Dodaj do ulubionych

Zakażenie dróg moczowych

17.12.04, 09:18
Witam. Odebrałam wczoraj wyniki morfologii i moczu. Morfologia ok. Wyniku
moczy wskazują na zapalenie dróg moczowych. Przewidywałam taką sytuację gdyż
od kilku dni piekło mnie troche i swędziało.
Nie mogę się skontaktować z moja ginek żebi mi coś poleciła na te
dolegliwość.
Wziełam LACTAVIGAL (czy jakos tak podobie) co już raz na początku ciąży
brałam i posmarowałam się kremem przeciwko grzybom. Odpoukac dzis mnie nie
piecze ale chcialabym usunąc to paskudztwo.
Które leki są bezpieczne dla ciąży?? Mozecie coś polecic??
Obserwuj wątek
    • moneczka Re: Zakażenie dróg moczowych 17.12.04, 09:35
      z bespiecznyvh lekow to globulki sterowag( dla mnie najbardziej skuteczne)i
      nystatyna,macmiror.a jezeli masz zapalenie pecherza to tylko augmenitl.
    • mashi uważaj na zapalenie nerek 17.12.04, 11:20
      miałam zapalenie układu moczowego w 31 tc, z tym, ze u mnie objęło to również
      nerki (zapalenie odmiedniczkowe nerek)- niestety
      przeleżalam tydzień na patologii, pierwsze dwa dni chodziłam z bólu po ścianach
      (kolka nerkowa), potem już tylko bolał mnie pęcherz (przy sikaniu mało ducha
      nie wyzionęlam)
      musisz baaaaardzo uważać żeby Ci sie to nie zaostrzyło, bo będziesz miała tak
      jak ja
      najlepiej zapakuj sie do łóżka, nie wychodź w ogóle na dwór- wiem co mówie, to
      są takie sprytne bakterie które bardzo lubia sie namnażać i przełazić z
      zainfekowanego pęcherza do nerek, jesli tylko organizm jest osłabiony ( a w
      ciąży jest)
      leczono mnie dożylnie antybiotykiem AUGMENTIN
      poza tym: trzy razy dziennie UROSEPT połykany obowiązkowo z jedną wit. C
      dostawalam też cos przeciwbólowego w kroplówce na te ataki, ale nie wiem co to
      było
      • emka1974 Re: uważaj na zapalenie nerek 17.12.04, 11:32
        Musisz szybko zrobic posiew moczu, on wykaże jakie i ile bakterii masz. To
        lekarz dobierze leczenie. Antybiotyków nie bierze się na własna rękę, zwłaszcza
        w ciąży. Mój lekarz akurat nie chciał mi dawać antybiotyku, dostałam furagin
        (podobno słabszy niż antybiotyk).
        Jesli masz bakterie w pęcherzu, to samo leżenie nic nie pomoże. To trzeba
        leczyć, bo może byc niebezpieczne dla ciąży.
        • yo_oo Re: uważaj na zapalenie nerek 17.12.04, 13:18
          witam
          Poniewaz mam tak zwany piasek w nerkach to stale mam zle wyniki moczu. I
          najczestrza przyczyna zapalenia ukladu moczowego jest to ze sie wstrzymuje
          sisianie przed USG. Radze Wam nie wstrzymywac tak na maxa. Wystarczy na 2
          godziny przez badaniem nie bedziecie siusiac. NAstepstwem zapalenia ukladu
          moczowego jest grzybyca, dlatego poleca sie branie wit C razem a uroseptem by
          zachowac odpwoiednia kwasowosc. Ja zaczelam pochlaniac ogromne ilosci
          manadarynej i samo przszlo po 2 dniach. I jeszce polecane jest podmywane sie
          woda z octem ale NIE WOLNO tego robic w ciazy dlatego polecam woda z sokiem z
          cytryny. Powinno pomoc i wogole czesto sie podmywac.
          Mozna uniknac antybiotyku i innych specyfikow. Wazne by jak tylko sie cos
          poczuje zareagowac szybko. Tak jak kolezanak mowila by nie doprowadzic do
          zakazenia nerek. Bo pozniej to fakt ze skory az chce sie wyjsc ja ma sie kolke
          nerkowa. A starczy nam chyba bol z porodem zwiazanysmile
          • mashi Re: uważaj na zapalenie nerek 17.12.04, 15:25
            oj, ja to sie mialam z oddawaniem moczu!
            w ogóle nie umiem tego robić
            dwa razy trzeba było powtarzać, bo źle im nasikałam
            a co do posiewu, to strasznie upierdliwe, bo sie czeka 10 dni na wynik!
            zrobili mi jak tylko mnie przyjęli, zdążyłam sie wyleczyć i dopiero przyszedł
            posiew- w dodatku jałowy
    • bzysia Re: Zakażenie dróg moczowych 18.12.04, 18:10
      mi lekarz przepisal urosept 3 razy dziennie po 2 tabletki- mozna kupic bez
      recepty, do tego pije herbate z zurawiny, zeby zakwasic mocz-tego bardzo nie
      lubia te bakterie, absolutnienie bierz na wlasna reke zadnego antybiotyku ani
      furaginu (moze uszkodzic plod!- zalezy w kt tyg jestes)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka