Dodaj do ulubionych

SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI

11.12.04, 12:31
Został mi tydzień do porodu, a od kilku dni swędzi mnie skóra. Lekarz zalecił
zrobienie wyników krwi: takie wartości jak AST,ALT,ALP fosfataza alkaniczna
są znacznie podwyższone. Wiem, że ma to tylko związek z wątrobą....Czy
możecie coś więcej mi na ten temat napisać?
Obserwuj wątek
    • mama_alusi1 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 11.12.04, 13:22
      nie chce oczywiście Ciebie niepotrzebnie straszyć ale wkleje Ci link w którym
      jest coś napisen na ten temat, to strona mojej znajomej, a raczej jej synka,
      poczytaj sobie, warto home.autocom.pl/jasnosz/cholestaza.html
      życzę zdrówka!!
    • zuzia270775 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 12.12.04, 00:42
      ja pod koniec ciazy mialam taka swendzonke ze myslalam ze nie wytrzymam i do
      tego wysokie cisnienie co oznaczalo zatrucie ciazowe jednakze nie pamietam
      jakie mialam badania.w kazdym razie do rozwiazanai lezalam w szpitalu
      • ade1 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 12.12.04, 08:21
        powinnas jak najszybciej pojsc z wynikami do lekarza. Ja mialam to samo ale
        okazal osie ze wyniki nie byly takie bardzo zle. Bralam leki na watrobe
        wowczas. Pamietam ze lekarz powiedzial ze gdyby byly bardzo zle to trzeba
        szybko wyjmowac dzidziusia.
    • roxana2001 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 12.12.04, 08:37
      Konsultowałam się w sobotę telefonicznie z lekarzem. Przeczytałam mu wyniki.
      Kazał mi się zgłosić w pon. do szpitala (powiedział, że mam się "pokazać",co
      chyba nie oznacza odrazu leżenia w szpitalu?). Z drugiej strony myślę, że
      jeśli byłyby aż tak złe wyniki - to kazałby mi zgłosić się do szpitala już w
      sobotę a nie czekać do poniedziałku?
      • ade1 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 12.12.04, 08:41
        No to moze faktycznie nie jest tak zle. Wisz oni się znają. Mi kazal co kilka
        dni robic proby watrobowe i sprawdzal na ile to rosnie. Ale ciaze donosilam do
        konca, bralam tylko jakies leki. Swedzenei ustapilo dopiero gdy urodzilam
        chlopcyka. Wtedy odczulam spokoj. Do tego czasu to doslownie mialam rany na
        ciele od ciaglego drapania. Jesli Ci tak powiedzial to znacy ze nei jest tak
        zle. Ja tez z tym chodzialm dosyc dlugo bo lekarz powiedzil ze wyniki nie sa
        az tak bardzo zle.
        • a76 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 12.12.04, 12:41
          jakie masz wartości?
    • roxana2001 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 12.12.04, 13:37
      bilirubina całkowita 0,6 mg/dl (N;0,3-1,5)
      AST 114U/l (n;5-40)
      ALT 248U/l (n;5-40)
      ALP fosfataza alkaliczna 284u/l (n poniżej (chyba) 105)
      I co sądzisz o takich wynikach? są b. złe?
    • iga.ma Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 12.12.04, 18:39
      Witaj, ja na świeżo powiem Ci jak było ze mną
      pierwsza ciąża - zakończona cesarką w 38 tyg, po wcześniejszym tygodniowym
      pobycie na patologii(lekarze czekali, a gdy Alat Aspat przekroczył 600
      jednostek podjęli decyzję o zakończeniu ciąży, stan dziecka był dosyć ciężki (4
      pkt)
      druga ciąża - zakończona też cc w 39 tyg. (3 tyg temu), wyniki miałam podobne
      do Twoich Alat Aspat coś ponad 200, z tym że odeszły mi niespodziewanie wody
      płodowe i brak postępu porodu, teraz też byłam kilka dni wcześniej w szpitalu z
      polecenia lekarza prowadzącego i byłam monitorowana 3 -4 razy dziennie
      (dzieciątko zdrowiutkie 10 pkt)

lepiej byś była wcześniej w szpitalu by wszystko było pod kontrolą, pozdrawiam
    • roxana2001 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 13.12.04, 13:23
      Narazie ma brać lekarstwa. Lekarz powiedział, że wyniki są podwyższone, ale nie
      jest tragiicznie.Zalecił mi dietę i dużo płynów.
    • kasinka75 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 13.12.04, 13:55
      Cześć!
      Ja w pierwszej ciąży miałam wyniki powyżej 200 jedn. w 37 tyg. i od razu
      wylądowałam w szpitalu z cholestazą.Poleżałam 2 tygodnie-dostałam leki i
      stosowałam ostrą dietę wątrobową i tydzień przed porodem wypuścili mnie do
      domu,bo wyniki wróciły do normy.Lekarka była tym zdziwiona bo raczej miało to
      się skończyć wcześniejszym wywołaniem porodu a tu proszę-wszystko skończyło się
      w terminie bez żadnego przyspieszania drogą naturalną.Jeżeli jesteś przed
      tydzień przed terminem to niem ma się czym martwić nawet jak każą Ci już
      urodzić to i tak będzie w terminie ale miejmy nadzieję,że doczekasz jeszcze do
      terminu. Po porodzie wyniki wracają do normy.Ja teraz jestem w 30 tyg i w tym
      tygodniu idę zrobić kontrolne wyniki prób wątrobowych.Na razie nic mnie nie
      swędzi ale może jeszcze za wcześnie.Ja mam nadzieję,że może tym razem ominie
      mnie leżenie w szpitalu.
      Pozdrawiam serdecznie Ciebie i dzidzię.
    • naomi_k Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 13.12.04, 16:34
      To cholestaza cieżarnych. Po porodzie będzie OK ale na pewno lekarz zalecił
      kontrolowanie poziomów enzymów wątrobowych. Bo miałaś takie, ze hej!

roxana2001 napisała:

> Został mi tydzień do porodu, a od kilku dni swędzi mnie skóra. Lekarz zalecił
      > zrobienie wyników krwi: takie wartości jak AST,ALT,ALP fosfataza alkaniczna
      > są znacznie podwyższone. Wiem, że ma to tylko związek z wątrobą....Czy
      > możecie coś więcej mi na ten temat napisać?
      • roxana2001 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 13.12.04, 16:48
        Kasinka, mogłabyć napisać jaką miałaś dietę? Mój lekarz kazał mi dużo pić, nie
        jeść smażonego i kwaśnego.
        Jestem trochę zdziwiona ze nie położył mnie do szpitala. Przeciec wyniki mialam
        powyzej 200...a on stwierdzil, ze nie ma konieczności by mnie położyć do
        szpitala.
    • roxana2001 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 17.12.04, 12:30
      Od tygodnia biorę lekarstwa. Dzisiaj zrobiłam ponownie wyniki. Są wyższe od
      wartości , które podałam wcześniej. Bardzo się tym martwię, proszę o kilka słów
      otuchy....
      • ade1 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 17.12.04, 12:34
        no wiesz jak lekarz tak mowi to chyba wie, a moze dla pewnosci poszlabys
        dzisiaj do innego lekarza tak tylko zeby cie uspokoil.
    • mmala6 Re: inne objawy? 17.12.04, 14:56
      dziewczyny czy sa jakies inne objawy cholestazy??mnie lekarz kazal zrobi te badania watrobowe przed nastepna wizyta, tj za ok 3 tyg, bede wtedy w 36 tc. Ale sie zastanawiam czy nie zrobic wczesniej. Skora mnie swedzi ale glownie na brzuszku i to nie tak srasznie, ze drapie do krwiwinkWydaje mi sie ze to normalne, zwlaszcza kiedy nie jest natluszczona.Czy Was swedzi na calym ciele, czy w okreslonych miejscach?Czy cos oprocz swedzenia tez dolega?
      • ade1 Re: inne objawy? 17.12.04, 14:58
        Jesli Cię swedzi tylko na brzuchu to chyba nic zlego,zwyczajnie skora sie
        naciaga, gdyby to bylo od watroby to by cie swedzialo wszedzie doslownie
        wszedzie, nogi, twarze rece itd. ja np mialam strupy od tego. ale badania zrob
        pewnie bedzie wszystko ok bo nie masz przeciez objawow.
    • kasinka75 Re: SWĘDZĄCA SKÓRA - ZŁE WYNIKI KRWI 18.12.04, 13:44
      Już dokładnie nie pamiętam szczegółów dot. diety,szczególnie,że leżałam wtedy w
      szpitalu i jadłam to co mi dali.Ale na pewno nie można jeść tłusto i ciężko, na
      pewno nie jadłam czekolady (cierpiałam bardzo smile).Najlepiej poszukaj gdzieś w
      necie na temat diety wątrobowej i stosuj.
      Nie wiem czy poziomy hormonów powyżej 200 są na pewno wskazaniem do położenia
      się w szpitalu.Mnie teraz lekarz powiedział,że od razu nie wysyła do szpitala
      ale nie powiedział przy jakich wynikach jest to konieczne.Idę w poniedziałek do
      lekarza to może się dowiem.
      Pozdrowienia dla Ciebie i dzidzi
      Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka