie dziecko, czy zakupy wink, ale z tym
      pierwszym radzę jak z jajkiem smile)).
      To jest taka złota zasada i należy ją stosować bez odstępstw, ja też miałam cc
      i powiem Ci,że to nie jest problem, choć na początku mamy boją się podnosić
      maleństwo bez względu na rodzaj porodu wink. Po operacji trzeba jak najszybciej
      zacząć się ruszać i prowadzić normalne życie (bez szaleństw tylko), wtedy
      szybko dochodzi się do siebie.
      Pewnie ,że można mieć pecha i źle znieść cc i długo dochodzić do siebie, ale
      tak samo jest z porodem naturalnym, co komu pisane...jak mawiały nasze babcie.
      Przede wszystkim myśl pozytywnie, musisz przez to przejść, bo w ciąży przecież
      nie da się dłużej niż 9m chodzić wink, lekarze zrobią swoje, a reszta należy do
      Ciebie, dla Maleństwa zrobisz przecież wszystko, a ono najbardziej będzie
      potrzebowało silnej i sprawnej mamy. Dbaj więc o siebie, ciesz się, że Maluch,
      w odróżnieniu od rodzonych naturalnie, będzie miał od razu piękną- kształtną
      główkę i nie myśl za dużo o tym, że to operacja, bo to tylko sposób na
      wydostanie się Twojego Dziecka na świat, ani gorszy, ani lepszy, tylko inny od
      porodu naturalnego. Będzie dobrze.Powodzenia.
      • naomi_k Re: po cc nie można nosić dziecka? 08.12.04, 15:48
        Bardzo fajnie napisane Joisano...Właśnie dla takich sympatycznych odpowiedzi
        warto tu zaglądać.
        Serdecznie pozdrawiam

joisana napisała:

> Cześć, powiem Ci to co mówił wszystkim mamom po cc, mój profesor położnictwa i
        > gin. : po cc bez komplikacji młodej mamie wolno nosić dokładnie tyle ile waży
        > jej dziecko, nie ważne czy to będzie właśnie dziecko, czy zakupy wink, ale z tym
        > pierwszym radzę jak z jajkiem smile)).
        > To jest taka złota zasada i należy ją stosować bez odstępstw, ja też miałam cc
        > i powiem Ci,że to nie jest problem, choć na początku mamy boją się podnosić
        > maleństwo bez względu na rodzaj porodu wink. Po operacji trzeba jak najszybciej
        > zacząć się ruszać i prowadzić normalne życie (bez szaleństw tylko), wtedy
        > szybko dochodzi się do siebie.
        > Pewnie ,że można mieć pecha i źle znieść cc i długo dochodzić do siebie, ale
        > tak samo jest z porodem naturalnym, co komu pisane...jak mawiały nasze babcie.
        > Przede wszystkim myśl pozytywnie, musisz przez to przejść, bo w ciąży przecież
        > nie da się dłużej niż 9m chodzić wink, lekarze zrobią swoje, a reszta należy do
        > Ciebie, dla Maleństwa zrobisz przecież wszystko, a ono najbardziej będzie
        > potrzebowało silnej i sprawnej mamy. Dbaj więc o siebie, ciesz się, że Maluch,
        > w odróżnieniu od rodzonych naturalnie, będzie miał od razu piękną- kształtną
        > główkę i nie myśl za dużo o tym, że to operacja, bo to tylko sposób na
        > wydostanie się Twojego Dziecka na świat, ani gorszy, ani lepszy, tylko inny od
        > porodu naturalnego. Będzie dobrze.Powodzenia.
        • joisana Re: po cc nie można nosić dziecka? 09.12.04, 10:06
          Bardzo mi miło, dziękuję i pozdrawiam smile.
    • roxi_hart Re: po cc nie można nosić dziecka? 08.12.04, 13:38
      Czesc Aneto, odpisalam Ci na Twoj post "do Roxi". Ja ciecie mialam 1 grudnia, moja Mala nosilam juz w szpitalu. Ze szpitala wypisali mnie w 5 dobie po cieciu. Na poczatku bylo ciezko-ja np. nie moglam sie ppodniesc zeby nie zemdlec-podczas operacji mialam duzy ubytek krwi i morfologia poleciala. Nie mialam sily. Ale zmobilizowalam sie i na drugi dzien wieczorem poczlapalam do lazienki. Nie musisz sie prostowac w pierwszym momencie po wstaniu-tak mi radzily pielegnairki-do lazienki poszlam zgieta w pol a wracalam wyprostowana.
      Rana bolala, szwy ciagnely. Dostawalam leki przeciwbolowe a dzis zdjeli mi szwy. Teraz juz nic nie ciagnie.
      W pierwszych dniach po bolalo szczegolnie mocno przy siusianiu. Zaciskalam zeby i wytrzymalam.
      W spzitalu oprocz mnie byly 4 inne kobiety...wzsytkie po cesarce-czyzby taka moda?
      Jesli masz jakies pytania to pisz na priva chetnie odpowiem.
      Pozdrawiam
    • anulina no jasne! 08.12.04, 22:21
      tydzień po cesarce możesz już normalnie funkcjonować! oczywiśnie nie dźwigać,
      nie jechać na narty i darować sobie aerobik, ale nosić dziecko jak najbardziej!!

chociaż cięzko znosiłam pierwsze dwa dni po cięciu, potem wszystko wrocilo do
      normy

pozdrawiam
    • mamaczarusia Re: po cc nie można nosić dziecka? 09.12.04, 21:40
      Nic podobnego! Starałam sie jak najnormalniej funkcjonować. Urodziłam o 3 nad
      ranem.Przy pomocy męża i położnej jeszcze tego samego dnia zrobiłam spacer z
      balkonikiem.Następnego dnia już bez niczyjej asysty poszłam sobie pod
      prysznic.Maluszek był na oddziale noworodkowym więc chodziłam do niego na
      karmienia, po każdym karmieniu trzymałam go sobie w pionie.Ponieważ moja
      koleżanka urodziła 2 dni po mnie ( w tym samym szpitalu), odwiedzałam ją.Mam
      wrażenie, że czułam sie lepiej od niej, byłam mniej obolała, a ona wyraźnie mi
      zazdrościła formy i tempa porodu.Po powrocie do domu normalnie zajmowałam się
      dzidzionkiem, mąż (na urlopie) pomagał mi tylko w pierwszym tygodniu.Pozdr.Jola
    • trzyrazynie Re: po cc nie można nosić dziecka? 10.12.04, 07:22
      Ja mialam dwie cesarki. Pierwsza gdy synek urodzil sie 5530g. Po 14 godzinach
      naturalnego rodzenia. Koszmar. Moglam go coprawda odrazu nosic, ale ciezko mi
      bylo dojsc do siebie po tym porodzie. Druga cesarka byla zaplanowana i coreczka
      wazyla juz tylko 3250g. To byl porod z Disneyland. Urodzilam o 8 rano a o 10:30
      bylam juz na nogach (jeszcze mi znieczulenie calkiem nie zeszlo i nogi mialam
      troche jak z waty hahaha) Do domu poszlam po dwoch dniach. Chcialam jeszcze
      dodac ze mam cukrzyce typu 1, nie ta ciazowa przy ktorej jest wiele paniki a
      ona mija zaraz po porodzie. Ja dziewczyny musze robic zastrzyki 5 razy dziennie
      od samego poczatku ciazy, poprzez karmienie piersia az do konca zycia. Teraz
      jestem w ciazy z trzecim i znowu bede miala cesarke. Przy okazji poprosze zeby
      mi wstawili zamek blyskawiczny w razie kolejnych ciazy. Mi osobiscie cesarka
      sluzy lepiej niz tzw. porod naturalny, ale to chyba indywidualna sprawa. Tak
      czy inaczej glowa do gory.
    • badziunia Re: po cc nie można nosić dziecka? 10.12.04, 14:35
      Ja urodziłam przez cc duże dziecko -4300g - po ponad 24 godzinach porodu
      naturalnego - koszmar na Karowej. Dziecko musiąłm nosić od razu tzn na 2 dzień
      po porodzie, bo nie miałam nikogo do pomocy. Po 3 tygodniach po porodzie
      trafiłamdo lekarza , bo źle się czułam. Powiedział mi że nie powinnam nosić
      dziecka, ale jak ktoś musi to nosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka