Dodaj do ulubionych

leczenie tokso

15.12.04, 13:53
Witam, może ktoś wie jak się leczy toksoplazmozę, która została wykryta w
pierwszych tygodniach ciąży i jaki to ma wpływ na maleństwo?
Obserwuj wątek
    • e_rubi Re: leczenie tokso 15.12.04, 14:08
      Antybiotykami, jesli to dotyczy ciebie to jak najszybciej do lekarza i podejmij kuracje. Jest duze ryzyko, ze Malenstwo sie zarazi a toxoplazmoza we wczesnej ciazy moze spowodowac powazne wady plodu i w zwiazku z tym wywolac poronienie. Antybiotyki skutecznie ja lecze u matki, po to sie powinno te badania na toxo robic.
      • babeczkaaaa Re: leczenie tokso 15.12.04, 14:50
        Nie dotyczy mnie na szczęście, ale zastanawiam się jak to wygląda jeżeli przed
        ciążą badanie pokazuje brak toxo, a potem jak powtarza się takie badanie w
        pierwszych tygodniach ciąży i wychodzi że jest, to co wtedy? Jaka jest szansa że
        dzidzia się nie zarazi, co jeśli do tego dojdzie, jak szybko można to wyleczyć?
    • kurova Re: leczenie tokso 15.12.04, 14:53
      Moja kuzynka miała rozpoznaną świeżą toxoplazmozę w pierwszym trymestrze, przez
      całą ciążę brała antybiotyki, niedało się wyleczyć, urodziła zdrowego synka,są
      pod opieką poradni.
    • e_rubi Re: leczenie tokso 15.12.04, 16:00
      Czytalam ze ryzyko zakazenia plodu jesli matka zachoruje wynosi od 30-50 %, jest wiec stosunkowo duze.
    • e_rubi Re: leczenie tokso 15.12.04, 16:46
      przepraszam, pomylilam sie 30-50% wynosi prawdopodobienstwo uszkodzenia plodu jesli matka jest zarazona
      tu jest wiecej o toxo:
      www.potomek.pl/toxoplazmoza_free.html
      • agnieszkamr Re: leczenie tokso 15.12.04, 17:28
        Witam,

miałam czynną toksoplazmozę w poprzedniej ciąży. Od momentu wykrycia brałam
        rovamycynę do ostatniego dnia ciąży. Co miesiąc chodziłam na USG i moja córka
        urodziła się zdrowa, co okazało się na drugi dzień po porodzie, kiedy
        dostaliśmy wyniki badania porównawczego krwi mojej i dziecka. Mój mąż, który
        jest specjalistą chorób zakaźnych twierdzi, że działanie antybiotyku nie jest
        do końca wyjaśnione w tym sensie, że nie wiadomo, czy rzeczywiście chroni on
        płód, ale zaleca się mimo wszystko jego stosowanie, żeby podwyższyć szanse
        dziecka. A zatem w przypadku rozpoznanej czynnej toksoplazmozy nie wahałabym
        się ani chwili, tylko zaczęłabym brac antybiotyk. W moim przypadku było właśnie
        tak, że na około pół roku przed zajściem w ciąże nie miałam toksoplazmozy, a
        pojawiła się ona w pierwszych tygodniach ciąży.

Życzę powodzenia i zdrowego Maluszka
        Pozdrawiam
        Agnieszka, mama Marianny (4,8) i TAdzia (25 tc)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka